banner94

banner77

banner69

banner88

Sektörün 2 bin kişilik gönüllü kadrosu : BEMO

Bursa Emlak Müşavirleri Esnaf Odası (BEMO), bugün 2 bin kişilik gönüllü kadrosuyla emlak sektörünün emektar odalarından biri.

KONUT VE YAPI 20.09.2022, 15:40 01.11.2022, 00:12
Sektörün 2 bin kişilik gönüllü kadrosu : BEMO
banner66

1999 yılından bugüne önce dernek ardından da oda statüsünde faaliyetlerini sürdüren BEMO, sektörün sorunları için elini taşın altına koymaktan hiç çekinmiyor. Gerek sektörlerinin gerekse inşaat sektörünün gelişimi için akademik odalar ve diğer STK’larla da iş birliği içinde olan BEMO sadece Bursa’da değil Türkiye’de de etkin bir meslek örgütü.

BEMO Başkanı Erdal Çelebi, sektörün emektarlarının pişirdiği yemeği sahada satan taraf olduklarını belirterek, mutfaktan çıkmış bu güzel ürünü tezgahta pazarlamanın gayesi içerisinde olduklarını söylüyor.

Çelebi BEMO’yu, bilgi ve tecrübelerini diğer STK, kurum ve kuruluşların destekleriyle bugünlere taşımış, bugünlerden geleceğe temiz bir sektör bırakmak için mücadele veren gönüllüler kadrosu olarak nitelendiriyor.

Röportaj: Nagihan GÖRKEN

Erdal Çelebi
BEMO Başkanı

BEMO ne zaman ve ne amaçla kuruldu? Şu an kaç üyeniz var?
BEMO, 1999 yılında 5362 sayılı kanuna bağlı olarak dernekten odaya geçiş sürecini başlatmış bir yapıdır. Bursa Emlak Müşavirleri Esnaf Odası (BEMO) geçmişten bu döneme kadar 23 yıldır ekip ve yönetim kurullarıyla görev yapmıştır. Tabii ki biz çok mutluyuz. 90’lı yıllardan bugüne gönüllülerin ortaya koyduğu çabalar, mücadelelerle bugün 2 bine yakın üyesi olan BEMO hayata geçti. Bu vesileyle geçmiş dönemde görev yapmış başkanlarımıza Yusuf Turan’a, Ali Cihan’a, Ahmet Gül’e teşekkür ediyoruz. Görevi bize 2014 yılında devrettiler. O günden bugüne kadar üyelerimizin takdiri ile bugünlere geldik.

Dernek olarak organizasyonel yapınızdan bahseder misiniz? Yönetim kurulunuz dışında komisyonlarınız var mı?
Biz sadece yönetim kurulu ve komisyonlar olarak çalışmıyoruz. Bizim paydaşlarımız kimlerse onlarla ortak akıl üzerinde birbirimize destek olarak ve sahip çıkarak mesleğin daha iyi bir seviyeye gelmesi için mücadele ediyoruz. Yönetim kurulu 9+3; 12 kişilik bir kadro. Ama bizde gönüllülük esasıyla çalışan 2 bin kişi var. Yani sektör adına bir şey yapılacaksa önce istişare edilir, sonra yönetim kurulunda tartışılır ve buna onay gelip gelmemesine göre de harekete geçip sahaya inilir, böyle bir kültürümüz var. 9 yıldır BEMO sadece Bursa’da değil Türkiye’de gayrimenkul sektörünün birçok değişimine katkı koyan odalardan biri. Etkin bir yapımız var. Türkiye’deki odalar, dernekler ve ticaret odalarıyla entegre bir şekilde birçok projeyi hayata geçirdik. Yönetim kurulumuza çok teşekkür ediyorum. Her daim fikirleriyle, destekleriyle her zaman bizlere sahip çıktılar, sektör adına bir şeyler yaptılar. Biz odalar içinde kadın kolları komisyonu kuran ilk yapılar içindeydik. 2014 yılında hayata geçirdik. Arka planda ciddi bir çalışma içerisinde olan gençlik kolları var. Biz oda olarak bugüne kadar hiçbir siyasi platformun içinde yer almadık. Benim görev sürecimde böyle bir şey benimsemedik, benimsemeyeceğiz de… Herkese eşit mesafedeyiz.

