banner94

banner77

banner69

banner88

14.02.2024, 12:06 54

Bir çalıştay hikayesi

Beklenen çalıştay nihayet yapıldı.

Yapı denetim ve yapı laboratuvarlarının yaşadığı sorunların ilgili makamların da katılımı ile tartışıldığı çalıştay .... kez erteleme sonrası nihayet yapıldı. Çalıştayda 7 grup çalışma masası vardı. 4 masa yapı denetim sorunları, 3 masa da laboratuvar sorunlarını tartışmak içindi.

Yapı denetim masalarının konu başlıkları da kısaca şu şekilde belirlenmişti :

1. masada, yapı denetim kuruluşlarının ve denetim personelinin yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri ile yapı denetim mevzuatının yeterliliğine ve denetim personelinde aranması gereken niteliklere yönelik görüş ve öneriler.

2. masada, yapı denetim sistemi yazılımında yaşanılan sorunlar ve çözüm önerileri,

3. masada, yapı denetim sisteminde yer alan ilgili idarelerin görev ve sorumluluklarına ilişkin yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri ile yapı denetim kuruluşlarının şantiye ortamında yaptığı denetim faaliyetinin Bakanlıkça ve ilgili idarelerce daha etkin takibi için görüş ve öneriler,

4. masada, yapı denetim sisteminde yer alan proje müellifi, yapı müteahhidi ile şantiye şefinin görev ve sorumluluklarına ilişkin yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri.

Her bir masada bakanlık yetkilileri, farklı illerden il müdürlüklerinden yetkililer, belediyelerden memurlar, TMMOB temsilcileri, müteahhitler, yapı denetim ve yapı laboratuvarı temsilcileri ve hazır beton firmaları temsilcileri vardı. Yukarıda da bahsettiğim üzere her masanın konusu farklı olmakla birlikte masalarda konuşulan konular hep aynı idi.

Yapı müteahhitleri yapı denetimleri suçladı her fırsatta. Elbette ki haklı oldukları konular vardı. Ama konu kendi haksız oldukları konulara gelince epey sesleri yükseldi. İlgili idarelerin de yapı denetimlerden şikayeti vardı ama yine konu onların ihmallerine ve hatalarına gelince yine sesler yükseldi. Aslında konuya objektif bakabilen müteahhitler, bakanlık yetkilileri, il müdürlüğü yetkilileri, laboratuvar yetkilileri hepsi yapı denetim hizmet bedellerinin gerçekten de yetersizliğine kanaat getirmiş durumdalar. Bunu çok net ifade ettiler her masada. Ama ne hikmet ise bir türlü iyileştirme yapılmasına destek vermiyorlar. Eee, müteahhit haklı yapılan iyileştirme ona yansıyacak diye düşünüyor da diğerlerine ne oluyor bilmiyorum. Ben ve derneğimiz , hatta Türkiye de bulunan tüm dernek temsilcileri bu konuları konuşulacak en yetkin kişilere ulaşarak çözüm aradık. Sanırım bir konuşmadığımız sayın Cumhurbaşkanımız kaldı. Ve hiçbir makam bize haksızsınız da demedi, ama hiçbir sorun da yıllardır çözülmedi.

Çok şey de istemiyoruz aslında, şu illerdeki yapı denetim sayısı (KOTA) ildeki tüm yapı denetim firmaları belirli bir doluluk oranına gelene kadar açılmasın. Diyoruz ki bunun kimseye bir ilave maliyeti yok. Çok uzak mesafedeki küçük işlerin biz cebimizden ilave para ödemek zorunda kalmayacak şekilde düzenlenmesini istiyoruz . OSB’lerdeki yüzde 35 indirimin (sanayicinin yapı denetim firmaları tarafından teşvik edilmesi düşüncesi) iptalini işitiyoruz. Ve yapı laboratuvarlarının numune bedellerinin yapı denetim hizmet bedelinden ödenmemesini istiyoruz. Hepsi bu kadar aslında, ama yıllardır herkes çok haklısınız dese de bir türlü çözüm üretmiyor.

BU SORUNLAR ÇÖZÜME KAVUŞANA KADAR DİLE GETİRMEYE DEVAM EDECEĞİM.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
12°
parçalı bulutlu
banner61
banner62
banner89