banner94

banner77

banner69

banner88

Sektörün Kalbi Nilüfer’de Atıyor

Nilüfer, ticaret merkezi olma yolunda ilerliyor.

GÜNDEM 02.10.2014, 16:50 02.10.2014, 16:50
Sektörün Kalbi Nilüfer’de Atıyor
banner66
Araştırma Haberi: N. Nuri Yavuz

Bursa sınırları içindeki 17 ilçe belediyesinin Ocak-Haziran dönemi yapı ruhsatlandırma ve yapı kullanma izin belgesi faaliyetine yönelik yapılan araştırma çalışmasında en fazla ruhsatlandırma yapan ve yapı kullanma izin belgesi veren belediye olarak Nilüfer Belediyesi öne çıkıyor.

Modern yapılaşmanın ve düzenli kent imajının örnekleri arasında gösterilen ve Bursa'da inşaat sektörünün yoğun olarak yöneldiği Nilüfer sınırları içinde Nilüfer Belediyesi tarafından 2014 yılı Ocak-Haziran döneminde 1 milyon 506 bin 851 m² alan, 649 yapı ve 5 bin 292 daire ruhsatlandırıldı. Ruhsatlandırılan alanların toplam değeri 1 milyar 212 milyon 464 bin 928 TL olarak tespit edildi. Bu rakamlar değerlendirildiğinde Nilüfer Belediyesi, Bursa’daki 17 ilçe belediyesi arasında en büyük oranlarda ruhsatlandırma yapan belediye olarak belirlendi.

GÜRSU BELEDİYESİ VERİLERİ DİKKAT ÇEKİYOR

Yapı kullanma izin belgesi konusunda yapılan araştırmada da Nilüfer Belediyesi en fazla orana sahip belediye olurken bu alanda özellikle İnegöl ve Gürsu Belediyelerinin yakaladığı oran dikkat çekici. İnegöl Belediyesi, 2014 yılı ilk altı aylık döneminde 326 milyon 361 bin 556 TL değerli, 422 Bin 929 m² alanda 668 yapı ve 2 bin 149 daireye yapı kullanma izin belgesi verdi. Gürsu Belediyesi ise 2014 yılı Ocak-Haziran dönemi içinde 296 bin 384 m² alana, 237 milyon 777 bin 368 TL değerinde, 230 yapıya ve 2 bin 553 daireye yapı kullanma izin belgesi verdi.

NİLÜFER TİCARETİN MERKEZ OLMA YOLUNDA İLERLİYOR

İstanbul merkezli firmalar başta olmak üzere birçok inşaat firmasının önemli projelere imza attığı Nilüfer’de 2014 yılı ilk altı aylık dönemi incelendiğinde ticari amaçlı yapı ruhsatlandırma oranlarının giderek arttığı gözlendi. Ofis binaları, toptan Perakende ticaret binaları, sanayi binaları ve depolar, Kamu eğlence, eğitim, hastane veya bakım kuruluşları binaları olarak sayabileceğimiz ticari yapılar arasında Nilüfer’de yılın ilk yarısında özellikle Nisan sonrası dönemde ofis binaları ruhsatlandırmasında bir artış yaşanıyor. 

BOZBEY, “DAHA YOLUN BAŞINDAYIZ”

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de bu sonucun, çağdaş ve planlı bir kent oluşturma amaçlarının doğal bir sonucu olduğuna dikkat çekiyor. Bozbey, “Biz Nilüfer Belediyesi olarak, benim kent yöneticiliğine başladığım 1999 yılından itibaren Nilüfer’i bir otel-kent görünümünden; yaşayan, çağdaş, sporun, kültür-sanatın, eğitim-bilim ve teknolojinin, dayanışmanın, sosyal belediyeciliğin örnek ve öncü kenti haline getirmek amacıyla çalışmalarımızı yaptık. Bunun sonucunda da bugün Nilüfer, pek çok insanın yaşamak ve iş kurmak konusunda hedeflediği bir kent haline geldi. FSM Bulvarı, Ata Bulvarı, Ahmet Taner Kışlalı Bulvarı gibi canlı, yatırımcısının yüzünü güldüren bölgelerimiz var. Bunun gibi, Orhaneli Yolu üzerinde ve İzmir Yolu’nda iş merkezleri yoğun ilgi görüyor. Tüm bu gelişmelerle daha yolun başındayız… İnanıyorum ki, kalite konusunda EFQM Avrupa Başarı Ödülü’nü ülkemize taşıyan, hatta bu ödülü Avrupa’da ilk kez alan bir belediye olan Nilüfer Belediyesi’nin planlama çalışmaları, kentimizi önümüzdeki süreçte çok daha ileriye taşıyacak, yurtdışından pek çok yatırımcının ilgisini çekecek projelerle adından söz ettirmeye devam edecektir” diye konuştu.

 

Yapı Ruhsatı nedir?

Yapı ruhsatı, mücavir alanlar içerisinde ruhsata tâbi olan herhangi bir yapının inşaatına başlanabilmesi için belediyeler, mücavir alan sınırları dışında Valilikler tarafından (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı) verilen izindir. İmar Kanunu’na göre, kanun içinde bulunan istisnalar dışında bütün binalar için yapı ruhsatı alınması gerekiyor. Yapı ruhsatı alınan binalarda sonradan bir değişiklik söz konusu olursa tekrardan yapı ruhsatı alınması gerekiyor. Bağımsız bölümlerin brüt alanı artmıyorsa ve nitelik değişmiyorsa ruhsat hiçbir vergi, resim ve harca tabi olmaz. Ancak, derz, iç ve dış sıva, boya, badana, oluk, dere, doğrama, döşeme ve tavan kaplamaları, elektrik ve sıhhi tesisat tamirleri ile çatı onarımı ve kiremit aktarılması ve yönetmeliğe uygun olarak mahallin hususiyetine göre belediyeler tarafından hazırlanacak imar yönetmeliklerinde belirtilecek taşıyıcı unsuru etkilemeyen diğer tadilatlar ve tamiratlar ruhsata tabi değildir.

Yapı Kullanma İzin Belgesi nedir?

İnşaat çalışmaları biten projenin bulunduğu lokasyonun bağlı olduğu belediyeye başvurularak alınan yapı kullanma izin belgesi, tamamlanan yapının onaylı projesine ve imar planına uygun olarak yapıldığını onaylayan belgedir. Eğer tamamlanan yapı onaylı proje ve imar planına uygun yapılmadıysa o yapıya yapı kullanma izin belgesi verilmiyor. Bu konu müteahhitler için olduğu kadar konut alıcıları açısından da son derece önemlidir. Konut alıcılarının, katılım sağlayacakları projelerde fiyatlar ve projenin özellikleri kadar yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi olup olmadığına da dikkat etmelidirler. Yapı kullanma izin belgesi için gereken belgeler;  Yapı Kullanma İzni istemi içeren dilekçe, Tapu kaydı bilgileri, Vergi Dairesi'nden İlişki Kesme Belgesi, Dış Kanal Belgesi (İZSU), Telekom Olur Yazısı, Proje Müellifleri Raporu, Yapı Denetim Kuruluşu'nun Raporu, Cephe fotoğrafları – (13/18 cm), Emlak/Çevre Temizlik Vergisi Yoktur Yazısı, SSK'dan alınan Borcu Yoktur Belgesi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
13°
kapalı
banner61
banner62
banner92
banner89