banner94

banner77

banner69

banner88

Brev Yapı’dan nitelikli projeler

Nakliye, hafriyat kum ve taş ocağı alanlarında faaliyet gösteren Pişkindemirler Grup’un bünyesinde yer alan Brev Yapı, konut projeleriyle sektöre hizmet etmeyi sürdürüyor.

RÖPORTAJ 28.07.2021, 09:58
Brev Yapı’dan nitelikli projeler
banner66

Röportaj: Cüneyt ALKIŞ

Perakende satışlarla 1999 yılında faaliyetlerine başlayan Pişkindemirler Grup, farklı ama birbirine entegre iş kollarıyla inşaat sektörüne hizmet ediyor. 2005 yılından beri Susurluk’ta faaliyet gösteren kum ocağı ve Kayapa’da yer alan taş ocağının yanı sıra grup bünyesinde nakliye ve hafriyat işleri de yer alıyor. Böylece kendi işlerini bünyesindeki bu yatırımlarla çözüp krizlerden daha az etkileniyor.

Pişkindemirler Grup olarak konut inşaatı tarafında Brev Yapı ismiyle faaliyetlerine devam ettiklerini belirten Pişkindemir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Savaş Pişkindemir, sektörde 10’uncu yıllarını doldurduklarını ve bu süreçte Yunuseli, Kurtuluş, Görükle ve şimdi de 23 Nisan’da olmak üzere önemli projeler ürettiklerini ifade etti.

Şu an 250 dairelik Brev Görükle projesinin yapımını sürdürdüklerini söyleyen Pişkindemir, “Bir aksilik olmazsa eylül ayında bu projemizi bitirmeyi planlıyoruz. Genelde yılda 1 ya da 2 proje yapmayı tercih ediyoruz. Daha temkinli gitmeyi seven bir firmayız. Güzel yerlerde nitelikli ve bölgesine değer katacak iyi projeleri hayata geçirme amacındayız” dedi.

Brev Görükle’yi bitirince Eylül’de 23 Nisan Mahallesi’nde yeni bir projeye başlayacaklarını da açıklayan Pişkindemir, “Brev 23 Nisan projemiz, havuzlu, kapalı otoparkı olan güzel bir site olacak. Tek tip 3+1 daire yapıyoruz. Dairelerimizin metrekaresi büyük, süpürülebilir net alan 157 metrekare. Dairelerde kiler, giyinme odası, iş odası ve 17 m2 balkon var. 2023 haziran ayında bitirmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Genç ve başarılı iş insanı Volkan Savaş Pişkindemir, Brev Görükle, Brev 23 Nisan projeleri başta olmak üzere inşaat sektörünün son durumunu ve hayata bakış açısını Konut ve Yapı Gazetesi’ne anlattı.

Volkan Savaş Pişkindemirler kimdir? Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1981 yılında Aksaray’da doğdum. Liseyi Bursa’da, Üniversite tahsilimi de Konya Selçuk Üniversitesi İktisat Bölümü’nde bitirdim. 2000’li yılların başında küçük bir depoda inşaat malzemesi satarak ticari hayata başladık. Babam ve abilerimle başladığımız işleri Pişkindemirler Grup bünyesinde hep birlikte yürütüyoruz.

Pişkindemirler Grup’un yapısından bahseder misiniz? Bünyenizde hangi firmalar var?

Bünyemizde birkaç iş kolumuz var. Kurumsallık çalışmalarımız sürüyor. Her iş kolu, ayrı bir isim ve logo, yeni yapısı ve kimlikle faaliyetlerine devam edecek. Pişkindemirler Grup olarak konut inşaatı tarafında Brev Yapı ismiyle faaliyetlerimize devam ediyoruz. Yeni yatırımlarımızdan biri olan endüstriyel yapıda ise farklı bir firma kurmayı düşünüyoruz. Bunun yanı sıra 2005 yılından beri Susurluk’ta faaliyet gösteren kum ocağı ve Kayapa’da yer alan taş ocağımız Pişkindemirler olarak geçiyor, bunlarla ilgili de kurumsallık çalışmalarımız sürüyor. Ayrıca nakliye bölümümüz de var. Hepsi birbirine entegre işler. Kendi işlerimizi bünyemizdeki yatırımlarımızla çözüyoruz. Bu yapımız sayesinde krizlerden çok daha az etkileniyoruz.

