banner94

banner77

banner69

banner88

VEDS’den yeni teknoloji Kat İstasyonları

Babasının yanında sektöre adım atan, babasını “ iyi bir usta” olarak nitelendiren Alptekin Şahintürk, Verimli Enerji Dağıtım Sistemleri (VEDS) firmasıyla artık kat istasyonları üretiyor.

RÖPORTAJ 15.03.2022, 00:20 11.04.2022, 14:13
VEDS’den yeni teknoloji Kat İstasyonları
banner66

İklim krizi, Yeşil Mutabakat gibi gündemimize girmiş konularla ilgili özellikle enerji verimliliğinde önemli bir avantaj sağlayan teknik bir ürün olan kat istasyonları üreten VEDS, Ar-Ge birimiyle kendini geliştirmeyi sürdürüyor.

2016 yılında kurulan Doğalgaz Enerji Mekanik Mühendisliği Sanayici İşadamları Derneği’nin (DEMSİAD) de Başkanlığını yapan Alptekin Şahintürk ile enerji verimliliği konusunda yapılması gerekenleri, sektöre dair sorun ve çözüm önerilerini masaya yatırdık.

Röportaj: Nagihan GÖRKEN

Alptekin Şahintürk, sizi tanıyabilir miyiz?
1972 İzmit doğumluyum. Trabzonlu bir ailenin çocuğuyum.

Kaç yıldır bu sektördesiniz? Firmanızı ilk ne zaman kurdunuz?
Ben başka bir iş yapmadım. Hep mekanik tesisat sektöründe olduk. Benim babam da ustaydı. Çarşamba’da küçük bir tesisat dükkânında çeşmecilik yapardı. İyi bir ustaydı. Biz de onun yanında tesisatla ilgili çalışmalar yaptık. Mezun olduktan sonra uzun süre mekanik tesisat taahhüt işleri yaptık. Bursagaz’da yetkili firma olduk. Doğalgaz işleri yaptık. Çeşitli şubeler açtık. Gazcılar’da uzun zaman faaliyette bulunduk. 2007 yılında Türkiye’de “Binarlarda Enerji Performansı Yönetmeliği” çıktı. Baktık ki tesisatta değişim ve dönüşüm şartı geliyor. Biz de buna ayak uydurmak için neler yapabiliriz, onlara bakmaya başladık. Ben araştırmayı, yurt dışına gitmeyi severim. Yurt dışına çıkınca neler yapılıyor, yeni teknolojiler nelerdir onları gördük. Son 10 yıldır kat istasyonu dediğimiz bir ürünü üretmeye başladık. Son 7-8 senedir de taahhüt işini bıraktık. Türkiye’deki 3-4 kat istasyonu üreticisinden biriyiz. İkinci sıradayız.

Verimli Enerji Dağıtım Sistemleri (VEDS) firması olarak projelerinizin ağırlıklı olduğu yapılar hangileri? (Konut, ticari bina, sanayi tesisi vs.)
Isı istasyonları merkezi ısıtılan tüm konutlarda, rezidanslarda, sosyal tesislerde, iş hanlarında, iş merkezlerinin hepsinde kullanılan bir cihaz. Bölgesel veya merkezi ısıtılan sıcak su ihtiyacı varsa, kat istasyonu kullanılması doğru oluyor. Yeni bir teknoloji. Ankara ve İstanbul’da uzun zamandır kullanılan bir tesisat şekli. Merkezi sistemin kombisi gibi düşünün bunu. Sürekli kendimizi geliştirerek, ürünlerimizi müşterilerimize sunmaya çalışıyoruz. Ciddi bir Ar-Ge çalışmamız var.

Bursa dışında hizmet veriyor musunuz? Veriyorsanız hangi bölgelerde faaliyetlerinizi yürütüyorsunuz?
Türkiye’nin her tarafına hizmet veriyoruz. Kat istasyonu uygulaması, çoğunlukla İstanbul ve Ankara’da yapılıyor. Şimdi Bursa’da da yaygınlaşmaya başladı. Ağırlıklı olarak İstanbul, Çanakkale, Bursa, Bilecik, Eskişehir, Ankara, Adana, Amasya, Diyarbakır’da ürünlerimiz var.

