banner94

banner77

banner69

banner88

Kalıcı ve estetik projelerde NG Mimarlık

Modern mimariyi günlük ihtiyaçlarla birleştiren NG Mimarlık Kurucu Ortağı Nilay Gürel, 2010 yılından beri Bursa’da yenilikçi fikirler ve yaklaşımlarla mimari sınırları genişletmeye devam ettiklerini belirtti.

RÖPORTAJ 16.04.2024, 13:49
Kalıcı ve estetik projelerde NG Mimarlık
banner66

- Firmanızı ve sizi tanıyabilir miyiz?

1980 Bursa Doğumluyum. 2000 yılında Uludağ Üniversitesi Mimarlık bölümünden mezun oldum. Erken yaşta başladığım eğitim hayatımın ardından 20 yaşında mimar olarak iş hayatına atıldım. Firmamda konut, ticaret, fabrika amaçlı projeleri tasarlayarak ilgili belediyeden ruhsatını alıp imalata hazır hale getiriyoruz.

- İş hayatına nasıl başladınız?

İş hayatıma 2000 yılında mezun olduktan sonra deneyim edinmek amacıyla özel sektörde hizmet veren bir mimarlık ofisinde başladım. 9 sene boyunca çok sayıda projenin tasarım aşamasında yer aldım. Akabinde kendi ofisimi açmaya karar verdim.

- NG Mimarlık’ı tanıtır mısınız bize. NG Mimarlık nasıl kuruldu? NG adı nereden geliyor? Ekibiniz kimlerden oluşuyor? Şirketinizde hangi birimler var?

NG Mimarlık 2010 yılının başında kuruldu. Kız kardeşim Nur Gürel Sönmez ile birlikte bir yola çıktık. İkimizin de isim ve soy isim baş harfleri firmamızın ismini oluşturdu. Şirketimizde ağırlıklı olarak mimari proje ve ruhsat işleri yapılmakta olup bunun yanı sıra dekorasyon ve anahtar teslim inşaat hizmeti de verilmektedir. Ofisimizde proje tasarım işleri benim kontrolümde yapılmakta olup, 3D Dış cephe görselleri, mimari uygulama proje çizimleri, İç mekan tasarımları, belediye takip işleri şantiye uygulama işleri diğer ekip arkadaşlarımız tarafında yürütülmektedir. Aynı zamanda projelerin statik, mekanik, elektrik ve zemin etüdü gibi işlerini yapmak üzere sürekli olarak çalıştığımız tedarikçilerimiz de firmamıza hizmet vermektedir.

- NG Mimarlık hangi alanlarda hizmetler veriyor?

Toplu konutlar, butik villalar, iş merkezleri, okul ve fabrika gibi ihtiyaca yönelik her projede hizmet vermekteyiz. Aynı zamanda iç dekorasyon ve inşaat yapım uygulaması da yapmaktayız.

- NG Mimarlık’ın iş süreçleri nasıl ilerliyor? Bir projeyi nasıl hayata geçiriyorsunuz? -Mesleğinize ilham katan unsurlar nelerdir?

Bizim iş sürecimizin temeli tasarım ile başlar. Bölgenin, coğrafi, sosyolojik, ekonomik koşullarına uygun doğru projeler oluşturmak için önce koşulları analiz etmek gerekir. Arazinin analizleri yapıldıktan sonra tasarlanan proje yatırımcıya sunulur. Sunum kabul edildikten sonra resmi evraklar alınarak uygulama projesi sürecine geçilir ve belediyeden ruhsatlar çıkarılır. Bize en çok ilham veren ise projelerimizi uygulanarak hayata geçirilmesi ve kullanıcıların memnuniyetini sağlayabilmektir.

- Mimari çalışmalar projelere nasıl bir değer katıyor?

Mimarlık aslında içinde yaşanılan bir sanat eseri ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle hem fonksiyonel hem de estetik olarak tasarlanması ve uygulanması gerekir.

- Sahada karşılaştığınız zorluklar var mı?

Sahada zaman zaman arazi koşullarından kaynaklı bazı uygulama zorluğu yaşanabilir. Arazinin fazla eğimli olması ya da komşu parsellerdeki binaların parsel sınırı ile ilişkili olması bazen de hava koşulları gibi zorluklarla karşılaşabiliyoruz.

- Projelerinizi sürdürülebilir, kalıcı ve estetik değeri yüksek olarak tanımlıyorsunuz. Referans bazı çalışmalarınızdan örnekler verir misiniz?

