banner94

banner77

banner101

banner69

banner88

Sağlıklı şehir planlamasının adresi AKFİDAN PEYZAJ

Akfidan Peyzaj Tasarım Yönetim Kurulu Başkanı Fulya Akfidan Sevim, gün geçtikçe artan nüfusla birlikte büyüyen şehirlerde, şehir planlamasının peyzaj mimarisi ile bütünleştirilmesi gereğine vurgu yaparak, “Bizim sektörümüze yalnızca estetik kaygılar taşıyan bir iş gözüyle bakılıyor ancak mesleğimizin ekonomik, sosyal ve ekolojik katkıları çok büyük” dedi.

RÖPORTAJ 15.05.2024, 12:19
Sağlıklı şehir planlamasının adresi AKFİDAN PEYZAJ
banner66

Pandemi ve deprem afetleri ile birlikte insanların sığınabilecekleri yeşil alanların öneminin bir kez daha ortaya çıktığını belirten Fulya Akfidan Sevim, verimli toprakları ve iklimsel özellikleri ile peyzaj sektörünün en önemli merkezlerinden olan Bursa ve Türkiye’de sektörün büyümesinin aynı zamanda şehirlerin sağlıklı büyümesi demek olduğunu söyledi.

Biraz kendinizden bahseder misiniz?

1987 yılında Kocaeli İzmit’te doğdum. Üniversite öğrenimimi Karadeniz Teknik Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Böümünde tamamladım. 2011 yılında mezun olduktan sonra ilk iş hayatıma Bodrum’da başladım. Bu dönem benim için çok önemliydi çünkü Bodrum, peyzaj uygulamalarının en iyi şekilde yapıldığı ve sektörün kendisini sürekli geliştirdiği bir bölge. Daha sonra Bursa’ya geldim ve bir süre İnegöl’de bir firmada çalıştıktan sonra kendi işimi kurmaya karar verdim.

Akfidan Peyzaj Tasarım nasıl kuruldu?

İlk olarak home office olarak kurduğumuz işimizi, bitki ve fidan yetiştiriciliği ile güçlendirdik. Çalı Yolu’nda 1300 m2’lik bir alana ilk fidanlığımızı açtık ve yaklaşık 2,5 yıl önce de şu anda hizmet verdiğimiz 12 dönümlük alana taşındık. Burada bir aile şirketi şeklinde ve kemik kadromuzla hizmet veriyoruz.

Bir dönem TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şube Başkanlığı da yaptınız? Bu süreç nasıl gelişti?

Üniversite yıllarında da PMO Genç topluluğunda çalışmalar yürütüyordum. Bu anlamda henüz öğrenciyken çalışmalara başladım. Bursa’ya geldiğimizde de ilk olarak odamıza gittim ve odada görev yapmaya başladım. Sonrasında da yönetim kurulu üyeliği, yazmanlık gibi görevlerde bulundum. Odadan hiç kopmadım. TMMOB 3. Dönem Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şube Başkanı olarak görev aldım. Nesiller arası adaleti sürdürmek için, kent suçları, kentli hakları ve meslektaş sorunlarımız için çabalayan, gönül veren yönetim kurulu üyelerimiz ve meslektaşlarımızla birlikte bir dönem iyi işlere imza attık. Birbirimizi ve mesleğimizi geliştirdik.

Firmanızdaki çalışmalarınızdan biraz bahseder misiniz?

Şu anda çözüm ortaklığını yaptığımız alanlarında başarılı birçok mühendislik ve mimarlık firması ile çalışıyoruz. Yurt içi ve yurt dışında projelerimiz mevcut. Yurtdışında daha çok Avrupa ülkelerine hizmet veriyoruz. Biz proje çiziminin yanı sıra uygulamada da iddialı olan bir firmayız. Bu özelliğimiz sektörümüz için çok önemli. Bu yüzden birçok firma bizimle çalışmayı tercih ediyor. Aynı zamanda Birleşik Arap Emirlikleri’nde de projelerimiz var. Müteahhitlerle de çalışıyoruz. Bursa’nın önde gelen birçok firmasına hizmet veriyoruz. Siteler, villalar, fabrikalar gibi birçok yapı için projelerimiz mevcut. Biz hem ruhsat projeleri hem de uygulama projeleri çiziyoruz ve hayata geçiriyoruz. Uygulamalarını yaptığımız projeler için bakım ve danışmanlık hizmetleri de veriyoruz. Ağaç grubunda üretim sahalarımız da var.

