banner94

banner77

banner69

banner88

Yapı denetimde kadın girişimciliği fark yaratıyor

Piramit Yapı Denetim Firma Sahibi Çiğdem Korkmaz, 25 yıldır inşaat mühendisi olarak hizmet verdiği sektörde 2016 yılından bugüne kendi firmasının çatısı altında Bursa’ya ve yapı sektörüne katma değer sağlamaya devam ediyor.

RÖPORTAJ 19.04.2023, 11:12
Yapı denetimde kadın girişimciliği fark yaratıyor
banner66

Birbirinden önemli projelerde Piramit Yapı Denetim imzasının yer almasını işini sevgiyle ve titizlikle yapmasına bağlayan Çiğdem Korkmaz, inşaat sektöründe kadın girişimciliğinin başarı formülünü ise yılmadan çalışmak olarak açıklıyor.

Röportaj: Dilek Atlı

İş yaşamına nasıl başladınız? Kısaca özetler misiniz?

İnşaat mühendisi olarak 25 yıllık bir meslek hayatım var. İlk mezun olduğumda alt yapı şantiye şefi olarak mesleğe başladım. Aslında zor bir pozisyonla mesleğe giriş yaptım. Yeni bir mezun olarak inşaat sektörüne en zorundan başladım. Ardından proje bürosu açtım ve statik projeler ürettim. Bir süre sonra da Nilüfer Belediyesi’nde 7 yıl statik büro sorumlusu olarak çalıştım. Buradan ayrıldıktan sonra da kendi firmamı, Piramit Yapı Denetim’i kurma kararı aldım.

Piramit Yapı Denetim’in kuruluş öyküsünü anlatır mısınız?

2006 yılında Yeşil Bursa Yapı Denetim adıyla önce bir yapı denetim şirketi kurdum. Ardından 2016 yılında Piramit Yapı Denetim adıyla yeni bir şirket kurdum. Yeşil Bursa firması, kullanım amacını değiştirerek başka bir alanda hizmet verirken Piramit Yapı Denetim, yapı denetim alanında çalışmalarını sürdürüyor. Ben, aynı zamanda proje denetçisi olarak da görev yapıyorum.

Kaç kişi çalışıyor? Hangi hizmetleri veriyorsunuz?

Osmangazi ilçesindeki Dikkaldırım mahallesinde bulunan Piramit Yapı Denetim firmamızda 25 kişi çalışıyor. Yapı denetim firmaları bünyelerinde denetçiler olarak elektrik, inşaat ve makine mühendislerini, mimarları ve yardımcı kontrolörleriyle istihdam ederler. Biz de Piramit Yapı Denetim olarak 25 kişilik güçlü ekibimizle hizmetlerimizi sürdürüyoruz. Bize gelen projeleri imar mevzuatlara ve yönetmeliklere uygun olup olmadığını inceliyor, ruhsat sürecinden sonra kullanma izni alana kadar yine projelere uygun olarak inşaatların gerçekleştirilmesiniz sağlıyoruz.

Piramit Yapı’nın örnek projeleri arasında hangi projeler var? Bursa’dan örnekler…

Yapı denetim firmaları yalnızca kendi bulundukları şehirde görev yapabiliyorlar. Biz de Bursa’nın en eski firmalarından biri olarak pek çok önemli yapı projesinde çalıştık. Green Park Projesi, Kültür Okulları ve Emine Örnek Okulları, birçok sanayi binası, Bakgör İnşaat ve Kumova İnşaat’ın pek çok binası, Kristal Park Projesi gibi çok sayıda denetim yaptığımız iş var.

Yapı denetim firmalarının inşaat sektöründeki yerini nasıl özetlersiniz?

Ben, merkez diye özetlerim. Tüm proje mühendisleriyle, müteahhitler ve yetkili idarelerle biz muhatabız. Tüm takipleri yaparız. Yapı denetim bu nedenle tüm paydaşların ortak noktasıdır. O nedenle inşaat sektörünün merkezdeyiz.

Deprem gerçeğini yeniden hatırlayan Bursa’da yapılması gerekenler arasında sizce neler var, eleştiri ve özeleştirileriniz nelerdir?

