banner94

banner77

banner101

banner69

banner88

İnşaat sektörüne güç katıyorlar

Konut Yapı Gazetesi’nin ‘Sektörel Buluşma’ları birbirinden farklı konuları masaya yatırarak hız kesmeden devam ediyor. İnşaat ve yapı malzemeleri sektörünün alt kollarının önemli temsilcilerini bir araya getiren Konut Yapı Gazetesi, inşaat firmaları ile doğrudan tüketicinin tercihlerine yön veren tüm başlıkları mercek altına alıyor.

YAPI MALZEMELERİ 14.02.2023, 18:18 24.02.2023, 18:42
İnşaat sektörüne güç katıyorlar
banner66

BURTİMDER çatısı altında toplanan konut ve yapı sektörünün; seramik, vitrifiye, armatür, mobilya, izolasyon ve tesisat malzemeleri firmalarının sektöre bakışını derinlemesine ele aldığımız buluşmada sektör temsilcileri, sorunlara ve çözümlere de değinerek inşaat ve yapı sektörünün nabzını tuttular.

Röportaj: Dilek Atlı

Serkan Yılmaz 

Beliza Satış Müdürü

2023 yılında Belinza olarak 10. yaşımızı kutluyoruz. Banyo dolabı üretimiyle başladığımız yolculuğumuzda zamanla üretim gamımıza duşa kabin, banyo aksesuarları ve armatür gruplarını da ekleyerek nihai tüketicinin banyolarda ihtiyaç duyduğu pek çok ürünü sunmaya başladık. Aylık bazda 12 bin modül ürün üretiyoruz. İç pazarda ise 7 bölgede yaklaşık 400 bayimiz var. İhracatta da Avrupa ülkeleri başta olmak üzere 26 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Belinza olarak sağlam malzemeyi inovatif tasarımlar ve yaratıcı renk kombinasyonları ile birlikte kendimize özgü modeller ortaya koyuyoruz. Rekabetin yoğun olduğu sektörümüzde böylece markamızı ayrıştırmayı başarıyoruz. Ahşap banyo mobilyalarını porselen, metal vb. materyallerle birleştirerek alışılmışın dışına çıktık. Son yıllarda metrekare olarak küçülen banyolarda hem estetik, hem de kullanım açısından konforlu tasarımlara imza atarak farkımızı ortaya koyuyoruz.

Yıllardır istikrarlı bir şekilde büyüyen bir sektördeyiz. Piyasalardaki daralma herkesi etkiledi. 2023’ün başı ile birlikte konut ve yapı sektörü odaklı ekonomik desteklerle piyasada bir açılma oldu. Seçimlerden sonra belirsizliklerin ortadan kalkmasıyla birlikte perakende satışların artacağını düşünerek planlamalarımızı yaptık. İhracatta da farklı pazar arayışlarımız var. Öte yandan, ham madde üreticilerinin iç piyasadan daha çok ihracata yönelmesiyse biz üreticilerin sıkıntılarından biri. Bu nedenle bir yıllık üretim planı hazırlayıp ham madde depolamak zorunda kalıyoruz. Satışımızı da buna göre planlamak durumunda kalıyoruz. Malzeme satın alınan firma sayısı da artarken depolama maliyetleri de artıyor. Nihai tüketicinin bilinçli olması diğer taraftan sevindirici. Fonksiyonel olarak tüketiciyi memnun eden ve ekonomik olarak da ulaşılabilir olan ürünler üretmeye çalışıyoruz.

Cemil Saygı

Aşuroğlu İnşaat Malzemeleri Yöneticisi

Aşuroğlu, 1980 yılında Van’da babamız Suat Saygı tarafından kurulan bir firmadır. 1995 yılından beri de Bursa’da faaliyetine devam etmektedir. Geldiğimiz noktada şirketimiz üç farklı kolda hizmet vermektedir. Aşuroğlu İnşaat Malzemeleri; 17 ayrı bayiliğe sahip, Bursa merkezde 4 perakende mağazası olan, 100’ü aşkın tali bayi ile ağı bulanan ve inşaat projelerine hizmet veren bir firmadır. Aşuroğlu Yapı ise 2011 yılında kurulmuş olup Bursa’nın çeşitli noktalarında 100’ü aşkın proje üreten bir şirkettir. Son olarak 2018 yılından beri www.evdeniste.com.tr adlı e-ticaret sitemiz ile de faaliyet göstererek tüm Türkiye’ye hizmet veriyoruz.

