banner94

banner77

banner69

banner88

Yapıların gizli kahramanları: Plastik ve çelik boru firmaları

Sektörün nabzını tutan Konut ve Yapı Gazetesi'nin bu ayki “Sektörün Kilit Taşları”nın konusu, yapı sektörünün temel taşı olan boru malzemesi oldu.

RÖPORTAJ 22.09.2023, 10:37 28.10.2023, 13:06
Yapıların gizli kahramanları: Plastik ve çelik boru firmaları
banner66

Bursa Tesisat İnşaat Malzemecileri Derneği (BURTİMDER) çatısı altında yer alan boru firmaları adına konuşan Genel Sekreter Salim Yılmaz ile BURTİMDER üyesi ve BTSO 22. Komite Meclis Üyesi Veysel Mescioğlu, hem firmalarını hem de bağlı oldukları kurumları temsilen yaptıkları açıklamalarla binaların gizli kahramanları boru malzemesi hakkında bilgiler verdiler.

Röportaj: Dilek Atlı

Veysel Mescioğlu (Meskar Yapı Market Genel Md.)

BURTİMDER üyesi /BTSO 22. Komite Meclis Üyesi

“Plastik boru geniş kullanım alanına sahip”

Yapılarda kaç tür boru kullanılır, nerelerde kullanılır? Malzeme olarak borunun önemi nedir?

Yapılarda, alt yapı boruları ve üst yapı boruları olmak üzere iki tür boru var. Alt yapılar, ayrıca toprak altı borular olarak da bilinir. Toprak altında kanalizasyon ve diğer sistemleri kurmak üzere kullanılır. Üst yapı boruları ise bina içi sistemler için kullanılır. Bunlar, temiz su ve pis su boruları olarak içinde ikiye ayrılır. Bir de ısıtma sistemleri ile ilgili borular vardır. Temiz su boruları, evimize, binamıza temiz su tedarik etmek için kullanılır. Pis su atıkları ise kullanılan su atıklarını deşarj etmek üzere kullanılan sistemlerdir. Yerden ısıtma sistemlerdeyse binanın, dairelerin ısıtma sistemini organize eden borular vardır.

Boru seçiminde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Bina içinde kullanılan borular, estetik olmayan, tamamen gizli, mekanik sistemlerdir. Bu sistemlerin çok kaliteli ürünlerden tercih edilmesi gerekir çünkü sonradan müdahalenin çok zor olduğu alanlardır boru döşenen alanlar yapılarda. Temel altı sistemleri örneğin zordur. Boruların doğru tercih edilmemesi ya da doğru uygulama yapılmaması sonradan büyük sıkıntılara neden olur.

Boru firmaları nasıl çalışır, üretimle mi, bayilikle mi?

Türkiye’de boru firmaları yabancı sermayeli ve yerli sermayeli olmak üzere ikiye ayrılır. Yabancı sermayeli boru şirketlerinin tamamı bayilik üzerine çalışır. Yani ana üreticinin hemen her ilde belirli bayileri vardır ve ürünler bu bayilere dağıtılır, malzemenin böylece satışı sağlanır. Üreticinin ya da bayinin, müteahhit firmaya boru tavsiyesi nadiren görülür. Zaten bir malzeme tedarik planı vardır. Bunun yanında yeni sayılabilecek uygulamalar vardır. Sessiz boru diye adlandırdığımız boru sistemi vardır. Bu sessiz boru sistemi bina içindeki atıkları deşarj ederken oluşan sesi minimize eder.

Borular, yaşam alanlarımızda nerelerde karşımıza çıkar?

İnsan yaşamında borular, tarımdan sanayiye geniş bir alanda kullanıma sahiptir. Özellikle plastik borular. Sıvı nakillerinde, petrol nakillerinde kullanılır. Boru malzemesi aslında birçok alana hitap eder. Örneğin, fabrika içlerinde, hava akımları transferinde kullanılır. Yalnızca su ve ısıtma sistemlerinde değil, geniş çaplı kullanımıyla hemen her sektörde karşımıza malzeme olarak çıkar.

Mesleki sıkıntılarınız arasında neler var?

