banner94

banner77

banner69

banner88

İMSİAD kentsel dönüşümde öncü

Sıcaksu’yu kapsayan 5 milyon metrekarelik bir öneri imar planı hazırladı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM 24.06.2012, 14:22 24.06.2012, 14:22
İMSİAD kentsel dönüşümde öncü
banner66
Termal suyun bulunduğu Sıcaksu’yu da kapsayan 5 milyon metrekarelik bir alan üzerinde alternatif bir öneri imar planı hazırlayan İMSİAD, burada yapılacak binaların kolayca satılması ile dönüşümün çığ gibi büyüyüp hızlanacağına dikkat çekiyor.
 
İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD), termal suyun bulunduğu kentin ciddi cazibe merkezi Sıcaksu Bölgesi’ni içine alan 5 milyon metrekarelik bir alanı planlayarak, dönüşümü çığ gibi büyütecek bir öneri ortaya koydu.
 
Kentsel dönüşümün en can alıcı noktasının satıştan geçtiğini söyleyen İMSİAD Başkanı Adil Gökçadır, “Şehrimizin birçok cazibe merkezi olabilecek alanı var. Bir örnek olarak nazım planını hazırladığımız Sıcaksu Bölgesi de bunlardan biri. Burada yapılacak binalar çok kolay satılır. Satarsanız yaparsınız. Böylece ilk örneklerin ortaya çıkmasıyla dönüşüm, çığ gibi büyür gider. Şehrin bütününü planlamadan adım atıp hayal kırıklığına uğrarsak cesaretler baştan kırılır ve dönüşüm doğmadan ölür’ diye konuştu.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Meclis’te kabul edilen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü Yasası ile Bursa’yı yeniden imar etme şansı doğduğuna dikkat çeken İMSİAD Başkanı Gökçadır, iyi ve doğru planlanmaması halinde dönüşüm fırsatının heba edileceğini öne sürdü. Bursalı şehir plancıları ile Sıcaksu Bölgesi’ni de içine alan 5 milyon metrekarelik bir alan için 1/5000 ölçekli alternatif bir nazım imar planı hazırladıklarını belirten Gökçadır, ev ya da sokak değil şehrin dönüştürülmesi gerektiğini savundu. Gökçadır, kentin genelini içine alan planlar sayesinde her bölgenin, her binanın kendi cazibe alanının olacağını ve bir değer üreteceğini söyledi.
 
DÖNÜŞÜM FIRSATI ZİYAN OLMASIN
 
Gökçadır, şöyle devam etti: “İlk amaç can kurtarmak ama hazır fırsatı yakalamışken Bursa’yı yeniden imara sokalım. Dönüşüm fırsatı ziyan olmasın. Adı ‘Dönüşüm’ olan bu proje gerçek anlamda dönüşüm olsun. Sokak dönüştürmeyelim, ev dönüştürmeyelim, şehri dönüştürelim. İstediğimiz şey bu. Bunu gerçekleştirdiğimizde kendi cazibe alanını kendi üreten yapılar yapılacak. Müteahhit ‘Şu meydana yakın site yapıyoruz’ diye başladığı zaman, bölge kendi alanı içinde bir cazibe alanı olacak, yapılar birbiri için değer üretecek. Neticede istediğimiz şey dönüşüm adına başlayan her uygulama büyük plana uygun olsun. Neticede kentsel dönüşüm parça parça, ufak ufak yapılarak 20-25 sene sonra tamamlandığında o başta arzuladığımız büyük resmin görüntüsü çıkacak ortaya. ”
 
Bursalı şehir plancıları ile birlikte Osmangazi’de 5 milyon metrekarelik bir alanın yanı sıra Yıldırım’da da 4.5 milyon metrekarelik bir diğer alan için hazırladıkları 1/5000 ölçekli öneri nitelikli alternatif nazım imar planlarının Bursa’nın tamamı için yapılması gerektiğini ifade eden Gökçadır, “Biz Bursa’da kentsel dönüşüm adına önemli gördüğümüz yöntemlerin olması için plan çalışmamızı yaptık ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe  ile Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin’e sunduk. Yetkili olanlar belediyelerimizdir. İster İMSİAD’ın bu planını kullanabilirler, isterlerse çok farklı yeni planlar yapabilirler. Ama bizim istediğimiz şey yöntem böyle olsun. Böyle bir model üzerinde anlaşalım ki doğru şeyler yapmış olalım. Önce yarının portresini görelim” dedi.
 
