banner94

banner77

banner69

banner88

Yerli tünel açma makine bantta indi

Zemin Denge Basınçlı Tünel Açma Makinesi EPB TBM, üretim bandından indirildi.

İNŞAAT 11.10.2019, 11:43 19.02.2020, 00:58
Yerli tünel açma makine bantta indi
banner66

  

E-Berk AŞ'nin, TÜBİTAK desteğiyle geliştirdiği ve Türk mühendisleri tarafından üretilen zemin denge basınçlı tünel açma makinesi üretim bandından indirildi. Yüzde 54 yerlilik oranına sahip tünel açma makinesinin ilk görevi, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında yer alan Derin Deniz Deşarj Tüneli'ni açmak olacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, E-Berk AŞ'nin, TÜBİTAK desteğiyle geliştirdiği Zemin Denge Basınçlı Tünel Açma Makinesi EPB TBM'nin üretim bandından indirilmesi dolayısıyla Anadolu Organize Sanayi Bölgesi'nde düzenlenen törene katıldı.

“BU ALANDA ÜRETİM YAPAN 8 ÜLKEDEN BİRİSİYİZ”

 

Avrasya Tüneli ile kıtaların birleştirildiğini, Ovit Tüneli ile bölgeleri birbirine bağladıklarını anlatan Bakan Varank, bu tür yatırımların hayata geçmesinde en önemli rolün makine parkı olduğunu ifade etti. Bakan Varank, "Köstebek olarak da adlandırılan tünel açma makineleri çok önemli. Dünyada ‘bu alanda üretim yapan, küresel rekabette ben de varım' diyen 8 ülkeden birisiyiz. Rakiplerin hepsi gelişmiş ülkeler" dedi.

YÜZDE 54 YERLİLİK 

Bakan Varank, tasarımı Türk mühendislerince yapılan ve yüzde 54 yerlilik oranına sahip tünel açma makinesinin, TÜBİTAK TEYDEB desteğiyle ortaya çıktığını kaydetti. Milli kabiliyetlerle geliştirilen bu tür ürünlerin çoğalmasını istediklerini belirten Varank, "Katma değer oluşturan, istihdam sağlayan ve üretmek isteyen herkesin yanındayız. Fikirden başlayıp ürünün piyasaya arz edilmesine varıncaya dek pek çok desteğimiz bulunuyor. E-Berk de sunduğumuz desteklerden en iyi şekilde faydalandı" şeklinde konuştu.

4 KITADA 30 ÜLKEYE İHRACAT

Stratejik yatırım ve bölgesel yatırım teşviklerle E-Berk firmasının yaklaşık 80 milyon liralık yatırımının desteklendiğini kaydeden Varank, firmanın 2 projesinin TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazandığını ifade etti. Firmanın, verilen tüm desteklerin de katkısıyla bugün 4 kıtada 30 ülkeye ihracat yaptığına işaret eden Varank, Türkiye'nin kilogram başına ortalama ihracat katma değeri 1,4 dolarken, E-Berk'in ihraç ettiği ürünlerde bu tutarın 18 ila 25 dolar arasında değiştiğini vurguladı.

Bakan Varank, yerli üretimin özellikle kamu ihalelerinde önünün açılması konusunda sıkıntılar olduğunu belirterek, "Bu konuda ben de dertliyim. Şu anda yürürlükte yerli ürüne yüzde 15 fiyat avantajı uygulanmasıyla ilgili bir mevzuatımız var ama bazen idareler bunun arkasından dolanacak şekilde uygulamalar yapabiliyorlar. Biz bu konunun üzerine gitmekte kararlıyız. Yerli ürünlere uygulanacak fiyat avantajında iyi bir sistem oluşturmak ve yerli ürünlerin bu avantajdan faydalanması yolunda elimizden gelen gayreti göstereceğiz" dedi.

KURDELE KESİLDİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir ve beraberindekiler tarafından tünel açma makinesinin üretim bandından indirilmesi dolayısıyla kurdele kesildi. E-Berk AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Savaş Özüdoğru, Bakan Varank'a makine ile ilgili bilgi verdi.

 

 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
22°
kapalı
banner61
banner62
banner89