BEMO’nun yaptığı çalışmaları başlıklar halinde bizimle paylaşır mısınız?
Bizim olmazsa olmazlarımızdan biri, altın kuralımız eğitim. Eğitimlere geçmişten bugüne kadar ciddi anlamda yatırım yaptık. Eylül ayı itibarıyla 11 tane eğitim planlamamız var. Ramazan bayramına kadar ayda 1, bazı aylarda 2 olmak üzere ciddi bir eğitim sürecine giriyoruz. Gayrimenkul sektörü sonuç itibarıyla baktığınızda pazarlama sektörüdür. Pazarlamada dönemler, ekonomiler her şey bir etkendir. Kovitten sonra hayatımıza yeni düzenlemeler girdi, anlayışlar değişti. Eskiden evinin kapısını açıp, evini gösteren tüketici grubumuz varken şimdi tersine sanal yollarla hizmet kalitemizi değiştiren bir yapıya büründük. Tüm paydaşlarla birlikte ortak akıl üzerinden bu süreçleri yönetirseniz yol alabilirsiniz. Türkiye’de zirvelerin en çok yapıldığı il Bursa. Gayrimenkulün amaçlarını, hedeflerini içindeki paydaşlarını bir araya toparlayabilen projeler bunlar. Türkiye’nin sahasında en büyük gayrimenkul fuarını BTSO, BEMO, iki derneğimiz ve TÜYAP olarak düzenleyerek yıllardır hizmet verdik. Katma değerli projelerdir bunlar. Ciddi anlamda yabancı yatırımcı ayağını oluşturduk. Ülkemize, kentimize gelip yatırım yapmak isteyen, bizden hizmet bekleyen insanların fikirlerine fikir kattık. Bunlar görünmeyen eğitimler. Ülke ekonomisi olarak dönemsel sıkıntılar çeksek de gayrimenkul ekonomisini sıkıntıya düşürmemek için tüm hamleleri yaptık. Ekonominin durduğu yerde Bakanlıklarımızla, Cumhurbaşkanlığımızla ciddi çalışmalar içerisine girdik. 2018’den sonraki süreçte her yıl orantılı bir şekilde faiz indirimleriyle, teşvikleriyle, destekleriyle ayakta kalan bir sektörü konuşuyoruz. 2021 yılından önce yaklaşık yüzde 11 oranında ekonomiye katkısı olan bir sektörü ve pazarlama enstrümanını konuşuyoruz. Diğer meslek örgütlerinden (mühendislik, mimarlık vs) başlayıp finalinde bize gelen bütün emektarların pişirdiği yemeği sahadan satan, sunan tarafız. İnsanlara rakamların doğru olduğunu beyan eden tarafız. Gayrimenkul sektöründe tabandan başlayıp bize kadar gelen sürede mühendisinden, mimarından ustasına kadar sağlam bir yapı var. Biz de mutfaktan çıkmış bu güzel ürünü tezgahta pazarlamanın gayesi içerisindeyiz. Kentsel dönüşüm kentimizin olmazsa olmazlarından biriydi. Herkesin, kentsel dönüşümü bir ihtiyaç ve şehrin geleceğine katkı koymak olarak görmelerini istiyorum. Sektörümüz sadece bir pazarlama enstrümanı değil. Adliyelerin çözemediği 10-20 yıl sürmüş davaları, mal paylaşımlarını, alacak davalarını, hacizleri biz arabuluculuk mahiyeti ve kendi içimizde iş bitirme yeteneklerimizle çözüme kavuşturuyoruz. Biz harita ve proje okuyoruz. Aldığımız eğitimlerle bunu okuyoruz. Biz hukukçuyuz, mimarız, mühendisiz. Ama bunların ötesinde emlak sektörünün lokomotif insanlarıyız. Bilgi ve tecrübelerimizi diğer STK, kurum ve kuruluşların destekleriyle bugünlere taşımış, bugünlerden geleceğe temiz bir sektör bırakmak için mücadele veren gönüllüleriz.

Başta İMO ve Mimarlar Odası olmak üzere diğer akademik odalarla ve diğer STK’larla iletişiminiz nasıl? Ortak çalışmalar yapıyor musunuz?
Bize verilen değerden dolayı ben tüm akademik odalara ve paydaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Doğru yolu ancak aynı masa etrafında tartışarak bulabiliriz. Biz akademik odalar ve diğer STK’larla istişare içinde olan bir odayız.

