banner94

banner77

banner69

banner88

Elektrik sektörünün ulusal markası, 4M Altın Elektrik.

4M Altın Elektrik tüm Türkiye’de oluşturduğu pazarlama ve satış ağıyla Bursa’nın global markası olma yolunda hızla ilerliyor.

RÖPORTAJ 02.02.2018, 11:15 02.02.2018, 12:21
Elektrik sektörünün ulusal markası, 4M Altın Elektrik.
banner66
Bu sene sektördeki 40. yılını kutlayan 4M Altın Elektrik, tüm Türkiye’de oluşturduğu pazarlama ve satış ağıyla,  hızlı ve teknolojik çözümleriyle Bursa’nın global markası olma yolunda hızla ilerliyor. Firma olarak tüketici talepleri ve müşteri memnuniyetini ilk sıraya koyduklarını ifade eden 4M Altın Elektrik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Malik Altın, firmanın sektördeki 40 yılının arkasındaki sırrı “Güven” olarak açıkladı.

Her geçen gün büyüyen Elektrik taahhüt ve satış sektörü, bir yandan kapasite ve hacmini artırırken, diğer yandan da teknolojik gelişimini sürdürüyor. Rekabetin yoğun bir şekilde yaşandığı sektör, akıllı binaların da yaygınlaşmasıyla daha da önem kazanıyor.

Bursa’da 1977 yılında tesisat ve taahhüt işleri ile sektöre ilk adımı atan 4M Altın Elektrik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Malik Altın ile firmanın 40 yılını ve sektörün mevcut durumunu ele aldık. Sigortasız çalışanların her sektörde olduğu gibi elektrik taahhüt ve satış sektöründe de haksız rekabete yol açtığını ifade eden Malik Altın, müteahhit firmaların bu noktada seçici olması gerektiğini söyledi. 

Öncelikle kısaca kendinizi tanıtır mısınız ?

1982 Bursa doğumluyum. Hem inşaat, hem de elektrik sektöründe kendimi geliştirebilmek için küçük yaşlarda çalışmaya başladım. İş konusunda hırslı bir insan olduğum için iş yerine en erken saatte gidip, en son ben çıktım. A’dan Z’ye öğrenilmesi gereken her şeyi öğrendim. İşimi her zaman sevdim ve hem işimi, hem de kendimi geliştirmek için sürekli araştırmalar yaptım. Kendimi bu sektöre ve firmamıza adadım diyebilirim. Bugün geriye dönüp baktığımda ise ‘Çok şükür’ ve ‘İyi ki’ diyorum.

4M Altın Elektrik firmasının kuruluş hikayesinden bahsedebilir misiniz ?

Tabi ki. Firmamız 1977 yılında Babamız, Kurucumuz Mustafa Altın tarafından kuruldu. 90’lı yıllara kadar şirketi tek başına sırtlayan ve önemli noktalara getiren babamız Mustafa Altın, bu yıllarda firmamızı Ağabeyim Mesut Altın’a devretti. Ağabeyim de diğer iki kardeşini yanına aldı. Sonrasında o yıllara kadar devam ettirdiğimiz taahhüt ve tesisat işlerini bırakıp, toptan ve perakende satışa yönelmeye karar verdik. 2000’li yılların başında tüm kardeşler şubeleşmemiz gerektiği düşüncesinde birleştik ve 2005 yılında Altın Elektrik isimli firmamızı 4M Altın Elektrik olarak değiştirdik. 4M; babamız Mustafa ve Mesut, Metin, Malik kardeşleri temsil ediyor. Şuan Bursa’da 3, Bandırma’da da 1 şube olarak hizmet veriyoruz. Diğer şehir ve bölgelerde de şubelerimiz var. Üretim noktasında da şirketleşmeye gittik. 224 Kablo ve A Plus Boru adında TSE belgeli boru ve kablo imalatı yapan iki ayrı şirketimiz daha var. Bu şekilde hem üretimi, hem de satış ve pazarlamayı koordine ediyoruz.

Ülke geneline yayılmış bir pazarlama ve satış ağınız var, bu organizasyonu nasıl yönetiyorsunuz ?

Firma olarak ciddi bir organizasyon yapımız var. Türkiye geneline yayılmış bir pazarlama ve satış ağımız var. Her bölgede temsilcilerimiz ve pazarlama ekibimiz faaliyet gösteriyor. Tüm pazarlama ekibini yönlendiren de bir yönetici kadromuz mevcut. Dolayısıyla bu organizasyonu yönetmek işin kolay kısmı. Önemli olan bu yapıyı daha da geliştirmek. Şu aşamada bu hedefle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Sektörde 40 yıl boyunca aynı çizgide devam etmek çok da kolay olmasa gerek, 4M Altın Elektrik’in bu başarısının arkasındaki sır nedir ?

