banner94

banner77

banner69

banner88

Bursa’nın güçlü şirketi Meşe İnşaat batıya doğru büyüyor

Nitelikli projeleriyle güvenli yuvaları Bursa’nın yapı yaşamına kazandıran Meşe İnşaat, Yıldırım’daki örnek konutlarıyla 18 yıldır adından söz ettiriyor. Bugüne kadar onlarca proje ile binlerce insanın yüzünü güldüren Meşe İnşaat 2023 ve sonrası içinse çoktan hazır.

RÖPORTAJ 14.02.2023, 17:48 15.02.2023, 17:08
Bursa’nın güçlü şirketi Meşe İnşaat  batıya doğru büyüyor
banner66

Yıldırım’ın dışına da açılan Meşe İnşaat’ın kurucu ve yöneticisi Şahin Meşe, Yıldırım’dan sonra Mudanya’daki güçlü ve modern konut projeleri için kolları sıvadıklarını belirterek, Meşe İnşaat imzalı konutların yakın gelecekte Nilüfer ilçesinde de yerini alacağını söylüyor.

Röportaj: Dilek Atlı

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

1969 yılında Diyarbakır’da dünyaya geldim. Diyarbakır’dan 16 yaşında ayrıldım. İzmir’e gittim ve bir süre çalıştım. Ardından yine İstanbul Tuzla, Kuşadası ve Marmaris’e giderek iş aradım, farklı işlerde çalıştım. Marmaris’te temelini rahmetli Turgut Özal’ın attığı bir hotelin inşaatında amelelik yaparak hayatımı kazandım. Gurbetteydim ve bir genç olarak çalışmayı seviyordum. Buradaki çalışmam tamamlanınca gazete ilanlarından iş bakmaya başladım. Marmaris’te bir hotel aşçı yardımcısı aranıyordu. Yazın o otelin mutfağında aşçı yardımcılığı yapmaya başladım. Kışın ise yine inşaatlarda çalışıyordum. Derken kalfalıktan ustalığa geçiş yaptım. Askerliğin ardından Diyarbakır’a dönerek taksicilik yaptım. Biriktirdiğim para ile minibüs aldım ve minibüsçülük yapmaya başladım. 1995 yılında ise kısmet oldu ve Bursa’ya geldim. Bursa’yı tam tanımıyordum ve yine Bursa’da da birkaç yıl minibüsçülük yaptım. Derken bir durağa başkanlık, ardından da 3 yıl boyunca Bursa Minibüsçüler Odası’na başkanlık yaptım. Bu sürecin sonrasında sevdiğim iş olan inşaatçılık mesleğine geri dönmek istedim ve 2005 yılında Meşe İnşaat’ı kurdum.

2005 yılı ile birlikte firmanızın kuruluş hikâyesini anlatabilir misiniz?

Minibüsçülüğü bıraktıktan sonra birkaç arkadaşla oturup sektöre giriş ile ilgili kararı istişare ettik. Tekstilde iplik ya da boyahane gibi fikirler de vardı. Ancak en iyi iş, bildiğin iştir diye düşünerek inşaat sektörüne adım attık birlikte. Arkadaşlarımla 5 yıllık bir ortaklığın ardından 2010 yılında yollarımızı ayırdık. Meşe İnşaat olarak şahsen yoluma devam ettim.

Bursa'da daha çok hangi bölgelerde hangi projelere imza attınız? Yıldırım ve Mudanya’nın dışında farklı ilçelerde veya illerde projeleriniz olacak mı?

Bursa’da projelerimizi gerçekleştirdik. Ancak farklı illerden de projeler için teklifler aldık. Yalova ve Gemlik gibi il ve ilçeler başta olmak üzere… Ama Meşe İnşaat olarak Yıldırım Bölgesi’nde inşaat projelerimizi hayata geçirmeye başladık ve tercihen Yıldırım’da farklı projelere imza attık. Yıldırım’ı çok seviyorum ve güzel bir ilçe olduğunu düşünüyorum. Ancak zamanında yerel yönetimlerin doğru düşünülmüş imar planı ile ele alınsaydı bu kadar çarpık bir kentleşme olmazdı Yıldırım’da. Doğru ve zamanında bir imar planı ile Yıldırım; doğası, manzarası, tarihi ve havasıyla çok yaşanası bir ilçe olarak hak ettiği değere kavuşurdu. Ağırlıklı olarak Kaplıkaya, Erikli ve Esenevler mahallelerinde projelerimiz bulunuyor. Yıldırım’dan sonra Mudanya’da da 5 projemiz oldu. Mudanya’da yine 3 projemiz var. Şu an ruhsat aşamasında. Yakında projelerimize başlayacağız.

Bugüne kadar kaç proje bitirdiniz? Kaç aileyi ev sahibi yaptınız?

Açıkçası saymadım. Çünkü Meşe İnşaat olarak konut sayısından daha çok nitelikli ve müşteri memnuniyeti yüksek konutları kente kazandırmak önemli.

Kentsel dönüşüm sürecinde Bursa'ya kazandırdığınız yapılar var mı, bunlar hangileri?

Kentsel dönüşüm projesi kapsamında 2015 yılında Büyükşehir’in Kaplıkaya’daki 150 dairelik projesini yaptık. Şu anda da yine Kaplıkaya’da kentsel dönüşüm kapsamında devam eden bir projemiz var.