2022 hedefleriniz/yatırımlarınız nelerdir? Nasıl bir yıl bekliyorsunuz? İleriye dönük farklı hedefleriniz var mı?
Kat istasyonuyla ilgili yeni bir model çalışmamız var şu anda. Protipleri yapıldı. Ciddi bir avantaj sağlayacak bize. Sektörel anlamda 2021’de dünya üzerinde ciddi bir dönüşüm başladı. Yeşil Mutabakat dediğimiz bir dönüşüm bekliyor bizi. Sosyal hayatımıza da girmeye başladı. Biliyorsunuz karbon emisyonundan dolayı dünya çok ciddi bir iklim kaosu yaşıyor. Dünya, başta Avrupa olmak üzere Yeşil Mutabakat denilen bir anlaşmaya vardı. Avrupa, 2050 yılı için sıfır (nötr) karbon emisyonlu bir kıta olma hedefi koydu. Çok ciddi bir hedef bu. Zor bir hedef. Bizi çok ciddi etkileyecek bir hedef. Çünkü, ihracatımızın çoğunluğunu Avrupa’ya yapıyoruz. Dolayısıyla bizim orada yapılan bütün işlemleri bire bir takip ediyor ve kendimizi ona göre ayarlıyor olmamız lazım. Türkiye ihracatını geliştirmek zorunda. Dolayısıyla bizim üretim teknolojilerimizi de oradaki kanunlara, dönüşüme göre ayarlamamız gerekecek. Ben tesisat teknolojisinin de bunu takip edeceğini, takip etmek zorunda kalacağını düşünüyorum. Çünkü sanayi bunu istiyorsa, sanayi tesisi tesisatıyla ilgili bir dönüşüm yapacaksa bizim de tesisatçılar olarak buna hazır olmamız lazım.

İş sürecinizin aşamalarını bize anlatır mısınız?
Kat istasyonu dediğimiz şey sıcak su üretimiyle alakalı bir şey. Konutlarda kullanım suyu üreten bir cihaz bu. Bu, sizin proje başladığında karar vermeniz gereken bir unsur. Sıcak suyu, kullanım suyunu nasıl çözeceğim? Boyler ile mi, şofben ile mi, kat istasyonuyla mı? Kat istasyonuna karar verdiğinizde projeye ekleniyor. Sonra biz projeyi yapım aşamalarında takip ediyoruz. Yapılması gereken kolon tesisatlarını, ısı istasyonlarının yerini, konumunu, kapasitelerini… Özellikle kapasite konusunda web sitemizde çok ciddi bir altyapı var. Oradan destek alınabiliyor. Takıldıkları yerde mühendis arkadaşlarımız gidiyor, bakıyor. Şantiyede de tüm desteklerimizi veriyoruz. Sonra satış aşaması yapılıyor. Satış aşamasından sonra da devreye alma aşamamız var. Devreye alma da önemli bir konu. Merkezi sistemde biliyorsunuz doğru bir iş yapmazsanız problem yaşıyor insanlar. Az önce saydığım tüm illerde satış sonrası hizmetlerinin verildiği bir yapı içerisindeyiz. Onunla da bitmiyor. Biz aynı zamanda okuma hizmetleri de veriyoruz.

Yapılarda enerjiyi verimli kullanmak için neler yapılmalı?
Bizim sektörümüz tesisat, iklimlendirme ile alakalı. Biz ısıyı kontrol edemiyorsak kesinlikle konforlu ve verimli ısınamıyoruz demektir. Kullandığımız ısıtma ve soğutma sistemlerini mutlaka kontrol etmemiz lazım. İkincisi, kullandığımız enerjinin verimini nasıl arttırabiliriz? Binanızın izolasyonunu çok iyi yapacaksınız evet doğru ama içeride kullanacağınız ısıtma tesisatını da ona göre yapmanız lazım. O yüzden bir profesyonelle çalışmak çok önemli. Bir kere termostatik radyatör vanaları (TRV) mutlaka kullanacağız. Yerden ısıtmamız varsa, mutlaka oda termostatı kullanacağız. Eğer imkan varsa oda oda, mahal mahal kontrol etmemiz lazım. Şöyle düşünün, evinizin bir odanızın camından güneş giriyor, öbür taraf kuzeyde kalıyor. Güneş gören oda bedava gelen ışıma enerjisi ile ısınıyor. Ama siz o odayı ısıtmaya devam ediyorsanız işte orada bir verimsizlik vardır. Artık o kadar önemli hale geliyor, enerjiyi verimli kullanmak. Enerjimizin tamamını yurt dışından alıyoruz. Dolayısı ile enerjimizi verimli kullanmak çok çok önemli yaşam tarzı haline geliyor. Yani bir daire, iş yeri, villa alırken “Bunun ısıtması, soğutması nasıl, ne kullandınız, kumandası var mı?” diye mutlaka sormakta fayda var.

