banner94

banner77

banner69

banner88

Bursa’nın batısında yeni bir kent merkezi Kayapa

Bursalı inşaat firmalarının yatırım odağında yer alan Kayapa’da yapılaşma devam ediyor. Kayapa hem temiz havası hem yeşil alanları hem de lokasyonuyla yatırımcıların tercih ettiği bölgelerin başında geliyor.

İNŞAAT 20.09.2022, 16:27 01.11.2022, 00:17
Bursa’nın batısında yeni bir kent merkezi Kayapa
banner66

Türkiye’nin dördüncü büyük şehri olan Bursa’da her geçen nüfus artarken bu da barınma ihtiyacını doğuruyor. Temiz havası ve yeşil alanlarıyla huzurlu bir ortam sunan Kayapa aynı zamanda Uludağ Üniversitesi’ne, TEKNOSAB’a, çevresindeki sanayi bölgelerine ve Bursa Şehir Hastanesi’ne yakın konumuyla yatırımcıların da göz bebeği…

İnşaat sektörünün temsilcileri ve yatırımcılar Kayapa’nın, Bursa’nın yeni kent merkezi olma yolunda ilerlediğini ifade ediyorlar.

Bölge Analiz’de Kayapa bölgesine yakından bakalım istedik.

Haber: Nagihan GÖRKEN - Eşref AYDEMİR

İhsan Dengiz
Kayapa Muhtarı

Kayapa’da şu an 5 bin kişi yaşıyor. Nüfus her geçen gün artmaya devam ediyor. Önümüzdeki yıllarda mahallemizde 400 bin kişinin yaşayacağı öngörülüyor. Zaten bölgemizde faaliyetlerini sürdüren 400 fabrika var. Şu an mahallemizde iş bulma sorunu yok. Şu an işçi arayan çok sayıda fabrikanın ilanı var elimizde. Kayapa’nın tercih edilmesindeki en önemli nokta sağlam bir zemine sahip olması. Bunun yanı sıra arkamız orman önümüz ova… Üniversiteye, şehir hastanesine, çevre yoluna yakınız. Kayapa’nın her yeri imara açılmış durumda, yapılaşma devam ediyor. Bu kadar yapılaşma olsa da mahallemizin doğal yapısını koruyacağına inanıyorum. Her yanıyla cazip ve yatırımcıya açık bir bölge burası. Herkes aradığı her şeyi buluyor.

Şeref Demir
Akyükselen İnşaat YK Başkan Vekili

Bursa planlananın çok üstünde büyüyen bir şehir. Maalesef bu büyümeyle orantılı imarlı alan üretilmediği için arsa kıtlığı söz konusu. İmarlı yapılaşmaya hazır bir bölge Kayapa ve civarı. Alternatifi fazla olmadığından beklenenin üstünde talep görmekte. Bölgenin en önemli özelliği alanda eski yapıların olmaması. Yapıların planlı, sosyal donatı alanlarının yeteri miktarda olması ve uygun yerlerde bırakılması, yolların düzenli planlanması bölgeye değer kazandırmaktadır. Akyükselen İnşaat tarafından yakın zamanda Bursa’nın bu yeni gözde yeri olan Balkan mahallesinde Yükselenpark projesinin temelleri atılmış durumda. Toplam 23.489 metrekare alana sahip olan proje, geniş sosyal alanların bulunduğu 14 blok 264 daireden oluşacak. 3 + 1 ve 4 + 1 ferah dairelerin olduğu projede ek olarak yatırımcıların dikkatini çekecek ticari alanlar mevcut. Ailelerin keyifli ve konforlu bir yaşam sürebilmeleri için yüzme havuzu, fitness, sauna, kafeterya, basketbol, voleybol, tenis sahası gibi spor sahalarının da bulunduğu projede her daire için kapalı otopark tasarlandı. Çocuklar için ise güvenli vakit geçirebilecekleri çocuk oyun alanları projede mevcut. Akyükselen güvencesiyle Yükselenpark projesi 18 ay gibi bir sürede yeni bir yaşam için hazır olacak.