Altınşehir’de bulunan Loft, Mahalle 222, City 224, Gold City, Ata Bulvarı’nda Gold Towers ve FSM Bulvarı’nda Bulvar AVM, Güzelyalı’da Neotrend Center diyebilirim. Ayrıca yapımı devam eden Beşevler’de Trio, Gemlik Umurbey’de Sınav Koleji’ni de söyleyebilirim.

- Bursa’nın hangi bölgelerinde çalışmalarınız var? (Bursa’nın hangi bölgelerindeki projelerde yer aldınız?)

Bursa’nın hemen hemen birçok noktasında projelerimiz bulunmakta. Ağırlıklı olarak Nilüfer bölgesinde çalışmaktayız ancak Osmangazi, Yıldırım, tüm organize sanayiler ve çevre ilçelerde de projelerimiz devam etmektedir.

- Hayalinizde hangi projeleri gerçekleştirmek var? Ya da yurtiçinde veya yurt dışında hangi projelerin içinde olmayı isterdiniz?

Yurt içinde yaptığımız projelerde çok fazla yönetmeliklere takılıyoruz, ayrıca uygulamayı yapacak olan müteahhit firmaların ekonomik şartlar nedeniyle müdahalesi ile karşılaşıyoruz ve mimar olarak özgürce tasarım yapamıyoruz. Yurtdışında incelediğim örneklerde mimarlar daha özgür ve daha yaratıcı farklı projeler yapabiliyor. Bende çok özgürce tasarım yapabileceğim projeler içinde yer almak isterdim.

-Firma olarak gelecekteki hedefleriniz nelerdir?

Firma olarak gelecekte sadece Bursa değil farklı illerde de parmakla gösterebilecek projelerle ismimizin kalıcı olmasını isteriz.

-Maalesef deprem gerçeği ile yaşamak zorundayız. Bursa’da alınabilecek önlemler hakkında özellikle kentsel dönüşüm çalışmaları konusunda düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

Maalesef ülkemiz deprem bölgesi ve dönüştürülmesi gereken çok sayıda konut olduğunu biliyoruz. Ancak mal sahipleri dönüşüm deyince depremden çok ‘’Evimiz daha çok nasıl büyük olur? Sosyal alanları kapalı otoparkları nasıl olur? Evimizin değeri nasıl artar?’’ gibi düşüncelerle çok farklı taleplerde bulunabiliyorlar. Bu nedenle de kentsel dönüşüm daha zor hale geliyor. Bu konuda önce can güvenliğini ön plana çıkarmak gerektiği kanaatindeyim.

-Sektörel bazda kadın girişimciliği şu an hangi noktada?

Erkek egemenliği olan inşaat sektöründe kadın olarak var olmak bazen zor olsa da projelerde bir kadın dokunuşu yapmak çok kıymetli ancak yine de sektörel olarak kadınlar çok ön planda yer alamıyor.

-Siz bir girişimci olarak sektöre girecek kadınlara ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?

Bende bir kadın olarak sektöre girecek kadınlara geri planda kalmamaları gerektiğini ve proje ofislerinden şantiyelere kadar her alanda çalışabileceklerini düşünüyorum.

-İş hayatında başarının formülü nedir siz göre?

Bizim sektörde iş hayatında başarının formülü çok çalışmak yeniliklere açık olmak Dünya’nın her yerinde yapılan işleri dikkatle takip etmekten geçiyor.

-İşinizin dışında hobileriniz var mı?

İşimin dışında seyahat etmeyi gittiğim yerlerde köy köy, sokak sokak gezerek yeni yerler keşfetmeyi çok seviyorum.

-Eklemek istedikleriniz?

Biz mimarlar hayal gücümüzü kullanarak ortada hiçbir şeyin olmadığı bir araziyi şekillendirip orada bir yaşam alanı oluşturuyoruz. Zaman içerisinde oranın kullanılması ve beğenilmesi bizim için en büyük keyif ve gurur. Yeniden bir meslek seçme şansım olsaydı yine mimar olmak isterdim.

Nur Gürel Sönmez

Kültür Üniversitesi Reklam ve Halkla İlişkiler Bölümünden mezun olan Nur Gürel Sönmez. 2010 yılından beri kurucusu olduğu NG Mimarlık'ta Görselleştirme Uzmanı olarak çalışmalarını sürdürmektedir.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
15°
kapalı
banner61
banner62
banner89