banner94

banner77

banner69

banner88

ELFİ, eğitim programlarıyla sektöre değer katmayı hedefliyor

2013 yılında sektöre giren ve başarı merdivenlerini hızla tırmanan ELFİ Gayrimenkul, bünyesinde kurduğu ELFİ Akademi ile sektöre dinamizm kazandırıyor.

RÖPORTAJ 15.02.2022, 10:23 18.02.2022, 11:41
ELFİ, eğitim programlarıyla sektöre değer katmayı hedefliyor
banner66

2022 yılında da eğitim programlarına hız veren firmanın geçen 8 yılını ve eğitim programlarını ELFİ Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı/Broker Özkan Aydemir ve Koordinatör/Eğitmen

Özgür Demirci ile konuştuk.

Röportaj: Nagihan GÖRKEN

Özkan bey öncelikle 8. yılınızı kutlarız. Gayrimenkul sektöründe Bursa’nın markası olmayı başaran Elfi’nin 8 yılı nasıl geçti bize özetler misiniz?

4 kişi ile başladığımız iş hayatımızda şimdi Bursa ve Balıkesir’de 3 ofis ve 70 danışmanla hizmet veriyoruz. 2015 yılında Elfi Akademi’yi başlattık. Sektördeki deneyimli eğitmenleri getirdik. Böylece sektöre katkı sağlayan bir marka haline geldik. Sosyal sorumluluk projeleri de gerçekleştirdik. Karacabey’de bin ağaçlık hatıra ormanı oluşturduk. En son Balıkesir Savaştepe’de bir ilköğretim okuluna zeka oyunları odası yaptık. Datça’da çıkan yangın sonrasında bölgeye 800 zeytin ağacıyla destek verdik. Üniversitede Emlak ve Emlak Yönetimi bölümünde okuyan kardeşlerimizi stajyer olarak alıp, onları sektöre kazandırdık. Bünyemizde bulunan birçok arkadaşımız 5 yılın üzeri süredir bizimle çalışıyor, bu anlamda tüm arkadaşlarımızla bir aile bağı oluşturmuş olduğumuzu görmek bizim açımızdan çok önemli. 8 yıla baktığımızda her yönüyle öne çıkmış bir marka görüyoruz. Pandemiye kadar inşaat fuarlarında bulunduk. Realty World Türkiye’nin en başarılı ofislerinden biriyiz. Son 5 yılın Türkiye birincisi olan bir ofisiz. Ödüllerimizle de Bursa’ya çok büyük bir ivme kazandırdık.

Elfi ismi nereden geliyor?

Elfi, bin kat demek. Firmamızın ismini koyarken bunu dikkate aldık, tesadüf firma ismimizi düşünürken sevdiğimiz bir müşterimizin ismi de Elfi idi. Dikkat ettiğimiz diğer bir konu da çok bilinen bir isim yerine pek bilinmeyen ama kuvvetli bir isim olmasıydı.

Elfi’nin başarısının sırrı nerde gizli? Elfi’yi farklı kılan özellikler nelerdir?

19 yıldır bu sektörün içindeyim. 10 yıl danışmanlık yaptım, 9 yıldır da brokerlık yapıyorum. İdari kadromuz Bursa’nın en iyilerinden. Sektörün en deneyimli isimleriyle çalışıyoruz. Gayrimenkul sektörü ekip olmayı bir türlü beceremiyor. Ekip olmayı başaran büyük bir ekibiz. Bursa’da kazandığımız deneyimi Balıkesir’de de uyguluyoruz. 15 kişilik ekibimiz orada da başarı merdivenlerini kısa sürede çıktı. 2023 yılı 10. yılımız ve belki de Elfi’nin dönüm noktalarından birisi olacak. Bursa’da istikrarlı büyüyen bir markayız. Türkiye’nin de sayılı markalarından biri haline geldik.

Elfi’nin geleceğe dönük hedefleri nelerdir? Gayrimenkul danışmanlığının yanı sıra inşaat sektörüne yönelik hedefleriniz var mı?

Her yıl binin üzerinde daire satışı yapan bir Bursa ofisi var. Bu bize çok büyük bir deneyim kazandırdı. Hem satış hem pazarlama anlamında müşterinin hangi tip daire istediğine dair önemli bir deneyim kazandık. Kısa sürede de çok fazla proje bitirdik. Bursa’da toplam 20’ye yakın inşaat firmasının satış ofisliğini yaptık. Önümüzdeki dönemde kendi inşaat firmamızın ya da başka bir projenin içinde olmamız büyük ihtimal.

