banner94

banner77

banner69

banner88

Emlakçı esnafına odadan çağrı

Gür: Meslektaşlarımızı kayıt olmaya bekliyoruz

RÖPORTAJ 25.04.2013, 15:46 25.04.2013, 15:46
Emlakçı esnafına odadan çağrı
banner66
Bursa Emlak Müşavirleri Esnaf Odası Başkanı Ahmet Gür, Emlak Müşavirlik Yasa Taslağı ile esnaf odasına kayıt zorunluluğu getirileceğini belirterek, “Meslektaşlarımız tapu şubelerinden dönmemek için odamızın hazırladığı eğitim programlarından geçerek lisans almaları gerekecek” dedi.



TÜYAP Bursa 25. Uluslararası Yapı ve Yaşam Fuarı’nda stant açarak, vatandaşlara ev kiralama veya satın alma konusunda önemli uyarılar yapan Emlak Müşavirleri Esnaf Odası Başkanı Ahmet Gür ile keyifli bir söyleşi yaptık. Gür, Bursa’nın gelişen konut sektörüyle ilgili değerlendirmeler yaparken, emlak müşavirliği mesleğinin bugünü ve geleceğine yönelik de açıklamalar yaptı.



Konut ve Yapı: Bursa Emlak Müşavirleri Odası ne zaman kuruldu? Öncelikle odanızın kurulum süreci ve şimdiki durumuyla ilgili bilgiler verebilir misiniz?



Ahmet Gür:
Odamız 14 Aralık 1999’da Bursa Emlak Komisyoncuları Odası olarak faaliyetlerine başladı. 2010 yılı Şubat ayında ise Türkiye’nin ilk ‘Emlak Müşavirleri Esnaf Odası’ haline geldi. Bu meslektaşlarımız için çok önemli bir şeydir. Diğer şehirlerimizde odalar ‘komisyon’ olarak geçerler. Biz Bursa olarak komisyon kelimesinden rahatsız olduğumuz için hükümetimiz bu talebimizi inceleyip yerinde bularak odamızı Bursa Emlak Müşavirleri Esnaf Odası olarak kabul etti. 2010 yılının Şubat ayında da genel kurulumuzu yaparak odamızın adını bu şekilde tescil ettik.



Konut sektörünün zirve yaptığı bu dönemde hiç kuşkusuz Emlak Müşavirleri Esnaf Odası da vatandaşa önemli hizmetler taşıyor? Verdiğiniz hizmetler noktasında neler söyleyeceksiniz?



Biz Bursa Emlak Müşavirleri Esnaf Odası olarak öncelikle hizmet üretiyoruz. Ben buradan vatandaşlarımıza bir uyarıda bulunmak istiyorum. Sakın ola ki belgesi, kaydı olmayan, ‘ben bir firmanın yanında eleman olarak çalışıyorum’ diyen, emlak müşaviri olmadığı halde kendisini böyle tanıtan kişilerle iş yapmayın! Kesinlikle ve kesinlikle Bursa’da yatırım yapacak insanlar veya gayrimenkulünü satacak vatandaşımız Emlak Bursa Müşavirleri Esnaf Odası’na kayıtlı ve belgeli kişilerle çalışsınlar. Ayrıca odayı arayıp sorsunlar; ‘şu bölgede yatırım yapacağız, kimi tavsiye edersiniz’ diye. Biz bir kurum olarak onlara isim verdiğimiz zaman, ileride olumsuz bir durumla karşılaşıldığı zaman hukukçularımızla yanlarında olmaya söz veriyoruz. Oda olarak vatandaşlarımıza danışmanlık konusunda ücretsiz hizmet veriyoruz.



YABANCI FİRMALAR SIRAYA GİRDİ

Peki, yatırımlar gün geçtikçe artıyor ve yeni yapılar yükseliyor. Siz Bursa’nın gelişimini nasıl değerlendireceksiniz?

Bursa en fazla göç alan şehirler arasında ilk sıralarda geliyor. 20 dakikada denizden dağına ulaşılabilen başka bir şehir yok ülkemizde. Yalnız biz şunu düşünüyoruz; ovamızı asla zayi etmemeliyiz. Bursa’yı şu anda herkes izliyor ve birçok firma yatırım amacıyla takip ediyor. Odamıza da bu süreçte önemli derecede ilgi var. Üç sene öncesine giderseniz Bursa’da otel sıkıntısı vardı. Mesela şimdilerde marka oteller birbirleriyle yarışıyor. Hatta bizden arsa talep eden ve bulmakta zorluk çektiğimiz büyük firmalar da mevcut. Bu firmaların en önemlileri yabancı menşeili firmalardır. Ancak bu noktada bizim arzumuz yerli firmalarımızın kentimize yatırım yapması yönündedir. Bursa her zaman göç aldığına göre gayrimenkul ve inşaat sektörü bugün de yarın da değerini korumaya ve gelişmeye devam edecektir.



