banner94

banner77

banner69

banner88

Mekanik tesisatta çözüm ortağı Endogaz Mühendislik

Gökhan Yavuz ve amcası Halis Yavuz tarafından 2006 yılında kurulan Endogaz Mühendislik, sanayi tesislerinden konutlara, otellerden hastanelere, AVM’lere kadar her türlü binanın tesisat uygulamasını yapıyor. Endogaz Mühendislik Genel Müdürü Gökhan Yavuz ile mekanik tesisat işinin inceliklerini ve sektöre dair sorun ve çözüm önerilerini konuştuk.

RÖPORTAJ 18.01.2022, 10:08 18.01.2022, 18:43
Mekanik tesisatta çözüm ortağı Endogaz Mühendislik
banner66

Röportaj: Nagihan GÖRKEN

Sizi tanıyabilir miyiz? İş hayatına nasıl atıldınız? Firmanızı ne zaman kurdunuz, Endogaz adı nereden geliyor?

1980 Ağrı /Eleşkirt doğumluyum. 2002 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Makine Öğretmenliği Bölümü’nden mezun oldum. Üniversiteden mezun olduktan sonra öğretmenlik yapma fırsatım olmadı. Direkt çalışma hayatına atıldım. 2003 yılından bu yana mekanik tesisat sektörü içindeyim. Şu anda da Dumlupınar Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde öğrenimim devam ediyor.

Endogaz Mühendislik’i 2006 yılında ortağım, aynı zamanda amcam olan Halis Yavuz ile kurduk. İki ortaklı firmamızın adı ‘endüstriyel doğalgaz’ın kısaltılarak yazılmasından geliyor. Firmamızda ofis ve saha çalışanı olarak ortalama 70 ile 90 kişiyi istihdam ediyoruz.

Firma olarak ne tür projelerde hizmet veriyorsunuz, hedef kitleleriniz nelerdir? Projelerinizin ağırlıklı olduğu yapılar hangileri?

Çalışma alanımızın yoğunluğu dönem olarak farklılıklar gösterebilmektedir. Kuruluş yıllarımızda sanayi tesislerinde çalışmalarımız daha yoğun olarak devam etmekteyken son yıllarda ise toplu konut projelerimiz daha ağırlıkta. Bu anlamda özellikle Bursa’da seçkin firmalarla iş birliği yapıyoruz. Sanayi tesisleri, otel, AVM, hastane, konut olmak üzere her türlü binalara tesisat uygulaması yapıyoruz. Yıllık olarak yaklaşık 1500-2000 arası konut-ev, sanayi tesisine mekanik tesisat, ortalama 2500-3000 arasında doğalgaz tesisatı yapmaktayız.

Bursa dışında hangi bölgelerde hizmet veriyorsunuz?

İstanbul, İzmir, Adapazarı, Balıkesir, Adana, Manisa, Eskişehir, Kütahya, Tekirdağ ve Bilecik’te birçok projelerimiz oldu. Özellikle sanayi tesisi ve konut projeleri şehir dışında ön plana çıkıyor. Buralarda da Bursa’daymış gibi çalışıyoruz aslında. Bazen hastane ve otel gibi projelerde de yer alıyoruz.

Gökhan Yavuz ve amcası Halis Yavuz tarafından 2006 yılında kurulan Endogaz Mühendislik, sanayi tesislerinden konutlara, otellerden hastanelere, AVM’lere kadar her türlü binanın tesisat uygulamasını yapıyor. Endogaz Mühendislik Genel Müdürü Gökhan Yavuz ile mekanik tesisat işinin inceliklerini ve sektöre dair sorun ve çözüm önerilerini konuştuk.

Mekanik tesisat süreci öncelikle etüdü doğru yapılarak iyi hazırlanmış projeden başlıyor. Proje hesap ve detaylarının iyi hazırlanmış olması sahada yapılacak işin hem doğru hem ekonomik hem de kolay uygulanabilir olmasını sağlıyor. Maalesef günümüzde bu anlamda bir kısım projelerin çok doğru çizilmediğini de söylememiz gerekli. Projeyi takip eden süreçte malzeme tedariki, sahada işin uygulamasının yapılıp gerekli test ve kontrollerin yapımından sonra son kullanıcıya işin teslimi ile sonlanmaktadır. Bu sürecin sağlıklı ilerlemesinde projeye uygun kaliteli malzeme seçimi ve işçilik çok önem taşıyor.