Bursa ile ilgili değil yalnızca, Türkiye’nin genelinde yapılması gerekenler var. Deprem yaşanan 11 ile baktığımızda yıkılan binaların yüzde 98,5’i 1999 yılı öncesi yapılan binalardan oluşuyor. Türkiye ve Bursa için de bu yüzde geçerli. Akademik odalar ile belediyelerin yaptığı ortak çalışmalar var. Bu çalışmalara hız kazandırmalıyız. Bursa’da da eski binaların hızlıca elden geçirilmesi gerekiyor. Bunu Nilüfer Belediyesi’nde çalıştığım yıllardan biliyorum; beton dayanımları ve donatıları çok kötü yapılar var. Tamamı neredeyse düz demir kullanımlı binalar var. Bir binanın en önemli dayanıklılık özelliklerinden biri de etriye sıklaştırmasıdır. Etriye sıklaştırması olmayan bir binanın deprem enerjisini absorbe etmesi mümkün değil. İnanın etriye sıklaştırması neredeyse binaların hiçbirinde yok. Çünkü bu binalar 1975 Yılı Deprem Yönetmeliğine göre yapıldı. Bu nedenle 1999 yılı öncesi yapılan tüm binaların elden geçmesi gerekiyor.

Piramit Yapı olarak siz neler yapıyorsunuz bu konuda?

Yapı denetimlerin özel bir çalışması yok. Yapı denetim firmalarının, ruhsattan kullanma izni alıncaya kadar projeye uygun olarak inşaatı tamamlatmak ile ilgili sorumlulukları var. Tabii deprem nedeniyle panik olan vatandaşlar direkt bize gelerek binalarında tespit taleplerinde bulundular. Beton numunelerini görmek, projelerine bakmak istediler. Bu süreçte vatandaşlara yardımcı olup daha çok yönlendirme şeklinde hizmet vermeye çalışıyoruz. Çünkü risk analizleriyle ilgili bakanlıktan lisanslandırılmış kuruluşlar var. Proje üzerinden konuşarak yardımcı olmaya çalıştık.

İnşaat sektöründeki kadın girişimcilere önerileriniz?

Mesleğe en zor yerden, inşaat sektöründe alt yapı şantiye şefliğinden başladığım için güçlü bir başlangıç yaptım diyebilirim. Ben, kadın ve erkek diye ayrım yapmak istemiyorum ve böyle bir ayrım yapmıyorum. Yeter ki işinizi iyi yapın, faydalı olacağınızı gösterin, böylece kadın girişimciler olarak çabuk kabul görüyorsunuz. İş hayatında erkeklerin çok da kadın-erkek ayrımı yaptıklarını düşünmüyorum. Herkesin güçlü yönleri var. Ben, bu anlamda zorlanmadım açıkçası.

İnşaat sektöründe yeni mezun, genç ve girişimci ruha sahip kadınlara ne gibi önerileriniz ya da mesajınız var?

Sektörde kadın olmak düşüncesine kapılmadan, işinde iyi olan herkesin başarıyı yakalayacağına inanıyorum. Mezun olduktan sonra da sürekli kendilerini geliştirmelerini öneriyorum. Artık 21. yüzyılda kadın-erkek ayrımı olmadığını düşünüyorum. Tüm kadınların geri durmadan işini en iyi şekilde yapmaya çaba göstermesi gerekiyor.

Başarınızın sırrını nasıl özetlersiniz?

Mesleğimi seviyorum, başarımı buna bağlıyorum. Boş zamanlarımda sürekli mesleğimle ilgili kaynaklar okuyorum.

İnşaat sektöründe sizi zorlayan bir konu oldu mu?

Yönetmelikler konusunda çok zorlandım. Hala da zorlanıyorum. 4708 Sayılı Kanun ve Yönetmelikleri yıllardır bir türlü oturtamadık. Bakanlığa sesimizi duyuramadık. Nedense bu konuda yapı denetimler dikkate alınmıyor. Kanun koyuculara sesimizi duyurmakta çok zorlanıyoruz. Deprem sonrasında yapı denetimlere çok yüklenildi. Oysa yapı denetimli binalar ayakta kaldı. Yüzde 99,9 başarısı var yapı denetim firmalarının. Yüzde 0,1’lik oran ise kullanma izninden sonra yapılan değişiklikler, imar affının getirmiş olduğu yanlış uygulamalar, deprem ivmesinin çok fazla olması ya da zemin büyütmelerinin çok fazla olması gibi nedenleri içeriyor. Bu oranda bile yapı denetimlerin etkisi çok çok az diyebilirim.

Hayatınızda size ilham veren kimler ya da neler var?

Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD), çok sevdiğim, içinde olmaktan gurur duyduğum bir dernektir ve bana çok ilham verir. “Zirveden Gelen Topuk Sesleri” adındaki konuklu söyleşilerimizde işinde başarılı olan ve zirveye çıkan kadınları ağırlıyoruz. Bu programımıza konuk olan iş kadınları beni her zaman çok etkilemiştir. Aynı şekilde BUİKAD içindeki arkadaşlarımız, ödüller alan kadın girişimci arkadaşlarımız bana ilham veriyor.

banner105
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
10°
parçalı az bulutlu
banner61
banner62
banner89