Sektörde son yıllarda teknolojinin de gelişmesiyle beraber çok hızlı yenilikler üreten bir sektör haline geldik. Dijitalleşme, ürünlerde ebatların farklılaşması gibi. Bu da sektöre yön vermeye başlar hale geldi. Artık daha doğal görünümlü ürünler talep görmeye başladı. Bursa’da sektör hep canlı ve dinamik. Rekabet kaliteyi artırıyor. Bu da tüketicinin lehine gelişmeler sağlıyor.

Seramik sektörüyle ilgili son iki yıldır en büyük sıkıntı, enerji maliyetidir. Doğalgaz, elektrik gibi enerji fiyatlarındaki artış dolayısıyla fiyatlara yansıyor ve tüketicinin talebini düşürüyor. 2023 yılına ben de olumlu bakıyorum. Fiyatlara ulaşılabilirliğin artacağını umuyorum. Yapı malzemeleri sektörü Bursa’da dağınık bir halde. Sektörün bir alanda toplanacağı, stok sahası olan geniş bölgelere ihtiyaç var. Son olarak nitelikli personel ihtiyacı da diğer bir sorunumuz. Eğitim sisteminin yönlendirilmesi gerekiyor.

Can Can

Can Can Konsept Seramik YKB

Konut Yapı’nın 11’inci yılını kutlayarak sözlerime başlamak istiyorum. Sektörümüz farklı bir yol alıyor. Sektörde 33’üncü yılım. Tüm deneyim ve birikimlerimiz pandemi ve sonrasında oluşan sıkıntılar nedeniyle neredeyse sıfırlandı. Yeniden başlıyoruz diyebilirim. Sektörde daralma nedeniyle fiyat artışları oluştu. İç piyasayı değerli görmeyen çoğu üreticiler, iç piyasadan doğduklarını unuttular. Elbette ihracatın artması gerekiyor. Ancak önceliğimiz, kendi içimizde doyumun sağlanmasıdır.

Can Can Konsept Seramik olarak, 2014 yılına kadar ithalat ağırlıklı çalıştık. Geçtiğimiz yıllar içinde onur duyulacak üreticilerin yaptıkları yatırımlarla ve ortay koydukları tasarım, ebat çalışmalarıyla birlikte Avrupa ile yarışacak kalitede ürünler piyasada yerini aldı. Biz de 2014 yılından sonra iç piyasadaki üreticilerden bayilikler almaya başladık. Bugün ise 2023’ten umutluyum. Tadilat ve dekorasyonların artacağını, İlk Evim Konut Kampanyası gibi girişimlerin sektöre canlılık getireceğini düşünüyorum.

Can Can Konsept Seramik olarak ürün yelpazemiz içinde ithal markalarımız var. Bunun yanında İtalya’dan Webert markasının Türkiye distribütörlüğünü de biz yapıyoruz. Renklendirme ve modelleme bakımından cazibesi olan ürünleri tüketiciye sunduğumuz BOCCHI markamız da bulunuyor. Bunun yanı sıra ViventiArt markamız ise yer süzgeçleri alanında çözümler sunan ürünlerimizle tüketicisine ulaşıyor.

Adnan Muröz

Aquanil – Limra Yapı ve İnşaat Malzemeleri YKB

Sektörde şirketimizin ikinci kuşak temsilcisi olmakla birlikte 13 yıllık bir üretim deneyimine de sahibiz. Üç ortaklı aile şirketimizin markası Aquanil, banyo mobilyaları, duşa kabin sistemleri, sauna imalatı yapıyor. Fabrikamız, İnegöl Organize Sanayi Bölgesi’nde 10 bin metrekare kapalı alanda hizmet veriyor. İnegöl merkezde ise 1000 metrekare satış alanı ve 3 bin metrekare depo alanı olmak üzere bir mağazamız bulunuyor. Nilüfer ilçesinde ve İstanbul Beylikdüzü’nde birer mağazamız daha var.