Doğalgaz Enerji Mekanik Mühendisliği Sanayici İşadamları Derneği (DEMSİAD) Başkanlığını da yapıyorsunuz. Yeni bir derneksiniz. Kuruluş amacınızı anlatır mısınız?

Sektörünüzün belli başlı sorunları (Nitelikli eleman, vs.) ve çözüm önerileriniz nelerdir? 2016 yılında kurulan, sektörün çok ihtiyaç duyduğu bir yapı oldu DEMSİAD. 2017 yılından beri derneğin yönetimindeydim. Geçen yılın 9. ayında yapılan genel kurulda, biz bayrağı devraldık. Elbette ki işimizin ana konularından bir tanesi doğalgaz. Ama DEMSİAD’ın bence yapması gereken işlerden biri ülkemizdeki enerji kullanımı; değişim ve dönüşümünü mutlaka takip ederek, sektörü de oraya paralel tutmak.
İkincisi, bizim üyelerimizin eleman ihtiyaçlarını ciddi manada karşılaması gerekiyor. Bununla ilgili eğitimlerin ve bunun altyapısının oluşacağı bir platform olmalı. Bursa Uludağ Üniversitesi’nin ilgili bölümüyle ciddi çalışmalar yapıyoruz. Üniversiteden, meslek okullarından gelecek öğrencileri bizim sektörümüze kazandırmamız gerekecek. Bir de şubeleşmekle ilgili düşüncelerimiz var. Böylece daha güçlü hedeflerin konulacağı bir dernek olacağız.

Nitelikli eleman sıkıntısının yanı sıra başka sorunlarınız var mı?
En önemli sorunlarımızdan bir tanesi projeler. Yani biz ne yaparsak yapalım bir proje ile yaparız onu. Bizim en büyük problemimiz, yapılan proje ile uygulama arasında ciddi farkların olması. Bunları her mecrada her kurumla ilgili görüşmelerimizde söylüyoruz. Siz bir proje çizdiriyorsunuz, ruhsat projesi deniyor ona. Aslında proje bir tane olur. Ruhsat projesi diye bir şey olmaz. Proje, projedir. Projeler kopyala yapıştır şeklinde oluyor. Proje ne ise ona göre tesisatının olması ve kontrol edip onay veren kurum ve kuruluşların proje ve uygulama arasındaki kontrollere çok dikkat etmeleri ve ona göre onay vermeleri gerekiyor.

Bursa inşaat sektörüne yönelik değerlendirmeleriniz nelerdir?
2020 gerçekten zordu. İşler durdu. Pandemi gerçekten bizi ciddi manada etkiledi. 2021’de ciddi bir açılma oldu. 2022’de de devam ediyor. Belediyelerden birçok ruhsat alındığını, işlemin başladığını görüyorum. Ama maliyetlerimizi nasıl etkileyecek, alım gücü nerelerde, kredilerin faizlerin oranı müşterimizi nasıl etkileyecek açıkçısı o biraz 2022’nin ikinci yarısında belli olacak. Ama ben inşaat sektörünün çok ciddi pik yapacağını düşünüyorum. Durmayacak. Artarak devam edecek.

Sektörünüz açısından geçen yılı nasıl değerlendirirsiniz?
Bizim bütün arkadaşlarımız geçen yıl çalıştı. Tabii sektörde mutlaka sorunlar oluyordur ama geneli itibarıyla çok fazla iş boşluğu olmadı. Bizim işlerimiz de inşaat sektörüne paralel gitti. Sadece TL bazında yapılan sözleşmelerde problemlerimiz oldu. Çünkü kur çok arttı. Buna taraflar birlikte çözüm bulmak zorundalar. Sektörümüz aynı zamanda son kullanıcılar ile üreticiler arasında bir köprü görevi görüyor. Alım gücü ve finansal ortam bizim sektörümüzü direkt etkiliyor. Kurun stabil kalması ve piyasada güven ortamı oluşması halinde ben inşaat sektörünün ivmeleneceğini düşünüyorum.

İş hayatınızın dışında neler yapıyorsunuz? Hobileriniz nelerdir?
Ben gençliğimden itibaren spor içerisinde oldum. Şirket olarak çeşitli sponsorluk ve sosyal projelerde yer almaya devam ediyoruz. Voleybolcuyum. Şu anda da veteran olarak voleybola devam ediyorum. İnsanların iş hayatındaki stresten, rutinden kurtulabilmeleri için bir meşgale olması lazım. Bu bir spor olabilir, resim yaparsınız, gezersiniz… Bizim grubumuz var, onlarla bazen yurt içine ve yurt dışına seyahatlere gidiyoruz.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
15°
parçalı az bulutlu
banner61
banner62
banner89