banner94

banner77

banner69

banner88

Kumla’dan Bursa’ya uzanan başarı hikâyesi: Okumuşlar Yapı

Bir zamanların gözde yazlık kasabası Kumla, ardından Gemlik ve şimdi de Bursa… İş yolculuğuna boya sektöründe başlayan, yapı malzemeleri özellikle de seramik alanında Bursa’nın önde gelen firmalarından biri olan Okumuşlar Yapı, son yıllarda baba mesleği inşaat sektörüne de yüzünü dönerek konut ve ofis inşa ediyor.

RÖPORTAJ 18.01.2022, 10:00 17.01.2022, 18:49
Kumla’dan Bursa’ya uzanan başarı hikâyesi: Okumuşlar Yapı
banner66

Röportaj: Nagihan GÖRKEN

Okumuşlar Yapı’nın hikâyesi nedir? Firmanız ne zaman kuruldu? Aile şirketisiniz sanırım, ailenizden başka kimler var Okumuşlar Yapı’nın kadrosunda?
1989 yılında ticaret hayatına başladık. İlk işyerimiz Kumla’da idi. O yıllarda Kumla gözde yazlık bir kasabaydı. Konut imalatının hızlandığı bir dönemdi. Boya, hırdavat ve elektrik malzemesi satıyor ve tadilat işlerini bizzat kendimiz yapıyorduk. Ben, kardeşlerim Hüseyin ve Recep Okumuş olmak üzere 3 kardeş yola çıktık. Daha sonra küçük kardeşimiz Rıdvan Okumuş aramıza katıldı. İşlerimizi yavaş yavaş büyütüyorduk. Kumla, Gemlik, şubeleşme, toptancılık derken Marshall boya satış müdürümüzün “Büyük şehirde bulunmanız gerekiyor” sözünün etkisiyle 2002 yılında Bursa’ya geldik. Bursa da bizi kabul etti. 2008 yılında boya sektörüyle vedalaştıktan sonra asıl işimiz olan seramik ürünlerine yöneldik. Bursa’da seramik alanında firmamız her zaman ilk 2 sırada yer alır. Marmara ve çevre bölgelere dağıtıcılık anlamında aktif hizmet vermeye devam ediyoruz.

Bünyenizde kaç kişi çalışıyor?
İnşaat grubu hariç 40 çalışanımız mevcut. Bu yıl, istihdam konusunda daha hassas davranarak sayıyı artırma konusunda özel bir çalışmamız olacak.

Hizmetleriniz ve ürünleriniz hakkında bize bilgi verebilir misiniz? Bayiliğini yaptığınız markalar hangileri? Öne çıkan bir ürün gamınız var mı?
Graniser, Qua, E.C.A Serel, Franke, Weber dağıtıcı bayiliğini yaptığımız markalar arasında. Seramik ve granit öne çıkan ürünlerimiz. Perakende satış kanalında sektörün tüm öne çıkan markalarıyla çalışıyoruz, çalışmadıklarımıza kapımız açık.

Ürünleriniz hangi yapılarda ağırlıklı olarak kullanılıyor?
Seramik ve granit kaplama malzemeleri yapılarda banyo, balkon, koridor, asansör kenarları, merdiven basamakları, havuzlar, verandalar, bahçe içi ve duvarlarında, bina dış cephelerinde kullanılmakta. 2-3 cm kalınlığında olan kaplama malzemeleri ise site içleri, banketler, hatta araç ve yaya trafiğine uygun olan otoparklar, meydanlar vs. için tercih ediliyor ürünlerimiz.

Müşteri kitlenizden bahseder misiniz bize? İnşaat firmaları mı, yoksa bireysel müşteriler mi daha ağırlıklı?
Dağıtıcılığını yaptığımız marka ürünlerinin yüzde 75’ini ağırlıklı Marmara ve Batı Karadeniz bölgesi olmak üzere toptan, yüzde 10’unu Bursa içi müteahhitlik firmalarına, yüzde 10’unu perakende olarak satıyoruz.
Ayrıca ihracat departmanımız 2020 yılının sonlarında faaliyetlerine başlayarak başlıca Avrupa Birliği, Balkan ve Afrika ülkelerinde bulunan sektör paydaşlarını seramik, granit, armatür, vitrifiye ve yapı kimyasalları gibi yüzde 100 Türk malı ürünler ile buluşturdu. Bu yeni oluşum bizim için heyecan verici.

