banner94

banner77

banner69

banner88

Sektörün saygın markası: Kıratlı İnşaat

Bursa’nın genelde batı bölgelerinde nitelikli konutlar ve iş merkezleri inşa ederek sektörde kendine saygın bir yer edinen Kıratlı İnşaat, Kıratlı İş Merkezi ve plan aşamasında olan konut projeleriyle faaliyetlerini sürdürüyor.

RÖPORTAJ 27.08.2021, 10:16
Sektörün saygın markası: Kıratlı İnşaat
banner66

RÖPORTAJ: CÜNEYT ALKIŞ

Gıda toptancılığı ile başladıkları iş hayatında 2010’a geldiklerinde inşaat sektörüne yöneldiklerini ifade eden Kıratlı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Ergün Kıratlı, Bursa’da ses getiren konut projelerinin ardından Kıratlı İş Merkezi ile de farkını ortaya koydu.

Öz kaynaklarıyla proje ürettiklerini ancak artan arsa maliyetlerinin kendilerini zorladığını ifade eden Kıratlı, “Biz aile olarak öz kaynaklarımızla ticaret yapmayı tercih ediyoruz. Tabi ki arsa fiyatlarının yükselmesi ve maliyetlerin artması bizleri zorluyor. Bizim hammaddemiz arsa. Örnek verecek olursak son bir yılda Bademli-Balat bölgesinde arsa fiyatları yüzde 70 oranlarında arttı. Diğer bölgelerde de benzer artışlar söz konusu. Bunlar da bizi olumsuz etkiliyor” diye konuştu.

Mudanya yolu üzerinde yer alan Kıratlı İş Merkezi ile ilgili de bilgi veren Kıratlı, “30 bin m2 inşaat alanı olan projemiz, 65 ofis ve 12 adet cadde dükkânından oluşuyor. Mudanya yoluna cephe olması, otoban bağlantılarına, sanayi bölgelerine, metro istasyonuna ve Mudanya feribot iskelesine yakın olmasının büyük avantaj olduğunu düşünüyoruz. Avukatlar, lojistik firmaları, gümrük müşavirleri, otomotiv firmaları, mobilya mağazaları, tekstil ofisleri ve doktorlar projemize ilgi gösterdiler” dedi.

Hüseyin Ergün Kıratlı, ticaretten hayata bakış açısına, yeni projelerinden Kıratlı İş Merkezi’ne, inşaat sektörünün son durumundan yeni hedeflerine kadar pek çok konuyu Konut ve Yapı Gazetesi’ne anlattı.

Hüseyin Bey merhaba, röportajımızın başında sizi kısaca tanımak isteriz? Kimdir Hüseyin Ergün Kıratlı?

Gaziantep’te 1971 yılında doğdum. 1980 yılında İstanbul’a taşındık. Babam gıda toptancılığına başladı ve üniversiteyi bitiren abim ve kardeşimin yönetiminde hala sürdürüyoruz. Kabataş Erkek Lisesi’nin bitirdikten sonra Uludağ Üniversitesi İktisat Fakültesini kazandım ve Bursa’ya geldim. Yıl 1989. Mezun olduktan sonra 1994 yılında Bursa’da gıda toptancılığı üzerine Kıratlı olarak şirket kurup ticari hayata başladım. 2010 yılında da gıda sektöründeki faaliyetimize ilave olarak inşaat sektörüne adım attık ve hala sürdürmekteyiz. İstanbul ve Bursa birlikte aile şirketiyiz. Evliyim ve 2 oğlumuz var. Büyük oğlum 22 yaşında ve İTÜ’de ekonomi okuyor. Küçük oğlum ise bu yıl üniversite sınavına girecek. Hedefi İTÜ Mimarlık.

Kıratlı İnşaat’tan bahseder misiniz? Nasıl kuruldu? İlk kurulduğunuz günden bugüne hangi aşamalardan geçti?

Gelecekte çocuklarımız için alternatif sektör olsun diye 2010 yılında mevcut işimiz gıda toptancılığına ilave olarak yap sat tarzı müteahhitliğe de başladık. ‘Sidelya Garden’ markasının tescilini alarak Bursa’nın batı bölgesinde villalar, dairelerden oluşan siteler ve ofis dükkânlardan oluşan iş merkezleri yaptık. Genellikle arsa satın alarak proje geliştiriyoruz. Kat karşılığı yöntemine göre daha rahat ve karlı olduğunu düşünüyoruz. Kararları arsa sahiplerine bağlı kalmadan özgürce alabiliyoruz. Nicelikten ziyade nitelikli projeler yapmayı tercih ediyoruz.

Bugüne kadar gerçekleştirdiğiniz projeleriniz hangileri? Toplamda kaç proje bitirdiniz, kaç konut, iş yeri ve fabrika inşa ettiniz? Nasıl bir müşteri kitleniz var?

Özlüce’de villalardan oluşan 3 farklı siteler, Beşevler ve Balat’ta dairelerden oluşan siteler yaptık. İstanbul Kurtköy’de residence daireler ve cadde dükkânlardan oluşan proje, Mudanya yolu ve Özlüce’de iş merkezleri yaptık. Önümüzdeki süreçte Bademli ve Çağrışan bölgesinde villalardan oluşan siteler yapacağız. 3 farklı lokasyonda arsalarımızı aldık ve proje geliştirmeye başladık. Daha önce de söylediğim gibi projelerimizi kendi arsalarımıza yapmayı tercih ediyoruz. Arsa karşılığında yapılan projelerde, arsa sahiplerinin istekleri fazla olabiliyor. Bu istekler de müteahhit olarak bizleri çok zorluyor. Malzeme seçiminde vs. Hassas ve seçici davranmıyoruz. Bu da projenin kalitesini aşağıya çekiyor. Malzeme kalitesinden taviz versek de statik altyapı, izolasyon, mekanik-elektrik sistemlerden taviz vermememiz gerekir. Çünkü bunlar hassas ve önemli noktalardır ve doğrudan can güvenliği ile ilgilidir. Dolayısıyla karlılık çok çok düşük oluyor. Biz kendi arsalarımıza yapmakla, nitelikli projeler yapabiliyoruz. Ve müşteri memnuniyetini maksimuma çıkarabiliyoruz.

