banner94

banner77

banner101

banner69

banner88

İMO Bursa Şubesi’nde yeni dönem heyecanı

Geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirilen genel kurul ile görevine başlayan Serdar Atilla Erdem başkanlığındaki TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şube Yöneticileri ‘Sektörün Kilit Taşları’ yazı dizimizin konuğu oldu.

GÜNDEM 12.03.2024, 17:51 12.03.2024, 20:10
İMO Bursa Şubesi’nde yeni dönem heyecanı
banner66

İnşaat mühendisliğini medeniyet inşa eden bir meslek olarak tanımlayan Başkan Serdar Atilla Erdem ve yöneticiler, görev sürelerinde Bursa’nın ve mesleklerinin sorunlarına kalıcı çözümler sunacak çalışmalara imza atacaklarını belirttiler. 

Serdar Atilla Erdem / İMO Bursa Şube Başkanı

Bu dönemde arkadaşlarımızla birlikte göreve geldik ve 6.500 meslektaşımız ile birlikte Bursamız’a hizmet vermek için yola çıktık. İMO yapılanması şu anda 81 ilde 26 şubesiyle hizmet veriyor. Biz her zaman 81 ilde 81 şubenin olması gerektiğini savunuyoruz. Kütahya, Yalova ve Bilecik illeri şubemize bağlı. Bu illerde yer alan Tavşanlı, Simav ve Bozüyük ilçeleri şubemizin temsilcilikleri olarak hizmet veriyor. Bursamız içinde de Mustafakemalpaşa, Gemlik ve İnegöl temsilciliğimiz olarak faaliyet gösteriyor. Kütahya, Yalova ve Bilecik artık şube haline getirilmeli çünkü o bölgelerde de meslektaşlarımızın sayısı oldukça fazla. Bu anlamda 81 ilde 81 şubemizin oluşturulması için genel merkezimizle gerekli görüşmeleri yapıyoruz.

“Büyük bir güvenle göreve geldik”

Şubemizin 6.500’e yakın üyesi var. Güçlü bir şubeyiz. Sağ olsunlar bu seçim dönemini üyelerimizin destekleri ve yüzde 50 civarı bir katılımla gerçekleştirdik. Seçime katılan bu yüzde 50’nin büyük çoğunluğundan oy alarak göreve gelmiş bir yönetimiz. İnşallah bu güvene layık olarak başarılı işler yapacağız. Göreve geldikten hemen sonra organizasyonlarımızı oluşturmaya başladık. Bu organizasyonların birçoğu komitelerle gerçekleşiyor. Gençlik komitesinden sosyal komiteye, basın komitesinden teknik komiteye, kıyı yapıları komitesine, yapı denetim kuruluşları komitesine kadar pek çok alanda çalışan 19 kadar komitemiz mevcut. Özellikle bu dönemde komitelerimizin meslek ve meslektaşlarımızın sorunlarının çözümünde hem de Bursamızın kent sorunlarının gündeme getirilmesi ve çözüm yolları üretilmesinde en önemli ayağımız olmalarını arzu ediyoruz.

“Şubemiz öncü çalışmalar yapıyor”

Bursa Şubemiz, Türkiye çapında önder ve lider çalışmalar yürütüyor. Hizmet verdiğimiz akademik odalar birliği binası bu durumun en güzel örneklerinden birisi. Bu binamız tüm akademik odaları tek çatı altında toplayan ve Türkiye’de bir ilk niteliğinde olan bir merkez. Biz daha önceki yönetimlerimizde ruhsatlı binalarda hazır beton dökmeyi zorunlu hale getirmiş bir şubeyiz. Türkiye’de hala 2024 yılı envanter çalışmalarından bahsediliyor. Biz 2005-2007 yılları arasında yaptığımız protokollerle Nilüfer ve Yıldırım ilçelerinde yapı stoğunun yüzde 30’unun envanter çalışmasını yaptık. Çok kıymetli bir çalışmaydı bu. Önümüzdeki dönemdeki en önemli konu başlıklarımızdan biri deprem olacak. Deprem olduktan sonra alınan çözümler, afet gerçekleşmeden önce alınacak tedbirlerden daha zor ve daha maliyetlidir. Yerel seçimler bitip yeni belediye başkanlarımız göreve başladıktan sonra onlarla yakın temasta bulunarak Bursa’nın bir anayasasının çıkarılma zorunluluğunu görüşeceğiz.

“Kalıcı çözümler sunmak istiyoruz”

Biz her zaman dirençli şehirler oluşturmayı hedefliyoruz. Kent sorunlarına kolaycılığa kaçmadan çözümler üreteceğiz. Kent sorunlarının tamamında başından sonuna kadar müdahil olarak çözüme kavuşturmaya çalışacağız. Teknik komitelerimizle oluşturacağımız yöntemler ve çözüm önerilerini belediyelerimize sunacağız. Bizim tek alanımız kentimiz ve kentimizin yapısı değil. Mesleğimizin ve meslektaşlarımızın da fazlasıyla sorunları var. Yönetim kurulumuzda tecrübe ve dinamizmi birleştirerek yola çıktık. Hep birlikte güzel işler yapacağımıza inanıyorum.

