banner94

banner77

banner69

banner88

1 milyon konut satışı için gözler Meclis'te

Yabancılara konut satışını hızlandıracak düzenlemede son aşamaya gelindi.

GÜNDEM 22.01.2012, 09:17 22.01.2012, 09:17
1 milyon konut satışı için gözler Meclis'te
banner66

 Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'dan, konut satışında mütekabiliyet şartını kaldıracağı müjdesi geldi. 1 milyon konut satışının önünü açacak olan düzenleme inşaat sektöründe heyecanla karşılandı. Başbakan tarafından imzalanan kanun tasarısı hafta başında afet yasası ile birlikte TBMM'ye sevk edilecek.

Yabancılara konut satışını hızlandıracak düzenlemede son aşamaya gelindi. Bayraktar'ın müjde vermesiyle yabancı yatırımcılar rotasını Türkiye'ye çevirdi. Türkiye'den İngiliz ve Alman vatandaşları gayrimenkul edinebilirken, Türki cumhuriyetleri, Rusya ve Körfez ülkeleri vatandaşları, mütekabiliyet şartından dolayı ev ve ofis alamıyordu.

BAKAN SEVİNDİRDİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın, konut satışlarında bu şartı kaldıracaklarını açıklaması, projelerine yabancıların da talip olduğu nitelikli konut üreticilerini sevindirdi. Yabancı yatırımcılar Türkiye'den 2010 yılında 2,5 milyar dolar, 2009 yılında 1,9 milyar dolar ve 2006 ile 2008 arasında ise yılda 3 milyar dolarlık gayrimenkul alımı yaptı. Mevcut durumda dış ülke vatandaşlarına yasak bile olsa şirketlere serbest olduğu için firmalar üzerinden bu satış yapılıyor.

MÜTEKABİLİYET COŞTURUR

Bakan Bayraktar'ın üzerinde hassasiyetle çalıştığı düzenleme ile yabancılara 1 milyon konut satışının önünün açılması sağlanacak.Yabancılara mülk satışındaki mütekabiliyete dayanan zorunluluk kalkması ile birlikte daha önce 2.5 hektara kadar izin verilen yasa, yeniden düzenlenmesiyle birlikte 30 hektara kadar yükselecek. Ayrıca bakanlar Kurulu'na bu sınırlamayı 60 hektara kadar çıkarma yetkisi verilecek. Tapu Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı'na göre yabancılar tarafından alınacak taşınmaz satışında proje şartı da getiriliyor. Örneğin 100 dönüm boş arazi almak isteyen bir yabancı buraya ilişkin projesini de geliştirmek zorunda.

YABANCIYA FIRSAT

Düzenlemenin Meclis'te yasalaşmasının ardından kanuni sınırlamalara uyulmak kaydı ile yabancılar Türkiye'nin her yerinden taşınmaz elde edebilecek.Karşılıklık ilkesinin arandığı mevcut yasa kapsamında Türkiye ile 47 ülke arasında karşılıklık bulunmuyor. Yeni düzenlemeyle mülk ve toprak satışında karşılıklılık esası da aranmayacak hangi ülke vatandaşlarına veya ticari şirketlere taşınmaz satılabileceğini Bakanlar Kurulu belirleyecek.

Askeri bölgede koordinat ayarı

Tapu Kanunu'nda değişiklik öngören tasarıya göre Bakanlar Kurulu'nca belirlenen ülke vatandaşları dışındaki yabancı uyruklu gerçek kişilerin miras yoluyla edindikleri taşınmaz ve sınırlı ayni haklar intikal işlemleri yapılarak tasfiye edilecek. Yabancı ülkelerde kendi ülkelerinin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketleri, özel kanun hükümleri çerçevesinde taşınmaz ve sınırlı aynî hak edinebilecek.Ayrıca, askeri yasak bölgeler, askerî güvenlik bölgeleri ile stratejik bölgelere ait harita ve koordinat değerleri Kanunun yürürlük tarihinden itibaren en geç altı ay içerisinde ve bu yerlere ait değişiklik kararlarına ait harita ve koordinat değerleri değişikliklerin yapıldığı tarihten itibaren bir ay içinde Millî Savunma Bakanlığınca, özel güvenlik bölgeleri ve değişiklik kararlarına ait harita ve koordinat değerleri ise İçişleri Bakanlığınca aynı sürede Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün bağlı olduğu Bakanlığa verilecek. Kanunun yürürlük tarihinden itibaren altı ay sonra tüm harita ve koordinat değerlerinin bildirildiği kabul edilecek.

 

Yeni Şafak

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
13°
kapalı
banner61
banner62
banner89