banner94

banner77

banner69

banner88

20.09.2023, 16:52 49

Taşınmaz ticareti yönetmeliğindeki değişiklik

Gayrimenkul sektöründe yıllardır ayakçılardan, kendisine arkadaşının yerini satmayı görev bilenlerden, arkadaşının dostunun yerini satarken aradan para isteyenlerden bıkmıştık. Ne yapsak ne etsek bir türlü bitmiyorlardı ne bunlar ne de bunların üst perdeden hal ve hareketleri. Çünkü biliyorlardı ki ne onları engelleyen bir kanun ne de bunlara dur diyecek bir merci vardı. Bu sebeple olabildiğince rahat ve olabildiğince arsızca kafalarına göre hareket edip kafalarına göre esip gürlemeyi matah bir şey addederek kendilerini tatmin ediyorlardı.

2018 yılında gayrimenkul sektörü için bir milat olan Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği’nin çıkmasıyla birlikte bir takım şeylerin artık eskisi gibi olmayacağını ancak bunun zaman alacağını görmüş olduk ve elbette umutlanmıştık. Hemen hemen tüm önemli şehirlerde yapılanmasını tamamlayan TÜGEM ve TÜGEM ile ortak hareket eden esnaf odalarının ve ticaret odası komitelerinin bu yönetmeliğin çıkmasındaki katkısı elbette yadsınamaz. Tüm bu çabaların sonucunda çıkartılan bu yönetmelik en azından biz gayrimenkul profesyonelleri açısından bir başlangıçtı çünkü ilk defa yaptığımız iş bir meslek olarak tanımlanmış ve bir takım regülasyonlara tabi olmuştu. Artık öyle ipe sapa gelmez garip tiplerin orta ve uzun vadede sektörden elenmesi için bir alt yapı kurulmaya başlamıştı. O zamanlar birçok meslektaşımız bu yönetmeliği eleştirmiş, işe yaramayacağını söylemişti ancak inanıyorduk ki zaman içinde taşlar yavaş yavaş yerine oturacak ve bu sektörün başına bela olan tiplerden kurtulacaktık.

Ağustos ayı sonunda Taşınmaz Ticareti Hakkındaki Yönetmelikte yapılan değişiklik bence bu zamana kadar yapılmış en önemli değişikliklerden biri olacaktır. Bundan sonra mülk sahipleri ve onların 1. Ve 2. Derece akrabaları haricinde bir mülkü müvekkili adına bir avukat veya aradan para götürmeye çalışan bir arkadaş veya mülk sahibinin kapıcısının belirleyeceği bir ayakçı ilan giremeyecek. Giremeyecek çünkü 2 ay sonra devreye girmesi hükme bağlanan bu değişiklik ile ilgili sahibinden girilen ilanları giren kişinin mülk sahibi olması veya onun yetkilendirdiği kişi olması esas olacak. İlan girilirken istenecek bilgi ve belgeler ile birlikte bu konu takip edilir hale gelecek. Buna uymayan kişiler ise ciddi para cezaları ile karşı kalacak.

Benim fikrim bu değişiklik aslında çok daha önemli bir hedefin ilk adımı olduğu yönünde. Çünkü gerekli alt yapının devreye alınması ile birlikte bir sonraki adım ilan giren emlakçıların da bu mülkü pazarlamaya yetkili olup olmadığının kayıt altına alınması ve tüm bu sistemin maliye ve tapu ile entegre edilmesi olacaktır. Haliyle yetkisiz, kayıtsız, belgesiz ve bu mesleği hala eski kafa ile yapmakta ısrar edip kısa yoldan köşeyi dönme hevesindeki emlakçılar da sektör dışına ister istemez atılacaktır.

Biz gayrimenkul profesyonelleri açısından hayati öneme sahip olan bu dönemeci aşmış olmak bizler için çok anlamlı. Sektörün gelişimi yönünde atılan bu adımda emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz ve biliyoruz ki daha gidecek çok yolumuz var.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
15°
kapalı
banner61
banner62
banner89