Murat Karip
Asya Grup Yönetim Kurulu Başkanı

Kayapa belki klişe bir söz olacak ama Bursa’da konut sektörü için parlayan bir yıldız. Çünkü Bursa’da konut yapımı ve arazisi ile ilgili süreçlerin yürütülebileceği imara açık ve altyapısı hazır tek bölge. Özellikle lüks konutların yapılabileceği yeni bir Özlüce. Kayapa’yı diğer bölgelerden ayıran en önemli özelliği orman alanlarına yakın olması, esintisinin ve havasının iyi olması. Bu da biz konut üreticilerine aslında büyük bir avantaj sağlıyor. Müşterilerin de dikkatini çeken bölgelerden bir tanesi. Altyapısı hazır, müşteri kitlesi genellikle birinci sınıf. Bu nedenlele çok önemli ve cazip bir bölge. Sosyal donatı alanları ve ticaret merkezleriyle önümüzdeki 2 yıl içinde çok başka bir hale bürünecek. Hem bizim için hem de Bursa için çok önemli. Özellikle sıfır konut alınabilecek nokta sayısı çok azaldı. Yeni açılan bölgeler var fakat altyapılarının hazırlanması biraz uzun sürecek. Konut sektöründe yeni faaliyet gösterdiğimiz için Kayapa’dan, cazip bir bölgeden başlama gereği duyduk. Müşterilerin talebi bu bölgede yoğunlaşıyor. Kayapa’da ilk projemiz olan Akçalar Suit devam ediyor. Bu projemiz 20 daireden oluşuyor. 3+1 şeklinde 8 adet yine ikinci tip dediğimiz 8 adet 3+1 ve 4 adet de 2+1 olmak üzere planlandı. Şu an inşaatları devam ediyor. Yeni modern yapılardan yola çıkarak projemizi tasarladık. Tek blok şeklinde butik bir proje. Kapalı otopark, havuz ve fitness salonuna sahip bir projeyi üretiyoruz. Özgün tasarımlarla ilerliyoruz. Hemen yanına yeni bir projeye başlayacağız adını Asya Plus olarak değerlendiriyoruz. Akçalar mahallesinde arazi aldık. Kayapa’daki iki projemizde belli bir ilerleme kaydettikten sonra Akçalar’daki arazimize yoğunlaşacağız. Bu proje de çok önemli çünkü o bölgede sanayi tesisleri kuruldu. TEKNOSAB’da çalışan mavi yakalıları hedef alan bir proje olarak tasarlıyoruz. Kayapa, Bursa’nın sonunda değil aslında ortasında yer alan bir yer. Sanayi tesisleri ve üretim alanlarını baz aldığımızda batı bölgesindeki tüm noktalara hakim. Doğu bölgesine ulaşmak için yine otoban var. Yani 15-20 dakika içinde Bursa’nın her yerine hızlı bir şekilde ulaşabileceğimiz bir konumda. Önümüzdeki 5 yılda Kayapa’dan başka yerde proje yapmayı şu an için düşünmüyoruz.

