banner94

banner77

banner69

banner88

Sektörel işbirliğine atılan güçlü imza: DEMSİAD

Doğalgaz Enerji Mekanik Mühendisliği Sanayici İşadamları Derneği (DEMSİAD), 2016 yılında kurulduğu günden bugüne konut ve yapı sektöründe enerji ve doğalgaz ile ilgili ihtiyaç duyulan mekanik, teknik ve informasyonel çözümleri tek çatı altında sunuyor.

KONUT VE YAPI 14.02.2023, 18:51 24.02.2023, 18:41
Sektörel işbirliğine atılan güçlü imza: DEMSİAD
banner66

Tüm üyeleriyle direkt iletişimde olmaya özen göstererek sektörün ihtiyacı olan eleman eğitimleri, işbirlikleri ve gerekli yönlendirmeleri sağlayan DEMSİAD, yönetim kurulu olarak bu ay Konut Yapı Gazetesi’nin Sektörün Kilit Taşları sayfasının konuğu oldu.

Röportaj: Dilek Atlı

DEMSİAD YKB Alptekin Şahintürk

(Veds Teknoloji A.Ş. Genel Müdürüyüm. Uzun yıllar boyunca mekanik tesisat sektöründe taahhüt işlemleri yaptık. Son 8-9 yıldır da konutlarda kullanılmak üzere ısı istasyonu üretimi yapıyoruz. Türkiye’nin üç üretici firmasından biriyiz.)

DEMSİAD ne zaman, hangi amaçla kuruldu?

Derneğimiz, 2016 yılında Bursa’daki mekanik tesisat, gaz yetkili firmalarının, taahhüt işleri yapan firmaların bir çatı altında toplanması ve diğer sektörlerdeki firmalarla güçlü işbirliği içinde olması amacıyla kuruldu. Sektöre dokunan bir derneğiz.

Kaç üyeniz var? Hangi mesleklerden üyeleriniz bulunuyor?

Derneğimiz, 7 kişilik bir yönetim kurulundan oluşuyor. Toplamda yaklaşık 110 üyemiz bulunuyor. Günden güne de bu sayı artıyor. Çoğunlukla doğal gaz yetkili firmaları, havalandırma, baca ve imalat firmaları, taahhüt firmaları ve mekanik tesisat firmaları üyelerimiz bulunuyor.

Üye olduğunuz federasyon var mı?

DEMSİAD olarak Türkiye Tesis Yönetim ve Tedarikçileri Federasyonu (TYTFED) üyesiyiz.

DEMSİAD Akademi çalışmaları neler?

Çok önem verdiğimiz, derneğimizin misyonlarından biri de DEMSİAD Akademi. 8 Mart’ta İç Tesisat Günleri Çalıştayı yapılacak. Türkiye genelini kapsayan bu çalıştayda DEMSİAD Akademi olarak yer alacağız. Aynı zamanda DEMSİAD Akademi, Bursa Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu derslerine destek veren bir yapı. BTSO’da da eğitim verdik. Faaliyetlerimiz artarak devam edecek.

Yeşil Mutabakat gündeminizde. Enerji verimliliği artık çok önemli bir konu. Bu konulardaki çalışmalarınızı özetler misiniz ?

Evet. Yeşil Mutabakat, üzerimize çığ gibi geliyor. Hem dünyada, hem de ülkemizde iklim değişikliği gerçeğine sırtımızı dönemeyiz. Bu, torunlarımızı ilgilendiren bir konu artık. AB ülkelerinin ortaklaşa imza attığı Yeşil Mutabakat (Green Deal), karbon ayak izinin azaltılması ile ilgili çok ciddi hedefleri kapsıyor. Ülkemiz de bu mutabakata imza attı. Bundan sonra enerjiyi kullanma şeklimize dikkat edeceğiz. Sanayimizdeki imalatlardan sosyal ve gündelik yaşamımıza kadar bizi etkileyecek bir sürecin içindeyiz. Enerji verimliliğini ön plana çıkaran çözümler, dönüşümler gerekli. Biz de DEMSİAD olarak bu çözüm ve dönüşümlerin tam ortasındayız. Temsil ettiğimiz sektöre, işbirlikçimiz olan STK’lara ve müşterilerimize enerji verimliliği konusunda bilgi ve yönlendirme desteği veriyoruz.

2023 yılı hedefleriniz neler?

Yeşil Mutabakat ile ilgili eğitim ve bilgilendirme toplantılarımıza devam edeceğiz. DEMSİAD Akademi bu konuda aktif olacak.

Ferhat Tekin Arslan

DEMSİAD BŞK YRD

(Çözüm Bilim Mühendislik sahibiyim. 2013 yılında kurulduğumuz günden bugüne Bursa ve civarında mekanik sistemler üzerine faaliyet vermekteyiz.)

DEMSİAD olarak sektördeki yerinizi nasıl özetlersiniz?

Mekanik sistemler; ısıtma, soğutma, havalandırma, akışkan transferleri konuları üzerine merkezi Bursa’da olan ama civar bölgelerde de faaliyet gösteren firmaların sıkıntıları, çözümleri, eğitimleri ve faaliyetleri gibi konularına odaklanan, bilgi ve tecrübenin paylaşıldığı bir çatı oluşturmak üzere sektörde yerimizi aldık.

Gerçekleştirdiğiniz faaliyetler neler?

