banner94

banner77

banner69

banner88

13.11.2023, 16:19 33

Gayrimenkul sektöründeki değişim

1 Kasım ile birlikte Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği’ni destekleyici, internet ilan sitelerinde ilan girme kurallarını düzenleyici uygulama devreye girdi. Daha önceki yazımda belirttiğim gibi ilk etapta mülk sahibi gibi ilan giren ayakçıların ve mülk sahibi adına ilan girmek gibi kendine anlamsız bir şekilde misyon yükleyenlerin önünü kesecek bu uygulama ilerleyen süreçte bu işin ticaretini yapan firmaları ve gayrimenkul danışmanlarını da kontrol altına alacak bir hale gelecektir. Henüz teknik alt yapı buna müsaade etmediğinden olsa gerek tam anlamıyla gayrimenkul firmalarınca girilen ilanların kontrol altına alınması elektronik ortamda pek mümkün değil gibi duruyor. Ancak firmaların ve ilan giren danışmanların sisteme bir şekilde kaydı yapılmaya başlandı. Bir süre daha el yordamı ile kontroller devam ettirilecek olup çekilen datalar ile ilgili bilgi ve belge talebi gerekli durumlarda konunun muhataplarından istenecektir.

2021 yılı itibari ile ilan portallarından dataların çekilmeye başladığını zaten biliyorduk. Şu an sisteme kayıtlar ile birlikte sektör oyuncuları kendi şirketlerini açma, belgelerini tamamlama ve gerekli mercilere kayıtlarını yaptırmak konusunda daha hızlı hareket etmek zorunda kalacaktır. Yani kaçak olarak bu işi yapanların sayısında bir azalma olacağı gibi bu işi hobi olarak yapanlar da para harcamak zorunda kalacağından yaptıkları iş biraz pahalı bir hobi halini alacaktır.

Bir sonraki aşama çok büyük ihtimal tapu, vergi dairesi, il ticaret müdürlükleri ve internet ilan sitelerinin kademeli olarak entegrasyonu ile birlikte pazarlanmak için alınan mülklerin yasal mevzuata uygun halde pazarlanmasının sağlanması olacaktır. Burada en kritik adım bence budur. Böylece yetkisiz mülk pazarlanması engellendiği vakit gayrimenkul sektörü de çok ciddi bir kırılım yaşayacak ve saçma sapan, bu işi yaptığını iddia edenler ciddi bir darbe yiyecektir. Gerçi Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği pazarlayacağımız mülklerin yetkili olmasını şart koşmaktadır ancak henüz tam anlamıyla bu kontrol edilememektedir. Ve fakat kanun demektedir ki çalışılan mülklerin tümünün yetkisi olmalı ve bu belgeler çalışan gayrimenkul danışmanının veya ofisinin kayıtlarında 5 yıl boyunca bulunmak zorundadır. Yani bu belgeler talep edildiği taktirde bu belgelerin ibraz edilme sorumluluğu bu portföye çalışan firmada veya danışmandadır. Haliyle “ben bilmiyordum, mülk sahibi yetki vermedi, bugüne kadar hiç yetki almadık ki” gibi mazeretler bir şey ifade etmemektedir.

Sonuç olarak çok da uzun olmayan bir süre içerisinde eğer bu çalışmalar devam ederse gayrimenkul sektörü tam bir kontrol ile karşı karşıya kalacaktır ki bu durum gerçekten yaptığı işin hakkını vererek uğraşan birçok meslektaşımın önünü ciddi anlamda açacaktır. Haliyle sektördeki hizmet kalitesi ile birlikte hayallere değil gerçeklere dayalı pazarlama stratejilerinin önemi daha da artacaktır. Bu noktada bir ufak detay da gayrimenkul satmak veya almak isteyenlerin doğru danışmanlar ile çalışma konusundaki kararlığı olacaktır ki bence en kritik noktalardan biri de bugüne kadar gelen “Ucuza iş yaptıracağım” diye vasıfsız emlakçılar ile çalışma mantalitesinin ortadan kalkmasıdır.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
15°
kapalı
banner61
banner62
banner89