banner94

banner77

banner69

banner88

Bursa SMD’nin hedefi mesleğe değer katmak

Amaç nicelikten çok nitelikle öne çıkmak

SEKTÖR AKTÜEL 16.04.2024, 12:21 24.04.2024, 10:02
Bursa SMD’nin hedefi mesleğe değer katmak
banner66

Sektöre yön veren akademik odalar ile sivil toplum kuruluşlarını ele aldığımız yazı dizimiz “Sektörün Kilit Taşları”na konuk olan Bursa Serbest Mimarlar Derneği (Bursa SMD) Yönetimi, mimarlık mesleğine değer katmak, meslektaşlarının gelişimlerine katkı sunmak amacıyla çalışmalarını yürütüyor.

Bursa SMD Yön. Krl. Bşk. Can Şimşek, 2022 yılında kurulan Bursa Serbest Mimarlar Derneği, mimarların ve mimarlık mesleğinin Bursa’daki sesi olma hedefiyle çalışmalar yaptıklarını ve üye kabullerinde nicelikten çok özellikle mesleki anlamda nitelik arayışında olduklarını kaydetti.

BURSA SMD Yönetim Kurulu Başkanı Can Şimşek

Derneğimiz ilk olarak 1987 yılında Serbest Mimarlar Derneği olarak Ankara’da kuruldu. Ankara, İstanbul ve İzmir’den katılım sağlayan mimarların bir araya gelmesi ile kurulan dernek sonrasında 2002 yılında İstanbul, 2003 yılında İzmir ve en son olarak da 2022 yılında Bursa’da dernekleşti. Bizden sonra kurulan Antalya ve Muğla’daki serbest mimarlar dernekleri ile birlikte Türkiye çapında şu anda altı derneğimiz var. Bursa’daki derneğimizi kurmak için, rahmetli meslek büyüğümüz Çelik Erengezgin’in 2009 yılındaki temasları ve Bursa’da yapılanma talepleri ile ben ve şu anda yönetimde olan dört arkadaşımız İzmir SMD Üyesi olarak 2011 yılında çalışmalarımıza başladık, sonrasında da Bursa SMD olarak kuruluşumuzu tamamladık ve çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Bu altı derneğimizin Türkiye Serbest Mimarlar Dernekleri Federasyonu çatısı altında bir araya gelmek gibi bir hedefi var. Bu hedef doğrultusunda geçtiğimiz aylarda Ankara’da bir çalıştay yapıldı ve başvurular için imzalar atıldı. Bizim derneğimizin Türkiye’nin hiçbir yerinde çok fazla üye kaydı yapmak gibi bir amacı yok. Türkiye genelinde 300’ün biraz üzerinde üyemiz var.

“Mimarlık kaygısı taşıyan meslektaşlarımızı bir araya getirmek istiyoruz”

Bizim şu anda Bursamız’da 19 üyemiz var. Üye kabullerinde nicelikten çok özellikle mesleki anlamda nitelik arayışındayız. Çevresinde saygınlığı olan, mimari eserleri ile ön plana çıkmış arkadaşlarımızın aramızda olmasını diliyoruz. Tüzüğümüz gereği de üye katılımlarımız referans yoluyla gerçekleşiyor. Bursamız’da ve Türkiye’de mimari kaygısı olan insanları bir araya getirmek niyetindeyiz.

Bizim yasaya bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren mimarlar odamız var ancak Mimarlar Odası hem bir sicil örgütü gibi davranmak durumunda hem bir sivil toplum örgütü gibi davranmak durumunda. Biz mesleki anlamda SMD tarzı örgütlenmeleri önemsiyoruz. Bizim buradaki amacımız mesleki anlamdaki kaygılarımızı daha ön plana çıkaracak çalışmalar yapmaktır. Ne yazık ki mevcut durumda mimarlık mesleği belli prosedürleri yerine getirmek için çalışan bir meslekmiş gibi algılanıyor. Biz bunu reddediyoruz ve mimarlığın sanatsal kısmını, kentlerimize zenginlik katacak tarafını ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Bunun için de küçük de olsa bir başlangıç yaptık. Bu çabalarımızın zaman içerisinde Türkiye çapında daha bilinir bir hale geleceğine inanıyoruz.

