Modern çağda şehirlerimiz hızla büyümektedir. Geçen süre zarfında eskimiş ve yıpranmış kent dokularının, zamanın sosyal, iktisadi şartlarına uygun olarak değiştirilmesi ve yenilenmesini sağlayan süreç olarak tanımlayabileceğimiz kentsel dönüşüm, günümüzde ülkemizin pek çok kentinde uygulanmaktadır ve bu bir gerekliliktir.
Kentsel dönüşüm süreçlerinde, söz konusu kentsel alanlar içerisinde kalan özellikle depreme karşı mukavemetini yitirmiş, fenni açıdan kusurlu alanların neden olduğu plansız kentleşme özelliğinden ötürü altyapı hizmetlerinin verimli bir şekilde dağılamadığı bölgeler var olmakla birlikte şehirlerin tarihi ve kültürel dokusunu yansıtan yapılar da mevcuttur.
Şehirlerin geçmişten günümüze gelen siluetini oluşturan unsurlar revize edilerek (Emsal artışlar vb.) çağımızın modern inşaat teknikleri ile tekrar o kente kazandırılmalıdır.
Tarihi dokusu zengin olan şehirlerimizin kentsel dönüşüm planlamaları yapılırken bina dönüşümden ziyade ada veya mahalle bazında dönüşümleri göz önüne almak zorunluluktur.
Büyük dönüşümlerin içerisinde çeşitli altyapı ve ulaşım gibi problemlerin iyi çözümlenmesi gerekmektedir. Bu tür büyük planlamalarda şehrin dokusunu yansıtacak ve kentin kimliğinin devamlılığını sağlayacak unsurların korunması ve geliştirilmesi daha kolay olacağı gibi ulaşım ve altyapı problemleri de daha verimli çözüm olanaklarına kavuşabilecektir.