banner94

banner77

banner69

banner88

GESİAD İnşaat Komitesi ile sektörde ses getiriyor

Bursa iş dünyasının güçlü kuruluşlarından Genç Sanayici İş İnsanları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD), bu yıl farklı sektörlerde ses getirecek çalışmalar için kolları sıvadı. Bu amaçla sektörler bazında meslek komitelerini kuran GESİAD, İnşaat Komitesiyle sektöre yeni bir soluk katmaya çalışıyor.

RÖPORTAJ 22.09.2023, 10:44 28.10.2023, 13:06
GESİAD İnşaat Komitesi ile sektörde ses getiriyor
banner66

Konut ve Yapı Gazetesi’nin bu ayki “Sektörel Buluşma” organizasyonuna konuk olan GESİAD Bşk. Murat Kaya, Bşk. Yrd. Tolga Papatya, İnşaat Komitesi Bşk. Fatih Kutlucan ve İnşaat Komitesi Üyesi Olgun Şafak Karabiber ile GESİAD'ın sektördeki faaliyetlerini, gelecek döneme ilişkin projelerini konuştuk.

Murat Kaya

GESİAD Başkanı

“32 yıllık tarihimizde bir ilk”

GESİAD’ı tanıyabilir miyiz ? GESİAD İnşaat Komitesinin faaliyetleri nelerdir?

Bursa Genç Sanayici İş İnsanları ve Yöneticileri Derneği, 9 Eylül 1991 yılında kurulduk. Yani, 33’üncü yaşımıza bu ay girmiş bulunuyoruz. Yıllar içinde Bursa’daki genç girişimcilerin sesi olmaya çalışan GESİAD, sorunların belirlenmesine ve çözümüne katkı sağlamak, bölgesel hareketlilik adına yeni projeler üretmek ve sivil insiyatifin önünü açmak için çalışmalarını sürdürmektedir. Yerel sorunlar kadar ülke sorunlarına da çözüm üretmek, fayda yaratan politikalar geliştirmek, çevremize, ülkemize ve insanlığa yararlı çalışmalar sunmak amacındayız. Üyelerimizin diğer dernekler ve iş insanlarıyla sosyal ve ticari ilişkiler geliştirmesine katkı sağlamak ise bir diğer hedefimizdir.

14. Dönem Yönetim Kurulu olarak çalışmalarımız devam ediyor. Üyelerimizi faaliyetlerimize daha fazla dahil etmek adına 32 yıllık tarihimizde bir ilke imza atarak sektörel meslek komitelerini oluşturduk. GESİAD üyelerimizin faaliyet gösterdikleri alanlara göre katıldıkları toplantılarda komite üyelerimizi ve başkanlarımızı belirledik. Bunlardan biri de İnşaat Komitemiz oldu. En son açıklanan büyüme oranlarında inşaat sektörünün yeri son derece büyüktü. Büyüme rakamları bizim için ümit verici. Bursa açısından bakınca üyelerimizin ülke ekonomisine bu alanda sunduğu katkı ise takdire şayan.

Gerek ekonomi alanında söz sahibi olanlara, gerek kanun yapıcılara bizler STK önderleri olarak zaman zaman üyelerimiz ile birlikte yaptığımız anketler sonucunda elde edilen fikirlerimizi ulaştırıyoruz. GESİAD olarak tüm komite başkanlarımız adına diyebilirim ki sanayicilerimizin kredi erişiminde yaşadığı sorunlar, maliyet artışları, kurun rekabetçi olmaktan uzaklaşması, yavaşlayan dış taleplere dikkati çekip yüksek enflasyon nedeniyle öngörülemezlik, yüksek vergi oranları ve nitelikli personel sıkıntısı ile ilgili sorunlarımızı sıraladık ve bu sorunlar güncelliğini yılbaşından beri koruyor. Ekonomi yöneticilerimizden ivedi şekilde destek talep etmekteyiz.

Tolga Papatya

GESİAD Başkanı Yardımcısı

“Kendi içimizde kendimize yetebiliyoruz”

İnşaat Komitesi’nin Bursa’ya olan katkısını nasıl özetlersiniz?

Komitelerden birisi İnşaat Komitemiz oldu. STK’ların en büyük amaçlarından biri de kendi içinde büyüyebilmektir. İnşaat Komitemiz ile bu amaca yönelik geliştiren adımlar attığımızı düşünüyorum. İnşaat denince, arsadan nihai yapının peyzajına kadar pek çok kalem söz konusudur. Üyelerimiz arasında inşaat sektörünün tüm ilgili alanlarında faaliyet gösteren firmalar bulunuyor. Kendi içimizde yeterlilik sağlıyoruz. STK’ların olmazsa olmazlarından biri de kendi içinde kendine yetebilmek ve büyüyebilmek, böylece de ekonomiye katkı sunabilmektir. Birlikte daha güçlü ve hızlı bir şekilde büyüyeceğiz.