Devam eden projeleriniz var mı? Nerelerde?

Şu an devam eden projemiz; 124 dairelik Kaplıkaya’daki kentsel dönüşüm projesi. Aynı zamanda Bağlaraltı mahallesinde ve Esenevler mahallesinde devam eden projelerimiz var. Mudanya’da ruhsat aşamasında olan ve yakında yapımına başlamayı umut ettiğimiz 110 dairelik 3 ayrı parsel var. Güzel bir proje olacak ancak dediğim gibi şu an ruhsat aşamasında.

“MÜŞTERİLERİMİZİN EMEĞİNE SAYGI DUYUYORUZ”

Konut tüketicileri Meşe Inşaat’ı neden tercih ediyor? Öne çıkan özellikleri nedir firmanızın?

Ağırlıklı olarak orta kesime hitap eden projelerimiz var. Projemizi müşteri memnuniyeti odaklı olarak en güzel nasıl hayata kazandırabiliriz diye düşünerek hareket ediyoruz. Bu da müşterilerimizin dikkatini çekiyor. Sonuçta aileler, yıllarca birikim yaparak, belki de masraflarından keserek ev sahibi olmaya çalışıyorlar. Biz de buna değer veriyoruz. Müşterilerimizin emeğine ve hayallerine saygı duyuyoruz. Dairelerimizde işçilik ve malzeme olarak iki yıl garantimiz de var. İki senenin dışında da müşterilerimiz sorunları olduğunda da ekip ve malzeme olarak kendilerine yardımcı oluyoruz.

Konut tüketicileri daha çok hangi daire tiplerini tercih ediyorlar?

2021 yılından önce genelde 3+1 ya da 4+1 daire tercihleri ağırlıklıydı. Ancak şu anda artan fiyatlar nedeniyle 2+1 daireler tercih ediliyor. Ama bizde 2+1 daireler yok. Biz daha çok 3+1 ve 4+1 daireler yapıyoruz.

“KAPLIKAYA’DAKİ PROJEMİZ, YILDIRIM’DAKİ SON PROJEMİZ”

Yıldırım’da proje yapmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir size göre?

Yıldırım’da bulunmanın bizim açımızdan avantajı, ilk projelerimizi hayata kazandırdığımız ilçe olarak adımızı güven ve nitelikli yapılarla duyurmak oldu. Konut sahibi olmak isteyen vatandaşlar, bizden memnun oldular. Ancak, artan daire fiyatları nedeniyle Yıldırım’da son yıllarda konut satışı düştü. Vatandaşlar konut satın almakta zorlanıyor. Bu nedenle biz de ilerleyen yıllarda Nilüfer ilçesinde projelere imza atmayı planlıyoruz. Kaplıkaya’daki projemiz, Yıldırım’daki son projemiz.

Sektörel bazda firma olarak yaşadığınız sıkıntılar neler?

Her gün artan maliyetler ve zamlar bizi çok sıkıntıya sokuyor. Örneğin, 2 ay önce aldığımız çimento, 90 TL iken geçen günlerde 105 TL oldu. Belki yine artacak. Usta bulmakta da sıkıntı yaşıyoruz. Ya da geçen yıl bir usta 200 TL’lik yevmiye ile çalışırken bugün 500-600 TL yevmiye istiyor. Herkes kendine göre haklı. Diğer taraftan enerji maliyetleri de var ve bu da sıkıntılara ekleniyor.

0,69 Kampanyaları gündemde. Sizin de böyle bir kampanyanız var mı?

Evet, var. Anlaşmalı olduğumuz bankalar da var. Vatandaşlar geldiği zaman Meşe İnşaat olarak elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyor. Elbette girdilerin yükselmesi konut fiyatlarını yükseltti. Vatandaşın konuta ulaşımı zorlaştı. Şu an 0,69 Kampanyaları, ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar için gerçekten iyi bir fırsat diye düşünüyorum.

“İŞİNİ BENİMSEMEK BAŞARININ SIRRI”

İMSİAD üyesisiniz. Sektörün yapı taşı bir kurum çatısı altında olmak firmanıza neler kazandırıyor?

Bir dernek çatı altında olmak iletişim, bilgi ve birliktelik adına bize kazanç sağlıyor elbette.

Başarılı bir girişimci olarak size göre başarının formülü nedir?

İşinizi gerçekten sevmek ve benimsemek diyebilirim kendi adıma. İşim içinse kullanılan malzeme, uygulayıcı kişi ve hizmette devamlılık ilkesi başarının formülü olarak verilebilir. İşin kalitesi benim için çok önemli. Sonuçta milli serveti boşa harcamamalı. Ailelerin, insanların ahını değil, duasını almalı diye inanıyorum.

Sizi bu zorlu sektörde neler besliyor?

Spor yapmayı ve özellikle yürüyüş yapmayı çok seviyorum. Severek yaptığım ama zorlu bir mesleğim var. Spor yaparak kendime zaman ayırıyorum ve bu beni besliyor.

Eklemek istedikleriniz?

2023 yılı biraz sıkıntılı geçebilir diye tahmin ediyorum. Öz sermayeye güvenerek hareket etmeliyiz. Varsayımla yola çıkarsak yolda kalırız.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
14°
kapalı
banner61
banner62
banner89