Müşterilerinize hangi yollarla ulaşıyorsunuz?
Daha önce birebir görüşmelerle ilişkilerimizi ve işlerimizi yürütüyorduk. Halen saha elemanlarımız pazarda aktif olarak geleneksel temas yöntemiyle müşterileriyle buluşurlarken, 2015 yılında tanıştıkları (B2B) dijital temelli satış ve pazarlamayı çok sevdiler. Son dönemde başta sosyal medya olmak üzere yerel ve ulusal kanallarda da tanıtım çalışmalarımız sürüyor. Belli sınırlar içinde kalmamak lazım.

Seramik, granit ve diğer ürünlerde tüketicilerin tercihleri ne yönde oluyor? Markalı ve kaliteli ürünler mi, yoksa ucuz ve markasız ürünler mi tercih ediliyor? Sizin, tüketicilere bu yöndeki mesajınız nedir?
Türkiye’deki seramik üreticilerinin tamamı kendilerini güncelliyorlar. Dijital teknolojiye geçtikten sonra seramik piyasası kendini yeniledi. Şu anda seramik alanında İtalya ve İspanya ile yarışır konumdayız. Türkiye seramikte marka değerini oluşturmaya başladı. Bunun bilincindeyiz. Avrupa’da tercih edilir konumda Türk markaları.
İkinci sorunuza gelince yerli ve milli üreticilerimize güveniyorum. Yatırım yapan, vergisini ödeyen ve ülkesine katma değer katan her üretici desteklenmeli. Destek daha da fazla kaliteyi getirecektir.

Yurt dışı faaliyetleriniz var mı? Daha çok hangi ülkelerle çalışıyorsunuz? Yurt dışında ön plana çıkan ürününüz var mı?
Bir Türk müteşebbisi olarak ürünlerimizi tüm dünyaya tanıtıp, Türk mallarının kalitesini fark etmelerine aracılık etmek güzel bir hayal! Bu hayali gerçeğe dönüştürmek için bir fırsat da oluştu açıkçası. Tedarik zincirinin bozulması ve konteyner krizi nedeniyle Türkiye’ye yönelen birçok alıcı ile temas kurduk, farklı coğrafyalarda bulunan 12 ülkeye seramik, granit, armatür, vitrifiye ve yapı kimyasalları gibi ürünleri paket hizmetimiz ile farklılık yaratarak müşterilerin tek yerden birçok ürün gamını tedarik etmelerini sağladık. İçinde bulunduğumuz Covid 19 pandemisinin açmış olduğu yaraları bir nebze olsun hafifletme konusunda naçizane bir destek oldu. Hem şirketimize hem de alıcılara.

Yapı malzemeleri mağazacılığında ülkemiz ne durumda?
Günümüzde seramik üreticileri dijital baskı teknolojilerinin sonsuz olanaklarından faydalanarak çok fazla ürün modeli geliştiriyorlar. Üstelik seramikte tek bir karo ebadı duvar boyutuna ulaştı. Üreticiler arasındaki bu amansız rekabete alıcıların tüketme ve eskitme hızı eklenince bir önceki yılın kupon ürünü bile bir sonraki yıl artık kullanılamaz hale geliyor. Ayrıca insanımızın ürüne dokunma isteği yadsınamaz bir gerçek. Bu gibi nedenlerden ötürü adeta fuar havasında mağazalar istiyor müşteriler. Çok sayıda, güncel ve geniş podyumlar ile bezenmiş deneyimleme mekanlarında sonuca ulaştıklarını hissettiriyorlar satıcıya. Türkiye’de ve Bursa’da aralarında şirketimizin de bulunduğu birçok geniş ve çok katlı yapı malzemeleri mağazası bu anlamda gelişiyor ve genişliyorlar.

