banner94

banner77

banner69

banner88

Kentsel Dönüşümde Lider Marka

Saçmacı Grup yaptığı kentsel dönüşüm çalışmalarıyla şehre değer katıyor

RÖPORTAJ 17.11.2015, 18:02 17.11.2015, 18:02
Kentsel Dönüşümde Lider Marka
banner66
Gelişmekte olan inşaat sektörü kendi markalarını yaratırken kentsel dönüşümün de etkisiyle şehirler kabuk değiştiriyor. 80 yıldır ticari faaliyetlerini sürdüren ve yaptığı projelerle Bursa’ya değer katan Saçmacı Grup, inşaat sektöründeki projeleriyle de adeta Bursa’ya olan vefasını gösteriyor. Kendisini bir Bursa sevdalısı olarak niteleyen Erol Saçmacı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Saçmacı kentsel dönüşümün bir gönül işi olduğunu belirtiyor.

Kentsel Dönüşüm Çevre ve İmar Derneği’nin düzenlediği gecede Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali’den ödül de aldıklarını ifade eden Saçmacı, boş arazilere yeni yerleşim yeri kurmak yerine eski mahallelerde kentsel dönüşüm projeleri gerçekleştirmeyi tercih ettiğini söylüyor. Kentsel dönüşümün aynı zamanda insanın da dönüşümü olduğunu ifade eden Saçmacı, Bursa’nın eski mahallerine sahip çıkılması gerektiğinin de altını çizdi.

 



Hakan Saçmacı kimdir?

1935 yılından beri Bursa'da ayakkabı ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmamızın 3. kuşak temsilcisi ve yöneticisiyim. Bursa'da doğdum büyüdüm. Evli ve 3 çocuk babasıyım.

Erol Saçmacı İnşaat’ın firma profili nedir?

Genelde Kentsel Dönüşüm ağırlıklı çalışıyoruz. Yık yap sisteminde işler yapıyoruz. Doğup büyüdüğümüz mahalleler olan Namazgah, Yeni Mahalle, Davutkadı, Molla Arap’ta faaliyet gösteriyoruz. Biz buralara Özlüce’deki Balat’taki lüks yerlerdeki mimarileri yapmaya çalışıyoruz. Elimizde şu an mevcut 18 adet şantiyemiz var. Otoparklı asansörlü binalar üretiyor, estetiğe önem veriyoruz. 2011 yılından 2014 yılına kadar 1144 daire yaptık sadece Yıldırım’da. Buralara verdiğimiz hizmetlerden ötürü de Bursa Kentsel Dönüşüm Derneği tarafından da 2015 Mayıs ayında Kentsel Dönüşüm ödülünü aldık.

Projelerinizden bahseder misiniz?

1989 yılında inşaat sektörüne giriş yaptık ama esas olarak 2010 yılından itibaren profesyonel bir şekilde bu işi yapmaktayız. Genellikle Yıldırım ağırlıklı çalışıyoruz ama bir kısım Mudanya ve Nilüfer ilçemizin İhsaniye ve Üçevler mahallelerinde de şantiyelerimiz var. Osmangazi’de ise Yunuseli başta olmak üzere Elmasbahçeler ve Taya Kadın mahallesinde yeni oluşumlarımız var. Gülbahçe ve Bahar mahallesinde ise yeni ve değişik projeler üretmeye çalışıyoruz. İnşaat işi güç işidir. Maddi olarak ekip olarak güçlü olmalısın ki bu işleri yapabilesin. O yüzden kenarda para olan herkesin bu işe girmesini doğru bulmuyorum. Ben güçlüyüm ve binalarımı en kısa zamanda bitirip vatandaşımın oturmasını sağlıyorum. Mesela son olarak Jumbo Prestij Evlerini 5,5 ayda teslim ettim. 

2015 yılı bitmek üzere. Yıl sizin için nasıl geçti?

Biz önceki yıllarda bir projeye başladığımızda projenin daha ilk ayında elimizde daire kalmıyordu. 2014’ün 2. yarısından sonra baş gösteren belirsizlikler sektörü biraz geriye attı. Ama bizim hedeflerimizde hiçbir şaşma yok tam yol ileri devam ediyoruz. Şimdilerde ise bu yüzden yapılan değil de daha çok bitmiş daire satıyoruz.