Şu ana kadar Brev Yapı olarak yaptığınız projelerden bahseder misiniz?

İnşaat sektörüne 2011 yılında giriş yaptık ve 10. yılımızı doldurduk. İnşaata, Yunuseli’de 14 dairelik tek bloklu bir projeyle başladık ve projelerimizi büyüterek devam ettik. Kurtuluş Mahallesi’nde 2 proje yaptık, sonra Görükle’ye geçtik. Burada 250 dairelik Brev Görükle projemizin yapımını sürdürüyoruz ve bir aksilik olmazsa eylül ayında bitirmeyi planlıyoruz. Genelde yılda 1 ya da 2 proje yapmayı tercih ediyoruz. Biz daha temkinli gitmeyi seven bir firmayız. Her yerde projemiz olsun, onlarca şantiyemiz aynı anda sürsün gibi bir iş tercihimiz hiç olmadı. Biz, güzel yerlerde nitelikli ve bölgesine değer katacak iyi projeleri hayata geçirme amacındayız. Genelde de kendi arsalarımıza proje yapıyoruz.

Projeleri oluştururken nelere dikkat ediyorsunuz? Projelerdeki Brev Yapı farkını anlatır mısınız?

İyi projeler, firmanıza, çevresine ve bölgesine değer katar. O yüzden iyi proje yapmayı çok önemsiyoruz. Biz mesela cephelerimizi seramik kaplıyoruz, bizden sonra bazı firmalar da buna başladı. Yenilikler ve farklılıklar her zaman önemlidir. Biraz standardın dışına çıkmak gerekiyor. Elimizden geldiği kadar iyi ve değişik projeler yapmaya çalışıyoruz. Daire tiplerini yaparken bile standart 3+1 değil de giyinme odası ve kilerin olduğu bir 3+1 yapmaya özen gösteriyoruz. Son kullanıcının ihtiyaçları çerçevesinde projeler oluşturmak, planlara küçük ve kullanışlı detaylar eklemek çok önemli. Değerli proje olduğunda bunun satışı veya kiralaması da kolay oluyor. Daha elit bir kitleyi de projenize çekebiliyorsunuz. Biz müteahhit olarak günlük hesap değil de ileriye dönük hesaplar yapıyoruz. Bunlar da gelecekte bizim marka değerimize ve yeni projelerde bize olan ilgiye fayda sağlayan hamleler. İyi proje her zaman satar, iyi işler her zaman alıcı bulur. Şehrimizde iyi işler var, bunların sayısı umarım artar. Bir konutu ucuza veya pahalıya satmak önemli değildir. Önemli olan değerinde satmaktır. Sektöre en büyük zarar, ucuz işçilik ve ucuz malzeme kullanarak maliyetinden düşük daire üretip satan müteahhitlerden geliyor. Hem kendisi para kazanamıyor hem de projesinden daire alanları mağdur ediyor ve dolayısı ile sektör zarar görüyor.

İnşaat sektörü bir süredir bir takım sorunlarla boğuşuyor. Siz genel olarak sektörü nasıl değerlendiriyorsunuz?