Erdem Yardımcı / İMO Bursa Şubesi Saymanı

İnşaat mühendisliği, bir medeniyet mühendisliğidir. Kentleri inşa eden, insanlara birebir dokunan sosyal mühendisliklerin başında geliyor. Ulaşımdan barajlara kadar çok farklı alanlarda faaliyet gösteriyoruz. Makine, çevre gibi diğer birçok mühendislik alanına lokomotif görevi görmekteyiz. Son yaşadığımız deprem felaketinde de gördük ki ilk olarak meslektaşlarımız sorumlu tutuldular. Dokuz yüze yakın meslektaşımız şu anda yargılanma sürecinde. Bu durumun en önemli nedenlerinden biri hala 1938 ve 1954 yıllarından kalma yasalarla yönetilmemiz. İlk amaçlarımızdan biri bu yasaların güncellenip, özlük haklarımızı kazanıp aldığımız sorumluluklara karşı haklarımızı ve gelir seviyemizi iyileştirebilmektir. Bir de üniversite safhasında ya da genç mezunlarımıza yönelik olarak yapacağımız etkinliklerle onların piyasaya daha hazır hale gelmelerini hem de meslekte daha aktif yol almalarını sağlama amacıyla çalışmalar gerçekleştireceğiz.

Muhammet Yılmaz / İMO Bursa Şubesi Yön. Kur. Üyesi

İnşaat mühendisliği bölümü, mühendislik dalları içerisinde ilk ve en önemli mühendislik dallarından biridir. Biz her zaman şu savı savunuruz: Bir İnşaat mühendisinin hatası yüzlerce insanın canına mal olabiliyor. Bu yüzden bizim mesleğimiz çok önemlidir. Yanı sıra bu meslekte ortaya büyük yapılar çıkarıyorsunuz ve bu yapıların önünden her geçtiğinizde ayrı hazları yaşıyorsunuz. Bu, ölmeyecek bir meslektir, çünkü insanlar var olduğu sürece barınma, ulaşım, su yapıları ihtiyacı her zaman olacak. Aynı zamanda deprem kuşağında yer alan bir ülkede yaşıyoruz. Bu yüzden eğitimini iyi bir şekilde tamamlamış, genç inşaat mühendislerine bu ülkenin her zaman ihtiyacı olacak. İnşaat mühendisliği sürekli güncellenen bir meslek. Gençlerimiz sürekli gelişime açık olmalılar ve belirli alanlarda uzmanlaşma sağlamalılar.

Murat Kaplan / İMO Bursa Şubesi Yön. Kur. Üyesi

Bursa, gelişmekte olan bir şehir. Nüfus oranı ve yerleşim alanı sürekli artıyor. Yanı sıra deprem gerçeği ile birlikte eski yapıların da yenilenmesi gerekiyor. Bu genellemeleri ülkemiz için de yapabiliriz. Her ne kadar inşat mühendisliği bölümlerinin ve öğrencilerinin sayısı fazla görünse de aslında ihtiyacımız olan donanımlı inşaat mühendisleri. Gençlerimiz dört yılda aldıkları eğitimlerle iş hayatına girdikleri zaman teknik ve uygulama yönünden donanımlı olmalılar. Bunun başlangıcı da üniversitelerden geçiyor. Bir de şu ana kadar yapılmış olan yapılarda şantiye şefleri diğer meslek dallarından da oluyordu ama inşaat mühendislerinin başlarında durmaları gerekiyor. İMO olarak en büyük çalışmalarımızdan biri bu. Her inşaatta bir inşaat mühendisi şantiye şefi olması gerekiyor.

Yiğitcan Sezgin / İMO Bursa Şubesi Yön. Kur. Üyesi

Genç İMO, genel merkezimizin üniversite yapılanması. Üniversitelerdeki genç meslektaşlarımızın gelişimleri bizim için çok önemli. Gençlik Komisyonlarımız ile bir çok çalışma yürütüyoruz. Odamız bünyesinde onların hem mesleki hem de sosyal gelişimlerine katkıda bulunmak adına seminerler ve kurslar düzenliyoruz. Tecrübeli meslektaşlarımızdan ya da üniversite hocalarımızdan aldığımız desteklerle gençlerimize yönelik tecrübe ve bilgi paylaşımları yapıyoruz. Gerçekleştirdiğimiz çalıştay ve kongrelerle de yurt içi ve yurt dışından hocalarımızın bilgilerinden faydalanıyoruz. Yanı sıra gençlerimize iş hayatlarında yardımcı olabilecek programların kurslarını düzenliyoruz. Sosyal alanda da genç meslektaşlarımızın her zaman yanındayız. Özellikle teknik gezilerimiz ve diğer etkinliklerimizle desteklerimizi sunuyoruz. Geleneksel hale getirdiğimiz serbest kürsü programlarımızla onların sorunlarını dinliyor, çözümler üretmeye çalışıyoruz. Aynı zamanda gençlerimizin istihdamlarına destek olmak amacıyla iş arayan gençlerimizi firmalarımızı buluşturuyoruz.

banner105
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
23°
açık
banner102
banner61
banner62
banner89