banner94

banner77

banner69

banner88

Her fatura bütçeyi zorluyor

Baumit Genel Müdürü Atalay Özdayı, ısınma için Avrupa ülkelerine göre 2 kat daha fazla enerji tüketildiğini; bunu en aza indirebilmek için enerji kayıplarının doğru tespit edilip çözülmesi gerektiğini vurguladı.

GÜNDEM 26.01.2016, 18:02 26.01.2016, 18:02
Her fatura bütçeyi zorluyor
banner66

Özellikle yeni yılın ardından gelen yüzde 6.8’lik elektrik fiyatındaki artışın faturalara yansıması, sadece kış aylarını değil yaz aylarını da büyük oranda etkileyecek.  Baumit Genel Müdürü Atalay Özdayı,  bu konuda yaptığı açıklamada konutlarda tüketilen enerjinin yaklaşık % 70’inin kış aylarında ısıtma ve yaz aylarında serinleme amaçlı klima ve elektrik kullanımı ile gerçekleştiğini belirtti.

Özdayı, “Türkiye’de enerji üretimi TEİAŞ verilerine göre 259,61 milyar kWh. Enerji tüketimimiz ise 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 2,6 artarak 263 milyar 828 milyon kilovatsaate ulaşmış. Gerçekleştirilen bu tüketimle 2015 tüm zamanların en çok elektrik tüketilen yılı olmuş durumda. Enerjinin yüzde 2,8'i ise komşu ülkelerden temin edilmiş. Aslında baktığımızda her geçen yıl enerji tüketimimizin arttığını gözlemliyoruz. Tabii bu tüketim, sanayisinden konutuna uzanan bir kullanımı içeriyor; ancak tüm ülkeyi ilgilendiriyor. Onwin "Arial","sans-serif"">

Bireysele indiğimizde, ev ekonomisini önemli ölçüde zorluyor. Apartmanlarda daire başına gelen faturalara yansıyor. Ülkemizde harcanan toplam enerjinin yaklaşık %40’ı konutlarda tüketiliyor. Evlerimizde enerji tasarruflu ürünler kullanmaya özen gösteriyoruz. Bu konuda bilinçlenmiş durumdayız. Ancak ısı yalıtımının önemi hala göz ardı ediliyor. Oysa bir konutta enerji kayıpları yaklaşık %40 oranında duvarlardan, %25 oranında çatıdan, %20 oranında pencerelerden ve %15 oranında da zeminden kaynaklanıyor. Bu da duvarlara yapılacak doğru bir dış cephe ısı yalıtımının faturalarda %50’ye yakın bir tasarruf sağlayacağını anlamına geliyor” dedi.

Özdayı, yalıtım için ilk etapta yapılacak yatırımın yüksek olacağı düşünülse de ortalama 3 yıl içerisinde kendini amorti edebildiği ve her yıl artan fiyatlar göz önüne alındığında çok büyük avantaj sağlanacağını sözlerine ekledi.  

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
19°
kapalı
banner61
banner62
banner89