banner94

banner77

banner69

banner88

Tesisat, enerji ve doğal gaz sektöründe yeni soluk: TEDSİAD

Konut ve Yapı Gazetesi’nin her ay farklı bir konuda düzenlediği “Sektörel Buluşma” toplantılarının bu ayki konuğu TEDSİAD (Tesisat Enerji Doğalgaz Mühendisleri Sanayici İş İnsanları Derneği) oldu. TEDSİAD Yönetim Kurulu ile enerji ve doğalgaz başta olmak üzere konut ve iş yeri tesisatının önemi konusunda değerlendirmeler yaparak, gündemin nabzını tuttuk.

RÖPORTAJ 13.06.2023, 11:46 14.07.2023, 23:50
Tesisat, enerji ve doğal gaz sektöründe yeni soluk: TEDSİAD
banner66

TEDSİAD’ı yakından tanıdığımız “Sektörel Buluşma” toplantımızda Yönetim Kurulu Başkanı Naci Sılacı ve yönetim kurulu üyelerine tek tek sorularımızı yönelttik. Konut tüketicilerini yakından ilgilendiren konu başlıklarını ele aldığımız, enerji ile doğal gaz konusunu masaya yatırdığımız söyleşimizde TEDSİAD’ın 2024 hedeflerini de konuştuk.

Röportaj: Dilek Atlı

Naci Sılacı

TEDSİAD YK BŞK

(Makine Mühendisi / Sılacı Ticaret Firma Ortağı)

TEDSİAD ne zaman ve kimler tarafından kuruldu?

TEDSİAD, 2022 yılının Şubat ayında doğalgaz sektöründe, mekanik tesisat sektöründe ve tesisat toptan sektöründe faaliyet gösteren firmalar tarafından kuruldu. Mevcut üye sayımız 73’tür. Amacımız; sektörümüzde faaliyet gösteren firmaların yaşamış olduğu sektörel sorunların çözümüne fayda sağlamak, çalışmalar yürütmek, sektör paydaşlarımız ile eşgüdüm halinde çalışmaktır. Bunun yanı sıra sivil toplum kuruluşu olarak sosyal sorumluluk projelerinde bulunmaktır.

TEDSİAD olarak sektördeki yerinizi nasıl özetlersiniz?

Derneğimiz çok yeni olmasına rağmen sektörün sorunlarına fayda sağlamak adına her geçen gün adından söz ettirecek çalışmalar yaparak basamakları emin adımlar ile çıkmaktadır. Derneğimizin faaliyet alanlarında doğalgaz ve mekanik tesisat sektöründe yaklaşık 300’ün üzerinde firma var. İstidam edilen kişi sayısı 1.500 ile 2.000 arasındadır. Dolaylı yoldan ise bu rakam en az 1.5 – 2 katıdır. Sektörün 1 yıllık yaklaşık ekonomik iş hacmi 5-6 milyar TL civarındadır. TEDSİAD olarak Bursa Kent Konseyi üyesiyiz ayrıca.

Kent yöneticilerine mesajınız nedir?

Tüm şehir yöneticilerine sesleniyorum. Daha yaşanabilir şehirler için eylem planları oluşturulmalı ve bu konularla ilgili meslek odaları ile ilgili STK’larla görüşülerek, fikir alışverişinde bulunulmasının fayda sağlayacağı kanaatindeyim. Ayrıca günümüzde hala doğalgaz kullanamayan, merkezde çok sayıda insan var. Araç giremeyen veya merdivenli sokaklar diye tabir edilen sokaklarda doğalgaz kullanamadığı için insanlar haklı olarak odun ve kömür kullanmakta, bu da hava kalitesini bozan önemli bir husustur. Ayrıca doğalgaz kullanımın daha da yayınlaştırılması için yeni yatırımların gaz dağıtım şirketi ve kent yöneticilerinin birlikte çalışması ile durağanlaşan sektöre yeni bir ivme kazandıracaktır.

Ufuk Ağ

TEDSİAD YK BŞK YRD

(Eren İklimlendirme A.Ş. Pazarlama Müdürü)

TEDSİAD’ın faaliyetleri arasında neler var? Bugüne kadar neler yaptınız?

Sektörel eğitim seminerleri, sosyal aktiviteler, sosyal sorumluluk projelerinin yanı sıra sektör sorunları çözümü noktasında faaliyetlerde bulunduk ve bulunmaya devam ediyoruz. Bunları örneklendirirsek; Viesmann eğitim semineri, bowling turnuvası, Lex Flex yeni nesil tesisat teknolojisi eğitim semineri, yardım faaliyetleri, üye ziyaretleri, belediye ziyaretleri ve üyelerimiz ile iftar buluşması şeklinde sıralayabiliriz.

Mutlu Yolcu

TEDSİAD YK Üyesi

(Yolcu Mühendislik Firma Sahibi)

TEDSİAD’ın 2023-2024 yılı hedefleri nedir?

İlk hedefimiz, TEDSİAD üye sayımızı 100’ün üzerine çıkarmak. Sektör paydaşlarımız ve en önemlisi gaz dağıtım şirketi Bursagaz ile yaşamış olduğumuz sorunların çözümü noktasında mücadele etmek ve üyelerimize sektörel anlamda daha fazla mesleki ve teknik bilgilendirme seminerleri düzenlemek diğer hedeflerimiz. Ayrıca, üyelerimizi ve vatandaşları ortak paydada buluşturacak, problemlerin çözümüne yardımcı olacak adımlar atmaktır. Büyüyen ve gelişen enerji sektöründe farkındalığı arttıracak çalışmalar yapmak da diğer bir hedefimiz.