Konut almak isteyenlere ne gibi mesajlarınız olur?

Burada sadece evi alanlar için değil yer sahipleri açısından da dikkat edilecek hususlar var. Daire alıcıların öncelikli Bursa'da kendini kanıtlamış, güvenilir ve daha önceki yaptığı işlerde olumlu referanslar vermiş firmalarla çalışmasını öneririm. İnsanlarımız sebzesini meyvesini ekmeğini etini bile bildiği yerden alırken evini de bildiği yerden almalıdır. Bir müteahhitin son 5-6 yılda yaptıklarına bakmakta fayda var diye düşünüyorum.

Kentsel Dönüşüm’ün lider firması olarak doğru bir kentsel dönüşüm sizce nasıl olmalıdır?

Belediyelerin taşın altına elini sokmadığı bir kentsel dönüşüm maalesef ne doğrudur ne de mümkündür. Buarada Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali’nin Bursa için şans olduğunu düşünüyorum. Çünkü konuya vakıf ve bu işi dert edinmiş. Yapabilecek kapasitesi de var. O yüzden bunu değerlendirmeliyiz. Belediye, müteahhit ve vatandaş bu işte sac ayağıdır. Bu 3ü bir araya gelmeli ve oluşturulacak konsensüs ile doğru bir organizasyon gerçekleştirilmelidir. Yer sahibine ne kadar rol düşüyorsa müteahhite de o kadar rol düşmektedir. Ayrıca Bursa’ya bir vefa borcu olan müteahhitler varsa bu tarz eski mahalleleri dönüştürmek için çalışmalılar diye düşünüyorum.

Kentsel Dönüşüm’de nelere dikkat etmek gerekir?

İnsan burada çok önemlidir. Mahalle kültürünün yaşaması çok önemlidir. Kentsel dönüşüm insanın dönüşümüdür. Özellikle bu tarz mahallelerde giyimiyle kuşamıyla yaşantısıyla alt seviyede olan insanlar kaliteli binalarda sosyal donatısı yüksel huzurlu mekanlarda oturmaya başlayınca giyim kuşamının yanı sıra hayata bakış açısı yaşantısı olumlu manada değişti. Çünkü komşuları hep sosyal ve kariyer anlamda önemli insanlardan oluşmaya başlayınca o kişiler de aynı yerde yaşamanın ona verdiği sorumluluk gereği yaşantısını ve işini değiştirdi. Kentsel dönüşüme sosyal sorumluluk projesi mantığıyla bakarsak faydalı işler yapabiliriz. Bir inşaat firması kendisinin olduğu bölgeye başka firmanın gelmesi istemez. Ben gelmesini istiyorum. Gelenlere de teşekkür ediyorum. Çünkü benim kendi mahallelerim güzelleşiyor. Benim sevdam Bursa.

0,50 emsal artışı ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Emsal artışı doğru bir karardır ama maalesef bu gibi mahallelerde yetersizdir, arttırılması gereklidir. Ayrıca emsal artışı 5 binlik planlarda uygulanabiliyor. Binlik planlara da işlenmesi gerekiyor. Ben kat karşılığı sözleşmeyi yaptığım anda ertesi gün imara başvurup hiçbir süre kaybım olmadan ruhsatımı almadan başlamalıyım. Ama binliklere işlenmediğinden çok zaman kaybediyoruz maalesef.

Son olarak söylemek istedikleriniz?

2016 1 Ocak’tan itibaren gelecek olan yeni yönetmelik ile ilgili bazı söylemek istediklerim var.  Bu yönetmelik içeriğinden ötürü Bursa’nın eski yerleşim bölgelerinin sonudur. Buna göre kottan daire kazanamıyorsun, 3 kat imarlı yere 3 kat daire yapmak asansör koymak zorundasın, dubleksler iptal oluyor. Bu şartlarda kentsel dönüşüm nasıl olacak aklım ermiyor. Az kazanacağı ve bu kadar zorlukların olduğu bu mahallelerde kimse proje yapmayacak. Bence bunun çözümü her bölge kendine göre bir plan hazırlamasıdır. Biz 19 dairede 8 daire verirken bu yönetmelikle 13-14 dairede 8 daire vermek durumunda kalacağız. Bunu yapacak bir müteahhit yok.

 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
13°
açık
banner61
banner62
banner89