banner94

banner77

banner69

banner88

Vizyon Mimarlık yapılara değer katıyor

Modern yapıların tasarımının yanı sıra restorasyon çalışmalarıyla da tarihi yapıları ayağa kaldıran Vizyon Mimarlık kurucusu mimar Büşra Maviçiçek, mimari tasarım ve uygulama anlamında her gün gelişerek büyümeyi ticari ve etik anlamda doğru bir çizgide kalmayı hedeflediklerini belirtti.

RÖPORTAJ 12.03.2024, 17:10
Vizyon Mimarlık yapılara değer katıyor
banner66

Bursa’da kısa sürede 200’den fazla projeye imza attı

- Firmanızı ve sizi tanıyabilir miyiz?

Bursa doğumluyum. Arnavut göçmeni bir ailede dünyaya geldim. Eğitimimi 2016 yılında Balıkesir Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde tamamladım. Vizyon Mimarlıkta 8 yıldır iş hayatıma devam ediyorum.

- İş hayatına nasıl başladınız?

İş hayatıma öğrencilik yıllarımda çeşitli mimarlık ofislerinde çalışarak başladım. 2016 yılında Vizyon Mimarlık ofisini kurarak iş hayatına atıldım. 2020 yılında mimar Mikail Soydan ile evlendikten sonra ofislerimizi birleştirdik. Birlikte 4 senedir Vizyon Mimarlık şirketini beraber işletmekteyiz.

- Vizyon Mimarlık’ı tanıtır mısınız bize. Vizyon Mimarlık nasıl kuruldu? Ekibi kimlerden oluşuyor? Şirketinizde hangi birimler var?

Ekip olarak 5 kişiyiz. Benim dışımda eşim Mimar Mikail Soydan, Mimar Melek Hüseyinoğlu, Mimar Kübra Kosovalı ve iç mekan tasarımında tekniker Fatma Tosun yer alıyor. Ofisimizde iş bölümü, yardımlaşma ve ortak akıl sistemi ile hareket ederek her işte daha fazla paydaş oluşturarak daha iyiyi yakalama hedefindeyiz.

- Vizyon Mimarlık hangi alanlarda hizmetler veriyor?

Mimari tasarım, iç mekan tasarımı, ruhsat, taahhüt, restorasyon, rekonstrüksiyon, iş takibi ve inşaat firmalarına danışmanlık hizmeti vermekteyiz.

-Vizyon Mimarlık hangi kurum ve kuruluşlara hizmetler veriyor?

Öncelikle birlikte çalışmaktan gurur duyduğumuz Adiloğlu Grup ve sektörde uzun yıllardır iş yapan Taşolar İnşaat, Tepeköy İnşaat gibi bir çok inşaat firmasının yanı sıra tekstil firmalarına hizmet veriyoruz. Ağırlıklı olarak konut, ofis, mağaza, atölye, fabrika olmak üzere 200’e yakın projeyi hayata geçirdik.

- Vizyon Mimarlık’ın iş süreçleri nasıl ilerliyor? Bir projeyi nasıl hayata geçiriyorsunuz?

İş süreci öncelikle yapı sahibinin istek ve ihtiyaçlarını dinlemekle başlıyor. Yapının öncelikle kullanıcının isteklerine, yaşam tarzına hizmet etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bunu yaparken bulunduğu bölgeye uyum sağlamasını ve kente estetik anlamda değer katmasını istiyoruz. Yapı sahibi ile kent gereksinimlerini ve estetik kaygılarımızı ortak bir paydada buluşturmak zorunda olduğumuzu düşünüyoruz.

- Mimari çalışmalar projelere nasıl bir değer katıyor?

Günlük hayatımızı gözümüzün önüne getirerek iş yerinizi, evinizi, sosyalleştiğiniz alanları düşündüğünüzde bir çok insanın hayatının büyük bir bölümünü kapalı mekanlarda geçirdiğini göreceksiniz. Bu bilgi doğrultusunda bir yapının kullanıcısının konfor, fonksiyon ve estetik ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için doğru bir mimari tasarıma sahip olması gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca ekonomik anlamda baktığımızda inşa edilen yapıların maddi geri dönüşünün mimari tasarım sürecinde verilen önem ile doğru orantılı olduğunu düşünüyoruz.

- Referans bazı çalışmalarınızdan örnekler verir misiniz?

Adiloğlu Grup Anadolu Rise, Milli Cadde, Değirmenönü sismik izolatörlü kentsel dönüşüm projesi, Yıldırım Belediyesi Mimarsinan Kentsel Dönüşüm projesi, Bademli FKM Kampus, İnegöl Erikli Su Fabrikası’nın yanı sıra tarihi yapıların restorasyon ve rekonstrüksiyon projelerini sayabiliriz.