Meral Türkeş
BEMO YK üyesi

Yatırım yaparken neden gayrimenkul danışmanlarıyla hareket edilmeli?
Gayrimenkul danışmanlarının piyasa takibi ve daha önce gerçekleşen işlerle ilgili her zaman bilgisi olur. Bu nedenle de fırsat ürünleri bilirler. Bir gayrimenkul firmasında satılan bir ürün varsa gerçekten piyasaya göre çok daha iyi ve güvenilir bir portföy olduğuna emin olabilirsiniz. Pahalı bir ürün satamaz. Gelir elde edebilmesi için fırsat ürün satması lazım. Alacak kişi de bunun için gayrimenkul danışmanı tercih eder. Pek çok insan ekspertiz sorgulamada ve rayiç oluşturmada bize danışıyorlar.

İyi bir gayrimenkul danışmanı nasıl olmalıdır?
Önce güvenilir olmalı. Piyasa bilgisi olmalı. Ekonomiyi takip etmeli. Dolar krizi oluyor. Birden piyasalar düşüyor, krediler çıkmıyor. Bunları bilmeli. Herkesle iyi iletişim kurmalı ki işini çabuk halledebilsin. Web tapuyu bilmesi, internet ilanlarını en iyi şekilde girmesi, sosyal medya tasarımlarını yapmayı öğrenmesi lazım. Özel günlerde müşterilerini aramalı, mesaj atmalı. Kira sözleşmeleriyle ilgili gerekli hatırlatmaları yapmalı. Kiracı kirayı ödemediğinde kiracıyı uyarabilmeli. İki tarafı da kırmadan dökmeden orta yolu bulabilmeli iyi bir gayrimenkul danışmanı. Bu nedenle adaletli olmalı.

Gayrimenkul danışmanlarının kamudan beklentileri nelerdir?
Son dönemdeki gelişmelerle belediyelerden artık rayiç almamıza gerek kalmadı. Tapuda da bunu sorgulayıp, görebiliyoruz. Ticaret İl Müdürlüğünün daha fazla eğitim ve ilan girişleriyle ilgili bilgilendirme yapması lazım. Sektörümüzde bazı şeyler çok çabuk değişiyor. Kamuya bilgilendirme anlamında büyük iş düşüyor. Sigorta kurumlarıyla iyi iletişim kurulmalı.

Bu sektörü düşünen yeni nesle ne gibi tavsiyeleriniz olur?
Benim yeni nesle değil de ailelere tavsiyelerim var. Şehrimize baktığımızda Bursa’nın her yerinden ticaret, sanayi ve iş fışkırıyor. Ama pek çok aile benim çocuğum kibar, ona bir şey olmasın, başına bir şey gelmesin diye evlerde prensler ve prensesler tutuyoruz. Ortaokuldan itibaren çocuklarımızı bir yerlerde çırak olarak çalıştırmamız lazım yaz tatillerinde. Doldurulan form üzerinden yapılan stajlar söz konusu. Gün içinde çok hızlı bir hayat var. Bu hayata da gençlerin adapte olması gerekiyor.

Tarık İnce

BEMO YK Üyesi

Gayrimenkul alım satımlarında nelere dikkat edilmeli? Alım yapacaklar nelere dikkat etmeli? Öncelikle Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğine uygun ofislerle ve Oda üyesi ofislerle çalışılmalı. Ve ofislerdeki gayrimenkul danışmanlarımızın da güvenilir olması gerekiyor. Gayrimenkul ticareti çok ciddi bir alan. Tapuda satışa engel bir durum var mı, herhangi bir mahkeme kararı, kamu haczi, geçit hakkı, rehin, şerh, ipotek bu tür kısıtlamalar var mı, bunlar incelenmeli. Sonrasında belediyede imar durumları araştırılmalı. Eğer alınacak gayrimenkul konut ya da iş yeri ise bunlarla ilgili proje incelenmeli ve proje dışında bir katkı yapılmış mı bunlara bakılmalı. Oturma izni alınmış mı alınmamış mı bunlar incelenmeli sonrasında işlem tamamlanmalı.