Sertaç Karaalp
Alpiş Holding Yönetim Kurulu Başkanı

Kayapa bölgesi bundan 7-8 yıl önce yapılaşmaya açıldı fakat şehir merkezinde olan ve yapılaşmaya açık arsalar nedeniyle bölgeye çok rağbet edilmedi. Son yıllarda şehir merkezindeki arsaların yapılaşmasında sona gelinmesi nedeniyle yatırımcılar Kayapa bölgesine yöneldi. Şu an çok hızlı bir şekilde yapılanıyor. Kayapa’nın en önemli özelliği çok sağlıklı bir zemin yapısına sahip olması. Bu çok önemli bir avantaj sağlıyor. Bir diğer önemli özelliği ise Bursa Şehir Hastanesi’ne ve Uludağ Üniversitesi’ne yakınlığı. Yapımı devam eden TEKNOSAB’a da 16 km uzaklıkta. Bakir bir bölge. Depremden önce hiçbir yapılaşması yok, gecekondulaşma yok. Doğası da hem vatandaşı hem de yatırımcıları cezbediyor. Kayapa bölgesi 5 ana mahalleye ayrıldı. Bizim bu bölgelerde şu an için 4 projemiz olacak. Bunlardan 2’si devam ediyor, 1 tanesine başladık ve 4’üncüsüne de inşallah eylül ayında başlayacağız. Hedeflediğimizin üzerinde bir hızla yolumuza devam ediyoruz. Bir projemiz şu an yüzde 60’larda, ikinci projemizde ise yüzde 40’lara yaklaştık. 2023 yılının Haziran ayında ilk projemizi teslim etmeyi hedefledik. Ama proje çok hızlı ilerliyor, eğer çok büyük bir aksilik olmazsa bu yılın sonunda bitirip teslim edeceğiz. İkinci devam eden projemizi 2023 yılının Mart ayında, yeni başladığımız projemizi ise haziran ayında teslim edeceğiz. Bu bölgede 580 hektarlık mera dediğimiz bir alan var. Toplamda 75 bin nufüsün yaşayacağı bir bölge. Uzun süredir Nilüfer Belediyesi ve Bursa Büyükşehir Belediyesi arasında plan değişikliklerinin gidip geldiği ve bu nedenle imar planlarının uygulanamadığı bir yerdi. Geçen haftalarda imar planları onaylandı. Orada da tamamen yeni bir şehir olacak. Hem bu 75 bin nufüsun yaşayacağı bölge hem de 125 bin nufüsluk mevcut yerle birlikte 200 bin kişilik yani birçok ilimizden daha büyük bir alan oluşuyor. Çok güzel bir şehir olacak. Mevcut ve yeni yapılacak bulvarlarla 7 adet FSM gibi devasa bulvarlar oluşucak. Bu, bölgeyi çok farklı kılacak. Bursa’nın yeni gözbebeği o bölge diyebiliriz.

Yusuf Berat Rızvanoğlu
Berat Rızvanoğlu İnşaat Kurucusu

Kayapa konumu itibarıyla üniversite, şehir hastanesi, organize sanayi bölgelerine ve özellikle otoban bağlantılarına yakınlığı sebebi ile şehrin trafiğine karışmadan istediğiniz bölgeye rahat bir şekilde ulaşım imkanı sunmakta. Ayrıca Bursa’nın en temiz havasına sahip bölgelerinden biridir. Yani Kayapa’da konut tercih eden bir kişi hem hava kirliliği problemini hem de trafik problemini çözmüş oluyor. Bursa batıya doğru büyüyen bir şehir; Ertuğrul, Özlüce ve 23 Nisan Mahalleleri yapılaşmasını tamamladı, sırada Kayapa var. Kayapa bizim dikkatimizi ilk olarak 2016 yılında çekmişti. Açıkçası biraz da bugünlerin öngörüsünü yaparak bölgedeki ilk büyük projemiz olan Rızvanoğlu Premium’un imzalarını atmıştık. O günden bugüne Kayapa çok değişti. Bugün için Kayapa, marka konut projelerinin en güzel şekilde yapılabileceği lokasyonlardan biri. Artık Kayapa üst gelir grubuna sahip insanların da konut alımında tercih ettiği bölge haline geldi. Bu anlamda Kayapa’nın da gelişimine katkı sağladık. Bugün geriye doğru dönüp baktığımızda o günlerde Kayapa’ya yatırım kararı almakla ne kadar isabetli bir karar verdiğimizi görüyoruz ve bunun gururunu yaşıyoruz. Kayapa’da parsel içi yoğunluk az ve 5 katlı olduğu için bu bölgede yapılan projeler Nilüfer’in birçok yerine göre daha yaşanabilir, ferah ve yeşil alanı daha bol. Biz Kayapa’da özellikle doğadan ilham alarak projeler geliştirmeye özen gösteriyoruz.Projemizde sağlamlık, üst düzey işçilik, sosyal donatı alanları ve özellikle yeşili bol peyzaj alanlarına çok önem veriyoruz. Kayapa bölgesinde ilk bitirdiğimiz proje olan Rızvanoğlu Premium’da Erkan Aydemir Tekstil İnşaat ile iş ortaklığı yaptık. Bu projemiz yaklaşık 15.500 metrekare arazi üstünde 138 daireden oluşmaktadır. Bu projemiz gerek sosyal alanları, gerek peyzajı ile bölgede adeta standartları değiştirmiştir. Şimdi ise yine aynı iş ortaklığı ile 102 bağımsız bölümlü Trend 16 projesini tamamlamak üzereyiz. Bu projemiz hem daire içi konsepti hem de peyzajı ile çok iddialı. Yaklaşık 60 farklı bitki çeşiti kullanıyoruz peyzajımızda. Berat Rızvanoğlu İnşaat olarak başlayacağımız bir diğer yeni projemiz ise yaklaşık 50 bağımsız bölümden oluşuyor. Yine çok farklı dokunuşlarımızın olduğu bir proje. Şu an ruhsat aşamasında. 2023’ün ilk aylarında projemize başlamayı ve süratle projemizi tamamlamayı planlıyoruz. Kayapa’da ve Bursa genelinde imzamızı attığımız projelere şimdiye kadar gösterilen ilgiden oldukça memnunuz.