- Hayalinizde hangi projeleri gerçekleştirmek var? Ya da yurtiçinde veya yurt dışında hangi projelerin içinde olmayı isterdiniz?

Kamusal kullanımın yoğun olduğu müze, tiyatro ve eğitim kurumları gibi yapıların tasarımını yaparak veya tasarladığımız yapıların bölgesinde tanınan yapılarak kent hafızasında yer almasını isteriz.

-Projelerinize baktığımızda genellikle Yıldırım bölgesindeki çalışmalarınız dikkat çekiyor. Bursa’nın başka bölgelerinde çalışmalarınız var mı?

Yıldırım bölgesi nüfus yoğunluğu ve kentsel dönüşüm ihtiyacının fazla olması sebebiyle çalışmalarımızın çoğunluğu bu bölgede yer almaktadır. Osmangazi ve Nilüfer olmak üzere diğer ilçelere de hizmet vermekteyiz.

-Modern yapıların tasarımı yanı sıra tarihi binaların restorasyon çalışmalarını da gerçekleştiriyorsunuz. İkisinin arasındaki farkları anlatabilir misiniz? Özellikle tarihi binaların restorasyon çalışmalarında nelere dikkat ediyorsunuz?

Modern bir yapının tasarımında amaç yapının kendini geleceğe taşıması ve mümkün olduğu ölçüde denenmiş şeyleri deneyerek tasarımın yenilikçi yönünü ortaya çıkarmaktır. Tarihi yapıların restorasyonu ise kendini geleceğe taşıma misyonunu tamamlamış yapıların aslına uygun bir şekilde tasarlanarak yeniden ayağa kaldırılmasıdır. Bu bilinçle hareket ettiğimiz için doğru malzemeleri bulabilmek adına şehir şehir gezdiğimiz ve ya doğru uygulama için aynı işi defalarca yaptığımız sıklıkla olmaktadır.

-Mesleğinize ilham katan unsurlar nelerdir? Bursa’nın tarihi havası size yaptığınız işlerde size katkı sağlıyor mu?

Tasarım sürecimizi belirlerken çok fazla araştırma yapar ekip arkadaşlarımızla fikir alışverişinde bulunur ve kullanıcının ihtiyaçlarına çözüm üretmeye çalışırız. Son tasarıma ulaşmadan önce kullanıcının ihtiyaçlarının önem sırasını anlamaya çalışır ve farkında olmadığı ihtiyaçlarını da ortaya çıkararak doğru yönlendirmeye çalışırız. Kimi zaman kullanıcıyı dinlemek kimi zamansa kendimizi kullanıcıya dinletebilmek kısa vadede sancılı bir süreç gibi gözükse de uzun vade de bizi doğru tasarıma götürüyor. Zamanın her şeyi çok hızlı ve belki de olması gerektiğinden çabuk eskittiği bu çağda değişen zaman, gelişen teknoloji ışığında eskimeyen yapılar tasarlamak bizim ilham kaynağımızı oluşturuyor.

-Maalesef deprem gerçeği ile yaşamak zorundayız. Kentsel dönüşüm çalışmalarında da yer aldığınızı biliyoruz. Bursa’da alınabilecek önlemler hakkında düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

Maalesef jeolojik konumumuz gereği deprem gerçeğini kabullenerek bu konuda doğrudan ilişkili olan inşaat alanında bu gerçeğin ışığında hareket etmeliyiz. Kentsel dönüşümü vatandaşların güvenli yapılara ulaşması konusunda şans olarak görüyoruz. Deprem gerçekliğinden hareketle güvenli yapıların inşası ve deprem etkilerini azaltacak teknolojilerin kullanımının zorunluluk taşıdığını maalesef yakın bir zamanda 6 Şubat depreminde anladık. Bizim de tasarım ve ruhsat sürecinde yer aldığımız Adiloğlu Grup’un Bursa’nın ilk deprem izolatörlü konut yapısı olan kentsel dönüşüm projesi gibi işlerin artmasını temenni ediyoruz.

-Peki sahada karşılaştığınız zorluklar neler?

Sektördeki birçok firma gibi bizimde yaşadığımız en büyük sorun eleman yetersizliği ve alt nesilden bu konuda eleman yetişmemesi olarak söyleyebilirim. Bu durum sahada görece daha az kalifiye kişilere yönlendirmekte ve bu durumda yapılan işlerdeki hataların tekrara düşmesi sıklıkla görülmektedir.

-Firma olarak hedefleriniz nelerdir?

Mimari tasarım ve uygulama anlamında her gün gelişerek büyümeyi ticari ve etik anlamda doğru bir çizgide kalmayı hedefliyoruz.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
13°
açık
banner61
banner62
banner89