Yapı sektörü ve alt gruplarıyla işbirlikleri içindeyiz. Yönetim olarak rutin toplantılar yaparak güncel konuları masaya yatırıyoruz. Paydaşlarımızla görüşmelerimizi gerçekleştiriyoruz. Eğitimlerimizle, zanaat gerektiren alanlarda ara eleman sıkıntısına çözüm üretmeye çalışıyoruz.

Gökhan Yavuz

DEMSİAD YK Üyesi

(Endogaz Mühendislik yetkilisiyim. 2006 yılından bugüne hem şehir içi, hem de şehir dışında sanayi alanında mekanik tesisatlarla ilgili taahhüt hizmetleri vermekteyiz.)

Maliyet artışlarından nasıl etkilendiniz?

2018 yılı itibarıyla dünya genelinde başlayan ekonomik sıkıntı gün geçtikçe etkisini bizde de gösterdi. Devamında pandemi ve Rusya-Ukrayna Savaşı’nın patlak vermesi nedeniyle 2022 yılı tüm sektörler için zor geçti. İnşaat ve mekanik sektöründeki maliyet artışının hızlı ivmelenmesinin yanında istikrarsızlık da olumsuz etkiler yarattı. Maliyet hesapları artık günlük yapılır hale geldi. Sonuçta, maliyetler son kullanıcıya yansıdı. Orta gelir seviyesindeki vatandaşlar konut alımında sıkıntı yaşadı. Beklentimiz, önümüzdeki seçim sonrasında enflasyon ve maliyet artışlarının bugünkü gibi hızlı ilerlemeyeceği doğrultusunda. Eski günlerimize dönmenin özlemiyle umutluyuz.

Murat Han

DEMSİAD Genel Sekreteri

(Etinoks Baca Enerji Sistemleri firması ortağıyım. 2012 yılında kurulan firmamız, paslanmaz çelik baca ve havalandırma sistemleri üzerine faaliyet gösteriyor.)

İnşaat firmalarının dikkat etmesi gerekenler neler sizce?

DEMSİAD olarak inşaat firmalarının projelerindeki mekanik sistemleri inceleme, sunumlar yapma, öneri ve deneyimleri paylaşma gibi hizmetler veriyoruz. Dikkat edilmesi gerekenler ise yerel firmalarla çalışmak, iş sonrası sorun ve çözümler için önemli. Ayrıca, Bursa’da faaliyet gösteren doğal gaz firmalarının yetkili olmalarına dikkat edilmeli.

Ömer Faruk Aydınlı

DEMSİAD YK Üyesi

(Uludağ Mühendislik Ortağıyım. 2006 yılından bugüne doğalgaz, yangın sistemleri, mekanik tesisatlar üzerine çalışıyoruz.)

Hangi kurumlarla dirsek temasındasınız?

Makine Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası’nın yanı sıra belediyeler ile yoğun çalışmalarımız oluyor. Özellikle yeni kurulan Bursa Enerji Yöneticiliği Birimi ile çeşitli komisyonlar vasıtasıyla çalışmalarımız var. İMSİAD, Yapı Denetim Kuruluşları Birliği ve Uludağ Üniversitesi Doğal Gaz Meslek Yüksek Okulu ile de dirsek temasındayız.

Mert Yıldız

DEMSİAD Sayman Üyesi

(Yıldız Mühendislik firma sahibiyim. 2012 yılında Bursa’da doğalgaz, mekanik, havalandırma, baca sistemleri alanında faaliyete başladık. Hizmetlerimiz sürüyor.)

Mesleğinizin sorunları ve çözümleri neler?

Nitelikli ara eleman bulma ve çalıştırma sorunumuz başı çekiyor. MEB ve BUÜ ile bu konuda DEMSİAD Akademi olarak işbirliği içinde nitelikli işgücü yetiştirmek üzere çalışıyoruz. Enflasyon ve beraberinde fiyat geçişlerindeki artış diğer bir sıkıntımız. 2023 yılında bu sorunları aşacağımızı umuyoruz. Tedarik sorunumuz da var. Önümüzdeki dönemde sıkı istişare ile birlikte çözüleceğine inanıyorum.

Kent yöneticilerine mesajınız nedir?

Kent yöneticileri, istediğimiz zaman randevu veriyorlar ve sorunlarımızı dinliyorlar. Ancak çözüm süreçlerini hızlandırabiliriz. Çünkü vakit kaybı, iş kaybı olarak bize dönebiliyor.

İsmail Akdoğan

DEMSİAD Bşk. Yrd.

(Akyel Mekanik firma ortağıyım. 2013 yılından beri sektörde hizmet vermekteyim. Konutlarda tesisat uygulamaları; doğalgaz uygulamaları, fabrika ve konutlarda yangın söndürme sistemleri gibi işlemleri yapıyoruz.)

Konutlarda güvenli doğal gaz kullanımı ve enerji tasarrufu ile ilgili önerileriniz?

Birincisi ve en önemlisi, yetkisiz kurum ve kişilere tesisatımızı asla teslim etmemeliyiz. BURSAGAZ’dan proje onayı ve gerekli izinler alınmadan tesisatımıza dokundurmamalıyız. İkinci olarak doğalgaz menfezlerimizi kapatmamalıyız. Üçüncüsü, bacalı cihazlar sayı olarak kentimizde azalsa da halen bacalı cihaz kullanıcıları gerekli bakımı yaptırmalıdır. Enerji tasarrufunda doğru tesisat ve doğru cihaz seçimi ve yetkililerce uygulanması kurtarıcıdır.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
14°
kapalı
banner61
banner62
banner89