banner94

banner77

banner69

banner88

Y-Mosbo İnşaat Kurucu Ortağı Özgür Şimşek: “Kadınlar asla pes etmemeli”

Üç mühendis tarafından kurulan Y-Mosbo İnşaat, özellikle sanayi yapıları alanında uzmanlaşmış bir firma. Bunun yanı sıra kentsel dönüşüm projelerine de yavaş yavaş imza atmaya başlamış. Y-Mosbo İnşaat Kurucu Ortağı olan Özgür Şimşek, makine mühendisi. Otomotiv sektöründeki tecrübesini şimdi diğer iki mühendis ortağı ile birlikte inşaat sektörüne taşıyor.

RÖPORTAJ 16.11.2022, 00:11 16.11.2022, 16:59
Y-Mosbo İnşaat Kurucu Ortağı Özgür Şimşek: “Kadınlar asla pes etmemeli”
banner66

Bursa’nın birçok sanayi bölgesindeki yapılarda firma olarak imzaları olan Y-Mosbo İnşaat’ın kurucu ortaklarından Özgür Şimşek ile sektöre, girişimciliğe ve hayallerine dair keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Röportaj: Nagihan GÖRKEN

  • Özgür hanım, öncelikle sizi tanıyarak başlayalım… İş hayatına nasıl atıldınız? 3 ortaklı bir şirketsiniz. Bize firmanızın kuruluş hikâyesini anlatır mısınız?

Bursa Uludağ Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Mezun olduktan sonra Coşkunöz Holding’de kalite metot şefi olarak işe başladım. Orada yıllarca çalıştıktan sonra Orhan Holding Teknik Malzeme’ye girdim. Burada da kalite şefi olarak çalıştım. Bursa’nın iki güzide kurumunda çalışma şerefine eriştim. İki güzel okulda büyüdüm diyebilirim. Oradaki tecrübelerimi özel işimi kurarak devam ettirmeye karar verdim.

Yıllarca otomotiv sektöründe çalıştıktan sonra Y-MOSBO İnşaat’ı kurduk 3 ortak. Murat Onat (İnşaat Mühendisi) ve Bekir Özdemir (Jeoloji Mühendisi) ile. Üçümüz de mühendisiz. Özellikle sanayi yapıları yapıyoruz. Bursa Serbest Bölge’de, Bursa ve Nilüfer OSB’de, Barakfakih sanayi bölgesinde birçok sanayi yapısına imzamızı attık. Şimdi kentsel dönüşüm projeleri de yapmaya başladık.

  • Neden sanayi yapıları üzerine yoğunlaştınız?

Biz çok teknik bir ekibiz ve sanayi çıkışlı olduğumuz için teknik olarak bu bilgilerimizi doğru yerde kullanmak istedik. Arıtma tesislerinin yapılması, makinelerin, layout’ların yerleştirilmesi, prosesin uygun hale getirilmesi gibi tekniğin en üst düzeyde kullanılması gereken bir sektör sanayi yapıları. Bu sebeple bunu yapabileceğimizi, bilgi birikimimizin bunu kaldırabileceğini bildiğimiz için sanayi yapıları üzerine çalışmaya karar verdik. Bu konuda iyi bir firma olma yolunda ilerliyoruz.

  • Sanayi yapılarını diğerlerinden ayıran ve dikkat edilmesi gereken özellikler neler?

Proje aşaması çok büyük önem arz ediyor. Hangi sektör için yapılacağı, arıtma sistemlerinin belirlenmesi gibi sektörlere özel hususlar ön plana çıkıyor. Biz, müşterilerimize ne istediklerine dair anahtar teslim projelerimizi sunuyoruz.

  • “Kentsel dönüşüm projeleri de yapmaya başladık” dediniz. Bundan sonraki süreçte her iki alanda mı ilerleyeceksiniz? Başka yapılar da üretmeyi düşüyor musunuz?

Evet, kentsel dönüşüm projeleri bir taraftan devam edecek. Ama sanayi yapılarına biraz daha önem veriyoruz. Bu konudaki tecrübemizi artırma hedefindeyiz. Biliyorsunuz TOGG kentimize geldi. Böyle olunca sanayi bölgelerinde yatırımlar artacak. Biz hazırız.

  • Bursa dışında nerelerde projeleriniz var?

Şu anda İstanbul’da başlamış olduğumuz bir kentsel dönüşüm projemiz var. Görüşmekte olduğumuz ve yakında sonuçlanacak olan bir başka kentsel dönüşüm projelerimiz var. Marmara bölgesinde çeşitli OSB’lerde firmalara vermiş olduğumuz tekliflerimiz var, bunların sonuçlarını bekliyoruz.

  • Hayalinizde gerçekleştirmek istediğiniz bir proje var mı?

