banner94

banner77

banner69

banner88

Kentsel dönüşüm, ısı tasarrufu için önemli bir fırsat

Konut ve Yapı Gazetesi tarafından düzenli olarak yapılan Sektörel Buluşma’da ‘Isıtma Sistemleri' ele alındı.

RÖPORTAJ 24.01.2014, 13:49 24.01.2014, 13:49
Kentsel dönüşüm, ısı tasarrufu için önemli bir fırsat
banner66

Isıtma Sistemleri başlığıyla Gerçekleştirilen Aralık ayı Sektörel Buluşmasının ortak görüşü, kentsel Dönüşüm’ün ülke ekonomisine enerji tasarrufuyla sağlanacak katkı açısından önemli bir fırsat olduğu idi.

Konut ve Yapı Gazetesi tarafından her ay düzenli olarak gerçekleştirilen Sektörel Buluşma’da Aralık ayında ‘Isıtma Sistemleri konusunu’ ele alındı. Gelişen teknolojiyle birlikte geleneksel ısıtma sistemleri geride kalırken Türkiye’de doğalgaz vasıtasıyla ısınma yöntemi yaygınlaşıyor. Yıllık doğal gaz ihtiyacının yüzde 97’sini ithal eder pozisyonda olan Türkiye, aşırı enerji tüketiminin önüne nasıl geçilebilir? Isı tasarrufunda atılması gereken adımlar nelerdir? Tüketici hem kombi alırken hem de kombiyi kullanırken neleri göz önünde bulundurmalı? Alternatif olabilecek ısıtma sistemleri var mı? Dünya ne tip ısıtma sistemi kullanıyor? Bursa’nın ısıtmadaki durumu nedir ve benzeri birçok sorunun yanıtlandığı buluşmada alanında yetkin ağızlardan görüşler alındı.

Bursa İnşaat ve Tesisat Malzemecileri Derneği Başkanı Yusuf Aydın Eskibozkurt’un koordinesiyle başlayan toplantıda Biytaş Yönetim Kurulu Başkanı Suat Gülçimen, ısı tasarrufunun sağlanması için yalıtımın çok önemli bir etken olduğunu vurgularken sektörün ara eleman sorununu da ele aldı.

Coğrafi etkilerin insan hayatında önemli bir yeri olduğunu belirten İntek Genel Müdürü Taner Tanoğlu, ısınmada enerji tasarrufu için soğuk ülkelerde uygulanan sistemlerin model alınması gerektiğini söyledi.

Enerjide yüzde 97 dışa bağımlı olan Türkiye için enerji tasarrufunun önemli olduğunun altını çizen Yapıloji AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Resuloğlu, kentsel dönüşümün ısıtmada enerji tasarrufu sağlanmak için önemli bir fırsat olduğunu beyan etti.  

Paçin Isı’dan Emine Şerife Orhan, bireysel kullanımlarda ısının verimliliği için en önemli faktörün tesisat olduğunu belirtirken çöp gibi alternatif enerji kaynaklarının kullanılması gerektiğini irdeledi.

‘Nilüfer Belediyesi Dernekler Yerleşkesi’nde “Isıtma Sistemleri” konu başlığıyla düzenlenen Sektörel Buluşma’ya Burtimder Başkanı Aydın Eskibozkurt, Paçin Isı’dan Emine Şerife Orhan, Yapıloji AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Resuloğlu, İntek Genel Müdürü Taner Tanoğlu ve Biytaş Yönetim Kurulu Başkanı Suat Gülçimen katıldı.

Bursa İnşaat ve Tesisat Malzemecileri Derneği Başkanı Yusuf Aydın Eskibozkurt,

Isı tasarrufunun sağlanması için yasal düzenlemeler yapılmalı. Yoğuşmalı kombinin teşvik edilmesi, doğru yalıtım malzemelerinin kullanılması için yönlendirmeler yapılması gerekiyor.

Biytaş Yönetim Kurulu Başkanı Suat Gülçimen;

Yalıtım, ısı verimliliğinin olmazsa olmazıdır

“Isıtmada verimliliğin artırılması için yapı yalıtımının başlangıç aşamasından çözülmesi gerekiyor. Isı verimliliği için en önemli adım yapı yalıtımlarının sağlıklı bir şekilde yapılmasıdır. Bugün ülkemizde dünya kalite standartlarını sağlamayan malzemeler kullanılıyor. Isıtmada yalıtım önemli bir rol oynamaktadır. Bir yapıda yalıtımı sağlıklı kullanarak ısı ihtiyacınızı yarı yarıya düşürebilirsiniz. Yalıtım olmaksızın ısıtma sistemlerinde tasarruf sağlamaya yönelik yapılacak harcamalar bir noktaya ancak belirli bir noktaya kadar çıkabilir. Halk arasında bilinen tabiriyle strafor türevi yalıtım yapmak, o binayı alev topuna dönüştürmekten başka bir şey değildir. Bu dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde yasaktır. Türkiye, suretle doğru yalıtım yapmayı öğrenmelidir. Yanmazlık yalıtımda olmazsa olmazdır. A sınıfı yanmazlık sağlayan yalıtım ürünleriyle yalıtım yapmalıyız. Isıtma bir mühendislik işidir ve bunun mutlaka uzman kişiler tarafından projelendirilmesi gerekir. Projenin de sertifikalı insanlar tarafından uygulanması gerekiyor. Bu konuda uygulamada çok önemlidir. Dünyada her konunun uzman sertifikalı uygulayıcıları vardır. Doğalgazın gelmesiyle birlikte sektör öğreticisi diyebileceğimiz gaz dağıtım şirketleri çalışmalar yaparak doğalgaz tesisatı için uzman kişilerin yetiştirilmesini bir yere kadar çıkardılar. Ama bu yalnızca doğalgaz tesisatıyla sınırlı kaldı. Bu konuda uyarıları yapmamıza rağmen ilgili merciler gerekli adımları atmadılar. Ara eleman konusunda ciddi boşluklar var. Bizim mutlaka sertifikalı insanlara ihtiyacımız var”

