banner94

banner77

banner101

banner69

banner88

Sürdürülebilir enerji konusu Bursa’ya masaya yatırıldı

Akıllı Binalarda PV Teknoloji uygulamaları için ‘Teknik Yeterlilikler ve İhtiyaçlar’ Bursa’da geniş katılımla ele alındı.

GÜNDEM 09.06.2023, 10:51 14.07.2023, 23:52
Sürdürülebilir enerji konusu Bursa’ya masaya yatırıldı
banner66

Akıllı ve yeşil binalarda Fotovoltaik (PV teknoloji) uygulamaları için teknik yeterlilikler ve ihtiyaçlar, Sürdürülebilir Kalkınma ve Çevre Derneği’nin Erasmus+ projesi kapsamında iştirakçileri ile birlikte organize ettiği çalıştayda ele alındı.

Doburca Sosyal Tesisleri’nde organize edilen proje tanıtımı ve yuvarlak masa etkinliği, yoğun kamu üniversite ve sektörel katılımla gerçekleştirildi. Faaliyetin açılış konuşmasını yapan Dernek Başkanı ve Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Mehmet Ziya Söğüt, Akıllı binalarda PV teknolojilerinin uygulanabilirliği için istihdam ihtiyaçları her geçen gün etkisini arttırdığını ifade etti. Prof.Dr.Mehmet Ziya Söğüt, “Erasmus+ Programı kapsamında gerçekleştirdikleri projenin temel amacı; mesleki eğitim ve öğretim sağlayıcılarına inşaat ve PV sektöründe işgücü piyasasının beceri ihtiyaçlarını karşılamak için uyarlanmış çözümler, eğitim materyalleri, vaka çalışmaları sağlayarak, eğitim uygulamalarını ve programlarını güncellemelerine olanak yaratacak araçları geliştirmektir.Ayrıca ülkemizde proje ortağı beş ülkeden 78 eğiticinin eğitimleri gerçekleştirilerek, ülkemiz dahil 300’e yakın kişi sertifikalı eğitime tabi tutulacak” dedi.

Proje kapsamında bir sunum gerçekleştiren UEDAŞ İş Geliştirme Müdürü Tolga Aktoprak, PV sektörel perspektifi ile birlikte akıllı bina uygulamalarında dağıtıcı rollerini katılımcılara aktardı. Projenin sektörel perspektifinde akıllı binalar ile akıllı şebekeler ilişkisinde yetişmiş insan gücü konusunu dile getiren Ege Üniversitesi Güneş Enerji Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Koray Ülgen ise projenin bu kapsamda önemini anlattı.

Projeye kurumsal destek veren ve paydaş olan Bursa Valiliği Enerji Yöneticisi Levent Yazıcı, kamu bilincinin Bursa’da çok güçlü olduğunu örneklerle açıklarken, projenin akıllı ve yeşil binalar için önemli bir ihtiyacı ortaya koyduğunu dile getirdi. Bursa Valiliği olarak enerji verimliliği çalışmalarında örnek uygulamalar konusunda oldukça deneyimli bir grup olan il enerji yönetim birimi ile bu konuda yapılan örnek uygulamaları anlattı ve sektörel ihtiyaçları da dile getirdi. Projeye paydaş olan Enerji İşverenler Sendikası Başkan yardımcısı Dr. Mustafa Uysal’da enerji piyasasında rollerin hızla değiştiğini kendine yeten bir ülke olmayı amaçlayan Türkiye’nin yenilenebilir enerjide önemli atılımlar yaptığını, projenin bu kapsamda yetişmiş insan gücünün yetiştirilmesinde önemli katkıları olabileceğini söyledi. Enerji İşverenler sendikası olarak çevrenin geliştirilmesinde yenilenebilir kaynak kullanımı ve buna ilişkin teknoloji gelişimin önemsediklerini söyleyen Dr. Uysal, özellikle PV teknolojilerde Türkiye’nin önemli oyuncu olma potansiyelini dile getirdi.

Projeye katkı veren Doğalgaz Enerji Mekanik Mühendisliği Sanayici İşadamları Derneği (DEMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Alptekin Şahintürk, mevzuat ihtiyaçlarına göre ara eleman taleplerinin karşılanmasında önemli problemler olduğunu ve sektörün bu kapsamda bir ihtiyaç olduğunu belirtti.

Proje sorumlularından olan sürdürülebilir Kalkınma ve Çevre Derneği Genel Sekreteri Sedat Vatandaş ise proje faaliyetleri çerçevesinde geliştirilen ve sektör paydaşlarının katılımı ile elde edilen anket çalışması sonuçlarını sunarak, katılımcıların desteği ile geliştirilen sektörel yeterlilikler konusunda yapılan GZFT analizi ile tespit edilen güçlü, zayıf yanlar ile fırsatlar ve tehditlere ilişkin çıktıları değerlendirildi.

