banner94

banner77

banner69

banner88

Sert zeminlerin ustası Kurt Çini

Bursa’ya değer katan birçok inşaat firmasının çevre düzenlemeleri konusunda çözüm ortağı olan Kurt Çini, prefabrik beton elemanları üretimi yapıyor. Kurt Çini AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Burak Coşkun, “Sert zeminler bizim işimiz” derken, konutların, fabrikaların tüm yapıların yine şehirlerin, yerleşim yerlerinin yürüyüş yollarının, kaldırım tretuvarlarının, oyun parklarının ve otoparklarının sert zemin tüm detaylarının ürettikleri ürünlerle şekillendiğini söylüyor.

RÖPORTAJ 18.01.2022, 10:12 18.01.2022, 18:45
Sert zeminlerin ustası Kurt Çini
banner66

Röportaj: Nagihan GÖRKEN

1968’de kurulan Kurt Çini, yarım asrı geçen bir firma. Kurt Çini’nin kuruluş hikâyesinden ve bugünlere kadar geçirdiği aşamalardan bahsedebilir misiniz?

Firmamız, 1968 yılında Mudanya yolu üzerinde faaliyetlerine başladı. O yıllarda seramik, fayans, mutfak tezgahı gibi ürünlerin üretimi olmadığı için mutfak tezgahlarından bina içi yer döşemelerine, fabrikalardaki ve imalat alanlarındaki zemin kaplamalarına kadar çeşitli alanlar ürettiğimiz çeşitli ebatlardaki karo, mozaik ve çinilerle döşenmekteydi. Kurulduğumuz yıllardaki teknoloji ve makineler istediğimiz ürünleri yapmaya çok da yeterli değildi. Şimdi ise kendi yaptığımız özel tasarım ve kalıplarla imalatımızı sürdürüyoruz. Kurt Çini AŞ, Mudanya’ya bağlı Dede Mahallesi’nde 28 bin metrekare açık depolama alanı ve 3 bin metrekare kapalı alanı ile üretime devam etmektedir. Yüksek üretim kapasitesi ile günlük 2 bin metrekare parke taşı, 500 metrekare washbeton elemanları üretmektedir. Aynı zamanda ürettiği tüm ürünleri kendi araç filosu, iş makineleri ve deneyimli uygulama kadrosu ile müşterilerine anahtar teslim uygulamalar ile adını tescil ettirmiştir. Kurt Çini’nin ürettiği tüm malzemeler TSE’den kalite, ISO ve CE belgelidir.

İnşaat sektörünün önemli tedarikçilerindensiniz. Ürün gamınız ve kapasiteniz hakkında bize bilgi verir misiniz?

Prefabrik beton elemanları üretimi yapıyoruz. Sert zeminler tamamen bizim işimiz. Kilitli parke beton taşı, prizmatik beton parke taşı, washbeton merdiven basamakları, yıkamalı washbeton parke taşları, washbeton karolar, washbeton küpeşte, çim taşı, sev taşı, karo tretuvarlar, bordür ve oluklar, oturma bankları ve parke mantarları, baba şapka ve küpeşteler, saksılar ve engelli taşları üretiyoruz.

Sizin ürünleriniz yapılara ne katıyor? Kurt Çini, müşterilerine nasıl farklılıklar sunuyor?

Kurt Çini’nin ürünleri yapılarda olmazsa olmaz ürünlerden bir tanesi. Konutların, fabrikaların tüm yapıların yine şehirlerin, yerleşim yerlerinin yürüyüş yolları, kaldırım tretuvarları, oyun parkları ve otoparkları gibi sert zemin tüm detayları firmamızın ürettiği malzemeler ile şekilleniyor. Ürünlerimizin istenildiğinde sökülebilir özellikte olması alt tarafta bir sorun yaşandığında buna müdahaleye izin veriyor. Sorun çözüldükten sonra döşeme tekrar yapılabiliyor. İnovatif çalışmalarımız da var. Bazı üretimlerimizin kalıplarını kendimiz geliştiriyoruz. Bunları da yarı makine yarı el işçiliği ile oluşturuyoruz. Bu da bizi diğer firmalardan ayırıyor. Yine ürettiğimiz tüm ürünler deneyimli ve tecrübeli teknik eleman kadromuzla yerinde uygulanıyor.

Hangi projelerde daha çok yer alıyorsunuz?

Biz Bursa’ya değer katan birçok inşaat firmasının çevre düzenlemeleri konusunda çözüm ortağıyız. Ancak küçük ya da büyük iş ayrımımız yok. İyi bir kadroya sahibiz. Bazen tek bir villaya bazen de 500 konutlu projelere işler yapabiliyoruz. Bunun yanı sıra Bursa Büyükşehir Belediyesi ve tüm ilçe belediyeleri ile ortaklaşa işler yapıyoruz.

Bursa dışında hizmet verdiğiniz bölge/şehirler var mı?