Faaliyet alanınızın öne çıkan sorunları nelerdir? Bu konuda çözüm önerileriniz nelerdir?
En büyük problemimiz kendini emlakçı gibi lanse edip, bizim çantacı diye tabir ettiğimiz kaçak çalışan insanlar. Bu problemle ilgili Ticaret Bakanlığımız 5 Haziran 2018’de bir yönetmelik yayınladı. Bunlarla ilgili yetkinlik belgeleri olmayan ofisler ve danışmanlar kesinlikle emlakçılık yapamayacaklar. Bununla ilgili ciddi yaptırım ve denetimler var. BEMO ve Türkiye’deki odalar olarak internet portallarındaki tüm ilanların incelenmesi ve denetlenmesi hususunda bir tavsiyemiz olmuştu. Maliye ve Hazine Bakanlığımız da 31 Mayıs 2022 tarihinde Vergi Usul Tebliği yayınladı. Bununla ilgili de internet portallarındaki olta ilan diye tabir ettiğimiz ilanlar, sahte ilanlar tam manasıyla inceleniyor. İstenildiği takdirde gayrimenkul firmalarından bunların yetki sözleşmeleri talep edilebiliyor. Herhangi bir usulsüzlük ile karşılaşıldığında ya da çantacı diye tabir ettiğimiz emlakçıların girdiği ilanlarla karşılaşıldığında ciddi yaptırım ve denetimler var. Sahayı bilen bizler olduğumuz için denetimlerin ve kısmen de olsa da yaptırımların esnaf odalarına bağlanması yönünde bir talebimiz olacak.

Erdal Çelebi

BEMO YK Başkanı

1978 Erzurum doğumlu, 2 çocuk babası. Lise mezunu. 37 yıldır Bursa’da yaşıyor. Baba mesleği olan emlakçılıkta ikinci kuşak olarak aktif faaliyet yürütüyor. 2014 Ocak ayından itibaren Bursa Emlak Müşavirleri Odası’nda Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapıyor. Bursa Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliğinde aktif yönetim kurulu üyesi.

Adnan İnanç

BEMO Başkan Vekili

1958 Artvin doğumlu. 40 yılı aşkın süredir Bursa’da yaşıyor. Gayrimenkul sektöründe 16 yıldır aktif faaliyet yürütüyor. Yıldırım Esnaf ve Kefalet Kooperatifinde 3 dönem denetim, 1 dönem aktif yönetim kurulu üyeliği yapıyor. BEMO yönetim kurulunda başkan vekili olarak iki dönemdir görev alıyor.

Emre Bülbül

BEMO YK Üyesi

1988 Bursa doğumlu. Evli, bir çocuk babası. Hürriyet Endüstri ve Meslek Lisesi Otomotiv bölümü mezunu. Bursa’da 1989 yılında kurulup gayrimenkul sektöründe faaliyette olan aile firmasında ikinci kuşak olarak 18 yaşından bugüne aktif ticari çalışmalarını yürütüyor. BEMO’da iki dönemdir yönetim kurulu üyeliği görevinde bulunuyor. Yardım yardımlaşma ve gençlik kolları komisyonlarında görev alıyor.

M. Tarık İnce

BEMO YK Üyesi

1989 Bursa doğumlu. Bursa Hürriyet Anadolu Teknik Lisesi Uçak Gövde ve Motor Bakım Teknisyenliği (2002), Kocaeli Üniversitesi - Otomotiv Öğretmenliği (2006), Anadolu Üniversitesi - Dış Ticaret (2006), Atatürk Üniversitesi - Adalet (2019) bölümlerinde lisans ve ön lisans eğitimleri aldı. 2022 yılı itibarıyla Uludağ Üniversitesi Emlak ve Emlak Yönetimi bölümünde eğitim öğretim hayatına devam ediyor. Eğitim hayatıyla beraber ticari hayatına perakende gıda, tekstil, turizm, otomotiv sektörlerinde faaliyetler yürüterek devam ediyor. 2010 yılından itibaren Bursa’da 30 yılı aşkın süredir gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren aile firmasında 3. kuşak olarak çalışmalarını yürütüyor. 2022 yılı itibariyle BEMO yönetim kurulu üyeliği görevine seçildi. Medya basın yayın ve gençlik kolları komisyonlarında görev alıyor.

Çetin Ablak

BEMO YK Üyesi
1967 Bursa doğumlu. Evli, 1 çocuk babası. Tophane Endüstri Meslek Lisesi mezunu. 1986 yılından itibaren tekstil, otomotiv sektörlerinde ticari işletmecilikler yaptı. 2000 yılından itibaren emlak sektöründe aktif faaliyet yürütüyor. 2022 yılı itibarıyla BEMO yönetim kurulu üyesi. Eğitim, değer tespit ve ekspertiz komisyonlarında görev alıyor.