Mustafa Altın
Makaza Altın İnşaat YK Başkanı

Kayapa’nın gelişimi 2016’lı yıllarda koyduğumuz öngörüş ve vizyonla aslında paralel gelişti. Biz o dönemlerde daha bölgede hiçbir hareket yokken bölgenin gelişeceğini ve yeni bir ‘Balat’ olacağını söylemiştik. Bugün geldiğimiz noktada gelişimi hızla devam eden ve Bursa’nın konut ve yaşam alanı anlamında en hızlı ve istikrarlı devam eden bölgelerin başında gelen Kayapa, bizim bu öngörümüzün ne kadar doğru olduğunu ortaya koydu. Kayapa’yı diğer bölgelerden ayıran özellikler; otobana olan direkt bağlantısı bu şekilde hem şehir içi hem şehirler arası ulaşımda çok rahat hareket etme imkânı sağlaması, yine 0,90 emsal olması hasebiyle yeşil ve orman alanlarının bol olması, ayrıca Bursa’yı ve Uludağ’ı gören son yerleşim yeri olması. Bölge kendi içindeki gelişimini tamamlamak üzere olmakla beraber, Balkan Mahallesi ile birleşmesi, Görükle Mera’daki imar durumunun netleşmesi ile birlikte Bursa’nın en önemli yerleşim yeri olacaktır. Kendisi dışında çevresinin gelişimi (Balkan Mahallesi, Görükle Mera) Kayapa’yı daha da cazibe merkezi haline getirecektir. 2016 yılında biz burada ilk konut projemizin temelini attık ve 1-2 proje dışında bölgede yatırım yapan ilk firmalardan biri olduk. Bugün geldiğimiz noktada ne kadar isabetli bir öngörüde bulunduğumuzu ve çözüm ortaklarımızı doğru yönlendirdiğimizi görüyoruz. Yatırımcılarımızı doğru yönlendirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bizim bu bölgede toplam 7 projemiz oldu. Bunların 6 tanesi tamamlandı ve hiç satılık dairemiz kalmadı. Şu an devam eden projemizde yüzde 30’luk bir satılık dairemiz kaldı. Bölgede ilk yatırım yapan firmalardan olduğumuz ve o bölgenin müteahhidi olduğumuz için ve her projemizde inovatif bir şeyler kattığımız için hep beklentimizin üzerinde bir ilgiyle karşılaştık. Bu da bizleri ayrıca mutlu ve memnun etti. Kayapa, Balkan, Kızılcıklı ve şimdi imar durumu netleşen Görükle Mera ile birlikte şehrin batısında yeni bir şehir kuruluyor. Bu yeni şehir gerekli altyapı hizmetlerini de hak ettiği şekilde alırsa gelişimini daha hızlı tamamlayacak ve cazibe merkezi haline gelecektir.