BELEDİYELER EMLAKÇILIK YAPMAMALI



TOKİ ve belediyeler kentsel dönüşüm konusunda önemli bir işbirliği içerisinde projeler geliştiriyor. Bu konuya bakış açınızı anlatabilir misiniz? 



TOKİ ve belediyelerin işbirliği içerisinde yaptığı sosyal konutlardan meslek mensupları olarak asla rahatsız değiliz ve olmayacağız. Meslektaşlarımız ticari olarak zarar etse de sosyal amaçlı yapılan projeleri destekleyeceğiz. Ancak birçok yerde dile getirdim. Tekrar ediyorum; belediyeler artık ticari konut yapıp, satmasınlar. Ticari konutları yapıp, satmak belediyelerin görevi değildir. İşte bu noktada biz sorun çıkarmadan dik durmayı sürdürdük ve sürdürüyoruz. Sosyal projeye tamam, ama ticari amaçla konut yapıp, satmaya hayır! Eğer böyle bir arzuları da varsa buyursun gelsinler odamıza üye olsunlar.



BURSA ARTIK 3. BÜYÜK ŞEHİR OLACAK



Bursa ulaşım imkânları konusunda da önemli bir kent haline geldi. İstanbul ile de mesafeler kısaldı. Mudanya’dan çok kısa bir sürede ulaşım mümkün.



Araştırmalar gösteriyor ki Mudanya dünyanın en iyi havasına sahip ikinci yer. Astıma, kalp rahatsızlıklarına birebir… Şu anda bakıyorsunuz İDO’ya rakip olarak BUDO kuruldu. 18 dakikada İstanbul’a gidebilen deniz uçağı seferlerine başladı. Bir de Mudanya’da bir dönüm arazi üzerine 500 bin liraya villa yapılırken İstanbul’da 1,5 milyon liradan aşağı yapılamıyor. Bu durumda işi gücü İstanbul’da olan kişiler Mudanya’yı tercih ediyor. Sabah ilk gemiyle İstanbul’a işinin başına gidiyor ve akşama da evine dönebiliyor. Bu çok büyük bir avantaj. Turizm amaçlı diyebilir veya ticari amaçlı değerlendirebilirsiniz Bursa’mız İstanbul’un artık bir ayağı değil, başlı başına İzmir’i geçecek 3. büyük kent haline gelmeye başladı. Siyasi ayrım gözetmeden bu şehre değer katan herkese teşekkür etmek gerekiyor. Seçimlere de bir yıldan az bir süre kala birçok yeni projenin vaat edileceğini düşünüyorum. Bursa her güzel şeyi hak ediyor. Bu doğrultuda bizler de sektör olarak katkımızı koyarsak, halkın huzurunda görevimizden bir parça yapmış olacağız.



MESLEKTAŞLARIMIZ ODAYA KAYIT OLMALI



Odaya kayıtlı kaç üyeniz var. Emlak Müşavirleri Esnaf Odası’na kayıt olmak zorunlu mudur?



Odamızda resen 1500’ün üzerinde üyemiz var. Bursa’da ise ilçelerle birlikte 3 binin üzerinde emlak müşaviri var. Diyeceksiniz ki bunların yüzde 50’si kaçak mı? Hayır, şu anda odamız kanunen büyükşehir il sınırları ile 30 kilometrelik bölgenin içini kayda alabiliyor. Artık hazırlanan kanun değişikliği sonrası büyükşehir il sınırlarında kayıt olma zorunluluğu geldiği için Harmancık’ta faaliyet gösteren bir emlak müşaviri bile odamıza kaydını yaptırmak durumunda olacaklar. Ben oda başkanı olarak bütün meslektaşlarımıza bir an önce odamıza gelip kayıt olmaları konusunda çağrıda bulunuyorum. Bu kendi yararlarına olacaktır. Çünkü henüz yasa çıkmadı. Yarın yasa onaylandığında istedikleri belgeleri kayıtlı olmamaları durumunda alamayacağız. Çünkü Harita ve Kadastro İl Müdürlüğü herhangi bir satış işlemi için iş takip sözleşmesi istiyor. Bunu da meslek odası vermek zorunda… Meslektaşlarımız tapu şubelerinden dönmemek için odamızın hazırladığı eğitim programlarından geçerek lisans almaları gerekmektedir.