Toplantıya İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) adına katılan Adiloğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Adiloğlu’da yenilenebilir enerji alanında önemli adımlar atan Bursa ve Türkiye’nin bu hamlesine destek vermek amacıyla tüm çalışmalara destek vereceklerini belirtti.

Çalışmanın kapanış sunumunda ise, Proje Türkiye Sorumlusu Prof.Dr. Mehmet Ziya Söğüt elde edilen çıktıların geliştirilecek kılavuz kitap ve eğitim programı için önemli çıktılar barındırdığını, katılımcılar ile sektörel yeterlilikler konusunda önemli bir kazanım sağlayacaklarını dile getirdi. Projenin süreçleri hakkında bilgi veren Prof. Söğüt özellikle Avrupa Birliği projeleri konusunda çalışmalarına devam edeceklerini PV teknoloji uygulamaları konusunda etkin bir çalışma hedeflediklerini ve kurumsal paydaşlarla birlikte sektörün insan gücünün ve yeterliliklerinin geliştirilmesine katkıda bulunarak ülkemize yeni bir bakış açısı kazandıracaklarının heyecanını dile getirdi.

“Türkiye bu alanda öncülük ediyor”

Gerçekleştirilen toplantı hakkında bilgiler veren Sürdürülebilir Kalkınma ve Çevre Derneği Başkanı Prof.Dr. Mehmet Ziya Söğüt, “Bugün karşı karşıya kaldığımız en önemli problemlerden biri gelişen teknolojiye bağlı olarak yetkinlik ve yeterliliklerin geliştirilmesi ve proje bu alanda yetki insan gücünün oluşturulmasını amaçlıyor” dedi.

Türkiye’nin sürdürülebilir enerji anlamında hızla geliştiğini anlatan Prof.Dr. Mehmet Ziya Söğüt, programın ana konusunun bu alanda yetkin insan gücü yetiştirmek olduğunu belirtti. Türkiye’nin hızlı bir şekilde akıllı binaların, hızlı bir şekilde yenilenebilir enerji türlerinin özellikle de güneş enerji sistemlerinin binalarda kullanımını yürüttüğünü ifade eden Prof.Dr. Söğüt, “Bu çalışmaları daha verimli bir şekilde yürütebilecek insan gücüne ihtiyacımız var. Bu insan gücünün yetiştirilmesi anlamında ülkemizde çalışmalar var ama bu çalışmaların geliştirilmesi ve gelişen teknolojilere uyumlu hale gelmesi önemli. Bu alanda işbirliği yaptığımız ülkeler içerinde biz öncü ülke olarak rol alıyoruz. Bu anlamda öncülük yapacağız ve Avrupa’dan gelecek olan bu insanları Türkiye’de eğiteceğiz” şeklinde konuştu.

“Bursa’da gurur verici işler yapılıyor”

Bursa’nın yenilenebilir enerji alanında gurur duyulacak bir şehir olduğunun altını çizen Prof.Dr. Mehmet Ziya Söğüt, “Bursa özellikle valiliğin bünyesinde geliştirilen il enerji yönetim birimi ile BTSO’nun bünyesinde geliştirilen enerji yönetim unsurları ile bu konuya çok değer verdiğini ve Türkiye çapında bu konunun odak noktası olduğunu gösterdi. Hala yapılacak çok işimiz var. Bursa’da yüzde 40’lara varan enerji verimlilik potansiyelimizle Bursa’da önemli bir fark oluşturduğumuzu söyleyebilirim. Ayrıca Bursa’da bu konuda gönüllü olarak çalışan çok sayıda kurum ve kuruluşun varlığı ayrı bir gurur kaynağı” dedi.

“Yeşil ekonomi hamlesinin yansımaları bursa’da görülüyor”

Gerçekleştirilen toplantı hakkında bilgiler veren Enerji İşverenleri Sendikası Başkanı Dr. Mustafa Uysal, sendika yönetimi olarak bu alanın önemini yıllar öncesinde dile getirmeye başladıklarını belirterek şunları söyledi:

“Bundan 15 yıl önce dünyada enerji üzerine savaşlar yapıldığını ve yapılacağını söylüyorduk. Bugün bu durumu bizatihi yaşıyoruz. Türkiye bu savaşın çok kıyısında. Aslında dört bir yanında enerji savaşları var. Bu savaşların en önemlisi enerjiyi en uygun bedelle ve doğayı tahrip etmeden temin edebilmek için veriliyor. Biz bu yolculuğa 15 yıl önce başlamış ve bu ateşi Bursa’dan yakmıştık. Bursa enerji verimliliği konusunda yaptıklarının sonuçlarını alıyor. Dünyada oluşan bu yeşil ekonomi hamlesinin yansımalarını Bursamızdaki evlerde, kamu kuruluşlarında görüyoruz. Bugün de burada evlerin kendi enerjilerini nasıl elde edebileceğini çalıştay şeklinde konuştuk. Ülkemize ışık tutmasını ve geleceğe dair önemli kararlar alınmasını diliyorum.”

banner105
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
22°
az bulutlu
banner102
banner61
banner62
banner89