banner94

banner77

banner69

banner88

Enerji verimliliğinde 5 yıl boşa geçti

5 yıl önce çıkarılan Enerji Verimliliği Kanunu’nun gerekleri yerine getirilemedi.

GÜNDEM 06.05.2012, 17:14 06.05.2012, 17:14
Enerji verimliliğinde 5 yıl boşa geçti
banner66

 ENVER Derneği Bursa Şubesi Başkanı Dr. Müh. Mustafa Uysal, “Isıtma için kullandığımız doğalgaz fiyatları artınca doğal olarak enerji faturalarımız da kabardı. 5 yıl önce çıkarılan Enerji Verimliliği Kanunu gereklerini uygulayabilse idik bugün çok önemli ısı tasarrufu yapabilirdik” dedi.

 
5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu (ENVER) çerçevesinde 5 yıl önerilen geçiş süresinin 3 Mayıs 2012’de dolduğunu hatırlatan Uysal, 2 bin metrekarenin üzerinde tüketim alanı olan binalarda merkezi ısıtma ile ısınma zorunluluğu ile binalarda 'ısı paylaşım zorunluluğu' getirildiğini söyledi. Uysal “Bu kanun ile evlerde ısının dağılımı birebir ölçme zorunluluğu getirildi, yani daha önce m2 veya su sayaçları ile yapılan ısı tüketimi paylaşımı artık payölçer sayaçlar ile giderilmesi öngörülüyor” şeklinde konuştu.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Türkiye'de merkezi sistemle ısınan 2 milyona yakın bina olduğunu açıkladığını belirten ENVER Derneği Bursa Şubesi Başkanı Dr. Müh. Mustafa Uysal, 5 yılda yüzde 5 oranında binanın bu sisteme geçtiğini açıklayan bakanlığın 3 Mayıstan sonra uygulama yapmayan binaların yönetimleri hakkında suç duyurusunda bulunulabileceğine dikkat çekerken,  Kanun kapsamında sistemi uygulayan binalara gider paylaşımının yetkilendirilmiş şirketler tarafından yapılacağını da açıklayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu iş için 19 şirketin yetki aldığını belirtti.
 
ENVER Derneği Bursa Şubesi Başkanı Dr. Müh. Mustafa Uysal, artan enerji talebine dikkati çekerek yaptıkları ısı yalıtımı önerilerine vatandaşın olumlu tepki vermesi ile binalarda enerji tüketim miktarı ciddi miktarda azaldığına dikkat çekerek “2007 yılından bu yana maalesef ısı tüketiminde yeterli mesafe katedemedik. 5 yıllık geçiş süresini geçiştirdiğimiz için ne bu alanda yerli ısı ölçer cihaz üreticileri oluşturduk ne de binalarımızı merkezi sisteme geçirebildik. Sonuçta çok önemli ısı kayıpları ile yüzleşmeye devam ediyoruz. Halbuki payölçer kullanarak binalarımızda %40’a varan tasarruf elde edebilirdik” dedi.
 
Ülkemizde tüketilen doğalgazın yüzde 71’inin konutlarda tüketildiğini hatırlatan Uysal açıklamasını şöyle sürdürdü;
 
“Doğalgaz ile ısınan konutlarda, doğalgaz tüketimi sırasında ciddi israflar yaşanmaktadır. Bu nedenle Enerji Verimliliği kanunu bireysel tüketime bağlı “Isı Pay Ölçüm” sistemini getirerek dünyada 100 yılı aşkın bir süredir kullanılan ve kendini ispatlamış bir tasarruf modelini hayata geçirmeyi öngörüyordu. Serinlemek için kaloriferlerin kısılması yerine, cam açılması, Gereksiz yanan peteklerin kısılmaması ve izolasyona önem verilmemesi sonucunda %60’ların üzerinde kayıplar ile karşı karşıyayız.
 
Sistemin çalışması için binada bulunan tüm kalorifer peteklerine uzaktan okumalı ısı ölçüm ekipmanları ve oda sıcaklığını ayarladığınız seviyede sabit tutan özel radyatör vanaları takılıyor. Bu ekipman sayesinde gider paylaşım şirketi dairelerin ısı tüketimini daireye girmeden ölçerken daire sakinleri de dairelerinin ısı seviyesini tercih ettikleri seviyede sabit tutabiliyor.
Klasik aidat sistemi kullanan merkezi ısıtma sistemine sahip binalarda, ısıtma giderleri tüketim oranında paylaştırılmaz. Daire sahiplerinin tasarruf çabaları bireysel ısı faturalarına yansımadığı için binalarda ciddi ısı israfı oluşmaz.
 
Pay ölçüm sistemine geçilmesi ile birlikte her dairenin ısı tüketimi hassas bir şekilde ölçümlenmekte ve kaloriferlerini bilinçli kullanan, ısı israfını önleyici tedbirler alan kullanıcılar ciddi tasarruflar sağlayabilmektedir”
 
Isı pay ölçüm yasasının yürürlüğe girmesi ile birlikte merkezi sistemle ısınan binalarda mevcut ısı paylaşım yöntemleri (arsa payına, petek veya kişi sayısına göre paylaşım) kanunsuz sayılacağına dikkat çeken ENVER Derneği Bursa Şubesi Başkanı Dr. Müh. Mustafa Uysal, “Bu durum uygulamaya geçmeyen yöneticileri kanuna muhalefetten suçlu duruma düşürürken, yasanın yürürlüğe girmesini takip eden ilk ısıtma döneminde (Kasım 2012) uygulamaya geçmeyen binalarda, ısı parası ödemek istemeyen daire sakinlerine, ısı parasının kanuna aykırı bölüştürüldüğünü öne sürüp, paylaşım kanuna uygun yapılana kadar ısı parası ödememe hakkı veriyor. Apartman sakinleri “kanuna aykırı aidat parası toplanıyor” şeklinde suç duyurusunda bulunulursa, yöneticiye 1.600 lira ceza kesilebilecek” dedi.
 
Etkin takip yapılmadığına dikkat çeken Dr. Mustafa Uysal “Caydırıcılık verilen cezalarda aranmamalı, yüksek yakıt maliyetleri de bir etken olmalıdır. Şimdi tüketicinin önümüzdeki yıl yüzde 40 daha az enerji sarfetmesi imkânı bulunmaktadır bu yazı iyi değerlendirmeliyiz” şeklinde konuştu.
 
Ülkemizde merkezi ısıtma sistemi ile ısınan 1 milyon 800 bin dairenin, yakıt bedeli paylaşım şekli, 2 Mayıs 2012 tarihinde yürürlüğe giren “Isı Pay Ölçüm” yasası ile 10 milyon daire sakininin bu cihazları kullanımı ile 8miyar m3’e varan tüketimimizi 7milyar metreküp seviyesine çekebiliriz. Bu hızla gider isek 2023’te 85milyar metreküp olacak doğalgaz ihtiyacımızı karşılamakta fevkalade zorluk çekeceğiz. Enerji Verimliliği, ısı tüketimi başta olmak üzere pek çok alanda en önemli çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır.
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner100
20°
açık
banner61
banner62
banner89