Selim Kaya

TEDSİAD YK BŞK YRD

(Uzmanlar Mühendislik Firma Sahibi)

Enerji verimliliği adına attığınız adımlar neler?

Enerji ihtiyacının büyük kısmını yurtdışından ithal eden bir ülke olmamız sebebi ile enerjiyi verimli kullanmak en önemli husus olarak karşımıza çıkmaktadır. Son kullanıcıya uygulamada daha verimli sistem ve ekipman noktasında çözümler sunuyoruz. Ancak ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik koşullardan dolayı çözüm noktasında sıkıntılar yaşamaktayız.

Enerji tasarrufu önerileriniz arasında neler var?

Bina dış cephe ioalasyonu, konvansiyonel kombilerin tam yoğuşmalı kombilere dönüştürülmesi, mevcut kalorifer tesisatlarında bulunan radyatör vanalarının termostatik vanalar ile değiştirilmesi önceliklidir. Ya da oda termostatı kullanılması, merkezi ısıtma sisteminden bireysel ısıtma sistemine geçişin daha da zorlaştırılması, özellikle 1000 m2 altı binalarda, yeni yapılacak veya mevcut olan binaların tüm enerji ihtiyacına karşılık gelecek olan toplam değerinin yüzdelik oranının daha da arttırılarak yenilenebilir enerji kaynakları ile karşılanması sağlanmasıdır. Ayrıca özellikle uygulamaya yeni başlanan gri su atık kazanımı tesis yönetiminin mevcut olan binalarda uygulanabilecek şartlara sahip özellikle site ve apartman bloklarında da kullanım şartının getirilmesi önem arz etmektedir.

Muhammed Hanifi Gül

TEDSİAD YK Üyesi

(Gül Yapı Mühendislik Firma Sahibi)

Maliyet artışlarından nasıl etkilendiniz? Çözümleriniz nedir?

Maliyet kalemlerindeki artışlar tüm sektörler gibi faaliyet göstermiş olduğumuz tesisat sektörünü de olumsuz etkiledi. Fiyat artış oranlarını sektörel olarak fiyatlarımıza tam olarak maalesef yansıtamıyoruz. Bu da alım gücü düşen son tüketiciyi ve bizleri olumsuz etkilemektedir. Buna karşın piyasada iş yapılabilirliği sürdürmek adına minimum karlar hatta maliyete yakın fiyatlamalarla işlerin yapılmasına sebep olmaktadır. Çözüme katkı sağlamak adına ise sektörel anlamda malzeme tedarikinde güç birliği yaparak fiyat ve vade seçeneklerini iyileştirmek firmaların karlılığını artıracaktır.

Sektörümüzün sorunları bir hayli fazla, bunları ana başlıklar halinde sıralamak gerekirse; gaz dağıtım şirketi ile çözümlenemeyen ve Bursagaz’ın ‘ben yaptım oldu’ tarzında yaklaşımları ve görüşme taleplerimize yanıt vermemesi ve yetişmiş, kalifiye personel azlığı.

Fatih Aksu

TEDSİAD Yönetim Kurulu Üyesi

(Akgaz Mühendislik Firma sahibi)

Sektör eleman ihtiyacını karşılayabiliyor mu? Nitelikli eleman bulmakta güçlük çekiyor musunuz?

Sektör eleman ihtiyacını tam olarak karşılayamıyor. Personel tedarikinde güçlük çekilmekte ve buna ek olarak personel maliyetleri de eklenince taşeron ekiplere bel bağlanmaktadır. Bu da işçilik kalitelerini düşürmekte ve kontrol süreci için ekstra zaman kaybına sebebiyet vermektedir. Bu sorunun çözümü için mücadele edilmez ise nitelikli personel ihtiyacı önümüzdeki yıllarda da artarak devam edecek ve sorun içinden çıkılmaz bir hal alacaktır. Bu husus, devlet politikası haline getirilmeli ve çıraklık okulları, meslek liseleri, meslek yüksekokulları, üniversiteler ile bağlı olan sektör çalışmalarını daha da arttırmalıdır.

Muhammet Kardoğan

TEDSİAD YK Üyesi

(MTF Mekanik Firma Sahibi)

Sektörünüzde merdiven altı diye tabir edilebilecek firmalar var mı? Bunlar nasıl bir haksız rekabet ortamı oluşturuyorlar?

Yetkisiz firmaların – ki birçoğunun işyeri de yok, vergi mükellefi de değiller - yapmış olduğu doğalgaz tesisat işleri maalesef bazı yetkili firmalar tarafından projelendirilmekte. Bu uygulamaya karşın gaz dağıtım şirketinin herhangi bir yaptırımı da olmamaktadır. Buradan vatandaşlarımıza sesleniyorum. Lütfen yetkisiz firmalara iş yaptırmayınız. Sözleşme imzaladığınız firmanın BURSAGAZ yetkisinin var olup olmadığını sorulmasını ve yetki belgesini ibraz etmesini isteyiniz.

İnşaat firmalarına vermek istediğiniz mesaj ya da dikkat edilmesi gerekenler konusunda önerileriniz var mı?

Özellikle doğalgaz tesisatı kısmında inşaat firmalarının yetkili firmalar ile çalışması hem işlerin standarda, şartnameye vb hususlara uyularak yapılmasını sağlar, hem mağduriyetlerin oluşmasını engeller, hem de kaliteli ve sağlam imalatlar ortaya çıkar. İnşaat sektörünün önemli meslek grubunu teşkil eden mekanik tesisat, doğalgaz tesisatı işini yapan firmaların sektör temsilcileri ve inşaat firmaları temsilcileri ile eşgüdüm halinde olunmalı. Komisyonlar kurularak belli periyotlar halinde çalışılmalıdır.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
15°
açık
banner61
banner62
banner89