Mekanik tesisatın projeler ve yapılar için önemi nedir? Mekanik tesisat hizmeti alırken nelere dikkat edilmeli? Dikkat edilmezse neler olur?

bu hizmeti almak isteyen müşteri işi vereceği firmanın gerekli kurum, kuruluşlardan yetki ve yeterlilik belgelerini almış olmasına, çalışacak personelinin yeterli eğitimlerini tamamlamış, teknik kadronun işin detaylarına her anlamda hakim kişilerden oluşmuş tecrübeli ve güvenilir olmasına dikkat etmelidir.

Yaptığımız iş çok fazla göz önünde olmayan fakat önemi de çok fazla olan bir iştir. Özellikle bina içi ve bina dışı yaptığımız altyapı tesisatlarında uygulama bittikten sonra tesisatın üstü kapanmaktadır. Dolayısıyla daha sonra tesisatta herhangi bir problem çıkması durumunda müdahale etmek çok kolay olmadığı gibi yapılacak müdahale öncesinde ve sonrasında başka imalatlara da maddi zarar verebiliyor. Bu sebepten dolayı altyapı ve üst yapı tesisatlarında uygun malzeme seçimine, uygulama işçiliği yapılan tesisatların gerekli koşullarda testlerinin ve tesisat kontrollerinin iyi yapılmasına çok dikkat edilmelidir. İşin bu şekilde güvenilir yapılmasının yolu da işinin ehli yetkin firmalar ile çalışmaktan geçiyor. Bu konunun öneminin, bu işin uygulayıcıları tarafından sektör temsilcilerine anlatılması lazım. Bu anlamda benim de yönetim kurulu üyesi olduğum Doğalgaz Enerji Mekanik Mühendisliği Sanayici İşadamları Derneği (DEMSİAD) tarafından ciddi çalışmalar yapılıyor. Derneğimiz aracılığıyla işimizin önemini ve inceliklerini anlatmaya çalıyoruz. Çalışmalarımız devam ettikçe, yaptığımız işin daha da önemseneceğini düşünüyorum.

Firma olarak, mesleki eğitim konusunda aktif rol üstlenmeyi düşünür müsünüz? Öğretmenim dediniz, sorunların çözüm aşamasında ne kadar işin içinde olmak istiyorsunuz?

İşimizle ilgili fırsat buldukça özellikle derneğimiz aracılığıyla bu noktaların üzerine gidiyoruz. İlgili kurum kuruluş ve derneklerle paylaşıyoruz düşüncelerimizi. Bu paylaşımların da karşılığını alıyoruz.

Sektörünüzün belli başlı sorunları ve çözüm önerileriniz nelerdir?

Her sektörde olduğu gibi bizim sektörde de nitelikli personel sorunumuz var. Teknik kadrolarımızda ya da sahada çalışacak usta ve onun yanında çalışacak yardımcı eleman konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Yetişen elemanlar, sektör ihtiyacına yeterli boyutta değil.

Bu durum meslek liselerinin önemini bir kez daha ortaya çıkarıyor.

Öte yandan bizim piyasamızda yetkisiz insanlar fazlası ile faaliyet gösteriyor. Bundan çok rahatsızız. Çünkü biz firma olarak bu işleri yaparken Bursa’daki gaz dağıtım firmasından yetki almak durumundayız. Proje çizmek istiyorsanız Makine Mühendisleri Odası’ndan belli bir eğitim ve onun belgesini almış olmanız gerekiyor. Çalıştırdığınız personelin eğitim belgeleri olması gerekiyor. Böyle yapılar varken bunun merdiven altı firmalarla yürümesi sektöre ciddi zarar vermektedir.

Hayat her gün teknolojiyle birlikte gelişirken, tesisat sistemleri açısından bunun yansıması nasıl oluyor?