İntek Genel Müdürü Taner Tanoğlu,

Çizilen Proje Farklı Uygulanan Farklı

“Isıtma sisteminin sağlıklı çalışması, tasarruf açısından son derece önemlidir. Genelde işin yarısı birine diğer yarısı başka birine yaptırılıyor. Kombi mi bozuk tesisat mı bozuk gibi bir ikilem yaşanıyor. Isıtma ülkemizde çok basite indirgeniyor. Ucuza mal etmeye çalışırken tamamlanan projeler sonuca gelindiğinde daha maliyetli tüketime neden oluyor. Müteahhitler, adı kombi olsun diye kiloyla kombi aldılar, ülkeyi adeta kombi çöplüğüne döndürdüler. Bu durum ekstra iş yükü oluşturdu. Bugün trafikte akan üç araçtan biri kombi servis aracıdır. Bir başka sorunda proje konusunda yaşanıyor, çizilen proje ile uygulanan proje arasında çok fark var. Konut alıcıları, alacakları daire ile ilgili gerekli araştırmaları yapmıyorlar. Kullanılan malzemeyi ve kalitesini öğrenmeli ki ona göre ne ölçüde tasarruf sağlayabileceğini bilsin. Daire alıcısına daire ile ilgili yapılmış bir puanlama sunulabilmeli. Ekspertiz önceden banka çalışanları tarafından yapılıyordu şimdilerde özel şirketler tarafından yapılıyor. Ben her konunun uzmanına danışılıp fikir alınması gerekiyor diye düşünüyorum. Isıtma konusunda da dünyanın soğuk ülkelerinde uygulanan ve yakıt tasarrufunun sağlandığı sistemler baz alınmalı”

Yapıloji AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Resuloğlu,

Ortak Kazan Kullanımı Tasarruf Sağlar

“Devlet, çıkardığı yeni kanunla 2 bin metrekareyi aşan yapılara merkezi sistem kurma zorunluluğu getirdi. Bu uygulama, kazanın ortak kullanıldığı ve herkesin kalorimetre vasıtasıyla tükettiği kadar ödediği bir sistemi sağlıyor. Bunun Türkiye’ye enerji anlamında katkısının olacağı kesindir. Buna, kombi diyerek itiraz edenler, işin ticari tarafını düşündükleri için itiraz ediyorlar. Doğalgazda yüzde 97 dışa bağımlı olan ülkemizde ne kadar az tüketim sağlanırsa ülkemiz için o derece fayda sağlanır. Ülkemizde, bireysel kullanımlar için yoğuşmalı kombi kullanımının artırılmasına yönelik gerekli yasaların çıkarılması ve teşvikleri yapılması gerekiyor.  Dünyada bu tarz uygulamalar var ki mesela İngiltere’de yoğuşmalı kombi dışında herhangi bir kombi kullanmak yasaktır.  Tüketicinin yoğuşmalı kombi kullanması bu ülkeye kazandıracaktır. Kentsel dönüşüm, ülke olarak ısı tasarrufu sağlayabilmemiz için bir fırsattır. Ama yalnızca merkezi sistem kazan kullanmak enerji tasarrufu için yeterli değil”

Paçin Isı’dan Emine Şerife Orhan,

Ev Isınmıyorsa Tesisatında Sorun Var Demektir

“Müşterilerimiz genelde tesisatını döşettikten sonra gelip kombi alıyor. Isınamayınca sorunun kombiden kaynaklandığını düşünüyor. İster en ucuz ister en pahalı kombiyi takın o evin tesisatı düzgünse ev ısınır. Bir ev ısınmıyorsa tesisatında sorun var demektir. Biz, sıkıntıyı burada yaşıyoruz. Ülkemizde ısı tasarrufunun sağlanması için alternatif enerji üretim sistemlerinin uygulamaya sokulması gerekiyor. Örneğin Türkiye’de toprağın altına gömülen çöplerin bir enerji üretim aracı olarak kullanılması gerekiyor. Biz, bu yıl ısı fuarında TÜBİTAK’ın geliştirdiği yüzde yüz Türk malı bir ürünü, Uzaktan erişim sistemini tanıttık. Bu sistemin bir benzeri dünyada yok”

 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
12°
kapalı
banner61
banner62
banner89