Fatih Kutlucan

GESİAD İnşaat Komitesi Başkanı

“Eğitim ve denetim sistemleri önemli”

Üyelerinizin bugüne kadar imza attığı projeler arasında neler var?

İnşaat sektöründe faaliyette olan 16 üyemiz var komitemiz içerisinde. Üyelerimiz içinde Merkez Bankası’ndan tutun pek çok AVM’nin yapımı gibi büyük ve önemli projelerde imzası bulunan firmalar var. Yapı alanının tüm kalemlerinde faaliyet gösteren firmalar bunlar. Dernek açısından Bursa’ya faydalı olabilecek işlerinde peşindeyiz ayrıca. Örneğin, yol ve kavşakların, Bursa’nın yararına olacak her şeyin arkasında durup, zarar verecek her şeyin de önüne geçmek istiyoruz. Ekonomik parametreler, yapı sektörünü doğrudan etkilediği için sosyokültürel anlamda tepki göstermemiz şu an zor. Umarım Türkiye ekonomisi için iyi haberlerle Bursa için güzel fikirleri üretmeye ve hayata geçirmeye devam ederiz.

İnşaat Komitesi, faaliyetleri açısından kent bilincine neler kattı peki?

Aslında pandemi ile birlikte şimdiki ekonomik süreç sosyokültürel pek çok şeyi arka plana atmamıza sebep oldu. Örneğin, yeşil bir şehir olma anlayışından uzaklaşmak zorunda kaldık. Çevreye faydalı yapılara da daha fazla yönelebilirdik. Örneğin, yağmur suyu damıtma sistemleri, yeşil enerji kullanımı gibi. Çevreye daha uyumlu konutlar yapma isteğinden vazgeçmesek de TOKİ tarzı konutlar yapmaya öncelik veriyoruz. GESİAD İnşaat Komitesi olarak çevre dostu yapılar kazandırmak için ülke ve kent yöneticileriyle görüşmeler yapıyoruz.

6 Şubat depremlerinden sonra İnşaat Komitesi olarak içinizde ne gibi görüşmeler yaptınız ve ne sonuca vardınız?

GESİAD İnşaat Komitesi Başkanıyım, inşaatçıyım, inşaatlar yapıyorum ve aynı zamanda bir çimento fabrikam ve hazır beton tesislerim var. Bunların olmasının bir avantajı da mukavemet durumunu görme şansı sağlıyor. Depreme karşı tek bir kalemin değil, tüm kalemlerin güvenli yapılar için üretim, denetim ve girişimleri kaliteli olmalıdır. Denetim sistemleri çok daha önemli. Düzenli denetimlerle yapılar ortaya çıkarmamız lazım. Denetçiler görevlerini yapmalılar. İyi bir eğitim ve denetim sistemine ihtiyacımız var. GESİAD olarak söz sahibi bir çatıyız. Deneyimli üyelere sahibiz. GESİAD olarak güzel işler yapmaya devam edeceğiz.

Olgun Şafak Karabiber

GESİAD İnşaat Komitesi Üyesi

“Sektörün potansiyelini uluslararası platforma taşıyacağız”

İnşaat Komitesi’nin 2023-24 hedefleri neler?

İnşaat Komitemizin hedefleri arasında, mesleğimizi uluslararası standartlara ulaştırmak ve bununla da yetinmeyip kural koyucu olmak var. Bursa ve Türkiye’deki tüm yapılarla ilgili olarak kendi alanımızda ses getiren çalışmalara imza atmayı da hedefliyoruz. 16 üyemizin yaptığı her çalışmanın örnek gösterilmesini amaçlıyoruz. Böylece kural koyucu da olmayı başaracağımıza inanıyoruz. İnşaat sektörü ekonominin temel taşlarından biri. Sektörün potansiyelini uluslararası platforma taşıyacağız. Komitemizin 2024 yılındaki hedeflerinden biri de yönetmeliklerde öneride bulunmak ve gerekirse yönlendirmeler yapmak, olumlu değişiklikleri hayata geçirebilmektir. Sorunların tespitlerini yapıyor, çözümleri için yapılması gereken değişiklikleri ülke ve kent yöneticilerine iletiyoruz. Merdiven altı firmalara denetim ve sınırlamalar getirilmesi için çalışmaların yanı sıra GESİAD olarak eğitime önem veriyoruz, sektörel eğitimler için girişimler yapacağız.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
15°
kapalı
banner61
banner62
banner89