banner94

banner77

banner69

banner88

Kükürtlü sakini, dokunun bozulmasını istemiyor

Bursa’nın hala cazibesi en yüksek bölgelerinden bir tanesi olan Kükürtlü Mahalllesi’nde yaşayan sakinlere kentsel dönüşümle ilgili fikirlerini sorduk. Yapılacak dönüşümle ilgili detaylı bir bilgilendirme konusunda Belediyeye çağrıda bulunan mahalle sakinleri, mahallenin dokusunu bozmayan, sosyal donatısı fazla olan ve ortak akılla yapılabilecek bir dönüşüme sıcak bakıyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜM 20.08.2020, 11:57
Kükürtlü sakini, dokunun bozulmasını istemiyor
banner66

KÜKÜRTLÜ MAHALLE MUHTARI CANAN AKIN ERDEM:

Bursa’nın en değerli mahallelerinin başında gelen Kükürtlü’de 11 bin 400 nüfusumuz var. Nüfusumuzun yüzde 50 civarı yaşlı vatandaşlarımızdan oluşuyor. Özellikle onlar bu tip haberlerden daha çok tedirgin oluyorlar. Önceki günlerde beni aradılar sordular. Henüz biz de detaylı bilgiye vakıf değiliz. Biz Belediye’den mahalle sakinlerini aydınlatmalarını bekliyoruz.

Kentsel dönüşüme asla karşı değilim. Ancak rantsal dönüşüme karşıyız. Mahalle sakinlerimizle de sıkça yaptığımız görüşmelerde aldığımız izlenimler de bu yönde. 70 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın birçoğu evlerinde yalnız yaşıyorlar. Bu insanlarımıza kalk git kirada otur, burayı değiştireceğiz falan demek biraz huzur bozmak gibi oluyor. Bu kişiler belki de 40-50 yıldır aynı evde. Önemli hatıraları var. Bazılarının da yaşından dolayı sağlık sorunları var. Ayrıca bu mahallenin insanı, kültür ve hoşgörü bakımından çok farklı. Proje yaparken bunları mutlaka göz önüne almak lazım.

Biz bu işin uzmanlarından, mimarlardan mühendislerden ve Belediye’den bilgilendirme bekliyoruz. Ben mahalle sakinlerini toplamaya hazırım. Bir toplantı yapalım. Hem dönüşümün detaylarını öğrenelim hem de mahallelinin de bazı hassasiyetleri var, onları iletelim. Mahallenin yararına olacak, mağduriyetin yaşanmadığı, insanlarımızın zarar görmeyeceği her projeye bizler de sıcak bakarız. Biz burada bir dönüşüm olacaksa bunun ortak akılla beraberce yapılmasını istiyoruz.

DERYA EMLAK SAHİBİ ABDULLAH DERYA:

Kükürtlü; şehre yakınlığı, evlerinin bahçeli nizamda ve otoparklı olması ve nezih yapısından dolayı Bursa’mızın değerini hiç bir zaman kaybetmeyen bölgelerinin başında geliyor.

Mahallemizin kentsel dönüşümüyle ilgili dönem dönem haberler çıkıyor. Ancak bir belirsizlik hâkim. Henüz net bir şekilde bir proje açıklayan olmadı. Kentsel dönüşüme kimse karşı olmaz. Sonuçta buradaki binalar eski. Ancak yeni yapılacak projelerde mevcut düzenin de değişmemesi gerekiyor. Buradaki insanlarımız bahçeli evlere, otoparklı evlere, sosyal donatının bol olduğu bir bölgeye alışmış durumda. Doğanbey gibi kötü bir örnek var. Bu betonlaşma ve yüksek yapılı binalar sakinlerimizi korkutuyor. Bu hassasiyetlerimizi gözeten bizlerin fikirlerini alan, mahallenin dokusunu bozmayan projeler kabul görebilir burada.

Bizler kentsel dönüşüm yapılacaksa, tüm detayıyla bilmek istiyoruz. Ada bazda mı, site bazında mı, parsel bazında mı olacak? Metrekareye metrekare mi verilecek? İnsanlar dönüşüm sürecince nerede kalacak? Bu konularda kimsenin kafası net değil. Umarım en kısa zamanda bunun olmasını bekliyoruz.

KÜKÜRTLÜ MAHALLESİ SAKİNİ İŞ İNSANI NEJAT YAHYA:

Öncelikle sözlerime, 40 yıllık Bursa Kükürtlü sakini olduğumu belirtmekle başlamak istiyorum. Başka semtlerde evim olmasına rağmen buradan gitmiyorum. Burayı seviyorum, birçok hatıram var. Yerli yabancı inşaat malzemelerinin çokluğu ve albenisinin fazlalığı nedeniyle kenstel dönüşüm, normal ve lüks inşaatlarda dönem dönem patlama yaşanmakta olup siyasi rantın ve aldatıcı müteahhitlerin olmadığı kentsel dönüşüme evet derken mahallelerin tarihsel dokusu korunarak ve çevreye zararın minimize edilmesinin de ön plana çıkarılması gerektiğini düşünüyorum.

Ayrıca İngiliz dostlarımın bana söylediği ilginç bir konuyu da paylaşmak isterim. Mahallelerinde 3,4,5 kuşak yani yaklaşık 110 yıl yaşanmazsa o mahalleli olamıyormuşsunuz. Ve orada kenstel dönüşüm olmadığı için yerel yönetimler bu mahallelerin dışında arsa üreterek yeni yerleşim bölgeleri kurulmasına (uydu kentler) çok yardımcı olduklarını açıklamaktadırlar.

KÜKÜRTLÜ ESNAFI AYTAÇ YELER:

30 yıldır burada yaşıyorum. Dönüşümle ilgili duyumlar bizim de kulağımıza geliyor. Ancak burası şehrin özel bir bölgesi. Bitişik nizam binalar, ağaçların birçoğunun yok olduğu, bahçelerin olmadığı projeleri kabul etmemiz mümkün değil. Yani bu mevcut görüntüsünden uzaklaşacak projelere karşıyım.

Ben 5 katın üzerine çıkmayan, yatay mimari olan, mevcut ağaçların yok edilmediği, sosyal donatının çok olduğu bir proje istiyoruz. Kükürtlü mahallesi sakinlerinin eğitim ve kültür seviyesi biraz daha yüksek bazı mahallelere göre. Proje yapılırken de mahallenin yapısını göz önüne almak gerekiyor.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
20°
açık
banner61
banner62
banner89