2013 yılından bu yana sadece inşaatta değil ekonomik olarak bir takım sıkıntılar var. İnşaat ekonomimiz için önemli bir sektör bir süredir. Bazen yılda bir bazen de iki yılda bir kredi faizlerinde indirimler oluyor ve bu da sektörde kısa süreli canlılık oluşturuyor. Bunların sürekli ve dengeli olması en büyük temennimiz. Geçen yıl kredi faizlerindeki indirimin ceremesini sonradan çektik. Örneğin faizler inince eldeki konutlarımızı sattık tüm herkes gibi. Firmalar paraya ulaşınca herkes arsaya ve malzemelere saldırdı. Arsa fiyatları uçtu. Geçen yıl bütün taşeronlar iş ararken bu yıl bütün taşeronlar dolu, iş almak istemiyorlar. Pandeminin getirdiği sorunlar, emtia fiyatlarının artışı, enflasyon falan derken farklı bir noktaya gelindi. Maliyetler çok arttı, sürekli maliyet hesabı yapmaya gayret ediyoruz. Biz şu an Görükle’deki projeye başladığımızda 3900 liradan demir almıştık şimdi 7 bin liraları geçti. Daha nereye gideceğini de bilemiyoruz. Bu ekonomik sıkıntılar sadece bizde değil küresel boyutlu sıkıntılar. Pandemi arz talep dengesini çok bozdu ve bu gibi durumları tetikledi diye düşünüyorum. Şu an tüm sektörde bir faiz indirim beklentisi var. Ben buna katılmıyorum. Zaten şu anki döviz kurlarını düşündüğümüzde faizin 1’lerin altına inmesi de zor gözüküyor. Yatırımcılar faizler inecek diye yatırımlarını ertelememeliler.

Maliyetlerdeki artış ve mevcut ekonomik sıkıntılar önümüzdeki süreçte konut fiyatlarını etkileyecek mi?

Biz şu an Görükle’de bölge standartlarının biraz üstünde bir fiyata daire satan firmalardan biriyiz. Ona rağmen bu durum bizleri memnun etmiyor çünkü yerine yenisini koyamıyoruz. Şu an biz dairelerimize zam yapamıyoruz. Eğer faiz indirimi gelirse daire fiyatları çok artar. Aslında şu an vatandaşın konut almasının tam zamanı.

Biz kredi kullanarak arsa veya malzeme alıp iş yapan bir firma değiliz. İşlerimizi kendi öz kaynaklarımızla yapıyoruz. Daha önceki krizlerde kendi öz kaynaklarını kullanmadan iş yapan pek çok müteahhit arkadaşımız maalesef ciddi sıkıntılara düştü. Bazıları battı, bazıları da yarım kalan işi bitirebilmek için ucuz işçilik ve malzemeyle kötü yapıların ortaya çıkmasına ve vatandaşın mağdur olmasına sebep oldu. Dolayısıyla herkese kendi öz kaynaklarını kullanarak proje üretmesini ve temkinli olmasını tavsiye ediyorum.

Brev Görükle projenizle ilgili bilgi verir misiniz?

Burada yaptığımız daireler daha çok yatırımlık daireler. Ağırlıklı olarak 2+1 var çok az miktarda da 1+1’ler var. Buradan daire alanların yüzde 90’ı dairelerini kiraya verir bu bölgede. Bünyemizde Truva Gayrimenkul ve Mülk Yönetimi diye firma da kurduk. Daire alan kişiler satış sonrası hizmet kapsamında bu firma ile muhatap oluyorlar ve ileride dairesi ile ilgili yapısal bir sorun olursa biz yardımcı oluyoruz, kiracısının yükümlülükleri ile ilgili bir sorun olursa da bu firmamız hallediyor.

Yakın zamanda çalışmalarına başlayacağınız Brev 23 Nisan projesine dair bilgi alabilir miyiz?

Eylül gibi Brev Görükle’yi bitirince 23 Nisan Mahallesi’ndeki Brev 23 Nisan projemize başlamayı hedefliyoruz. Havuzlu, kapalı otoparkı olan güzel bir site olacak. Tek tip 3+1 daire yapıyoruz. Dairelerimizin metrekaresi büyük, süpürülebilir net alan 157 metrekare. 4+1’de olurdu ama biz keyifli bir 3+1 yapmak istedik. Kiler var, giyinme odası var, iş odası var. 17 m2 balkonumuz var. 2023 haziran ayında bitirmeyi hedefliyoruz. Şu an satışlarımız başladı.

İnşaat sektöründe 10.yılınız. 10 yıllık süreci nasıl özetlersiniz? Geleceğe yönelik yeni hedefleriniz ve yatırımlarınız var mı?

Şu an sadece konut inşaatı yapıyoruz ama prefabrik ve fabrika inşaatları ile ilgili hedeflerimiz var. Önümüzdeki yıl bunlarla ilgili yatırımlarımız olacak. Hedeflerimiz ise bitmez.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
14°
kapalı
banner61
banner62
banner89