Teknolojinin ilerlemesi, mekanik tesisat alanına da ciddi anlamda yansıdı. Üretilen cihazlar, yapılan sistemler, dijital kontrol üniteleri… Bunlar sektörümüze girmeye başladı. Biz bu konuda özellikle şirket çalışanlarımızın teknik donanıma sahip olabilmeleri için tanıtım organizasyonlarına katılmalarını sağlıyoruz. Sektör temsilcileri olarak kendi aramızda da online toplantılar üzerinden belli konular üzerinde paylaşımlar yapıyoruz. Teknolojinin gerisinde kalamazsınız çünkü sektörden koparsınız. Bu nedenle işlerimize yeni teknolojiyi adapte etmeye çalışıyoruz.

Küresel ısınmayla birlikte özellikle ısı yalıtımıyla ilgili çalışmalar ön planda. Bu anlamda ısıtma/soğutma tesisatları açısından tercihler ne yönde değişti?

Dünyada çağın gereksinimi olarak yeşil dalga, yeşil ekonomi, yeşil enerji kavramları ortaya çıktı. Enerji kaynakları tükeniyor. Dünya yeni enerji kaynaklarının arayışı içerisine girmektedir. Bu yeni enerji kaynakları da geçmişe göre daha ekonomik enerjiler; güneş, rüzgâr, toprağın enerjisi hatta toprak altı sularının ısıları… Bu yeni anlayış da sektörümüzde ciddi anlamda yerini almaya başladı. Güneş enerjisinden elektrik üretiyoruz bunun yanı sıra güneş enerjisi ile bir binanın sıcak su ihtiyacının yüzde 70’ini çözebiliyorsunuz. Yeni inşa edilen otel, fabrika ve AVM gibi yerlerde yeni enerji sistemleri ön plana çıkıyor. Bu sistemler uzun vadede enerjinin daha ekonomik fiyatlarla kullanılmasını sağlıyor. Örneğin ısı pompaları var. Havadan, topraktan belli ısıyı alıp, onu binalarda ısıtmada ya da sıcak su temininde kullanabiliyorsunuz. Yine kombi ve kazanlarda enerjiyi az tüketen pompalar kullanılmaya başlandı. Bunların kullanılmasını kanunlarla zorunlu hale getirildi. Avrupa bu açıdan bizden daha hızlı ilerlemekte. Bizim de hızlanmamız lazım. Bu konuda ciddi hibeler var. Teşvikler değerlendirilmeli. Bu konuya ciddi anlamda yönelmeliyiz.

Bursa inşaat sektörüne yönelik değerlendirmeleriniz nelerdir?

Geçmişte de inşaat sektörünün inişli çıkışlı zamanlarına şahit olduk. Yaşadığımız dönemde de hem pandemiden kaynaklı hem de 2018’den başlayıp devam eden ekonomik ortam, sıkıntılı bir dönem yaşamamıza sebep olmaktadır. Bursa’da inşaat sektörü bu duruma paralel olarak belli bir daralma yaşadı. Yeni yılla birlikte ekonomik ortamın rahatlamasıyla faaliyetlerin yeniden hızlanacağını düşünüyorum. Bursa göç alan bir şehir. Bu nedenle yeni konutlara ihtiyaç var. Kent büyüyor, köy dediğimiz yerler şehrin içinde kalmaya başladı. Arz da talep de çok aslında.

Türkiye güçlü bir ülke. Biz birbirimizi seven insanlarız. Sıkıntılı dönemler yaşıyoruz ama bunlar geçecektir. Bu dönemlerde bizler bütün enerjimiz ile mevcut işlerin yapımına devam ettiğimiz gibi yeni işler için de hazırlık içindeyiz

2022 hedefleriniz/yatırımlarınız nelerdir? Nasıl bir yıl bekliyorsunuz? İleriye dönük farklı hedefleriniz var mı?

2021 yılında ülke olarak öngörülerin birçoğunun tutmadığı sıkıntılı bir dönem geçirdik.

2022 için karamsar olmamamız gerektiğini düşünüyorum. 2022 yılının ilk aylarının çok hareketli geçmeyeceğini düşünsek de daha sonra sürecin daha olumlu geçeceğini düşünüyor ve ümit ediyorum. İş birliği halinde olduğumuz firmalar var. Onların yeni projeleri için teknik kadro ve sahadaki personelimizi bu projelere hazırlıyoruz.

2022’nin herkes için daha bol kazançlı, hayırlı bir yıl olmasını diliyorum.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
23°
açık
banner61
banner62
banner92
banner89