banner94

banner77

banner69

banner88

17.05.2022, 17:17 36

Şehirlerde enerji dönüşümü

Kopenhag, 2025 yılına kadar şehirlerinde sadece 2 yıl sonrası için karbon sıfırı hedefliyor, 2030 yılına kadar da ulaşım tamamıyla elektrikli otobüslerle yapılacak. Hollanda’nın, tüm ülke sınırlarında 2050 yılı için sıfır karbon taahhüdü var. Hollanda, ülke olarak yeşil enerjiye öncülük yapmakta yaptığı çalışmalarla.

Avrupa Birliği, iklim değişikliği ile mücadelede ciddi çabalar içinde, 2035 yılına kadar emisyonları % 40 azaltma hedefi var

Havacılık, emisyonları % 14 gibi arttırıyor, denizcilik de aynı şekilde, emisyonların % 72’si karayoluna ait, kentleşmenin etkisi % 70’ten fazla. Dolayısıyla kentleşme konusunda önemli çabalara girmemiz gerekiyor ülke olarak, Akdeniz Havzasında olduğumuz düşünülürse enerji dönüşümü ile ilgili yeni nesil uygulamalara önem vermemiz gereken bir şehircilik anlayışı içinde olmamız gerekmekte.

Binalarda enerji verimliliğine çok önem verilmeli, düşük karbonlu ulaşım stratejisi benimsenmeli, bu stratejinin planlama çalışmaları yapılmalı, programlanmalı, ulaşımda karbon emisyonunu azaltmak karbon seviyesini % 60 etkiliyor.

Kaynak verimliliği çok önemli.

Altyapı sisteminde ne yapılırsa, iklim değişikliğine nasıl katkıda bulunabiliriz? Yapılı çevreyi enerji verimliliği ve depreme nasıl dayanıklı hale getirebiliriz? Bu sorular kent yönetimleri tarafından gelecek için şimdiden tasarlanmalı. Çok önemli derecede finans kaynakları gerektirecek bu yatırımlar için kamu ve özel sektör yatırımları birlikte hareket etmeli.

İklim değişikliği yaşam kalitesini arttıracak ve şehirlerde enerji dönüşümü altyapı çalışmaları kentsel ekonomi için de önemli bir kaynak olacak.

İklim değişikliği etkileri ile deniz seviyesinin yükselmesi, hava sıcaklığının yükselmesi, su sıkıntıları, her geçtiğimiz yıl daha da sorun yaşadığımız gerçekler ve çevre sorunları hiç de uzak değil.

Kentsel hareketlilikten nasıl enerji elde edileceği de düşünülmeli. Atıktan enerji elde edilmesi nasıl en verimli ve en fazla hale getirilebilir. Kalabalık şehirlerin ortalama 20 bin ton çöp ürettiği düşünülürse, enerji dönüşümü konusunda büyük bir kaynak olduğu kaçınılmazdır.

Aynı şekilde araçların hareket halinde olması yine başka bir enerji kaynağı, enerjinin verimli kullanılmamasından dolayı Helsinki şehri yıllık 53 milyon dolar kaybederken, dünyada neredeyse yıllık 85 milyar dolar ekonomik kayıp var.

Kentsel planlama bağlamında bu konuların bütüncül şekilde düşünülüp planlanması gerekmekte.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
18°
açık
banner61
banner62
banner92
banner89