banner94

banner77

banner69

banner88

15.03.2023, 18:26 118

Elektrik tesisatlarında deprem güvenliği

Türkiye’nin en büyük toplumsal travmalardan biri depremlerdir . Yaşadığımız her büyük felaketten sonra her şeyi unutuyor, ardından aynı felaketleri değişik biçimlerde yeniden yaşamaya mahkûm oluyoruz.

Türkiye’nin toplam alanı 780.000 km 2 ve bu alanın %92’si aktif deprem kuşağında yer almaktadır. Bu da Türkiye’de yaşayan 85 milyon insanın %95’inin depreme maruz kalması ve sınaî tesislerinin %98’inin deprem riski altında olduğu anlamına geliyor.

Limadem Elektrik olarak amacımız, tüm toplum katmanlarında deprem duyarlılığının geliştirilmesi ve sürekliliğinin sağlanmasını katkıda bulunmak.

Binalarımızın elektrik tesisatlarında, özellikle binalardaki trafo, pano, jeneratör... vb. elektriksel cihazlarda tasarım ve uygulamada alınması gereken sismik önlemler, ilgili ve ilişkili standartları anlatmayı hedeflemekteyiz.

Genel olarak montaj önlemleri alınacak elektriksel donanım cihazlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

Alçak Gerilim Anahtarlama ve Kontrol Düzenleri (Ana Panolar, Kompanzasyon Tabloları), MCC (Motor Control Centers) Panoları, Sayaç Panoları/Tabloları, Otomatik Transfer Anahtarlama Düzenleri (ATS), Kontrol Panoları, Data Kabinetleri, Aydınlatma Armatürleri, Kesintisiz Güç Kaynakları ve Batarya Rafları, Jeneratörler, Jeneratör Günlük Yakıt Tankları, Prefabrik OG Trafo Merkezleri, Orta Gerilim Hücreleri, Transformatörler, Busbar Enerji Dağıtım Sistemleri, Kablo Taşıyıcılar (Kablo tavaları, kablo merdivenleri ..vb)

Sismik tasarımın önemli bir aşaması olan deprem yükü hesapları yapılırken, ilgili donanım için kullanılacak sismik izolatör ve sınırlayıcıların bağlantı detaylarının da hesapları yapılmalıdır.Titreşim yalıtımının yapılıp yapılmayacağı göz önüne alınarak montaj önlemleri farklılıklar gösterir.

Bunlardan bazıları;

Esnek olmayan doğrudan bağlantı ile zemine bağlama.

Esnek olmayan köşe parçaları ile doğrudan zemine bağlantı

Donanımın sismik izolatörler ile montajı

Donanımın sismik izolatörler, sismik sınırlandırıcılar ile montajı

Duvara doğrudan bağlı cihazların sismik koruması

Titreşim yalıtımı yapılmamış̧ asılı ekipmanda sismik halat veya çelik profil ile sismik koruma

Aydınlatma armatürlerinin sismik koruması

Elektrik tesisatlarındaki yukarıda saydığımız tüm donanım (cihazlar) deprem bölgeleri, bina ve bina bileşenleri göz önüne alınarak sismik dayanıma sahip olmalıdır.

Elektrik tesisatlarının sismik koruması ile ilgili inşaat grubu başta olmak üzere ilgili tüm disiplinler arası koordinasyon çok sıkı bir şekilde sağlanmalıdır. Sismik dayanım gerektiren donanım, sismik koruma elemanlarının, ürünlerinin özellikle teknik şartname ve keşif özetlerinde ayrıntılı olarak tanımlanmalıdır.

Elektrik tesisatların depremden korunması amacıyla kurulacak sistemlerin ve kullanılacak donanımların doğru şekilde tesis edildiğinden emin olunması, ancak şantiyedeki uygulamaların uzman sismik tasarım mühendislerinin gözetiminde yapılması sayesinde mümkün olabilmektedir. Sismik koruma sistemleri standart bir test ve devreye alma uygulamasına olanak vermediğinden, bu sistemlerin hassas ve titiz bir şekilde uygulanması, sistemin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için olmazsa olmaz bir şarttır.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
15°
açık
banner61
banner62
banner89