Sektörümüzde yeterli depolama alanına sahip olmamak en başlıca sıkıntıdır. Boru satıcısı firmalar, başka malzemeler de satarlar. Bunlar; seramik, mobilya gibi hacim kaplayan malzemelerdir. Belediyelerin bize yeterli depolama alanı sağlamasını istiyoruz. Boru, hacimli bir ürün olduğu için dışarıda depolanmalıdır. Dolayısıyla en büyük sorunumuz yer problemidir. Depolama alanlarını sıhhi alanlar haline getirerek yeterli alanların Bursa’nın girişinde ve çıkışında yer alan pek çok inşaat malzemesi satan firmalara tahsis edilmesi bir çözüm olacaktır.

Firmanızdan da kısaca söz eder misiniz öyleyse?

Meskar Yapı Malzemeleri olarak 41 yıldır Bursa’da hizmet veriyoruz. Bursa’da çoğunlukla satıcılara ve kısmen de müteahhit firmalara ürün tedariki yapıyoruz. Firmamızın bünyesinde; plastikten ürünler, plastik boru gibi, ahşaptan ürünler, metalden ürünler ve cam/porselen ürünler var. Dört ana başlıkta hizmet veriyoruz. Ürün yelpazemiz özellikle çok fazladır.

Salim Yılmaz (Sesa Marmara Boru A.Ş. Firma Sahibi)

BURTİMDER Genel Sekreteri

“Çelik boru sistemleri yaşamsal önemde”

Çelik boru ürün grubu, plastik borunun yanında hangi farklara sahip?

Yapıları endüstriyel yapılar ve konut yapıları olarak ayırsak bile bu inşaatlarda plastik boru kullanımı kadar çelik boru ürünlerinin de kullanımı söz konusudur. Bu ürün grupları içinde; ısıtma-soğutma sistemlerinde kullanılan çelik borular, yangın tesisatı hatlarında kullanılan çelik borular ile kazan, hava ve doğalgaz hatlarında kullanılan çelik borular mevcuttur. Temelde alt yapı ve üst yapı çelik boruları olarak iki gruba ayırabiliriz.

Boru firmaları olarak yapı sektörüne, inşaat firmalarına bir mesajınız var mı?

Çelik boru satıcı firmaları olarak Türkiye’de üretim yapan çelik boru üreticilerinin bölgesel ve il bazında temsilciliklerini yapıyoruz. Projelendirmelerden sonra inşaatlarda firmalar tarafından kullanılacak malzemeler belirlenir. Uygulamaları yapacak mekanik tesisat firmaları da belirlenir. Mekanik tesisat firmaları bu projeler belirlendikten sonra ürünlerin tedarikini bizim gibi hizmet sağlayıcı firmalardan yapmaktadır. Ürünlerin çeşitliliği günümüzde oldukça fazla ve ayrışmaktadır. Gerekli zamanlarda inşaat firmalarına satıcı firma olmanın yanında danışmanlık hizmeti de vermeliyiz. Bu bakımdan birlikte çalışmak son derece güvenli ve verimli işler ortaya koyar.

Kent ve ülke yöneticilerine yönelik mesajlarınız neler peki?

Türkiye’deki üreticilerin lojistik merkezleriyiz aynı zamanda. Ancak Bursa’da faaliyet gösteren satıcı firmalar olarak yer ve depolama sorunu yaşıyoruz. Tüm firmaların bir arada olduğu büyük bir alana ihtiyacımız var. Tüm tedarikçileri bir araya getirerek lojistik imkânı sunmak, hem bizim maliyetlerimizi azaltacak, hem ulaşım problemini çözecek, hem de kentin dinamiklerini güçlendirecektir.

Firmanızı tanıyabilir miyiz?

Sesa Marmara Boru, 2016 yılında kuruldu. Daha önce Türkiye’de faaliyet gösteren en büyük çelik boru firmasında 21 yıl aktif görevde bulundum. Sonra sektöre doğrudan firmamız ile dâhil oldum. Çelik boru sektörünün ihtiyaç duyduğu tüm ürünleri, tüm sistemler için ürün gamımızda bulundurmaktayız. Ana kalem ve yardımcı kalem çelik boru ürünlerini Bursa ve Marmara Bölgesi merkezli olarak satışa sunuyoruz. Öncelikle teknik alt yapımız yüksek olduğu için teknik danışmanlık hizmeti de veriyoruz. Talep oluştuktan sonra ürün tedarik hizmeti sunuyoruz.