TEKNOSAB ile birlikte Bursa’da 17+1 sanayi bölgesi var. Benim hayalim endüstriyel simbiyoz dediğimiz; bir firmanın artığının öbür firmanın ham madde girişi olarak kullanabileceği bir OSB hayal ediyorum. Yeni sanayi bölgesi açmadan mevcudu daha makul ve verimli bir şekilde kullanarak ve atık madde çıkışını sıfıra indirerek yeşil enerji, yeşil OSB kurallarına uygun uygulamalar var yurt dışında. İsveç’te özellikle ve Almanya’nın çeşitli yerlerinde. Yenilenebilir enerji ile sıfır atık çıkaran bir sanayi bölgesi hayal ediyorum. Bunun için çalışıyorum. Bunlarla ilgili planlarımız var. Ben Bursa’nın bu konuda öncü olmasını çok isterim.

  • İş hayatında zorlandığınız zamanlar oldu mu? Olumsuzlukların üstesinden nasıl geldiniz?

Makine mühendisliği 21. yüzyılda bile hâlâ erkek mesleği olarak düşünülüyor. Zaten bu nedenle 1-0 geriden başlıyorsunuz. Bölümü okumaya başlarken de bu böyle ve kendinizi ispat etmeniz gerekiyor. Mezun olup bir yerde işe başlıyorsunuz. ‘Kadın bu, anlamaz’ anlayışı oluyor. Bunlar insanları yıpratan süreçler ama ben asla bu konuda taviz vermedim. Erkek arkadaşlarımız 1 çalışıyorsa biz 5 çalıştık. Daha düzenli, daha disiplinli çalışarak belli yerlere geldik. Şu anda beni mutlu eden olaylardan biri şu; Bursa’da iki tane erkek egemen Oda’nın (İMO Bursa Şubesi ve Mimarlar Odası Bursa Şubesi) başkanının kadın olması. Bu, beni umutlandırdı ve güçlendirdi. Kadın hakimiyetinin her yerde devam etmesi gerektiğini düşünüyorum.

  • Size göre başarının formülü nedir? İş hayatı size neler öğretti? Zirveye çıkmak ya da kalmak için neler yapmak gerekiyor?

En önemli şey; neyi yapıp neyi yapamayacağınızı belirlemek. Bir işi alırken yapamayacağınız vaatlerde bulunmanız çok yanlış. Yani karşı tarafa kapasitenizi sunmanız lazım. Bunları yapmazsanız başarılı olamazsınız. Çünkü müşteri sizden farklı hedefler isteyecektir. Bu hedeflere uymanızı bekleyecektir. İş almak uğruna bunu yapamazsanız zaten başarısızlık kendiliğinden gelecektir. Hedefinizi yükseltmek için de eğitiminizi sürekli güncellemeniz lazım. Kendinizi yenilemeniz ve teknolojiyi mutlaka uygulamanız lazım. Çok klişe olacak belki ama çok çalışmanız gerekiyor. Böyle olunca başarı kendiliğinden geliyor.

  • Erkek bir egemen alanda bir kadın olarak çalışmanın avantaj ve dezavantajları neler?

Sektörde kadına önyargılı bakış devam ediyor. Otomotiv de erkek egemen bir sektör ama otomotivde çalışan kadın mühendis oranı yüzde 13’lere çıktı. İnşaat daha sert bir ortam ve bu ortamda erkek egemen özel bir dil var. Bunlara uyarak ve iletişim kurarak işinizi yapmak zorundasınız. Yani sahada ustaya gittiğiniz zaman usta sizin kendinden olduğunu bilecek. Onunla iletişim kurabilirseniz başarılı olabiliyorsunuz. Bunu yapmazsanız eleniyorsunuz ve sizi saymıyorlar. Gerçek başarı diyalogla geliyor.

  • Kadınların iş hayatında daha etkin olması için neler yapılmalı sizce?

Kadınların birbirlerine kenetlenmeleri gerekiyor, bu şart. Bursa Mühendis Kadınlar Derneği’nde (BUMKAD) bütün mühendis kadınlar bir araya geldi. Böyle derneklerin çoğalması gerekiyor. Kadın derneklerinin ve birlikteliklerinin artması gerekiyor ki biz gücümüzü gösterelim.

  • Girişimcilik anlamında başta kadınlar olmak üzere gençlere ne gibi tavsiyeleriniz olur?

Gençler için imkanlar çok daha geniş. Teknolojik imkanlarla istedikleri her veriye ulaşıyorlar. O yüzden ne istediklerine net karar versinler. Okumak için okumasınlar. Buna karar verip, kendilerini bu yönde geliştirsinler. Kendini geliştirmenin yolu da çok çalışmak. Araştıracaksınız. Bir süre sonra bakacaksınız ki işler daha kolay olacak ama bu da sizi durdurmamalı ve kendinizi geliştirmeye devam etmelisiniz. Kadınlarımızda bir ümitsizlik var. Bu olmamalı. Başaramayınca tekrar denemek lazım. Karakter olarak güçlü olmak lazım. Özellikle kadınlar asla pes etmemeli.

  • Hobileriniz var mı?

Şu sıralar siyasetle biraz fazla ilgileniyorum. Gezmeyi çok seviyorum. Kızımla gezilere gitmeyi seviyorum. Yoğunluğu seviyorum. Dernek çalışmalarımız var. Çalışmayı çok seviyorum.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
15°
kapalı
banner61
banner62
banner89