Göksel Birsen
TÜGEM İl Başkanı

Kayapa daha önceleri köy iken, 29 Şubat 1972 tarihindeki kararla belediye statüsü alarak beldeye dönüştü. 12 Kasım 2012'de TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı kanun ile mahalle oldu. 2012 yılında 632 kişinin yaşadığı bölgede yeni yapılan inşaatlarla birlikte nüfus her geçen gün artmaktadır. Bursa’nın yeni cazibe merkezi haline gelen ve bölgedeki birçok prestijli proje ile hızla yükselen Kayapa’yı diğer bölgelerden ayıran en büyük özellik yeni konutların bu bölgede yapılıyor olmasıdır. Orta kesime hitap eden bölge gelişimini tamamlayana kadar yatırımcısına kazandıracaktır. İmara açılan mahallelerin ortak özelliği her geçen gün gelişimin hızlanmasıdır. Ulaşım, eğitim, kültür, sosyal, sağlık, spor ve dini tesislerin de gelmesiyle mahallenin gelişimi sağlanır ve değerlenir. Bölgede yapılan her yeni inşaat da 2. el konut fiyatlarını tetikler. Büyükşehir Meclisi’nin temmuz toplantısında Ekokent projesi oy birliği ile kabul edildi. Yeni şehir tam 590,5 hektarlık alan üzerinde yükselecek. Ekokent’in yüzde 77,31’lik çok büyük kısmı Kurtuluş Mahallesi sınırları içinde yer alıyor. Planın yüzde 17,80’lik bölümü 30 Ağustos Zafer Mahallesi’nde. Yüzde 4,89’luk kısmı ise Balkan Mahallesi sınırları içinde. Konut alanları maksimum 6 kat olacak.

İbrahim Saltoğlu
Mavi Adamlar Gayrimenkul

Kayapa daha yeni bir oluşum sürecinde olduğu için hem müşteriler hem de müteahhitler tarafından tutulan bir yer haline geldi. Bursa’nın zirvesinde olan bir bölge. Ataevler ve İhsaniye gibi yerlere nazaran çok uygun bir bölgeydi, buna bağlı olarak da insanların yatırımda gözdesi konumuna yükseldi. Doğası ve lokasyonu da tercih edilmesinde çok önemli bir etken. Hem Uludağ Üniversitesi’ne yakın hem de otobandan direkt İzmir ve İstanbul’a gidebiliyorsunuz. Şu an Kayapa’da yapılanlarla birlikte toplam 120 proje bulunuyor. Eskiden revaçta olan ve tercih edilen yerlerin başında FSM vardı, şimdi Özlüce var. Ben 3. bulvar olarak ise Kayapa’yı görüyorum. Görükle Mera da onaylandığı için hem talep olacak hem güzel projeler ve alanlar hayata geçecek. Yatırımcıların Kayapa’ya daha da yoğunlaşması gerektiğini düşünüyorum. Kayapa’da yabancı müşterilerimiz yok denecek kadar az. Daha çok yerel halk tarafından tercih edilen bir yer ama Hasanağa tarafında ise yabancı ağırlıklı bir müşteri portföyü var. Kayapa’yı daha çok mavi yakalılar, doktorlar, mühendisler ve memurlar tercih ediyor. 3+1 daireler 1,5 milyon liradan başlıyor 2 milyon 750 bin TL’ye kadar çıkıyor. Villa tarzı projeler bu bölgede pek yok. Burada ağırlıklı olarak konut projeleri var. Kayapa gelecekte Bursa’nın en gözde ve değerli bölgesi olacak. Kayapa yatırımcılara her zaman kazandıracak.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
21°
kapalı
banner61
banner62
banner92
banner89