Ulusal zincir markalarının internet satışları sizleri nasıl etkiliyor?
Açıkçası olumsuz etkilenmiyoruz. İnsanların teknolojiyi kullanma isteği ve araştırma eğilimi bize ekstra motivasyon sağlıyor. Ayrıca internet satışlarına yönelik de yapılanma içindeyiz. E-ticaret platformlarında www.fixir.net adında bir mağazamız da var. Burada ürünlerimizi sergiliyoruz ve satışlarımız iyi gidiyor. Aylık ciromuz yaklaşık 400 bin lira. Bu alanda lojistikle ilgili sorunlar azaldığında daha fazla ciro sağlarız diye düşünüyorum.

Bursa inşaat sektörüne yönelik değerlendirmelerinizi alabilir miyiz?
Halen malzeme fiyatları yükselmeye devam etmekte. Bu durum konut fiyatlarına an be an yansıyor. Döviz, enerji, ücretliler ve emtia temelli artışlarda stabil bir görünüm sağlanır ve konut kredilerinde küçük de olsa bir indirim söz konusu olursa konut üreticilerinin imalat kabiliyeti artar, ürkmenin neticesinde oluşan şişirilmiş fiyatlarda makul seviyelere çekilir diye umuyorum.

2021 yılı nasıl geçti? 2022 hedefleriniz/yatırımlarınız nelerdir? Nasıl bir yıl bekliyorsunuz?
2021 yılında ürün fiyatlarında çok artışlar olsa da firma olarak iyi bir yıl geçirdik. Üreticilerimiz, büyüklerimiz ne tavsiye ediyorsa dinliyor, takip ediyor ve küçük kârlılıklarla ürünlerimizi pazara sunuyoruz. Geçmişinde benzer tecrübeleri yaşayan bir aile firması olduğumuz için son dönemde malzeme bulma konusunda sektörde sıkıntı yaşansa da biz bu konuda büyük zorluklar yaşamadık. Cumhurbaşkanımızın “İhracat ekonomisine geçiyoruz” demesi, Çin gibi büyük bir ekonominin ülke içine yönelmesi, hâlâ çözülemeyen çip ve konteyner sorunu, Avrupa’nın yaşlı nüfusu ve enerji sorunsalı, devam eden kapanmalar… Satır aralarından okuduğum kadarıyla 2022 yılında da dozajın azalacak şekilde devam edeceğini düşünüyorum. Biz iç piyasa aktörlerine bu imkanlar doğrultusunda üreticiler tarafından ne kadar ürün verilirse o kadarını satacağız. Kanaatkarlık iyidir.
Yatırımlarımıza gelince, yapı malzemeciliğinin yanı sıra konut ve ofis imalatı da yapıyoruz. Bu aynı zamanda baba mesleğimiz. Şu anda Balıkesir’de kabası bitmek üzere olan 2+1 tipinde 194 daireden oluşan projemiz devam ediyor. Örnek dairemiz şubat ayında bitecek. Satışlar örnek daire bitikten sonra. Ayrıca İstanbul Caddesi üzerinde bulunan ve mart-nisan aylarında inşası tamamlanacak olan Okumuşlar Plaza iş yaşamını keyifli hale getiren bir ofis yaşamı sunacak. Bu yapının altında bulunan iş yerlerinde konumlanan yeni 1600 metrekare, 2 katlı yapı malzemeleri mağazamızla marka, ürün ve kendimizi daha iyi ifade edebileceğimizi düşünüyoruz.

Plazalar sektörel olarak ayrılmaya başladı, sizin öyle bir planınız var mı?
Projemize ağırlıklı olarak avukatlık ve hukuk büroları ilgi gösteriyor. Adliyenin yakın olmasından kaynaklı böyle bir ilginin olacağını biliyorduk. Açıkçası mesleki yoğunlaşma çok faydalı olabilir. Ancak biz farklı sektörler veya kurumsallar için birkaç kat ayırdık.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
16°
açık
banner61
banner62
banner89