Halen devam eden ve önümüzdeki süreçte planladığınız projeleriniz var mı?

2022 yılının ilk aylarından itibaren Bademli-Çağrışan bölgesinde arsası uhdemizde olan 3 farklı proje yapacağız. Her projede 10-15 arası villalar olacak. Aynı bölgelerde satın almak üzere arsa arayışlarımız devam ediyor. Projelerimizi; havuzlu, geniş bahçeli, alt-üst yapıları mükemmel olarak yapacağız. Çünkü Bademli bölgesinin geneli nitelikli ve lüks villalardan oluşmaktadır.

Kıratlı İş Merkezi’ne değinmek istiyorum. Mudanya yolunda özellikli bir proje. Biraz bahseder misiniz?

Oldukça merkezi bir lokasyonda inşa ettiğimiz Kıratlı İş Merkezi’nin olduğu yerde daha önce kereste fabrikası vardı. Satılık teklifi geldiği zaman, arsanın kıymetli olduğunu düşünerek satın aldık. Yan parsel de çok kıymetli dostlarımızındı. Arsalarımızı birleştirerek projeyi daha da büyütebildik. Bir nevi ortaklık yapmış olduk. Projeyi 28 ayda tamamladık. 30 bin m2 inşaat alanı olan projemiz, 65 ofis ve 12 adet cadde dükkânından oluşmaktadır. Mudanya yoluna cephe olması, otoban bağlantılarına, sanayi bölgelerine, metro istasyonuna ve Mudanya feribot iskelesine yakın olmasının büyük avantaj olduğunu düşünüyoruz. Avukatlar, lojistik firmaları, gümrük müşavirleri, otomotiv firmaları, mobilya mağazaları, tekstil ofisleri ve doktorlar projemize ilgi gösterdiler. Büyük çoğunluğunu sattık, bunun yanında kiralamalar da yaptık. Projemizde, her ofis için kapalı otoparkta park alanları mevcut olup, toplantı odalarımız, yemek ve fitness salonumuz maliklerin ücretsiz kullanımına olanak vermektedir.

Tam kapasite doldu mu?

Koronavirüs salgınından dolayı tam kapasiteye ulaşamadık. Ama şükürler olsun şu anda yüzde 70 doluluk oranına sahibiz. Yılsonuna kadar yüzde 100’e ulaşacağımıza inanıyoruz.

Arsa maliyetleri, girdi maliyetleri sektörü zorluyor mu? Sektörün son durumu ile ilgili ne düşünüyorsunuz?

Biz aile olarak öz kaynaklarımızla ticaret yapmayı tercih ediyoruz. Tabi ki arsa fiyatlarının yükselmesi ve maliyetlerin artması bizleri zorluyor. Bizim hammaddemiz arsa. Örnek verecek olursak son bir yılda Bademli-Balat bölgesinde arsa fiyatları yüzde 70 oranlarında arttı. Diğer bölgelerde de benzer artışlar söz konusu. Bunlar da bizi olumsuz etkiliyor. Bademli’de çok fazla arsa kalmaması ve muadili olabilecek Çağrışan-Göynüklü bölgelerinde imar planlarının uzun zamandır kapalı olmasından dolayı, arsa fiyatları çok yükseldi. Büyükşehir ve Mudanya belediyelerinden beklentimiz, bu bölgelerdeki imar sorunlarının acilen çözülmesidir. Bir de bazı müteahhitler hakkında dönem dönem çıkan ‘fırsatçı’ tanımlamasına üzüldüğümü de belirtmek istiyorum ve bunu bir örnekle anlatmak istiyorum. Bademli’de şu anda 1 dönüm arsa 3 milyon TL, emsal 0.30. Yani bir dönüme 1 villa yapabiliyoruz. Villanın arsa payının sadece 3 milyon TL olduğunu düşünürsek ve son bir yılda inşaat malzemelerindeki artışları da yüzde 70-80 oranında arttığı bir ortamda villa maliyeti aşırı yükseliyor. Şimdi, Bademli’de villa fiyatlarının 5-10 milyon TL arasına yükselmesi nasıl müteahhit fırsatçılığı olabilir. Müteahhitler olarak ortalama yüzde 15-20 kar marjını yakalamaya çalışıyoruz.

Önümüzdeki süreçte yeni hedefleriniz var mı? Örneği Bursa dışında proje yapmayı planlıyor musunuz?

Yeni hedeflerimizden ve projelerimizden daha önce bahsetmiştim. Gelelim diğer sorunuza; Bursa dışında proje yapmayı düşünmüyoruz. İstanbul-Kurtköy’de bir proje yaptık ve bu şehir dışındaki ilk ve son projemiz oldu. Aslında biz, Bursa’nın batı bölgesi dışında proje yapmak istemiyoruz. Daha önce de belirtmiştim; nitelikli, butik ve kontrol edilebilir projeler geliştirmeyi tercih ediyoruz. Gelecek yıllarda çocuklarım şirkete dâhil oldukları zaman belki bu stratejimizi değiştirebiliriz, onu da zaman gösterecek.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
az bulutlu
banner61
banner62
banner92
banner89