Elfi’nin 8 yılını değerlendirdiğinizde sizi zorlayan konular mutlaka olmuştur. Pes etmeyi düşündüğünüz anlar oldu mu?

Küçük yaşlardan beri hayat mücadelesinin içindeyim. Pes etme gibi durumum hiçbir zaman olmadı. Çünkü hayallerim vardı. Bu hayallerimi gerçekleştirmek için başka şansım yoktu. Hayallerin en büyük düşmanı korkudur. Bu yüzden korkmamak gerekiyor. Pes etmeyi hiçbir zaman düşünmedim.

Motivasyona, kişisel gelişime önem verdiğinizi biliyoruz. Bu özelliğiniz nereden kaynaklanıyor?

Ben her zaman aldığımız eğitimleri kişiliğimizle birleştirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Küçük yaşta hayat mücadelesine girmem ve yaşadığım olumsuzluklar beni daha güçlü hale getirdi. Her zaman enerjik bir insanım. Böyle insanlar da her zaman etrafında enerjisi yüksek insanlar isterler. Çünkü diğerinin enerjisinden kendimiz de yararlanıyoruz. Hayatımda hiçbir zaman negatif düşünmedim. Olaylara pozitif yanından bakıyorum. Sevgi üzerine kurulu bir hayatım var. Bu sevgi beni daha çok motive ediyor. Etrafımda bu işe inanmış ekibim ve onların aileleri var. Onlar da benim için farklı bir motivasyon kaynağı.

Tecrübelerinizi aktaracağınız bir kitap yazmayı düşünüyor musunuz? Gayrimenkul eğitimi alan öğrencilerle tecrübe paylaşımları yapıyor musunuz?

Bu ülkenin geleceği gençler. Öğrenciler okul hayatları bittiklerinde sudan çıkmış balık gibi oluyorlar. Ne yapacaklarını bilmiyorlar. Biz de 2015’ten pandemi sürecine kadar üniversitenin Emlak ve Emlak Yönetimi bölümünün birçok derslerine tecrübe paylaşımları için gittik. Elfi Akademi seminerlerinin birçoğunda da öğrencilerimizi misafir ettik. Sektörümüzün gelişimi için de onlar bizim için artı. Sektörün kirli bir ismi var, farklı gözle bakıyorlar. Bu algıyı gençlerimiz kıracak ve biz Elfi olarak gençlerimize çok önem veriyoruz. Önümüzdeki dönemde deneyimlerimizi hem meslektaşlarımızla hem de bu işi yapacak herkesle paylaşmak isteriz.

ÖZGÜR DEMİRCİ:

“GAYRİMENKUL, ÜLKEMİZİN LOKOMOTİF SEKTÖRLERİNDEN BİRİ”

Özgür bey gayrimenkul danışmanları ile çalışmak neler kazandırır?

İyi bir gayrimenkul danışmanı sizin en doğru kararı vermenizi sağlayacağı gibi işinde usta olmayan biriyle gayrimenkul sektöründe hamle yapmak düşünülenin çok ötesinde bir kayba sebep olabilir. Bu kaybı hemen o an fark etmeyeceğiniz gibi hiç beklemediğiniz bir anda ciddi sorunlarla yüz yüze kalabilirsiniz. Gayrimenkul gibi çok ciddi rakamların döndüğü bir sektörde herkesin iyi bir gayrimenkul danışmanına ihtiyacı olduğuna inanıyorum.

Gayrimenkul sektörü bu 8 yılda nasıl bir gelişim gösterdi sizce? Gerek inşaat firmalarının, gerekse konut alıcılarının gayrimenkul danışmanlarına bakış açılarında nasıl bir değişiklik söz konusu oldu?

Gayrimenkul sektörü ülkemizin lokomotif sektörlerinden biri ve sektör geliştikçe şirketlerin ve bireylerin bakış açıları da değişti. Daha doğrusu beklentiler arttıkça bakış açısı da değişiyor ister istemez. Yıllar içerisinde ev gösteren kişilerin oluşturduğu emlakçılık şu an danışmanların profesyonel ve kariyer olarak gördüğü bir meslek statüsüne kavuştu. Henüz tam istediğimiz noktada elbet değil ancak mesleğimizin geçmişini düşününce şu anki durumumuz ileriye dönük umut verici durumda. Daha kat edecek yolumuz, daha dokunacak çok fazla kişi var.

