banner94

banner77

banner69

banner88

İMO Bursa şubesinden uyarı

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Başkanı Basri Akyıldız, geçtiğimiz günlerde yağan yoğun kar ve yaşanan şiddetli lodosun oluşturduğu tahribata karşı uyardı.

İNŞAAT 24.02.2015, 18:06 24.02.2015, 18:06
İMO Bursa şubesinden uyarı
banner66
İMO Bursa Şubesi’ndeki basın açıklamasında konuşan Başkan Basri Akyıldız, “2015 yılının girmesiyle önce kar sonra lodos Bursa’mızda etkili oldu. Yeni yıla kar yağışı ile girildi. Yağan yoğun kar yağışı nedeniyle özellikle pazar yeri, sebze hali ve fabrika gibi büyük yüzey alanına sahip yapıların çatılarında göçmeler meydana geldi. İnegöl’de merkez pazar yerinin çatısının çökmesi, Keles’te halı saha ve akaryakıt istasyonunun çökmesi, Yenişehir’de 300 kişilik düğün salonunun ve akaryakıt istasyonunun çatısının çökmesi, İnegöl, Orhaneli ve Büyükorhan’da ahırların çökmesi birkaç örnek olarak verilebilir. Bu hasarlar sonucunda çok şükür can kaybı olmadı” dedi.



ÇELİK ÇATILARIN MÜHENDİSLİK HİZMETİ VE YAPIMINA ÖZEN GÖSTERİLMELİ



İMO Bursa Şube Başkanı Basri Akyıldız, bir daha olumsuz görüntülerin yaşanmaması için ise şu önerilerde bulundu:

“Türkiye’de genel olarak çatılar özellik arz etmediği sürece, çoğunlukla herhangi bir hesap yapılmadan, projelerde sadece birkaç detay sunularak geçiştirilmektedir. Ancak yaşadığımız son olaylar, çatının önem derecesine ve büyüklüğüne bakılmaksızın mutlaka projelendirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Çünkü kar ve rüzgar yükleri yerel koşullara bağlı olarak yönetmelik ve standartlarda verilen değerleri aşabiliyor. Özellikle büyük açıklıkların geçildiği çelik çatılar daha büyük riskler barındırıyor. Bunların mühendislik hesaplarında ve yapımında mutlaka daha fazla özen gösterilmeli, her aşamasında uzman ekiplerle çalışılması gerektiğini söyleyebiliriz. Özellikle yüksek yapılardaki ve spor tesislerindeki, cam yüzeylerin ve cephe kaplamalarının mutlaka hesabı yapılmalı ve uzman ekipler tarafından montajı gerçekleştirilmeli. Yol kenarlarındaki reklam panolarının, totemlerin ve asılan tabelaların da mutlaka bir mühendislik hizmeti görmesi gerekiyor çünkü gördük ki hesabı yapılmayan totemler yollara, caddelere savrulup can kaybına yol açabiliyor. Çok sayıda sanayi yapımızın hasar görmesi, maddi zararın yanında üretim kaybına da neden olmuştur. Üretim ve prestij kayıpları, binanın kendi yapı maliyetini bile geçebiliyor. Bu bakımdan sanayicilerimiz mutlaka mühendislik hizmeti görmüş yapılarda faaliyet göstermeli. Bu tür yapılarda faaliyet göstermeyen sanayicilerimizin yapılarını acilen mühendislik denetiminden geçirmeleri gerekli. Her platformda yinelediğimiz gibi kaçak yollarla inşa edilen, ruhsatsız hiçbir yapıya müsamaha gösterilmemeli. Yapı kullanma izni almış binalarda da sonradan izinsiz olarak değişiklik yapılması engellenmeli ya da sıkı bir denetime tabi tutulmalı. Bu değişikliklerin önemli bir kısmının mühendislik hizmeti almamış çelik çatı, sundurma, ara kat gibi imalatlar olduğu göz önüne alındığında her türlü kaçak inşaatla mücadelenin önemi daha da arttıyor.”



“ÖNERİLERİMİZİ DİKKATE ALMALARINI BEKLİYORUZ”



Yerel yönetimlerin de proje ihalelerinde İMO denetimlerini şart koşmalarını beklediklerinin altını çizen Akyıldız şunları söyledi:

“Yerel yönetimlerin, yapıları denetlerken ve ruhsat verirken önerilerimizi dikkate almalarını bekliyoruz. İMO olarak gereken önlemler konusunda uyarılar yapmaya ve katkı koymaya devam edeceğiz. Konulara sadece teknik açıdan bakmayı ilke edinmiş tarafsız bir kurum olarak Bursa’da yapılması planlanan inşaatların her açıdan doğru yapılması ve mevcut yapı stokunun iyileştirilmesi konularında göreve hazır olduğumuzun da bilinmesini istiyoruz”



KALKAN DUVARLARA DİKKAT



Basın açıklamasına katılan Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Doğangün ise, kalkan duvar uygulamalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Doğangün, kalkan duvarların sadece depremlerde değil, şiddetli rüzgarlarda da büyük tehlike oluşturduğuna dikkat çekti. Kalkan duvarlar devrilmesi sonucu ölümlerin de yaşandığını söyleyen Prof. Dr. Doğangün, “Kalkan duvarlardan ötürü ölenlerin olduğunu bile gördük. Rüzgar girdiği yerden mutlaka bir çıkış yolu bulmak durumundadır. Ya çatıyı uçuracak ya da kalkan duvarları yıkacak. Bu tür duvarlara dikkat etmek ve yönetmeliğe uygun duvarları yapmak gerekiyor” dedi.


Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
parçalı bulutlu
banner61
banner62
banner92
banner89