banner94

banner77

banner69

banner88

Konut tercihlerini neler etkiliyor?

Konut yatırımı yapacak olanların tercihlerinde pek çok değişken rol oynuyor. Bunların başında konum, ekonomik sebepler ve konutun özellikleri geliyor.

EMLAK 27.08.2021, 10:27
Konut tercihlerini neler etkiliyor?
banner66

Konut yatırım tercihlerini etkileyen pek çok parametre mevcut. Birikimlerini doğru bir yatırımla değerlendirmek isteyenler, tercihlerini yaparken pek çok konuya dikkat etmek durumunda. Hızlı değişimler, yaşanan dönüşümler ve uzun bir süredir hayatımızda olan koronavirüs gibi detaylar yatırım tercihlerinde değişimlere sebep oluyor.

Konut ve Yapı Gazetesi olarak konut alıcısının yatırım tercihinde nelerin etkili olduğu ve bu tercihi yaparken dikkat edilmesi gereken konuları gayrimenkul danışmanlarına sorduk. Uzmanlar, konut yatırımı yapacak olanlar için mülkün konumu, çevresindeki yatırımlar ve mülk özelliklerinin yanı sıra, yatırımın kendini kaç yılda amorti ettiğinin büyük önem arz ettiğini söylüyor.

TÜGEM Bursa Başkanı

Göksel Birsen:

Bireysel konut alıcısı demografik ve ekonomik sebeplerle konut alır. Demografik özellikler; kırsaldan kente göç, aile hanesinden ayrılış, evlenme ve boşanmalar, çocuklu ailelerin çocuğu için yer değiştirmesini söyleyebiliriz. Ekonomik sebepler; konutun finansmanı, fiyatlardaki değişiklikler, ev yenileme isteği, kira getirisi beklentisi, enflasyon üstü gelir beklentisini söyleyebiliriz.

Evin toplu ulaşım kaynaklarına yakın olmasına özen gösterilmelidir. Semtin güvenlik açısından sicilinin temiz olmasına dikkat edilmelidir. Oyun alanlarının varlığı ve otopark yeterliliği sorgulanmalıdır. Güneşe olan konumuna, ısınma şekline ve yalıtıma önem verilmelidir. Deprem yönetmeliğine uygunluğu kontrol edilmelidir. Civardaki diğer evler ile fiyat karşılaştırması yapılmalıdır. Konutun brüt alanı yerine net alanı metre kare cinsinden göz önünde bulundurulmalıdır. Aidat, ortak kullanım alanı gibi konular hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Bakım ve onarım gibi nedenlerle ekstra masrafa neden olma ihtimali göz önde bulundurulmalıdır. Satın almadan önce belediye ve tapuda gerekli incelemeler yapılmalıdır.

Deniz Gayrimenkul Broker

Meral Türkeş

Konut alıcılarının tercihleri koronadan sonra çok değişti. Önceleri ara katlar tercih edilirken artık bahçe katları ve geniş teraslı çatı katları tercih edilmeye başlandı. İnsanlar evlerinde çok zaman geçirmeye başladıkları için sosyal olanakları çok önem kazandı. Güvenlik, havuz, spor salonları sorulmaya başlandı. Yatırımcılar ekonomiyi çok dikkatli takip etmeye başladılar. Krediler merakla bekleniyor.

Konut tercihinde yapı kullanım yılı, yapının inşa süreci ve kullanılan malzeme kalitesi Önem kazanmakta. Binanın süsü değil yalıtımı ve sağlamlığı araştırılmalı. Herkese güzel ve kaliteli evler ve işyerleri diliyorum.

Lüks Konut Uzmanı

Sercan Göller:

Mülkün bulunduğu konum, yapmak istediğiniz yatırımda ilk sırada dikkat etmeniz gereken konu. Şehir merkezleri bu aşamada, özellikle yatırım yapacaksanız büyük önem arz ediyor. Bunun başlıca nedenleri arasında, büyük şirketlerin genel merkezlerinin şehir merkezinde konumlanması ve çalışanlarının da genellikle civar bölgelerde yaşaması. Bir diğer önemli nokta ise ulaşım ağları. Metro, metrobüs, dolmuş gibi toplu taşıma seferlerinin sık olduğu bir konumda yapacağınız yatırım büyük bir avantaj sağlayacaktır.

Konut yatırımı yaparken bir diğer dikkat etmeniz gereken nokta ise, mülkün sahip olduğu özellikler. İçinde bulunduğumuz dönemde çoğu kiracının taşınmasına sebep olan bazı önemli noktalar var. Bunlar arasında otopark ve asansör gibi kolaylık sağlayan özellikler öne çıkıyor. Tercihinizi ara kattan yana kullanabilir, güneş ışığı alan, kapalı mutfaklı ve geniş balkonlu dairelere öncelik verebilirsiniz.

Bunun dışında mülke ödediğiniz tutarın geri dönüş yılını, yani kira çarpanını hesaplayarak yatırım yapmanız oldukça önemli. Yatırımınızın kendini kaç yılda amorti ettiğini hesaplamak, araştırmalarınız sırasında öncelik vermeniz gereken konulardan biri. Örnek olarak; 10 yıl önce 250.000 TL’ye aldığınız daire, bugün 2.000.000 TL değerindedir. İlk aldığınızda kira getirisi 1.000 TL olan mülk, şu an 8.000 TL’ye kadar kiraya verilebilir seviyede. Bu durumda ödediğiniz tutarı, alacağınız kira bedeline bölüyorsunuz ve kaç ayda kendini amorti ettiğini hesaplamış oluyorsunuz. Bu hesap, tüm değişkenler sabitken aşağı yukarı tutabiliyor. Yıllar içinde mülkünüzün olduğu bölge değişiyor, gelişiyor, kiracı profili farklılaşıyor, mülkünüz kentsel dönüşümle yenileniyor. Bu hesap değişkenlik gösterdiği için, size tavsiyem yatırım yaparken buna dikkat edin fakat yalnızca kira çarpanına odaklanmayın. İlk üç maddede bahsettiğim gibi, konut yatırım tercihlerinizde ilk sırada mülkün konumu, çevresi ve özelliklerini araştırırsanız, doğru ve avantajlı bir yatırım yapabilirsiniz.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
19°
kapalı
banner61
banner62
banner89