Gayrimenkul danışmanlığı mesleğinin geleceği parlak mı? Bu mesleği düşünenlere mesajınız nedir?

İşini iyi yapan her kişinin hangi sektörde olursa olsun geleceği parlaktır. Bizim şansımız aslında sektörümüzün geçmişte ortaya koyduğu kötü örneklerdir. Çünkü özünde herkes birilerine güvenmek istiyor ve bu sektörde o duruşu sergileyen, para kazanmanın ötesinde işini doğru yapmayı hedeflemiş, işini doğru yaparken de kendisini gelişime kapatmamış her gayrimenkul danışmanı veya bu mesleği düşünen kişi için gayrimenkul sektörü paha biçilmez fırsatları içerisinde barındırır. Bu sebeple kariyer olarak bu sektörü düşünen her bir adayın işini doğru yaptığı noktada düşündüğünden çok daha farklı yerlere gelebilmesinin önü oldukça açıktır ki bunun güzel örnekleri bizim ofisimizde çok net bir şekilde görebiliyoruz.

Gayrimenkul danışmanlarını temsil eden mesleki kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları hangileri?

Emlak odaları, ticaret odaları başta olmak üzere TÜGEM gibi sivil toplum kuruluşları son yıllarda etkinliğini arttırmaya başladı ve bu durum gün geçtikçe daha da değer kazanacaktır. Bundan önceki zamanlarda temsil konusunda da sıkıntılar vardı ancak var olan gelişim ile birlikte temsil eden kurumların bakış açısı olsun, başkanların ortaya koyduğu özverili yaklaşımlar olsun, bu kurumlarda üye olanların beklentileri olsun her geçen gün üzerine koyarak ilerliyor. Zor olan kısım yaptığımız işin meslek olarak kabul edilmesini sağlamaktı; o kısmı bu işe gönül vermiş meslektaşlarımız, odalarımız, sivil toplum kuruluşlarımız ile gerçekleştirdik. Bundan sonraki adımımız etik ilkelerimizi daha da sağlamlaştırarak devam etmek.

Gayrimenkul yatırım alanları arasında hep en dikkat çekicilerden biri olmuştur. Dövize, altına, faize, ve diğer yatırım araçlarına göre gayrimenkul yatırımı yapmak hâlâ cazip mi? Yatırımcılara ne tavsiye edersiniz? Konut ve arsa alımı için uygun zaman mı?

Yatırım yapmak her zaman için caziptir ve gayrimenkul de yatırım enstrümanlarından biridir ülkemizde. Bununla beraber yatırım her zaman bir riski de beraberinde getirir. Çok kazanmak istiyorsanız riski arttırırsınız, daha az kazanmak istiyorsanız riski azaltırsınız ama her zaman için yatırım yapmak zorundasınız, aksi durumda eldeki birikiminiz erimeye başlar. Burada kritik konu neye ve neden yatırım yaptığınızı bilmektir. Bunu bilmenin yolu da iyi bir yatırım danışmanına sahip olmaktır.

Eğitim programlarına başladınız. Bununla ilgili bilgi verir misiniz?

Sektörümüz oldukça geniş yelpazede faaliyet gösteren bir sektör ve yaptığımız iş ev göstermenin çok ötesinde. Bu sebeple tapu kadastrodan arsa araziye, hukuktan mimariye, fotoğrafçılıktan pazarlamaya, satış kapamadan satış açılışına, vergi mevzuatından kat mülkiyetine, iletişimden inşan ilişkilerine birçok konuda bilgi sahibi olmak durumundayız. Ocak ayı itibarıyla eğitimlerimize ciddi bir ağırlık verme kararı aldık, öncesinde de sektörel eğitimler veriyorduk ancak bundan sonra daha kapsamlı bir şekilde yol alacağız. Ay bazında minimum 7-8 program ile hem ofis içi hem de sektöre açık zoom toplantıları ile sektöre değer katmayı hedefliyoruz. ELFİ Gayrimenkul olarak vizyonumuzun bir parçası olan eğitimlerle ve donanımlı gayrimenkul danışmanları ile sunduğumuz faydayı maksimize etmek ve mutlu iş birlikleri sağlamak bizim için önemli bir farklılıktır.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
19°
kapalı
banner61
banner62
banner89