banner94

banner77

banner69

banner88

Sektörün kanayan yarası : Ara eleman sıkıntısı

Ara eleman ihtiyacı Bursa inşaat sektörünün öncelikli sorunu haline geldi. İnşaat firmaları çalışacak eleman bulmakta zorlanıyor. Deprem beklentilerinin etkisiyle hız verilen kentsel dönüşüm projeleri ile diğer projelerde yüksek maaşlara rağmen kalifiye inşaat işçisi bulma konusunda sıkıntı yaşanıyor.

GÜNDEM 16.04.2024, 12:14 16.04.2024, 09:26
Sektörün kanayan yarası : Ara eleman sıkıntısı
banner66

Genç nüfusun meslek liseleri yerine üniversitelere yönelmesi, sorunun temel kaynağı olarak gösteriliyor. Soruna acilen çözüm üretilmesi çağrısında bulunan sektör temsilcileri, meslek liselerinin yeniden cazip hale getirilmesi gerektiği görüşünde. Sorunun ithal işçi ile geçici olarak çözülebileceği de belirtiliyor.

Şeref Demir – İMSİAD Başkanı

Marmara Bölgesi’nde olası bir deprem nedeniyle kentsel dönüşüm projelerinin başlaması ve ihtiyaç olan konut açığının karşılanması gibi imalatlardan dolayı, ara eleman sorun her geçen gün artmaktadır. İş gücünün arzı karşılamaması ileride büyük sorunlar oluşturacağından acil çözüm gerektirmektedir. Üniversitelerden çok sayıda mimar ve mühendis mezun edilmekte, ancak mesleki ve teknik liselerde ara eleman yetiştirme konusunda yetersiz kalınmaktadır. Çözüm için acilen meslek okullarının sayısını artırarak sektör için ara eleman yetiştirilmesi gerekiyor. Geçici çözüm için işçi ithalatının bir seçenek olarak değerlendirilmesi gerekir. Fakat kalıcı bir çözüm için meslek okullarını çözümün odağına koymalıyız.

Sertaç Karaalp – Alpiş Holding Yönetim Kurulu Başkanı

Ara eleman sorunu inşaat sektörü olmak üzere tüm sektörlerde yer alan bir sorun. Bu öncelikle devlet politikasıyla ve tarafların eşgüdümlü bir şekilde çalışmasıyla çözülebilecek bir konu. Kalifiye/ara eleman sorununu aşmak için Üniversiteler, Meslek Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları, ilgili Bakanlık ve sektör temsilcileri birlikte çalışmalıdır. Burada meslek liseleri ve meslek yüksekokullarının önemini de unutmamak lazım. Ülkemizin sanayi sisteminde önemli bir yeri olan meslek liseleri tekrar aktif ve katkı verdiği pozisyona getirilmeli. Yanı sıra aileler de çocuklarının eğitim tercihlerinde sırf üniversite okusun diye ülkemizin yarınlarına ışık tutacak mesleki eğitimi göz ardı etmemeliler.

Ozan Olgun – İMO Bursa Yönetim Kurulu Üyesi

Ara eleman sorunu her sektörde olduğu gibi inşaat sektöründe de önemli bir sorundur. Bu sorunun ortaya çıkmasındaki en önemli sebep; ara eleman ihtiyacını yıllarca karşılayan usta-çırak yönteminin artık işlememesidir. İnşaat sektörü, hem iş programlarının uzaması hem işçilik maliyetlerinin artması hem de yeri geldiğinde işçilik kalitesinin düşmesi gibi sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Ülkemizin sahip olduğu genç nüfus, yeteneklerine göre nitelikli meslek liseleri ve çıraklıkları yönlendirilirse, zaman içinde bu sorunun önüne geçilebilir.