Bursa SMD Yönetim Kurulu Üyesi Murat Bostancı

“Yönetmelik ve işveren kıskacından kurtulmalıyız”

Mimarlık ve kent hafızası konusunda kırk yıla yakın bir birikimim var. Özetle söylersek gönül rahatlığı ile mesleğimizi icra edemiyoruz. Biz genel olarak yönetmelikler ile işverenler arasına sıkıştırılmış, özgün işler yapamamaktan şikayet ediyoruz. Bursa’da yapılaşmalar büyük oranda konut ve ikinci derece sanayi yapılarından oluşuyor. Burada müteahhitler karşımıza çıkabiliyor. Bazı işlerde işverenlerle mimari etik konusunda anlaşamamakla birlikte biz geçimimizi bundan sağlıyoruz. Bazı durumlarda yönetmelikler konusunda belediyelerle sıkıntılar yaşıyoruz. Bu da bizim işimizi doğru bir şekilde yapamamamıza sebep oluyor. Mesela her belediye Bursa Büyükşehir İmar Yönetmeliği’ni uyguladığı halde farklı farklı uygulamalarla karşılaşıyoruz. Bir de yönetmeliklerle belirlenmiş, şartları zorlayan uygulamalarla uğraşmak durumunda kalıyoruz. Bu durumlarla maalesef çok karşılaşıyoruz. Rekabet şansımız kalmadı. Derneğimizin kuruluşunun en büyük amaçlarından biri de meslektaşlarımızın yaşadığı bu zorluklarla hep birlikte mücadele etmek. Bizim en büyük derdimiz yönetmelik ve işverenler kıskacı içerisinde kaldığımız için özgün eserler oluşturamamamız. Bizim bu yönetmelik kıskacından kurtarılmamız gerekiyor.

Bursa SMD Yönetim Kurulu Üyesi Zuhal Aslı Saka

“Kent sorunları ortak akılla çözülmeli”

Biz öncelikle kentlerin afetlere dirençli olmasını istiyoruz. Yakın zamanda yaşanan 6 Şubat depremlerinde ülke olarak yasa boğulduk ve beklenen bir de Marmara depremi var gündemde. Bu anlamda kamu kuruluşları ve bizim gibi aktif STK’ların ve akademik odaların birlikte çalışmasını diliyorum. Bursa’yı yönetecek yerel yöneticilerin de buna odaklı, bu bilinç bilinçle çalışmalarını umut ediyorum. Kent sorunlarına dair çözüm odaklı olmaları gerekiyor. Öncelikle adaletin sağlanması gerekiyor. Ayrıcalıkların yaşanmadığı, kent yöneticilerinin herkese karşı adil olduğu, eşit düzeyde yaklaştığı bir yönetim sistemi bekliyoruz. En önemlisi de rant odaklı değil insan odaklı düşünmeye açık olmaları gerekiyor. Bunu halkın istemesi, yöneticilerin liderlik yapması ve için de bizim de yer almamız gerekiyor.

Bursa SMD Yönetim Kurulu Üyesi Esra Seymenoğlu Kibar

“Mesleğimize katkı sunmak istiyoruz”

Mimarlık mesleğine katkı sağlamak, saygınlığını ve yetkinliğini arttırmak amacıyla kurulan derneğimiz çatısı altında çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu hedef doğrultusunda yapmak istediklerimiz var. Mimarlarımızın ve bu alanda gelecek düşünen gençlerimizin geleceklerine katkı sunmak istiyoruz. Yolun daha çok başındayız, bu hedeflerimiz ve adımlarımız büyüyecektir.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
15°
kapalı
banner61
banner62
banner89