banner94

banner77

banner69

banner88

Konut alamayan arsaya yöneliyor

Konut fiyatlarındaki ve faiz oranlarındaki yükselişin de etkisiyle yatırımcılar bütçelerine uygun arsa ve tarlalara yönlendi. Deprem endişesi nedeniyle yatırımlar konuttan arsaya kaydı. 2023 yılında ilk kez arazi satışları konutun önüne geçti. Konunun uzmanı gayrimenkul firması sahipleri görüşlerini gazetemizle paylaştı.

EMLAK 12.03.2024, 16:52 12.03.2024, 21:47
Konut alamayan arsaya yöneliyor
banner66

Sevcan İlici - Dialog Concept

Konut satışları 2023 yılının 11 aylık döneminde toplam 1 milyon 87 bin 349 adetle 2015 yılından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Böylece konut satışları 2023 yılında yüzde 15 oranında azaldı. Bu yavaşlamaya konut finansmanına erişimin zorlaşmasının ve konut fiyatlarındaki artışın etkili olduğunu söyleyebiliriz. Kısa süre önce yaşanan pandemi nedeniyle beton duvarlar arasında sıkışan insanlar, bir anda müstakil ve kırsal yaşama özlem duyduklarını fark ettiler. Pandemi sonrası ülkemizi büyük üzüntüye boğan, Kahramanmaraş merkezli büyük deprem ve sebep olduğu on binlerce can kaybı da insanımızı konut yatırımdan uzaklaştırdı. 2023 yılında ülke tarihinde ilk kez arazi satışları konut satışlarının önüne geçti. Geçmişten bu yana arazi alımı, taşınmaz yatırımları arasındaki en değerli yatırım olarak nitelendirilir. Marmara bölgesindeki arazilerin yıllık artışının ortalama yüzde 70 oranında olduğu da göz önünde bulundurulursa, müşterilerin neden arazi yatırımına yöneldiğini özetlemiş oluruz.

Rıdvan Sevinç – Investown Türkiye

Her dönem olduğu gibi İnsanlar enflasyon karşısında paralarını koruyabilmek için gayrimenkule yatırım yapıyorlar. Artan faiz oranlarından dolayı konut alamayan yatırımcılar hem paralarının değerini koruyabilmek için hem de uzun vadede yatırımlarının ciddi anlamda değerlenebilmesi için araziye yöneliyorlar. Araziye yönelimin diğer bir sebebi de tiny house’lar. Bundan dolayı hobi bahçeleri, küçük hisseli araziler oldukça revaçta. Gayrimenkul değer artış oranlarına baktığımızda geçmişten günümüze her dönemde en çok değer kazanan gayrimenkul yine arazi olmuştur ve depremin oluşturduğu etki ile birlikte arazi yatırımı doğru karar olarak göze çarpıyor.

İlker Özerciyes – Plannet Gayrimenkul

Ülkemizde doların yükselmesi ile birlikte inşaat maliyetleri de artıyor. Bu durum sonucu sıfır konut fiyatları yükseliyor. İkinci el konutta ise, satıcı profilindeki piyasa şartlarına göre mülkünün yerine aynı bedel ile yenisini koyamayacak olma korkusu fiyatların yüzde 35 ile yüzde 40 yükselmesine neden oluyor. Kredi faiz oranlarının yüksekliği insanların alım gücünü olumsuz yönde etkiliyor. Bu sebep ile yatırımcı ya da alıcılar Dubai, Kıbrıs, İngiltere gibi ülkelerden Pound ve Euro ile 8-12 yıl arasında amortismanını sağlayacakları projelere yöneliyor. Ya da doğru bölgelerden gelecek vaat eden yerlerden doğru fiyatlarla arsa almak yönünde ilerliyorlar. Çünkü doğru şartlar ile yapılan arsa yatırımı her dönem kazandırıyor. Enflasyon karşısında orta vadeli bir yatırımcı iseniz minimum 1 ya da 2 sene bekleyebilecek bir ekonomik durumunuz mevcut ise kazanıyorsunuz.

Serkan Aslım – Gözde Emlak

Konut kredilerinin uzun zamandır yüksek oluşu; inşaat maliyetlerinin artışı konutu ulaşılmaz hale getirdi. Bugün için 2.90 faiz oranlarıyla örnek olarak 1 milyon TL kredi kullanacak kişi 3 milyon 500 bin Türk Lirası olarak 120 ayda geri ödeme yapıyor. Tabi 1 ya da 2 milyona bir yer bulabilirse, artan inşaat maliyetleri yüzünden ulaşılamaz hale gelen konut piyasası yatırımcıların hedefinden çıkmıştır. Şu an tüm yatırımcılar talebi karşılayacak bütçeye uygun gayrimenkullere yönelmektedir. Birikimlerini arsa ve tarlada değerlendiren yatırımcının beklentileri inşaat sektörünün hızlanarak arsa stoklarının azalması ve kredilerin düşürülerek vatandaşın konuta ulaşımının kolaylaştırılmasıdır.

Ayhan Korkmaz – Aras & Anka Gayrimenkul

Sıkı para politikasına bağlı olarak 2023 yılından itibaren likit ve kredi sıkıntısından dolayı risk iştahı azaldığı için yatırımcı arsayı tercih etmiştir. Gayrimenkul değerindeki artış oranları incelendiği zaman geçmişten bugüne her zaman değer kazanan gayrimenkul olmuştur. Depremin oluşturduğu etki ile birlikte insanların müstakil ev tercihleri de arazi yatırımını ön plana çıkartmaktadır. İlerleyen süreçte bu durum ne kadar devam eder birlikte göreceğiz ama mevduat faizlerinin geri çekilmesi ile arsa taleplerinin tekrar artacağı kanaatindeyim.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
22°
kapalı
banner61
banner62
banner89