banner94

banner77

banner69

banner88

Japon mimar : Depremi unutmayın

“Türkiye’de deprem, sadece gerçekleştiği dönemde zaman gündemde kalıyor.”

GÜNDEM 01.04.2012, 14:55 01.04.2012, 14:55
Japon mimar : Depremi unutmayın
banner66
Mimarlar Odası Bursa Şubesi, deprem gerçeğine dikkat çekmek ve bu konuda kamuoyu duyarlılığını artırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Deprem konusunda en tecrübeli ülkelerden Japonya’dan, Türk Kültür Japon Derneği’nin misafiri olarak Bursa’ya gelen ve Mimarlar Odası Bursa Şubesi’nin konuğu olan Yüksek Mimar Yoshinori Moriwaki, Bursalılar’a depremden korunmanın yolları hakkında önemli uyarılarda bulundu.
Mimarlar Odası Bursa Şubesi tarafından düzenlenen ‘Deprem Afetine Hazırlıklı Mıyız?’ konulu seminerde konuşan Yoshinori Moriwaki, Türkiye’nin de Japonya gibi 1’inci derecede deprem bölgesinde yer aldığını ve deprem zararlarının en aza indirilmesine yönelik toplumsal bilinci artırmayı hedefleyen çalışmaların önemine vurgu yaptı. Moriwaki, Türkiye ile Japonya arasında bu alandaki işbirliği bağlarını daha da güçlendirmeyi kendine amaç edindiğini söyledi.
“Deprem bilinci oluşturmalıyız”
Türkiye ve Japonya’daki binalar arasında kalite ve sağlamlık açısından büyük farklar olduğunu ve Türkiye’de de aynı sağlamlıkta yapıların inşa edilebilmesi için çalışmalar yürüttüğünü belirten Moriwaki, “Türkiye için ne yapılması gerektiğini anlatmak ve faydalı olmak için buradayım. Depremin ne zaman geleceğini bilemeyiz ancak şu an olacakmış gibi hazırlıklı olmalıyız. Türkiye’de deprem, sadece gerçekleştiği zaman gündemde kalıyor. Bizim amacımız deprem bilinci kalıcı şekilde oluşturmak” diye konuştu.
Bursa’nın tam ortasından fay hattı geçtiğini, olası bir depremde birçok binanın ciddi zararlar göreceğini ve Türk insanının deprem anında yapması gerekenleri bilmediğini kaydeden Moriwaki, Japonlar’ın deprem anında beton perdelerin bulunduğu mutfak, banyo ve tuvaletlere kaçtığını ancak Türkiye’deki binalarda insanların kaçacak yerleri olmadığına dikkat çekti.
“Depremde binaların yüzde 90’ı zarar görecek”
Yüksek Mimar Moriwaki’nin ardından söz alan Yüksek İnşaat Mühendisi Bora Sezer de, Türkiye’deki 81 ilin yüzde 55’inin 1’nci derecede deprem bölgesinde olduğunu ve binaların ise yüzde 67’sinin kaçak olduğunu söyledi.
“Ciddi bir deprem durumunda Türkiye’deki binaların yüzde 90’ı zarar görecektir” uyarısında bulunan Sezer, 2001 yılında yürürlüğe giren Yapı Denetim Kanunu’nu için 19 ilin pilot bölge olarak belirlenmesinin ve 1’inci derece deprem bölgesi olan birçok şehrin yapı denetimine tabi tutulmamasının hatalarının Van’daki depremde görüldüğünü dile getirdi.
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
15°
kapalı
banner61
banner62
banner89