banner94

banner77

banner69

banner88

21.09.2022, 13:20 661

Mimaride görsellik ve işlevsellik

Mimaride işlevsellik, binaların yalnızca binanın amacına ve işlevine göre tasarlanması gerektiği ilkesidir.

Mimaride görsellik, mimarın sanatsal tasarımlarının ve çalışma yaptığı projede kendi fikirlerini önceleyerek bir nevi sanat eseri ortaya koyma çabasıdır.

Binaların faydalı olması, sağlamlığı ve estetiği işlevselciliğin klasik hedefleri olarak görülür. İşlevselci görüşteki bazı mimarlar; "Bir bina hakkında kolaylık, inşaat veya uygunluk için gerekli olmayan hiçbir özellik olmamalı" ve "tüm süslemeler binanın temel yapısının zenginleştirilmesinden oluşmalıdır " diye düşünmektedirler.


I.Dünya Savaşı'nın ardından, modernizm dalgasının bir parçası olarak uluslararası bir işlevselci mimarlık hareketi ortaya çıktı. Son derece yıkıcı dünya savaşından sonra Avrupa'nın sosyal ve politik hareketleri tarafından geniş ve güçlü bir şekilde ifade edildiği üzere, fikirler büyük ölçüde insanlar için yeni ve daha iyi bir dünya inşa etme ihtiyacından esinlenmiştir. Bu bağlamda, işlevselci mimari genellikle sosyalizm ve modern hümanizm fikirleriyle bağlantılıdır. Bu yeni işlevselcilik dalgasına yeni ve küçük bir ilave, binalar ve evler sadece işlevsellik amacıyla tasarlanmamalı, aynı zamanda mimarinin fiziksel olarak daha iyi bir dünya ve en geniş anlamda insanlar için daha iyi bir yaşam yaratmanın bir yolu olarak kullanılması gerektiğiydi. Bu yeni işlevselci mimari, Çekoslovakya, Almanya, Polonya, SSCB ve Hollanda'da ve 1930'lardan itibaren İskandinavya ve Finlandiya'da da en güçlü etkiye sahipti.

Liberal ekonomik model ve zenginleşen Batı dünyası farklı fikir ve isteklerin ortaya çıkmasıyla, mimari yeni fikirlere açık hale gelmiştir. Yeni bina ve yaşam alanlarında göze hoş gelen, modernlikle beraber tasarım ve yeni görünüşlerin içerdiği projeler ön plana çıkmıştır. Özellikle yeni konsept iş yerlerinde sunum ve tasarım tarzları markaların tanıtımı ve piyasada konumlarını belirleyen imaj ikonları olarak ortaya çıkmaktadır. İnşaat ve yapıların statik ve üretim sınırları zorlanarak yeni üretimler gerçekleşmiştir. Yelken şeklinde kuleler, döner kuleler, asimetrik iş yerleri bu konuda marka olarak mimari tasarım örnekleridir.

Yuvarlak veya üçgen tasarımlı binalarda veya iş yerlerinde mobilya üretimi ve kullanılacak malzemelerin tasarımları özel imalat gerektiren ve maliyetleri arttıran faktörler olarak öne çıkmaktadır. Yapılan 1+1 veya villa imalatlarında tasarımın işlevsellikle bir arada göz önüne alınması ve bunu talep edilen imalatın ve projenin olgunlaşması esnasında yönlendirme ile bir araya getirilmesi önemlidir. Bunu yapması gereken ise mimar olmalıdır. İstenilen görsel güzellikteki projenin işlevsel bir şekilde olması, olamıyorsa talep eden kişiyi doğru yönlendirerek isteklerin ve yapılabilirliğin maksimum faydada birleşmesi sağlanmalıdır.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
23°
kapalı
banner61
banner62
banner92
banner89