Ben buradaki sihirli kelimenin ‘Güven’ olduğunu düşünüyorum. Bakın 40 yıl dile kolay. Bugün Türkiye’de şirketlerin ortalama ömrü 14-15 yıl, dünyada ise 40-45. Bu süreyi uzatacak olan da kesinlikle güven ve dürüstlük. Bu iki kelimeyi belki herkes biliyor ama önemini bazıları gözden kaçırıyor. Biz babamızdan güveni birinci planda tutmayı öğrendik ve çok şükür bugün tüm müşterilerimiz ve tedarikçilerimizle karşılıklı olarak bu duyguyu besliyoruz. Böyle olunca da ticari başarı arkadan geliyor. Tabi öte yandan kendi iç organizasyonunuz da büyük önem taşıyor. Baktığınız zaman 3 kardeş olarak bizlerin firmada farklı görevleri vardır. Herkes işini bilir ve sorumluluğunun farkındadır. Umuyorum bundan sonra da bu şekilde devam edip, bir 40 yılı daha gördükten sonra şirketi bizden sonraki nesle devrederiz.

Rakiplerinize göre sizi bir adım öne çıkaran özellikleriniz nelerdir ?

Şunu açıkça ifade etmeliyim ki, biz müşterilerimizle ve tedarikçilerimizle adeta bir aile gibiyiz. Hepsiyle çok kuvvetli bağlarımız var. Kendileriyle sürekli olarak yüz yüze ve telefonla görüşüyoruz. Her konuda yanlarında olduğumuzu hissettiriyor, onların da desteğini yanımızda hissediyoruz. Böyle sıkı ilişkilerimiz olduğu için onlar da bize güveniyor.

Peki sizce sektörün en bariz sıkıntıları nelerdir ? Bunların önüne geçmek için siz ne önerirsiniz ?

İlk sıraya kaçak iş yapan elektrikçileri koyabiliriz. Bu insanlar vergi vermiyor ve aslında bir başkasının hakkını gasp ediyor. Böylelikle biz ve bizim gibi firmaları zora sokuyorlar. Vergisini veren, her şeyi kuralına göre yapan firmalardan çok daha aşağıya fiyat vererek, işi alıyorlar. Kendilerine göre karlı olduklarını zannediyorlar ama kesinlikle zararlı çıkan onlar. Öte yandan bir çok sektörde olduğu gibi bizim sektörümüzde de sigortasız işçi çalıştıranlar var. Sigortasız işçi çalıştırarak hem o işçinin hakkını yiyorlar, hem de sektörde haksız rekabete yol açıyorlar. Piyasanın bir şekilde bu gibi iş yapan insanlardan arındırılması gerekiyor. Bu noktada müteahhit arkadaşlarımıza daha seçici olmalarını önerebilirim.

4M Altın Elektrik, sosyal sorumluluk projeleriyle de ön plana çıkan bir firma. Bursa’dan kazandığını yine Bursa’ya yatırıyor desek, yanlış olmaz herhalde ?

Biz, Bursa’da olduğumuz için, burada ticaret yaptığımız için, bu şehirde vergi verdiğimiz için kendimizi şanslı hissediyoruz. Bu şehirden kazandığımızı da sosyal sorumluluk projeleriyle beraber yeniden Bursa’yla paylaşmaktan büyük onur duyuyoruz.

Bugüne kadar birçok sosyal sorumluluk ve sponsorluk projeleri geliştirdik. Bu anlamda çeşitli kuruluşlarla işbirliklerimiz aralıksız sürüyor.

Peki son olarak, Bursa inşaat sektörünün gelişimi hakkında ne söylemek istersiniz ?

İnşaat sektörü son yıllarda ciddi manada gelişti ve olumlu anlamda ivme kazandı. Kentsel dönüşüm konusunun da ön plana çıkmasıyla, sektörde bir hareketlilik oluştu. Öte yandan baktığınız zaman geçtiğimiz 10 yıl ile bu zaman arasında çok ciddi farklar var. Bursa’da inşaatların kalitesinin de oldukça yükseldiğini söyleyebiliriz. Şehrimizde çok önemli müteahhit firmalar var. 

 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
19°
kapalı
banner61
banner62
banner89