Bir atasözü vardır; “Taş yerinde ağırdır.” diye. Bizim malzemelerimiz de çok ağır ve bu nedenle ürünlerimizi yurt dışına gönderme gibi bir imkanımız olmuyor. Nakliye ücretleri çok yüksek. Ancak Bursa ve tüm ilçelerine anahtar teslim projeler yapıyoruz. İstanbul, Balıkesir, Çanakkale ve Eskişehir’de bayilere satışımız var.

Sektörünüzde Bursa ve ülkemiz açısından hangi konumdasınız? Kurt Çini bugün kendi sektöründe pazarın ne kadarına hakim?

Yüzde veremem ama bizim gibi birçok malzemeyi aynı çatı altında üreten başka bir firma olmadığı için Bursa’nın büyük bir kısmına hakimiz. Özellikle anahtar teslim uygulamalarda iyi bir konumdayız. Satışlarımız da bu doğrultuda. Marmara bölgesine hitap eden bir firmayız.

Ar-Ge çalışmalarınızda müşteriye yenilikler sunuyorsunuz. Kendi üretiminiz olan prefabrik beton elemanları ve yeni ürünleriniz hakkında neler söylersiniz?

Washbeton dediğimiz ürünün üretimi yıllardır İzmir’de birkaç firmanın tekelindeydi. Biz özel makineler, Ar-Ge araştırmaları ile washbeton merdiven basamağı ürettik. Bu ürünümüz çok tutuldu. Yine mimar arkadaşlarımızın çok severek kullandığı çimlerin içinde yürümenizi sağlayan çim taşı ürettik. Gelişen inşaat sektöründe sektörümüzle ilgili tüm yenilikleri takip etmekteyiz. Parke kalıp sektöründe yapılan yeni ürünler bizlere sunuluyor. Bizler de gerekli incelemeyi ve uygulamayı yapıp güvenli bulduğumuz takdirde müşterilerimize sunuyoruz. Kurulduğumuz yıldan bugüne hep müşteri odaklı bir firma olduk. Kendimizi yenilenen teknoloji karşısında hep yeniledik. İlkleri sunmaya çalıştık ve bu konuda başarılı olduğumuzu düşünüyorum.

Kurt Çini’nin hedefleri nelerdir? Yeni ürünler, yeni yatırımlar var mı gündeminizde?

Bu dönemde yeni yatırım yapmaktansa süreçleri atlatıp, hayatta kalmaya çalışmak hedefimiz. Bundan da hiç yatırım yapmayacağız sonucu çıkmasın. Biz üretim arttıkça her sene yatırım yapıyoruz zaten.

Biraz da sektörünüzden bahsedelim. Sektörünüzün belli başlı sorunları ve çözüm önerileriniz nelerdir?

Sektörümüzün en büyük sorunlarından birisi kayıt dışı çalışan ve hiçbir firmayla bağlantısı olmayan insanlar. Tamamen kaliteden uzak, merdiven altı imalat diye tabir ettiğimiz ürünler ile bizlere rakip olmaya çalışıyorlar. Ancak artık müşteri kitlemiz de bilinçli olduğundan yavaş yavaş bu sorunu bertaraf ettik. Son zamanlarda yaşamış olduğumuz kur artışlarından dolayı büyük çaplı işlere fiyat veremez olmuştuk. Çimento, agrega, yakıt gibi ham madde zamları sorun teşkil ediyordu. Yakında inşallah bu sorun da bitmiş olacak. Ayrıca kalifiye yetişmiş eleman bulmakta sorunlar yaşıyoruz. Meslek okullarında gerekli düzenlemeleri yapıp daha özendirici hale getirebilirsek bu sorunun da çözüleceğine inanıyorum.

Bursa inşaat sektörüyle ilgili değerlendirmelerinizi alabilir miyiz?

Bursa büyük bir şehir, güzide bir şehir. Bursa’da inşaat sektörü çok kısa zamanda büyük bir ivme kazandı. Zaman zaman ekonomik krizler ile yavaşlasa da hızına bir şekilde devam ediyor. Bursa çok göç alan bir şehir. Böyle oldukça da Bursa’da hep konut ihtiyacı olacaktır. Yeni planlanan yerler imara açıldıkça inşaat sektörü bu hıza devam edecektir.

Biraz da sosyal yaşamınızdan bahsedelim. İş hayatının dışında sosyal alanda hangi çalışmaların içindesiniz? Hobileriniz var mı mesela?

Bursa’mızın güzide derneği İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (İMSİAD) 3 dönemdir yönetim kurulu üyesiyim. Off Road sporu ile ilgileniyorum. Bir karavanım var. Hafta sonu vakit buldukça kamp yapıyorum. Amatör olarak da zıpkın ve olta balıkçılığı ile uğraşıyorum.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
16°
açık
banner61
banner62
banner89