Bursa peyzaj sektörü açısından çok önemli bir şehir çünkü ülkemizdeki toprağı en verimli illerden biri. Bizler de bu avantajı kullanmaya gayret gösteriyoruz. Diğer taraftan sulama sistemleri, farklı ağaç ve bitkiler, bahçe objeleri üzerine de çalışmalar yürütüyoruz. Yaptığımız her işin birbirinden farklı ve müşteri taleplerine uygun bir şekilde üretilmesine dikkat ediyoruz. Aynı zamanda sanatçılarla da çalışıyoruz. Epoksi malzemeden aydınlatmalı bahçe objeleri, fiber, hafif beton saksı ve heykeller üzerine tasarlıyoruz, çözüm ortaklarımız ile üretiyoruz. Bu şekilde güzel dizaynlar oluşturmaya gayret ediyoruz. Şu anda benimle birlikte dört peyzaj mimarı olarak hizmet veriyoruz. Ayrıca bahçıvan ekiplerimiz var. Anahtar teslim şeklinde sulama, drenaj ve aydınlatma sistemleri yapıyoruz. Bir de sert zemin yapısal uygulamalarda birlikte çalıştığımız çözüm ortaklarımız mevcut.

Sektörünüzün ülkemizdeki ve Bursa’daki gelişimi nasıl?

Her yıl peyzaj mimarlığının yükselen meslek olduğu söylenir. Baktığımızda Türkiye’de büyük bir değişim, büyüme, dönüşüm söz konusu. Bu büyüme şehirleşme açısından doğru planlanmalı. Yapı stoğu arttıkça şehirlerde nefes alacak alanların ihtiyacı daha da büyüyor. Bu ihtiyacın Yalova’daki TİGEM arazisi gibi bir yapı ile tarımsal araziler korunmuş olacak, üreticiler desteklenecek ve halk için doğayla iç içe vakit geçirebilecekleri bir alan sağlanmış olacak. Ağaçlar karbonu en iyi bağlayan ve karbon emisyonunu azaltan canlılardır. Umarım Bursamıza böyle bir alan kazandırılır. Aynı zamanda pandemi, depremler gibi afetler insanların sığınabileceği bu tür güvenli alanların ne kadar gerekli olduğunu bir kez daha gösterdi. Bizim mesleğimiz ne yazık ki yalnızca estetik kaygı taşıyan bir iş kolu olarak görülüyor ancak bu işin sosyolojik, ekonomik ve ekolojik getirileri de var. Biz peyzaj mimarları olarak Bursa’daki en büyük rezerv alan olan Uludağ’ın bitki örtüsünün bütün şehre indirilebilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu da ancak kopuk kopuk değil birbirleriyle bağlantılı yeşil alanlarla gerçekleşebilir. Dolayısıyla bizim öncelikle şehir planlaması yapılırken peyzaj mimarları ile birlikte çalışılması gerekiyor. Yeşil alanların çözümü tüm bunlar göz önüne alındığında peyzaj mimarının orkestra şefi eşliğinde mimarlık, mühendislik, sosyoloji, psikoloji gibi bütün dalları ile birlikte çalışılması gereken bir konu.

Bu mesleğe girmek isteyen gençlere tavsiyeleriniz neler olur?

Mark Twine’nın bir sözü var; ’Sevdiği işi yapan bir insan hayatta bir gün bile çalışmış olmaz’ Bunun için önce kendinizi tanıdıkça yaptığınız işten keyif almanın yolunu, o işi kendinize bir hayat yolu yapmanın formülünü bulmak daha kolay olacaktır. Yani sırf size birinin verdiği işi verdiği şekilde yapmak zorunda değilsiniz. Kendinizi tanımak için kendinizi besleyin. Bunun için de başka kültürleri keşfetmeye çalışın, sanatın bir çok dalında ucundan da olsa yer alın, fiziğinizi ve bedeninizi güçlendirin ki daha berrak bakabilesiniz olaylara, durumlara..

Kendi işini yapmak isteyen arkadaşlar içinse; her meslekte olduğu gibi bu işi yapmak için girişimci bir ruha sahip olmak gerekiyor. Yani yılmamak ve kendine inanmak.

Peyzaj mimarlığı Bursamızda ve ülkemizde önü açık bir sektör. Siz yapısal bilgiye sahip olup, mimarlarla ve inşaat mühendisleri ile ortak çalışmalar yürütebilirseniz o kadar çok tercih edilir olacaksınız. Bu işi yapmaya istekli olan gençlerin sektöre girmelerini tavsiye ederim. Bunun yanında sektörümüzde bitki üretimi kısmı var ama peyzaj mimarları bu alanda çok aktif değiller. Halbuki topraklarımız çok verimli, iklimsel özelliklerimiz bu anlamda ideal. Dolayısıyla da ülkemiz bu alanda çok fazla ihracat yapıyor. Bu alanda büyük bir açık var. Gençlerimiz bu açıktan da faydalanabilirler.

banner105
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
19°
açık
banner102
banner61
banner62
banner89