banner94

banner77

banner69

banner88

İnşaatçı ilave önlem istiyor

İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç, TÜİK tarafından açıklanan Mart ayı Konut Satış İstatistikleri'ni değerlendirdi.

GÜNDEM 15.04.2020, 14:13 16.04.2020, 01:04
İnşaatçı ilave önlem istiyor
banner66

Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı 2020 Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 22,8 azalarak 34 bin 89 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 31,4 olurken, Bursa’daysa ilk satışlarda bin 259, ikinci elde 2 bin 545, ipotekli satışlarda bin 696 ve diğer satışlarda 2 bin 108 konut satıldığını görülüyor.

TÜİK tarafından açıklanan Mart ayı konut satış istatistiklerini değerlendiren İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) Başkanı Mustafa Andıç, ülke ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri olan inşaat sektörünün salgının oluşturacağı hasardan daha az etkilenmesi adına ilave tedbirlere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

TÜİK tarafından açıklanan Mart ayı Konut Satış İstatistiklerine göre; Covid-19 salgınıyla birlikte; tüm Türkiye’de önceki aya göre ilk satışlarda yüzde 8,62, ikinci elde yüzde 8,43, ipotekli satışlarda yüzde 0,92, diğer satışlarda yüzde 12,90 azalma söz konusu.

BURSA DAHA ÇOK ETKİLENDİ

Bursa’da önceki aya göre yaşanan değişimlere ilk satışlarda yüzde 18,51, ikinci elde yüzde 13,20, ipotekli satışlarda yüzde 4,99, diğer satışlarda yüzde 21,69 azalma görülüyor.

TÜİK tarafından açıklanan Mart ayı Konut Satış İstatistiklerini değerlendiren ve konut satışında ülke geneline göre Bursa’da yaşanan gerilemenin daha yüksek olduğunu dikkat çeken İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç, “Bunun Bursa özelindeki nedenlerine baktığımızda, son yıllarda kentsel dönüşümde yaşanan sıkıntılar, covid 19 salgını nedeniyle sanayi şehri olan Bursa’da fabrikaların üretime ara vermeleri, mahkemelerin verdikleri imar iptalleri sonrasında aynı bölgedeki suçsuz parsellerin de olumsuz etkilenmeleri öne çıkmaktadır” dedi.

TEŞVİKLER SÜRMELİ

İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç, ülke ekonomisinde mali ve istihdam payı yüzde 20’lere yakın olan ve 2 milyonun üzerinde insana istihdam sağlayan inşaat sektörü için daha önce de dile getirdikleri ilave önlemlere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

İlave önlemlere ilişkin adımların biran önce atılması gerektiğini belirten Andıç, “Sıfır konut satışlarında geçici bir dönem tapu alım satım harçları sıfırlanarak sıfır konut satışı teşvik edilmeli, konut ve ticari alanların satışında 31.12.2019’da son bulan KDV indirimlerinin tekrar uygulanmalı, 65 yaş üstü olanların evden çıkmalarının yasak olması nedeniyle mesela evde maaş ödemesi gibi tapu memurlarının evde satış sözleşmesi imzalatmaları gibi, değişen şartlara uyum sağlayan yeni adımlar atılmalı, Yapı denetim firmalarının inşaat firmasıyla sözleşmesini feshetmesinden dolayı düşen ruhsatlar için, ruhsatsız inşaat muamelesi yapılmaması, İnşaat malzemesi alımında KDV'nin %1'e indirilmesi gibi adımların zaman kaybetmeksizin atılmasını önemli görmekteyiz” diye konuştu.

Değerlendirmesini vatandaşlara uyarıyla noktalayan Mustafa Andıç, şunları söyledi:

“Salgın nedeniyle halkımızda dövize bir yönelme eğilimi var, ancak mali piyasalardaki spekülatif iniş çıkışlar nedeniyle bu yönelim tehlikeli sonuçlara neden olabilir. Birikimlerini koruma güdüsüyle güvenli liman arayan vatandaşlarımızın zarara uğramamaları için, özellikle bu dönemde en güvenli yatırım aracı olan konuta yönelmelerini tavsiye ediyorum. Kaldı ki, bitmiş sıfır konutlarda kamu bankalarının uyguladığı 0,79 konut kredisi oranı varken ve peşinatlar da yüzde 10’a düşürülmüşken, halkımızın birikimlerini korumak için en güvenli liman konut almaktır. Bu dönemde konut alan hem birikimini korur, hem de uzun vadede daha kârlı çıkar.”

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
14°
parçalı az bulutlu
banner61
banner62
banner89