Sektörde banyo dolabı denince, bundan 15-20 önce bir ya da iki firma vardı. Ancak bugün en az 10 büyük firma var. Merdiven altı işletmelerle birlikte bu sayı 20’nin üzerine bile çıkıyor olabilir. Sektörde bir daralma var. Üreticiler olarak biraz daha öne çıkmak adına yurt içi ve yurt dışı fuar katılımlarına yöneliyoruz. Yenilikleri yerinde takip ediyoruz.

Sektörümüzün en önde gelen sorunu, vasıflı eleman sıkıntısı diyebilirim. Son dönemdeki enflasyonist ortamın getirdiği mal tedariği problemi son aylarda düşüş gösterse de depo maliyeti sıkıntısını da beraberinde taşıyor. Öte yandan fiyatlara yansıyan bir de enerji maliyetlerinin yüksekliği sorunu var. İhracatın desteklenmesi rekabette elimizi rahatlatacaktır diye düşünüyorum. Çin’deki nakliye krizi, ihracatta Türkiye’ye yönelmeyi sağlasa da yine düşen navlun fiyatları Çin’e dönüşü beraberinde getirdi. Üreticilerin ihracata yönelik olarak desteğe ihtiyacı var.

Murat Çakmaker

BURTİMDER Başkanı

Bursa Tesisat İnşaat Malzemecileri Derneği olarak sektörümüzün ve üyelerimizin sorunlarına her zaman kulak veriyor ve iletişimimizi güçlü tutmaya çalışıyoruz. Mobilya, tesisat malzemesi, armatür, vitrifiye ve izalasyon sektörlerinden oluşan alt kollara çatı olan BURTİMDER; yurt içi ve yurt dışında aktif olan, teknoloji ve dijitalleşmeyi üretim ve hizmet konusunda etkin kullanan üyeleriyle İstanbul’da Unicera Uluslararası Fuarı’nda sektörümüzü temsil etti. Sektörümüzü temsil eden firmalarımızla birlikte şimdi de Konut Yapı Gazetesi’nin Sektörel Buluşma’sını gerçekleştiriyoruz. Bu buluşma için hem Konut Yapı Gazetesi’ne hem de katılım sağlayan firmalarımıza teşekkür ediyorum.

BURTİMDER, tüm yönetim kuruluyla büyük çaba içinde sektöre dair faaliyetlerimizi üyelerimiz lehine sürdürüyor. Pandemi ve sonrasında iletişimimizi güçlü tutmayı başardık. Fiyatların hızlı yükselişi, ham madde tedariği, üreticilerin iç piyasa yerine ihracata yönelişi ve ara eleman sorunu sektörümüzün en büyük problemleri arasında yer alıyor. Türkiye’de eğitim politikalarının düzenlenmesi gerekiyor. Mavi yaka sorunumuz var. Bugün her ilde üniversite var ve sürekli beyaz yaka mezun veriliyor. İşsizliğin sebebi, piyasada iş olmaması değil, gençlerimizi mesleklere göre yönlendirerek ülkenin nitelikli çalışan ihtiyacına göre bir eğitim planlaması yapılmamasıdır.

Türkiye, son yıllarda özellikle seramik sektöründe büyük ilgi görerek ihracatını yükseltti. Ürünün üretiminde enerji maliyetinin artması nedeniyle fiyatların artması ve taşıma maliyetlerindeki artış olumsuz etkiler ortaya çıkarsa da 2023 yılında, özellikle seçim sonrasında, ekonomik açıdan bir istikrar yakalayarak daha olumlu bir tabloya ulaşacağımızı düşünüyorum. Pandemi döneminde yaşam alanlarında duyulan değişim ihtiyacı perakende sektörümüzde tadilat ve dönüşüm pazarını yükseltti. Bugün geldiğimiz noktada ise dar gelirliyi gözeten İlk Evim Konut Kampanyası’nın sektöre olumlu etki sağlayacağını ve seçim sonrası pandemide yakalanan dönüşüm ivmesinin yeni projelerin lansmanıyla birlikte yükselerek sektörü hareketlendireceğini düşünüyorum.

banner105
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
açık
banner102
banner61
banner62
banner89