BURTİMDER çatısı altında boru firmalarının avantajları hakkında neler söylemek istersiniz?

BURTİMDER, Bursa merkezli olup Güney Marmara Bölgesi’ndeki satıcı firmalardan oluşan bir dernektir. Tesisat İnşaat Malzemecileri Federasyonu’na bağlıyız. İstanbul, Antalya, Ankara, Samsun, İzmir, Denizli ve Bursa’da hizmet veren bir STK olarak inşaat temelinden anahtar teslim aşamasına kadar tesisat malzemecileri satıcısı firmalardan oluşan geniş üye yapısına sahip BURTİMDER’in yüzde 20’e yakın üyesi boru firmalarından oluşuyor. Sektörel sorunlarımızı paylaşıyor, duyuruyor ve çözüm arayışına giriyoruz. Böyle güçlü bir çatının altında olmak sektörümüz ve sektördeki firmalarımız açısından büyük avantaj sağlamaktadır.

İhsan Aydoğdu

Aydoğdu Yapı Malzemeleri Yön. Krl. Bşk.

“TSE Belgeleri normlarında üretilmeli”

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Ardından boru malzemesinin insan yaşamındaki önemini özetler misiniz?

Aydoğdu Yapı Malzemeleri firmamız, İhsan ve Şerif Aydoğdu tarafından yönetilmektedir. 1989 yılında Meydancık’ta ‘Sıhhı Tesisat Malz" toptan-perakende şirketi olarak kurulmuştur. Günümüzde 5000 m2 toptan satış alanı ile Kestel’de, 300 m2 perakende satış alanı ile de Yıldırım ilçesinde Aydoğdu Yapı Malzemeleri adıyla hizmet vermekteyiz. 5000 çeşit ürün yelpazesi ve 25 kişilik deneyim personel ile 450 km uzaklıktaki bayilerimize hizmet vermekteyiz. Ürün yelpazemiz başta Plastherm borudur. Bölge bayiimiz mevcut.

Öte yandan boru malzemesinin hayatımızdaki önemi konutlarımızda, iş yerlerimizde, yer altı kaynakların değerlendirilmesinde, insan ve doğanın sağlığı için olmazsa olmaz niteliktedir. Sıva altı uygulanan PPRC (temiz su ), PVC (atık su), koruge, dranaj vs. borular TSE Belgeleri normlarında üretildiğinde doğaya uyumlu ürünlerdir.

Serkan Yalaz (CEO)

Makro Isı Sistemleri

“TSE Belgeleri normlarında üretilmeli”

Boru malzemelerinin yapılardaki yeri ve önemi hakkında neler söylersiniz?

Borular; geçmişten günümüze birçok teknolojik gelişmelerle beraber başta hayat kaynağı suyun, gazların, petrolün ve kimyasalların taşınmasında vb. birçok alanda konutlarda bireysel ihtiyaçlardan küçük, büyük tüm sanayilerin vazgeçilmez ürünüdür. Neredeyse hayatın her alanında başrol oyuncusu olarak en ilkel zamanlardan bugünlere vazgeçilmez olup en geniş kullanım alanına sahip ana ihtiyaç malzemesidir diyebiliriz. Uluslararası hatların hammaddesidir ayrıca. Yalnızca içinden sıvıların, gazların ve atıkların geçtiği bir ürün değil, aynı zamanda çok sağlam bir yük taşıyıcıdır. Kıtalararası köprü inşaatlarının vazgeçilmezidir. Borular, yeraltı ve yerin üstünde birçok alanda vardır. Yarı mamul olarak birçok eşyanın üretiminde de kullanılmaktadır.

Firmanızı kısaca tanıyabilir miyiz?

Firmamız, 2010 yılında ısıtma, soğutma, klima, havalandırma, doğalgaz boruları, plastik borular ve sıhhi tesisat boruları olmak üzere komple bina mekanik tesisatları sektöründe toptan tedarik firması olarak faaliyet göstermektedir. Bünyesinde bulundurduğu uzman kadrosu ile yurt genelinde toptan ısı cihazları pazarlayarak güvenli ve hızlı hizmeti ile saygın bir yer edinmiştir.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
13°
açık
banner61
banner62
banner89