SEKTÖRDE ‘EĞİTİMCİ HOCA’ OLDUM



Her meslekte olduğu gibi emlak müşavirliği konusunda da eğitim şart! Odanızın da eğitimlere verdiği önemi biliyoruz. Kurslar devam ediyor mu?



Benim sektör içinde ikinci adım ‘eğitimci hoca’ oldu. 23. dönem kursumuzu bitirdik ve 24. dönem için kayıtları almaya başladık. Bazı meslektaşlarımız da bundan rahatsız! Diyorlar ki ‘başkanım çok emlak müşaviri yetiştiriyorsunuz, bizim işlerimize engel olacaklar…’ Hâlbuki hiç öyle değil. Yaş kaç olursa olsun ‘eğitim, eğitim, eğitim’ diyorum. Eğitimden hiçbir zaman vazgeçmeye niyetim yok. Biz oda olarak kurs açmadığımız sürece, halk eğitimler zaten açabiliyor. Bu manada baktığımız zaman biz kendi meslek odamızın kursuna gelecek insanları kanunen engelleme gibi bir yetkimiz de yok. Bize başvurular geldiği sürece ‘Emlak Danışmanlığı’ ve ‘Mortgage Brokerlığı’ kurslarını vermeye devam edeceğiz.



YER GÖSTERME ÜCRETİ DİYE BİR ŞEY YOK!



En çok merak edilen ve suistimale açık konulardan biri de yer gösterme ücreti. Bursa Emlak Müşavirleri Esnaf Odası üyeleri müşterilerinden yer gösterme ücreti adı altında bir para talep ediyor mu?



Asla! Bizim yer ‘gösterme ücreti’ diye bir uygulamamız yoktur. Bazen şöyle ilanlar görüyoruz; hayvanların dahi giremeyeceği bazı yerler 150 liraya kiralık şeklinde internete koyuluyor. Tabi fotoğraflara aldanıp giden vatandaşın ‘yer gösterme ücreti’ adı altında 100 lirasını alıyorlar. Zaten burayı gören kişilerin tutmayacağı belli olduğundan bu kişiler günde 1000 TL gibi rakamlar kazanabiliyor. Vatandaşımız bu sahtekârlara mutlaka dikkat etmelidir. Kesinlikle böyle bir ücret yok. Bizim emlakçılarımız bunu yapmaz. Zaten Yapı ve Yaşam Fuarı’nda stand açmamızın amacı bu sahtekârlara karşı vatandaşlarımızı uyarmaktır.



GÜNÜBİRLİK KİRALIK EVLERLE VERGİ KAÇIRILIYOR



Vatandaşlardan odanıza gelen şikâyetler var mı? Özellikle gündeme taşımak istediğiniz bir konuyu bizimle paylaşır mısınız?



Tabii ki bir çok şikayet alıyoruz. Bunların başında da günübirlik kiralık evler geliyor. Emlak müşavirlerimizin günübirlik ev verme gibi bir görevleri yoktur. Özellikle Görükle ve Çarşamba bölgesinde gerekli denetimlerin yapılması için Emniyetimizin çalıştığını biliyoruz ve kendilerini destekliyoruz. Buradan şuna da dikkat çekmekte yarar var; devlet 500 liraya kadar olan kiraların banka aracılığıyla yatırılmasını istiyor. İnternette 150 TL’den 200 TL’ye kadar gecelik, günübirlik evlerle vergi kaçırılıyor, suç işleniyor. Eğer odamıza kayıtlı üyelerimizden biri günübirlik işini yaparsa, o kişiyi de derhal odamızdan ihraç edeceğimizin sözünü veriyorum.



Biraz da Bursa’nın konut piyasasını konuşalım. Sizce gayrimenkul fiyatları ne durumda?



Fiyatlar hem kiralıklarda hem de satılıklarda şu anda aşağıya çekilmiş durumda. Her şartta konut bulmak mümkün… Bursa’nın neresine proje yaparsanız yapın metrekare birim fiyatları bellidir. Fiyatlar binanın inşa edildiği arsanın konumuna, okullara, hastanelere, sosyal alanlara, ulaşım araçlarına yakınlığına göre değişiyor. Hiçbir müteahhidimiz de zararına konut yapıp, satmıyor. Kârlar azalmış olabilir. Ben her zaman şunu söylüyorum; inşaat firmaları yapacak, emlak müşavirleri satacak. 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
20°
açık
banner61
banner62
banner89