banner94

banner77

banner69

banner88

İMSİAD üyeleri, sorun ve çözüm önerilerini paylaştı

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) üyeleri bir araya gelerek 2021 yılını değerlendirdi, 2022 yılına ilişkin beklentileri masaya yatırdı.

İNŞAAT 15.02.2022, 10:59
İMSİAD üyeleri, sorun ve çözüm önerilerini paylaştı
banner66

İMSİAD üyeleri kahvaltıda bir araya geldi. 2021 yılı değerlendirmesinin ve 2022 yılına ilişkin beklentilerin dile getirildiği toplantıya İMSİAD Üyesi ve AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç de katıldı. Ödünç yaptığı konuşmada, son 2 yıldır pandemi nedeniyle inşaat sektörünün hem imalat, hem de satış tarafında bir duraklama yaşadığına işaret ederek, 2020-2021 yıllarında imalatlarını durduran firmaların, 2022 yılında satışlarını artıracaklarına inandığını söyledi.

İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç da yatırımcı olarak dertlerinin ürettiklerini satabilmek olduğunu belirterek, “Geçen seneyi 1 milyon 492 bin konut satışıyla kapadık. Ama burada ayrıntılar önemli. İpotekli satışlar son 5 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Birinci el satışlarda azalma, ikinci el satışlarda artış görüyoruz. Ancak ikinci el satışların artışı, inşaat sektörünün 250 alt sektörünü harekete geçirmeyen satışlar olduğu için bizim sektörümüzü memnun etmiyor. Çünkü sıfır konut satışları yapılmadıkça istihdam-katma değer sağlanamaz, sektörümüzün çarkları dönmez” dedi.

Andıç, Mudanya Güzelyalı’daki imar iptallerinden kaynaklanan mağduriyeti de dile getirdiği toplantıda, İMSİAD olarak bu konuda ciddi çalışmalar yaptıklarını anlattı. Andıç, artık yaşanan mağduriyetin siyaset üstü bir konu haline geldiğini belirterek, kış aylarında 10 bin kişinin oturmaya hazır evlerine giremediklerini söyledi.

Taahhüt müteahhitlerinin daha da zor durumda olduğunu vurgulayan Andıç, “Sadece bakır malzemelerinde 10 katı aşan, demirde yüzde 300, çimentoda da yüzde 400 gibi fiyat artışı var. Bunlar, taahhüt firmalarını gayrimenkul firmalarından daha da fazla etkiledi” ifadelerini kullandı.

Andıç, “Fiyat artışları nedeniyle artık ortak satın alma konu başlığını açmak istiyorum. Bazı önlemleri almamız lazım. Bu dönemde hiç kimse tek başına bu süreci tamamlayamaz. Devletimiz bazı imtiyazlar sağlamalı. Malzemeciler, üreticilerimiz destek vermeli. Herkes kârlarını minimize etmeli” diye konuştu.

Toplantıda ayrıca WINN 4 firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Adıyaman ve Satış Müdürü Birkan Yılmaz, İMSİAD üyelerine firmalarıyla ilgili bir sunum yaptı.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
19°
kapalı
banner61
banner62
banner89