Osman Terim

BEMO YK Üyesi

1967 Bursa Görükle doğumlu. Evli, 2 çocuk babası. Lise öğrenimine Bursa Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi’nde başlayıp Bursa Tophane Endüstri Meslek Lisesi Tesviye bölümden mezun olup tamamladı. Uludağ Üniversitesi Et Endüstrisi bölümü (1988), Anadolu Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümlerinde lisans ve ön lisans eğitimlerini tamamladı. Ticari olarak tarım, hayvancılık, endüstriyel gıda, makine imalatı, inşaat müteahhitliği gibi alanlarda faaliyet yürüttü. 2000 yılından bugüne aktif olarak gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteriyor. BEMO’da iki dönemdir yönetim kurulu üyeliği yapıyor ayrıca değer tespit ve ekspertiz komisyonunda görev alıyor.

Semra Keskinkılınç

BEMO YK Üyesi

1978 Malatya doğumlu. Lise mezunu. İki çocuk annesi. 10 yıldır Bursa’da yaşıyor ve 2014 yılından bugüne aktif olarak gayrimenkul sektöründe faaliyet yürütüyor. 2022 yılı itibarıyla BEMO yönetim kurulu üyeliği görevine seçildi. Kadın kolları komisyonunda görev alıyor.

Meral Türkeş

BEMO YK Üyesi

1970 Bursa doğumlu. Öğrenimini Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme bölümünde tamamladı. Evli, iki çocuk annesi. İş hayatına Sönmez Holding Halkla İlişkiler departmanında başladı. Sonrasında Olay Gazetesi’nde ekonomi servisinde çalıştı.

2011 Şubat’ında gayrimenkul sektöründe faaliyet göstermeye başladı. BEMO’da iki dönemdir yönetim kurulu üyeliği görevini yürütmekte olup kadın kolları komisyonu, eğitim komisyonu, medya basın yayın komisyonuyla çalışmalar yapıyor.

Burak Melik Karaman

BEMO YK Üyesi

1988 Erzurum doğumlu. Evli ve bir çocuk babası. İlk ve orta öğrenimini Bursa’da tamamladı. Dumlupınar Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu. 2011 yılından itibaren muhasebe ve finans alanında çalışma hayatına başladı. 2015 yılında gayrimenkul sektörü ile tanıştı. O tarihten itibaren ACP Lisanslı Ticari ve Endüstriyel Gayrimenkul Uzmanı olarak faaliyetlerini sürdürüyor. 2022 yılı itibarıyla BEMO yönetim kurulu üyeliğine seçildi. Kurumsal anlaşmalar, üye ilişkileri, eğitim ve sosyal kültürel etkinlik komisyonlarında görev alıyor.

Mustafa Zafer Arıtürk

BEMO Denetim Kurulu Başkanı

1971 Bursa doğumlu. Evli, 2 çocuk babası. Hürriyet Endüstri Meslek Lisesi mezunu. 1991 yılından bugüne emlak sektöründe aktif faaliyet yürütüyor. BEMO’da 2018-2022 yılları arasında yönetim kurulu üyeliği yaptı. 2022 yılı itibarıyla denetim kurulu başkanlığı görevine seçildi. Nilüfer Çamlıca Gençlik ve Spor Kulübü Derneği’nde yönetici.

Emrah Tırpancı

BEMO Denetim Kurulu Üyesi

1989 Muş doğumlu. 30 yıldır Bursa’da yaşıyor. Evli, iki çocuk babası. Ali Osman Sönmez Anadolu Teknik Lisesi mezunu. 2011 yılından bugüne aktif olarak gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteriyor. 2022 yılı itibarıyla BEMO denetim kurulu üyeliğine seçildi ayrıca gençlik kolları komisyonunda görev alıyor.

Mukaddes Bayazıt

BEMO Denetim Kurulu Üyesi

1968 yılı Bursa doğumlu. Evli ve iki çocuk annesi. Kale Holding AŞ. Bursa Bölge Müdürlüğünden emekli oldu. 2009 yılından itibaren aktif olarak gayrimenkul sektöründe faaliyet yürütüyor. 2022 yılı itibarıyla BEMO denetim kurulu üyeliğine seçildi. Kadın kolları, yardım ve yardımlaşma komisyonlarında görev alıyor.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
22°
kapalı
banner61
banner62
banner89