Onur Arslan – Camex Genel Müdürü

Son yıllarda iş dünyası genelinde özellikle nitelikli iş gücü bulma konusunda sıkıntı yaşanıyor. Şirketler aradığı nitelikte ve kriterlere sahip çalışan bulmakta maalesef sıkıntı yaşıyor. Her aile çocuğunun mimar, mühendis olarak yetişmesini istiyor ama sektör ara eleman bulmakta zorlanıyor. Çözüm için acilen meslek okullarının devreye girmesi lazım. Sektör için ara eleman yetiştirilmesi gerekiyor. Çözümün odağına meslek okullarını koymalıyız.

Ferhat Daysalı - Boya ve Dekorasyoncular Odası Yönetim Kurulu Başkanı

Nitelikli iş gücü bulma konusunda her sektörde olduğu gibi bizim sektörümüzde de sıkıntı yaşanıyor. Aranılan nitelikte ve kriterlerde çalışan maalesef bulunamıyor. Yıllar içerisinde toplumda iş hayatında sadece üniversite mezunlarının değer göreceği fikrinin benimsenmesi sebebiyle meslek liselerinin görmezden gelinmesi sorunu bugünlere kadar taşıdı. Genç nüfusumuza güvenerek meslek liselerindeki eğitimleri daha donanımlı hale getirip ara eleman sorununu çözebiliriz. Tek çaremiz yeni nesli tüm haklarıyla tatmin edecek koşulları sağlayıp sektöre kazandırmak olmalıdır.

Mikail Soydan – Vizyon Mimarlık Kurucu Ortağı

İşgücünün değişen beklentileri, mavi yaka ve beyaz yaka arasındaki ücret farklılıkları, popüler kültür ve sosyal medya etkisi altında kalınarak statü ihtiyacı beslenmesi talebiyle bazı mesleklere ilgi azalıyor. Bu durum bazı sektörlerde ara eleman sorunu ortaya çıkmasına sebep oluyor. Uzun yıllardır reel sektörün sorunu haline gelen ve giderek kronikleşen ara eleman sorunu, inşaat sektörü içinde fazlasıyla hissedilir hale geldi. Sorunun çözümü adına eğitim politikaları gözden geçirilmeli ve gençlerde hakim olan; iyi bir iş bulmak için tek seçeneğin üniversite okumak olduğu algısı kırılmalıdır. Bunun dışında sektör olarak da işgücünün değişen beklentileri dikkate alınmalıdır. İşgücünün şikayetleri dinlediğinde; ulaşım, ücret ve izin günleri konularına kulak tıkanmamalıdır.

Ahmet Kaşlıoğlu - Apex Asansör Genel Müdürü

Ülkemizde ki her sektörün yaşadığı kalifiye eleman sıkıntısını maalesef son yıllarda iyice artmış durumda. Toplumda iş hayatında sadece üniversite mezunlarının değer göreceği fikrinin benimsenmesi, ilkokul sonrasında başlayarak teknik yönde kabiliyeti olabilecek gençleri keşfedip meslek lisesi gibi okullara yönlendirilmesi görmezden gelindi. Gençlerimize yapılacak uygulamalı eğitimler ile mesleki bilginin yanında uygulama imkanları sunma, akabinde iş imkanı sağlayıp sektöre kazandırmak yolunda adımlar atılmalıdır. Bu konuda eğitim politikamızın eksikliğinden dolayı pek çok alanda kalifiye personel sıkıntısı yaşadığımızı düşünüyorum.

İbrahim Doğru – Doğru Lift Genel Müdürü

Şirketler aradığı nitelikte ve kriterlere sahip çalışan bulmakta maalesef sıkıntı yaşıyor. Eleman eksikliğinde eğitim sistemimizden kaynaklı sorunları yaşıyoruz. Ülkemizde fazla olan üniversite sayısından dolayı çok sayıda üniversiteli işsiz var. Bu ülkenin beyaz yakadan ziyade mavi yaka çalışanlara da ihtiyacı var. Eğitim sisteminde gerekli düzenlemeler yapılarak, gençlerin üniversiteye özendirildiği gibi mesleki okullara da girmesi yolunda teşvikler yapılmalıdır.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
15°
kapalı
banner61
banner62
banner89