banner94

banner77

banner69

banner88

22.10.2021, 16:24 132

Planlama

Planlama, geleceğe yönelik olarak, istenilen hedeflere ulaşmak amacıyla, strateji ve ilkelerle belli bir zamana hazırlanma süreci olarak tanımlanabilir. Kavramsal olarak, belirlenen bir hedefe ulaşabilmek amacıyla, harekete geçmeden önce yapılan hazırlıklar, karar verme, seçim yapma süreci diyebiliriz.

Plan ise, ‘bir amaca ulaşmak için geliştirilen yöntemdir’.

iki unsurla tanımlanmaktadır. Ulaşmayı amaçladığımız hedef ve bu hedefe gitmek için yapılması gereken araçlar.

Kısacık olan zamanımızı ne büyük savruklukla harcıyoruz belki de bazılarımız başka konularda o kadar müsrif değildir.

Zamanın ne kadar değerli olduğunu daha iyi anlarsak, her dakikasını boşuna harcamamak, elimizde tutmak için daha çok çaba harcardık.

O yüzdendir ki planlama çok önemlidir, zamanın en etkin ve verimli, ekonomik olarak kullanılması amaçladığımız plana ulaşmak için yapılan programlar çok önemlidir.

Ülkemizde planlamanın en üst ölçeği Kalkınma Planlarıdır, Kalkınma planı, Türkiye'de 1963 yılından itibaren devlet tarafından hazırlanarak ekonomi, sağlık, eğitim, ulaşım, sosyal güvenlik, adalet, vb. konularda gelişme ve kalkınmayı hedefleyen ve kamuda uygulanacak siyaseti belirleyen plandır. En son kalkınma planı olan 11. Kalkınma Planı, 2019-2023 dönemini kapsamaktadır.

Şehir Planlamada, Kalkınma Planının içerisinde bulunan bir başlıktır. İnsan odaklı, doğal hayata ve tarihi mirasa saygılı, temel kentsel hizmetlerin adil ve erişilebilir bir şekilde sağlandığı, yaşam kalitesi yüksek ve değer üreten şehirler ve yerleşimler oluşturmak temel amaçtır.

11. Kalkınma Planında; Bu amaca yönelik çeşitli hedefler belirlenmiştir.

Şehirlerimiz kalkınma vizyonuyla eşgüdüm içerisinde, çok merkezli, karma kullanımı destekleyen, özellikle erişilebilirliği sağlayan bir yaklaşımla planlanacak; mekânsal planlarda topoğrafyayla ahengin sağlanması ve afet riski, iklim değişikliği, coğrafi özellikler ve tarihi değerlerin gözetilmesi esas alınacaktır.

“Başta açık ve yeşil alanlar olmak üzere şehirlerdeki kamusal alanların korunması; erişim ve güvenliğinin artırılması; kadınlara, çocuklara, yaşlılara, engellilere duyarlı olarak insan-tabiat ilişkisi çerçevesinde yeniden kurgulanması sağlanacaktır.

Planlama sürecinde etkili katılım, izleme ve denetleme modeli geliştirilecek, mevzuat bu çerçevede güncellenecektir.

Akıllı şehir projeleri, büyükşehir belediyeleri ve 51 il belediyesi öncelikli olmak üzere akıllı şehir olgunluk değerlendirmesi ve kaynak tahsis kısıtları göz önünde bulundurularak önceliklendirilecektir.

İmar uygulamalarında alt düzeydeki imar planlarının bütünlüğü korunacak, planlar uygulama araçlarıyla zenginleştirilecek ve plan bütününde yapılacak imar uygulamaları yaygınlaştırılacaktır.

Yaya trafiğinin kesintisiz hale getirilmesi için yaya yolları ve kaldırımlar ile ilgili standartlar oluşturulacaktır.

Kent merkezlerinde tarihi ve kültürel cazibe noktaları ile alışveriş bölgelerinde motorlu taşıtlardan arındırılmış yaya bölgeleri oluşturulacaktır.

Bisiklet kullanımını teşvik etmek amacıyla yasal ve finansal destek mekanizmaları hayata geçirilecektir. Bisiklet yolu master planı ve uygulama planı hazırlanacak, bu kapsamda yeni bisiklet yolları yapılacaktır” gibi Şehir Planlamayı içeren bir çok madde içermektedir.

Kalkınma Planında Konut hedefleri de belirtilmiştir.

2018

2023

Yıllık Üretilen Sosyal Konut Sayısı (Kümülatif)

20802

270802

Planlama süreci amacın tayin edilmesine bağlı olarak gelişir. Amaca belirli sürede ulaşabilme hedeflerin doğru bir şekilde oluşturulmasına bağlıdır. Zaman ve maliyet unsurları seçenekler arasındaki değerlendirmede önemli ölçülerdir. Değerlendirmede amaca ulaşmada sapmalara yer vermemek için her aşamada ileri ve geriye doğru kontrol yapılmalı ve kontrol düzenli olmalıdır.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
13°
kapalı
banner61
banner62
banner92
banner89