ÖNCE BÜTÜNE BAKMAK LAZIM
 
1/5000’lik planların ardından çizilecek 1/1000’lik planlar hazırlanırken, 10 bin metrekarenin altında parsel oluşmaması gerektiğinin de üzerinde titizlikle duran İMSİAD Başkanı, şunları kaydetti:
 
“Çünkü tek tek apartmanlar yerine siteler oluşsun istiyoruz. Site mantığıyla yapılır ve işletilirse bölge çok daha sağlıklı ve çağdaş olur. Bölgede kaç konut yapılacağı mevcut hak sahiplerinin sayısı ile belli olur. Belediyeden bu sayı verildiğinde, hak sahiplerine kaç konut verileceğini belirleyip ona göre kaç konut yapılacağını tespit edebiliriz. O zaman ‘Şu kadar konut olursa yapılabilir, satılabilir, müteahhitlerin ilgisini çekebilir’ diyebiliriz. Onun için önce bütüne bakmak lazım. Sonra detaya inebiliriz. Orada rant olacağından tek başına yapmak, bir araya gelip şirket kurmak, GYO kurmak, finans bulmak çok kolay. Esas önemli olan bunlar.  Bunlar doğru dürüst yapılırsa onların da sırası gelir.”
 
SATMA RAHATLIĞI OLURSAYAPMAK DA KOLAY OLUR
 
Dönüşümün can alıcı noktasının satış ayağı olduğunu önemle vurgulayan Gökçadır, şöyle konuştu:
 
“Bursalı müteahhitler Bursa’yı imar edebilir, istediğiniz kadar bina yapabilir ama burada önemli olan bunu satabilmektir. ‘Yerel ya da özel sermaye yapsın’ gibi bir hedef varsa üzerinde durulması gereken, planlanması gereken bir diğer konu satışla ilgilidir. Bu işin bir hesabı var; Bursa’da yarın deprem olursa minimum zarar 80 milyar dolardır. Biz de diyoruz ki; bu paranın bir kısmı kentsel dönüşüm alanlarında iş yapan müteahhitleri teşvik etmekte kullanılabilir. Teşvikten kastımız para değildir;  SSK’sından,  KDV’sinden mahsup etsin. 150 metrekarenin altında yüzde 1 ile biz fatura kesiyoruz vatandaşa. Konut yapmamız için aldığımız her mala ise yüzde 18 KDV ödüyoruz. İade yerine yüzde 1 alsın bizden. Bu bize finans rahatlığı sağlar. Bu teşvikler sayesinde kentsel dönüşüm daha çabuk gelişir, ilerler. Çünkü müteahhit daha kolay iş yapmaya başlar. Daha pratik hale gelir. Ya da müteahhitin  hak sahibinin hakkını verdikten sonra kendine kalan konutlarından bir kısmını devlet  alıp vatandaşa satsın. Benim yaptığım konutun üçte birini, benim maliyet fiyatımın üstüne artı yüzde 5-10 koyarak alsın. Böylece satış kısmında ciddi bir rahatlık yaşayalım. Biz de bize kalan dairemizi satmayı düşünelim. Böylece bir satma rahatlığı olursa, yapmak da kolay olur.”
 
 
Öte yandan İMSİAD’ın Bursalı şehir plancılarına hazırlattığı 5 milyon metrekarelik bir alanı kapsayan 1/ 5000 ölçekli alternatif imar planına göre, Merinos, Kültürpark, Botanik Park, Hayvanat Bahçesi, Sukaypark’a kadar olan alan birbiriyle bütünleştirilerek Londra’nın Hyde Park’ı gibi bir park alanı ortaya çıkarılacak. 1 milyon 60 bin metrekaresi yani yüzde 20’si yeşil alanlara ayrılan planda, oteller bölgesi olarak yüzde 9 ile 507 bin metrekare turizm için planlanacak. 5 ve 7 yıldızlı, 4 ve daha fazla otel ve sağlık kompleksinin kurulabileceği alanda yüzde 42 ile konutlar için 2 milyon 300 bin metrekarelik yer öngörülüyor. Yeniden yapılacak jeolojik etütlerin ardından 15 kata kadar düşey büyümenin önerilebileceği planlarda, ticaret 625 bin, sosyal donatı alanları 203 bin, yollar ve diğer detaylar ise 794 bin metrekarelik bir alanı kapsıyor.
 
Yıldırım bölgesi için Yakın Çevre Yolu, Yasemin Park’a doğru giden, Samanlı ve Vatan Mahallesi ile Kaplıkaya’ya kadar olan 4,5 milyon metrekarelik alanda ise golf sahasından tutun, yamaç paraşütü yapılabilecek sosyal donatı alanlarına kadar pek çok şey alternatif olarak sunuluyor. 
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
açık
banner61
banner62
banner89