banner94

banner77

banner69

banner88

Y.Mimar Erengezgin'den Zaha Hadid eleştirisi

Erengezgin, ünlü mimar Zaha Hadid ve yapıları hakkında açıklamalarda bulundu.

GÜNDEM 23.05.2016, 12:07 23.05.2016, 12:07
Y.Mimar Erengezgin'den Zaha Hadid eleştirisi
banner66
Y. Mimar Çelik Erengezgin, Mimarlar Odası Bursa Şubesi’nde verdiği söyleşide arkasında Guangzhou Opera Binası, Aquatic Centre, Haydar Aliyev Kültür Merkezi, Galaxy Soho gibi eserler bırakan ünlü Irak asıllı İngiliz mimar Zaha Hadid ve yapıları hakkında açıklamalarda bulundu.



Mimarlar Odası Bursa Şubesi mimarlık alanında farklı görüşlerin ve eleştirel bakış açılarının ifade edilmesine imkân sağlıyor. Bu kapsamda Yüksek Mimar Çelik Erengezgin, ‘Zaha Hadid’in Ardından’ başlıklı söyleşiyle, Mimarlar Odası Bursa Şubesi üyeleri ve mimarlık öğrencileriyle bir araya geldi.   Pek çok uluslararası yarışma kazanan ve 2004’te Pritzker Mimarlık Ödülü'nü ve İngiliz Kraliyet Mimarlar Enstitüsü Altın Madalyası alan ilk kadın mimar unvanına sahip ve 1 Nisan 2016 tarihinde hayata gözlerini yuman Hadid’in arkasında derin izler bıraktığını ifade eden Erengezgin, “Hadid, zihnindeki sanal hedeflere ulaşabilmek adına tüm sınırları zorladı ve yapılarını hoş, hatta harika denilebilecek eserlere dönüştürdü” dedi.



ENERJİ, EKOLOJİ DENGESİNİ KURAMIYOR

Eserlerinin birçoğunun güzel olduğunu ve buna itiraz etmediğini vurgulayan Erengezgin, Hadid’in eserlerini harika heykeller olarak tanımladı. Ünlü mimarın eserlerinin enerji, ekoloji dengesini kuramadığını öne süren Erengezgin, “Çok zengin görselliklere ulaşan meslektaşımızın mesleki başarılarını kıskanılacak kadar zengin olduğunu bilsem de zihnimde bıraktığı iz aynı değil” dedi.

GENÇLERE ÇOK İŞ DÜŞÜYOR

İtirazının ölçüsünü aşan mekânsal abartılara olduğunu dile getiren Erengezgin, şöyle devam etti: “Zaha Hadid hakkında bu analizi haklı görmeyip, mimarlık ve insanlık tarihi açısından değerli görenlerin elbette cevap hakkı vardır. Bana göre mimarlık, yaşamın doğal bir kılıfı olmalıdır. Gençlere çok iş düşüyor. Varsa bizim de yanlışlarımızı ve açıklayamadığımız, belki de ifade etmeye cesaret edemediğimiz nice gerçeği, çekinmeden dile getirmeye ve aykırı davranışlarımızı açık yüreklilikle sergilemeye hazır olmalılar.”

Söyleşinin ardından Mimarlar Odası Bursa Şubesi tarafından Erengezgin’e teşekkür plaketi takdim edildi.

 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
19°
kapalı
banner61
banner62
banner89